Přeskočit na hlavní obsah

Lilith z pohledu astrologického

The matter is a prison

Osobně se domnívám, že Lilith jako taková vyžaduje osobní přístup astrologa, i kdyby tím přístupem mělo být její ignorování. Máme snahu se domnívat, že existuje pouze jedna Lilith (či jeden pohled na Lilith), jenomže již v démonologii si nelze nepovšimnout mnoho vrstev různorodých mýtů o Lilith. Proto máme v astrologii na výběr ze dvou bodů. V dnešní moderní době je velice jednoduché uchopit téma Lilith feministicky anebo ryze démonicky, on rozdíl až tolik velký co do základu nebývá. Jedná se o téma umožňující subjektivní pohled, ten můj vychází z magické transformace a démonologie. 

Onen subjektivní přístup začíná v momentě, kdy se astrolog má rozhodnout, zda ve svojí astrologické praxi použije skutečný bod Lilith anebo střední, tedy korigovaný bod, protože Měsíc se nepohybuje přesně elipse, jak předpokládá střední Lilith (rozdíl může být i 5 stupňů). Střední se označuje jako Mean a skutečná jako True. Běžnější se používání Mean Lilith, což kolegy považující Lilith za smetí snad ještě více irituje. Ale v astrologii je již samotný zodiac iritující záležitostí, protože ten tropický rozhodně není o reálném znamení, v něm se astronomicky planeta vyskytuje. Proč bychom tedy měli mít vrásky z korigované polohy Lilith? Používáte pravé nebo střední měsíční uzly? Může to být vodítko. Jinak Mean Lilith je běžnější.

Pozorovala jsem obě polohy a ráda bych udělala tabulku, tak na toto je True Lilith a na toto zase Mean Lilith. Jenomže nic takového není. Moderní astrologie je ve své podstatě aplikovaná mytologie. Každý astrolog se k ní staví trochu jinak a zejména tento bod v rozkladu funguje na základě osobního přístupu a osobní zkušenosti. Zejména u Lilith je potřeba vidět příběh. Lilith nám ukazuje na místa, v nichž musíme překonat svoji zranitelnost, abychom se v dané oblasti někam posunuli....

Takže pár drobných příkladů, kde popisuji Lilith (Mean)...


Lilith v konjunkci se Sluncem v Beranu

Podle Traugott Lilith v Beranu znamená pro ženu zkušenost s násilím v partnerství. Dávám ji za pravdu. Toto násilí ale tady začalo mnohem dříve,
v dětství, neustále ze strany obou rodičů. Potom je velmi těžké se pro zrozenkyni vymezit a nastavit si jinak svůj osud. Jistě, Beran to nemá jednoduché, okamžitě startuje pouze na náznak našlápnutí, je podezíravý a ze všech stran očekává útok. V takovéto konstelaci často přichází o přátelé, neb nesouhlas se svým jednáním si překládá jako, on/ona na mně útočí. Pokud Beran neměl dětství zkomplikované fyzickým násilím, s velkou pravděpodobností se pravou reakci na svá kritická slova ani nikdo nedoví. Jenomže s Lilith na Slunci.... stoupá zde potřeba dát okolí najevo, jak se chová, potrestat jej. Ve 12. domě nejde o Bohyni msty, je zde daná šance, aby osud zasáhl v neprospěch toho, kdo zrozenkyni ublížil. Také Luna
v Kozorohu je na nějaké živení aktivní msty příliš pragmatická. Ji stačí docílit svého tím, že ono nepříjemné zrozenkyni nebude trápit. S ní lze jednoduše dojít
k představě, že je normální, že rodiče dávají výchovné bitky a stejně tak muži ubližují ženám. S takovou konstelaci nepůjde jen tak o nějaký pohlavek... 

Jistě, dá se říci, prakticky o všech Beranech, neměla provokovat...  Beran je přímočarý, neomalený a je mistrem v ovládnutí situací, jak koho efektivně urazit. Z jistého pohledu se dá říci, že svým přístupem si o něco říká.... jenomže to něco nemá být dehonestující a již vůbec ne týrání, protože takto postavená Lilith k tomu vede. Naštěstí konstelace v horoskopu vede k tomu, že zrozenkyně nejdříve opatrně a pomalu, později v životě efektivně rychle, neb Beran se opravdu hodně rychle učí, postavila na vlastní nohy, tyranům (počínaje od rodičů) utekla a později je ze svého života hnala tzv. svinským krokem (řekla bych, že některá mužská ega ani po létech nerozchodila její zpětné nakopnutí) pryč od sebe.

