Přeskočit na hlavní obsah

Panna alegorie

Panna je prý nudná, vzpomeneme si na ni nejčastěji v souvislosti s úklidem v situacích, kdy ostatní znamení na to popadnout koště, smeták, hadr či vysavač vskutku nemají pomyšlení. Však pojí se s ní vlastnosti vyžadující sebekázeň, kritické myšlení, čistotnost, stud zdrženlivost, úzkostlivost, upjatost, spolehlivost, přesnost... dosti toho, aby člověk začal zívat již jenom při výčtu těchto vlastností. Jenomže zdání mnohdy klame, její mytologická stopa je zajímavá. Svět podle Panny by byl mnohem čistším místem nejenom fyzicky, ale i psychicky a mentálně. Výhodou tohoto znamení je odstup od situací i lidí.

Každý z nás má Pannu někde ve svém horoskopu, takže s odsudkem, že je nudná, opatrně. Egyptská mytologie spojuje Pannu s Eseth (Isis), manželkou Usirise (Osiris). Kouzelnici, která vytáhla pravé jméno z Rea a uměla jej použít. Ženou umějící vytrvale hledat kousky svého mrtvého muže zabitého Sethem, a když jí chyběl jeho penis uměla si poradit, nahradila jej a pečlivě (ano zde již je jistá podobnost s klasickým pohledem na Pannu) sešila jeho tělo dohromady, oživila a dokonce s ním počala Hora... Poté přežila Usirisův odchod tam, kde je méně hmoty a více éteru, vychovala syna a podporovala jej v jeho bojích se Sethem o královský trůn. Seth to vzdal a její trpělivá snaha se vyplatila. Šlo o trůn Egyptu, tedy pragmaticky zde na zemi. Ony vlastnosti, považované za nudné, umí-li se využít, najednou ukazují trochu jiný obrázek. S Eseth v pojeté Khem je spojeno mnoho aspektů úspěšného léčitelství. Ovšem tento obraz a energie z něj použitelné nátěry různých dalších kultur postupně oslabovaly. 

V Řecké mytologii zde nalézáme obraz Déméther, matky, jejíž dcera je unesena Hádem do podsvětí a s matkou pobývá jen půl roku, tu po kterou vše nové raší a roste, potom o rovnodennosti zase vrací se do říše Háda a její matka smutná a s ní i celá příroda utápí se v melancholii. Anebo i Persefoné, která v tuto dobu do podsvětí odchází. Důsledně vyměřený má čas v podsvětí i na zemi, to dodržuje si. K manželovi i matce je loajální.

Patří k ní ale i Askelpión, Hermés a Merlin.  Otázky zdraví ji lhostejné rozhodně nejsou. Hermés je obsažen jak v mysli vědecké i ve smyslu pro věci nadpřirozené. Pokud ji smysl dá systém, ona nemá problém za své je vzít. Merlin spíše poustevníkem byl, své dělal si, aniž by někomu účty skládal.

Panna, pravdou je, oplývá schopnosti analýzy. Představuje tu část v nás, která umí cokoli rozebrat na drobné součástky. Pídí se po příčinách, hledá důsledky a vůbec má tendenci rozplésti zamotané klubko. Panna je ta část v nás, co nás nutí odevzdat se nějaké práci, vnímat jí nejenom jako obživu, ale i jako poslání. Jenomže její úsilí se váže na zemi, nelítá ve vzdušných zámcích, potřebuje výsledky, na které se dá dosáhnout.  Jakákoli záhada v  jejím pojetí přestává záhadou být.

Služba s pokorou, do té je Panna připravena nastoupit. Jen to, co je čisté, smí k ní. Nic ji nepoutá a na ničem nelpí, jen vězní ji touha po ideálu a puntičkářská snaha o přesné poznání reality. Nikdo nevidí tolik rozdílů jako ona, a tak vzniká její negativní očekávání.