Jak se říká, oběť šikany často si šikanu kompenzuje tak, že sama šikanuje. Někdy ze zlomyslnosti, čemuž tento nativ, jež z pochopitelných důvodů nemohu nahodit celý, nenapovídá. Důvodem je spíše poměřování ostatních se svými životními okolnostmi. Jenomže tyto životní okolnosti se vyznačovaly natolik extrémem, že ve srovnání s nimi vypadá v očích zrozenkyně právem každý jako třesoucí se padavka.   

Při pohledu na Jupitera nás to láká k závěru, že štěstí zrozenkyně nalezne
v rodině.  Jenomže ona opozice na Lunu štěstí komplikuje. Zrozenkyně nachází štěstí v rodině a rodinném způsobu života. Pouze je hodně samostatná a při vypořádávání se s nepřízní osudu, neb u všeho to má něčím "oslazeno". Jenomže ona Lilith vede k netradiční cestě, kterak se vypořádat s okolnostmi. Když zasáhne Slunce a Lunu, nejde již jen o takový nějaký bod v horoskopu, ale o docela velké problémy, jež zrozenkyně v tomto případě přežít musela... jinak by to nešlo.

12. dům je nekompromisní, jako by říkal "toto je tvé zakletí" a člověku nezbývá nežli hledat jiný přístup k životu. Jinak je do něj nemilosrdně tlačen. Jistě, dá se bojovat se vším. Jen je potřeba změnit to zažité. Jedná se o pozici Lilith doprovázenou vysokými nároky, není snadné ji překlenout. Přesto v každém, i v tomto horoskopu jsou planety, které osobnost podrží. Zrozenkyně si naplňuje svůj kariérní sen, i na tomto poli to měla těžké. Její práce byla využívána ale nikoli prestižně hodnocená. Jistě, Mars v 6. domě. Ovšem nalezla cestu, změnila přístup a do života ji přichází ocenění. A jak již to bývá, náprava v jedné oblasti se projevuje do oblasti jiné.


Lilith v nativu muže

Jedná se o zrozence, který ji má ve 12. domě v Panně. Na tomto se hodí ukázat, že u muže Lilith poukazuje na to, jaký typ ženy jej přitahuje. Především se jedná o ženu, která se noří do nebytí, je něčím tajemná nebo může naznačovat i tajný vztah. Praktické hmatatelné věci, tedy pro něj opravdová partnerka není víla, o niž lze stěží říci, cože to vlastně dělá. Mohl by být ideální obětí pro ženy, které nepotřebuji partnera, protože jej mají, ale potřebují poněkud více rozptýlení. Jenomže Panna je příliš praktická na to, aby si dělala iluze o takových vztazích.  

Osobnostně se jedná o jedince, který si vystačí sám se sebou, svými zájmy, svými blízkými a nemá potřebu navenek exhibovat. Dá se říci na první pohled. Ovšem o tom vypovídají spíše osobní planety. Pozice Lilith napovídá, že jakmile si zrozenec uvědomuje hranice, a důsledně je odlišuje, začíná Lilith pracovat v jeho prospěch. 

Má tendence naplňovat si své sny až pozoruhodným způsobem. Může se vrhnout na okultismus a bude mít úspěch, jakmile si zvolí svůj směr. V práci se bude hodit spíše na aplikaci jakéhokoli oboru nežli na jeho vědecké zkoumání. Jeho vztah bude pro něj zásadní. 

Zrozenec nebyl bité dítě, ale také měl v dětství události, které se jej dotkly
a nebyly až tolik typické. Jenomže Panna v sobě obsahuje energie, které umí uzdravovat a umí si najít to, co uzdravuje. Pouze to chtělo zkušenost Saturnského oběhu, aby ty správné věci byly rozpoznány.         

 

Lilith a genialita

Snílek, fantasta a génius ve svém oboru. Patří ve svém oboru ke špičkám a dosáhl mety, jaké je jen možné dosáhnout. 

Není právě technickým typem, jeho vztahy jsou vyrovnané, jinak by nemohl být na špici. A to přesto, že jeho Lilith leží v Kozorohu a je v polosextilu s Neptunem ve Střelci. Jistě, být špičkou zde v poměrně mladém věku se neobejde bez uznání v zámoří. O takové Lilith by se očekávalo, že ona bude kariéru spíše kazit. Nekazí, naopak ji podporuje. Od Dračího ocasu ji dělí pouze necelé 4 stupně. Nebylo to jednoduché, ale zrozenec se nenechal ničím odradit, dál se věnoval tomu, co jej baví, tedy se zabýval bez ohledu na překážky svým oborem.   

Jak to, že Lilith je zde podporující, ač jinak kromě Neptuna zde není aspekt se žádnou planetou? Protože tento zrozenec žije svůj život podle sebe. Byť sbírá pocty, jde o člověka, jemuž jde hodně o věc a jisté principy, které profesně uplatňuje. 

Navzdory všem předpokladům, které by měly vést k traumatu, je takto zvládnutá Lilith a nakonec i Neptun mocným spojencem. Tam, kde on dělá mlhu a Střelec neví, kam jeho šíp míří, ona trvá na tom, aby doletěl. Pokud by neuměl žít svůj život v souladu se svým přesvědčením.

Lilith jako Ledová královna (ve Vodnáři)

U této Lilith popíši dvě osoby. Neaspektovaná Lilith představuje totální Ledovou královnu. Projevuje se zejména, když více důvěřivá část zrozenkyně se chytila na potenciál člověka, který ale v reálu má do tohoto potenciálu daleko. Není pro ni problém měsíce či léta přátelé nevidět, a potom navázat, jako by to bylo včera.
Pro jakoukoli transformaci je taková pozice Lilith bonusem. Protože jakmile se zrozenkyně poučila, přestal být pro ni problém ukončit jakýkoli nezdravý vztah anebo jej nahodit do zdravých mezí. Taková Lilith objevuje úžasný potenciál není cesty zpět. 

Ledová nemusí být zaslepená ani mít zmrazené pocity, to by se tak některým líbilo. Naopak, lze to hodit do koncentrace, upustit od patosu a vnímat naprosto čistě...emoce a myšlenka v souladu. Rozlišuje striktně mezi tím, co má podloženo fakty a u čeho si na fakta ještě musí počkat. Naopak při zamilování se tranzitní Venuše a Lilith v konjunkci ocitly v trigonu na nativní Lilith zrozenkyně.

Ovšem umí stáhnout do haluzí... a falešného pocitu opojení moci. Znala jsem zrozenkyni, která nabyla dojmu, že je temnou bytostí antického světa a začala si dokazovat svojí pseudomoc. Vůbec jí přitom nevadilo, že místo prosperity se jí v nízkém věku hroutil zdravotní stav. Místo přemýšlení, jak naplnit nároky této Lilith, se obklopila ženami rozplývajícími se nad tím, jak ona chudinečka je hrdinkou, že vůbec ráno při těch nemocech vstane. Lítost a patos...přesně toto jsou další hřebíčky do rakve zrozence s Lilith ve Vodnáři. Ledová královna má extra vysoké nároky. 


Lilith jako Petr Pan (v Raku)

Tato pozice poukazuje na skutečnost, že je zde vazba na matku, kterou zrozenec potřebuje, miluje, nenávidí, či by ji alespoň násilím umlčel. Někdo, koho potřebuje, někdo, koho zároveň nesnáší. Má pocit, že mu porozumí a zároveň je to někdo, kdo mu rozumět neumí. Právě nevyrovnaný vztah k matce může vést k tomu, že tito zrozenci považují sebe samotné za oběť. Obdobný vztah potom mají i k vlastní matce. Považuji ji za oběť. Jistě, hrají zde roli i ostatní planety, jde o to, k čemu může takový zrozenec mít sklony.

Podobný vztah přílišné starostlivosti mají sklony velmi rychle přenášet na své děti. Či naopak mít děti odmítají. Anebo se jím děti dostávají do života jinak. Například v podobě Petra Pana. Sami mohou mít problém s vlastním dospíváním, dospěji pravděpodobně později, ačkoli se mohou skrývat za maskou naopak důrazného dospěláka. Uvnitř se ale těžce zbavují obav holčičky či chlapečka. Někdy se jím Petr Pan manifestuje i v jejich okolí. Někdo, o koho se mohou starat. Může se to přenést i do fascinace partnrem, který není tolik samotatný, tolik dospělý.   