Je posedlá pocitem užitečnosti, prostě ona užitečná být potřebuje. Často věnuje se zálibám jako bylinky, zachraňuje jiné, učí se věci, které lze v praktickém životě využít, rozhodně ji nenajdete jen tak líně polehávat.

V práci rozhodně je pilná a vše pečlivě do detailu rozebere. Jako šéf spíše svým podřízeným slouží. Vždy je zaměřena na jednu věc, až tu dodělá, chce na další přejít. Stresuje ji, když různé věci rozdělané mívá. Než lukrativní záležitosti, raději jistý úřad, kde klid je garantován.

Jen opatrně s ní, když sebekritika na člověka doráží, neb právě Panna v tomto směru nesmírně přehánět umí. Nikdo jiný tolik sám sebe nerozpitvá jako ona. Mnohem lepší je nalákat jí do vod více filosofických, tam myšlenka spíše konstruktivní bývá.
Smysl pro realitu je prokletím, neb zcela realisticky potíže očekává. V tomto směru umí být kritická až sarkastická.

Podle Juliuse má Pann na povrchu silnou krustu, ale čím se jde dovnitř, tím více je zranitelná. Její vlastní svět, její blízcí poznávají něhu. Ten vnější vidí ledovku, která umí nevybíravě zasáhnout toho druhého. Není úplně nejlepší nápad svěřovat se jí s niternými pocity, nebo na si neumí dát rady se světem někoho jiného, byť se jedná o přátelé. Nevysloví to, co vlastně chce, tak nějak čeká, že si na to přijdeme. 

Každý z nás máme Pannu ve vlastním nativu, takže ukazuje nám kus našeho nitra, kde je vše dětské a vlastní. Svět, do něhož si ostatní nepouštíme. Zde máme smysl pouze pro sebe a možná nám zde proniknou děti. V tomto kousku duše nás problémy světa nezajímají, protože v něm hledáme, jak sami se sebou poradit si. Někdy očekáváme od ostatních, že nějak  přijdou na to, co vlastně chceme. Jenomomže nám to nejde, a tak ten, kdo na to přijde si sám, je nám vzácným.    

Ascendent v Panně si s ničím nezadá stran slunečního znamení. Tyto vlastnosti jsou patrné, ačkoli v méně nápadité či výstřední formě. Lidé s Asc. v Panně působí trochu odtažitě, hodně jemně a trochu introvertně. V kontaktu s lidmi udržují velmi odtažitý odstup. 

Pluto v Panně způsobuje strohou a nepřístupnou masku, konjunkce Pluta s jinou Planetou, zde bývá požehnáním. Místo chladu a jisté naděje zároveň. 

Venuše v ní bývá hodně racionální. Jistě esteticky hledá minimalismus a originalitu ocení obzvlástě, nicméně zde je více vidět smysl pro finance, které podbarvují jak záležitosti estetické, tak i záležitosti lásky. 


Jak ji odsoudit

seriózní nuda, její vlastnosti pitvající vše do detailů a pocit, že na vše musí být předem připravena...

leze na nervy, nikdo neumí věci hrotit tolik, co ona; protože ji drobnosti přerůstají přes hlavu, její smysl pro detaily člověk proklíná... 

negativista neb všude vidí nebezpečí a hrozby, náhled až realisticky mívá, vždy plná obav a negativního očekávání...

rigidní je v očekávání svého jistého...však těžce na nové se ji zvyká...


Panna a vztahové otázky

Synastrie: Ukazuje nám nakolik se umíme srovnat v praktickém životě, nejde ani o to, jaké tam máme planety, ale, zda jím oběma je v tomto znamení dobře a nakolik se umí spolu sehrát, případně, jak na sebe reagují vládcové znamení. Také nám ukáže, zda umíme vyjít svým niterním potřebám vstříc, případně, jak se toto naučit. Nakolik a jak spolu budeme zvládat věci, které vyžaduji vážný přístup. V čem jsme skromní. 