Právě na toto by si takoví zrozenci měli dávat pozor. Jedná-li se o konzistentní osobnost, přijdou si na během prvního oběhu Saturnu, protože nemusí to být tak, že žijí objektivně ve strastiplných podmínkách. Pouze takto citlivě svojí situaci vnímají.      

Škodí Lilith vztahům a mateřství?

Především Lilith není jediným ukazatelem problémů, ovšem představuje jeden
z podstatných ukazatelů možného problému. Přijde mi hodně nezodpovědné stavět zrozence před takový závěr pouze z pozice Lilith. 
Lilith ukazuje místo, v němž to nebude snadné a bude muset změnit přístup. Znám ženy ve zralém věku, které mají bezdětné manželství či partnerství a mají Lilith nikoli v 5. domě, a dokonce ani není aspektovaná a nejedná se o znamení spojená se Lvem či Rakem.

Zkoumala jsem horoskop ženy, v němž přes její Lilith tranzitovalo Pluto v období před 10 léty. Šlo tam, vrátilo se zpět a zase tam. Lilith Vodnář, 6. dům. Byl to masakr životních okolností, který ustal, jakmile si uvědomila, že vlastně plnila nikoli své sny, ale sny svého partnera, zatímco on úspěšně hrál slibotechnu. 

Jiná žena, Lilith 7 dům ve Vodnáři. Skvělá příležitost pro astrobáby zalamovat rukama. Vdaná, nějaké krize tam byly, ale o manželovi mluvila hezky. Měla v něm oporu. A bohové jsou mu svědkem, že jednoduché to nebylo. 

Lilith v synastrii jako doplňkový ukazatel přitažlivosti a tmelu. U kompozitu (po naplnění nároků synastrie) ukazuje oblast, která bude stěžejním tématem. Ve zkoumaném případě se vyskytuje ve Štíru, ve 12. domě, neaspektovaná. Romantika, magická transformace, tahání jeden druhého nahoru. 

Jakmile naplníme nároky Lilith, případně jiných planet, není zde žádná překážka v jakékoli oblasti našeho života. Naopak, i v této oblasti se Lilith umí stát naším pomocníkem. 


DRAMA QUEEN aneb pohrůžka sebevraždou

Jistě, on problém nebo naopak posun není patrný pouze z tohoto bodu, ale nasvědčují tomu i jiné prvky horoskopu. Jsou lidé, kteří potřebují pomoc, a potom jsou lidé, kteří nechtějí řešit problém, pouze si vynucují pozornost. Úplně za hranou jakéhokoli dialogu je pohrůžka sebevraždou. Jedná se o to nejhorší vydírání, jaké jen může být, které je pro empatické a citlivé lidi bez vybudovaných obranných obalů opravdovým hororem. Druhou stran mince představuje skutečnost, že takovým jednáním zrozenkyně sama sebe ponižuje.

Lilith v konjunkci s Plutem s orbitem desetinka ve Lvu v 11. domě (Placidus, ale i Campanus) je stěžejním aspektem, jestliže zkoumáme právě onu potřebu zrozence za každou cenu exhibovat a tlačit na ostatní. Jistě, je to velmi náročné, protože zrozenec musí zvládnout ponoření se do Hlubiny ve Lvu, který mu v tomto směru ničeho neusnadňuje. Navíc je zde pocit "musím zářit" posílen ne přílíš přesným kvadrátem s retroJupiterem, který v opozici tlačí na Lunu a Merkur
v konjunkci. Je nesmírně těžké vyrovnat se i s tímto tlakem. Pošlapání sebehodnoty vidím právě v kvadrátu slitiny Pluto a Lilith na Venuši, u ženy naprosto klasika.

Kromě konjunkce Pluto a Lilith, která je nesmírně těsná, jsou ostatní vzpomínané aspekty již více rozptýlené, takže nemusí být osudem zrozence spadnout do takovýchto modelů chování. Jistě Luna, která utopí Merkur, takový zrozenec to má náročné, pokud potřebuje nahodit logické myšlení a uvědomování si, naopak má sklony sklouzávat do pokřiveného vidění světa, čemuž nepomáhá ani konjunkce Saturna s Neptunem, protože smysl pro povinnost je zkreslen.