Kompozit: Vidéme zde, jak ideálně využít v kompetenci domu, kde se objevuje společný přístup, jak spoluv tomto směru žít. Co mezi námi musí být skutečně na úrovni, aby to odpovídalo energiím, jak v dané oblasti života fungovat. Je to oblast, na které budeme muset zapracovat, neb jedná se o Pannu. Ale když se to povede, bude to čisté, jasné, souznivé. 




Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Spálené planety

Spálená planeta (od 0,15 až 4 stupně od Slunce) sice znamená, že zrozenec má sklony k jednání, myšlení či vnímání pod vlivem jejího poškození, ale také má šanci z jejího popela povstat jako Fénix. Ačkoli podle zaužívané interpretace by taková planeta měla stabilně zrozenci podkopávat nohy. Tento příspěvek si dovoluji napsat, protože jsem v praxi u různých zrozenců měla možnost nalézt způsob, jak využít přednosti této pozice a narovnat její handicapy. Pravda, není to pouze otázkou jednoho rozboru horoskopu, ale být nápomocen i při různých situacích natolik, aby si zrozenec tyto věci uvědomoval a vytvořil si návyk na trochu jiný model chování.   Chci svým příspěvkem připomenout, že spálené planety nemůžeme brát jako známku neměnné idiocie v jisté oblasti, nýbrž je vhodnější k nim přistupovat jako k jistému omezení, které může umožnit trochu jiný pohled, a s nímž lze pracovat.  Spálená Venuše Se spálenou Venuši se lze jen stěží vyhnout ohromným citovým zklamáním.  Subjektivně taková situa

Lilith z pohledu astrologického

The matter is a prison Osobně se domnívám, že Lilith jako taková vyžaduje osobní přístup astrologa, i kdyby tím přístupem mělo být její ignorování. Máme snahu se domnívat, že existuje pouze jedna Lilith (či jeden pohled na Lilith), jenomže již v démonologii si nelze nepovšimnout mnoho vrstev různorodých mýtů o Lilith. Proto máme v astrologii na výběr ze dvou bodů. V dnešní moderní době je velice jednoduché uchopit téma Lilith feministicky anebo ryze démonicky, on rozdíl až tolik velký co do základu nebývá. Jedná se o téma umožňující subjektivní pohled, ten můj vychází z magické transformace a démonologie.  Onen subjektivní přístup začíná v momentě, kdy se astrolog má rozhodnout, zda ve svojí astrologické praxi použije skutečný bod Lilith anebo střední, tedy korigovaný bod, protože Měsíc se nepohybuje přesně elipse, jak předpokládá střední Lilith (rozdíl může být i 5 stupňů). Střední se označuje jako Mean a skutečná jako True. Běžnější se používání Mean Lilith, což kolegy považující Lil

PONDĚLNÍČEK O Uranovi, enochiáně a jasnozřivosti (2/24)

Uran v domech. Zaujal mě v jedné astrologicke skupině dotaz na přechod Urana 1. domem. Jedná se o nesmírně zajímavé téma i v mé osobní rovině.  Právě, když mi Uran dosedl na ascendent, začala jsem pracovat s enochianskými voláními úplně jinak. Vždy jsem věděla, že mi enochiana dělá dobře, ale to bylo takové spíše pocitové, špatně se to vysvětlovalo. V ten moment mi bylo jasné, co si s ní počít a jak. (Toto je na enochianě nejhorší, neb neumíme přesně definovat povahu bytostí, které přijdou, ani přesně neumíme popsat její účinky a nemáme ani jistotu stran rituální stránky věci, neb Dee a Kelly vypracovali systém, který je odpraktikován pouze částečně. Osobní přístup vyžaduje několik opakování a také přestávky v aplikaci, takže se jedná o magii, již lze porozumět až po létech praktikování.)  Samozřejmě, vzhledem k tématu je potřeba se podívat i na dobu, kdy mi Uran procházel 12. domem. On se neocitne na ascendentu jen tak, nějak fungoval i předtím.  Jeho konjunkce s nativní