Ne každý vždy ustojí svojí Lilith, tato zrozenkyně si běžně přivlastňuje slova jako "drahoušek", "berlička". Fakticky touží po poetice, ale spadla do pasti závisti úspěšnějším kolegům natolik, že kritizuje i lidi, kteří mají astrokoutky na stránkách pro ženy. 

Konjunkce Lilith a Pluta má na zrozence vysoké nároky. Kdyby zde byla příležitost a mozková kapacita pro vystudování VŠ a získání titulu, naplnilo by jí to. Sice by ten titul byl doslova všude, ale to nevadí. Takový zrozenec se nezalekne jen tak něčeho. Proto hodně lidí raději odvrací zrak jinam, aby to nemuseli číst. 
Tato konstelace nese s sebou potenciál patrný i zde. Zajímavé nakládání se slovní zásobou. Jistě, je zde nesmírně hodně vulgarismů. Kdyby Venuše fungovala, tak by z toho byla úžasná poetika...stačilo by tak málo ...uspokojit nároky svojí Lilith ne jako primitiv s klackem, ale zapojit postupně i ostatní planety.



Závěr

Lilith je zajímavým bodem, lze z něj vyčíst mnohé, jenomže je potřeba myslet na to, že pouze jedním z prvků horoskopu, který oživuje energii znamení svérázným způsobem a svérázným způsobem také ovlivňuje jiné planety. Není více nebo méně osudová nežli cokoli jiného. Protože stejně jako cokoli jiného, co máme ve svém nativu, můžeme uchopit podle sebe. Jestli něco Lilith zdůrazňuje, je to téma, co uděláš? Jak se postavíš k problémům? Bude to katastrofa anebo výzva? 


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Spálené planety

Spálená planeta (od 0,15 až 4 stupně od Slunce) sice znamená, že zrozenec má sklony k jednání, myšlení či vnímání pod vlivem jejího poškození, ale také má šanci z jejího popela povstat jako Fénix. Ačkoli podle zaužívané interpretace by taková planeta měla stabilně zrozenci podkopávat nohy. Tento příspěvek si dovoluji napsat, protože jsem v praxi u různých zrozenců měla možnost nalézt způsob, jak využít přednosti této pozice a narovnat její handicapy. Pravda, není to pouze otázkou jednoho rozboru horoskopu, ale být nápomocen i při různých situacích natolik, aby si zrozenec tyto věci uvědomoval a vytvořil si návyk na trochu jiný model chování.   Chci svým příspěvkem připomenout, že spálené planety nemůžeme brát jako známku neměnné idiocie v jisté oblasti, nýbrž je vhodnější k nim přistupovat jako k jistému omezení, které může umožnit trochu jiný pohled, a s nímž lze pracovat.  Spálená Venuše Se spálenou Venuši se lze jen stěží vyhnout ohromným citovým zklamáním.  Subjektivně taková situa

PONDĚLNÍČEK O Uranovi, enochiáně a jasnozřivosti (2/24)

Uran v domech. Zaujal mě v jedné astrologicke skupině dotaz na přechod Urana 1. domem. Jedná se o nesmírně zajímavé téma i v mé osobní rovině.  Právě, když mi Uran dosedl na ascendent, začala jsem pracovat s enochianskými voláními úplně jinak. Vždy jsem věděla, že mi enochiana dělá dobře, ale to bylo takové spíše pocitové, špatně se to vysvětlovalo. V ten moment mi bylo jasné, co si s ní počít a jak. (Toto je na enochianě nejhorší, neb neumíme přesně definovat povahu bytostí, které přijdou, ani přesně neumíme popsat její účinky a nemáme ani jistotu stran rituální stránky věci, neb Dee a Kelly vypracovali systém, který je odpraktikován pouze částečně. Osobní přístup vyžaduje několik opakování a také přestávky v aplikaci, takže se jedná o magii, již lze porozumět až po létech praktikování.)  Samozřejmě, vzhledem k tématu je potřeba se podívat i na dobu, kdy mi Uran procházel 12. domem. On se neocitne na ascendentu jen tak, nějak fungoval i předtím.  Jeho konjunkce s nativní