Přeskočit na hlavní obsah

Jak nebýt knížečkovým astrologem?


Pojmem knížečkový astrolog myslím osobu, která je velmi systematická. Protože si poctivě vypíše či snad se to dokonce našrotí, co která planeta ve znamení a domě, co který dům ve znamení, co jaké aspekty a splácá si z toho interpretaci horoskopu.  Jednoduše vyjde ji něco, co spíše připomíná pitvu (příklad s pitvou velmi trefně používá S. Forrest), nežli práci se živou osobností. A nejhorší na tom je, že zrozenci mívají často zákeřné tendence odklánět se od jednání popisovaného v astrologických knihách, takže nejednou bývá knížečkový astrolog zaskočen.  Jistě, nejdříve jej Univerzum uchlácholí tím, že mu pár věcí jako z knihy vystřižených předvede.

Věc je o to komplikovanější, že pro astrologii je literatury potřeba. Je potřeba něco číst. Jinak jednoduše nepoznáme fakta, která jsou potřebná. Jenomže problém je, že ono nejde pouze o fakta, ale i o přístup k faktům a způsob jejich dávání dohromady. Existuje hodně přístupů k astrologii a v rámci těchto přístupů i hodně způsobů dávání jednotlivostí dohromady, aby nám vytvořily funkční celek. Právě proto studujeme různé knihy od různých astrologů, neb každý z nich pracuje trochu jinak. Již od středověku se běžně setkáváme s tím, že co astrolog, to trochu jiný přístup. Protože lidské myšlení, chování, emoce, reakce, kde se to vše míchá, různé lidské masky, motivace, neběhají v šablonách. Myslet si to, je stejně naivní jako si myslet, že všechno to množství lidí běhá ve 12 linkách podle toho, ve kterém z 12 slunečních znamení mají Slunce.    

Kdo mi tvrdí, že se na horoskop nacíti, aniž by měl velmi detailně přečtených alespoň 5 knih o astrologii, žije ve vlastních iluzích. Astrologické kategorie nelze jen tak z volné ruky si podle sebe interpretovat. A již vůbec ne na začátku. Právě detailní přečtení těch alespoň 5 knih vede ke zbavení se takové iluze.  Chce to hodně číst a nastudovat hodně horoskopů. Jestliže je astrologie pouze koníček v určitém období, také jsem tak začínala, není to ono. Až se ní nějak adept začne zabývat denně (byť jenom po chvilkách), teprve poté je na cestě skutečně se něčemu naučit. V opačném případě si spíše připomíná něco, co úspěšně zároveň zapomíná. 

Jde o to, že astrologem dělá z jedince jistý způsob myšlení. To je stejné tak nějak ve všech profesích. Jenomže ten způsob myšlení vzniká v důsledku studia literatury a praktikování.  

Možná tím někoho zaskočím, ale astrologie není o rovnici, kdy toto a tamto dá vždy dohromady tento jednoznačný výsledek. Jistě, z horoskopu právě díky faktům lze některé věci vyčíst, ale jen proto, aby nás v rozhodné chvíli ukolébal pocit, že máme skvěle načtenou osobu blízkou a ničím nás nemůže překvapit. Realita potom bývá taková, že nám právě tato osoba vyrazí dech. Stalking jiného nebývá tou úplně nejvhodnější motivací pro astrologii. Mnoho lidí žije v tom, že svým blízkým to provádět může, někteří si myslí, že mají takto v pomyslné hrsti kohokoli. Možná jen proto, že nedělali horoskopy dvojčat, tedy lidí narozených na stejném místě s rozestupem několikati pár minut. A co zrozenci narození na stejném místě ve téměř ve stejnou dobu? Máme tady dva lidi, kteří by měli být stejní a jejichž horoskop je téměř stejný, a tudíž by se měl i téměř stejně odvíjet jejich život. Ovšem není to pravda. Praze ukázala, že navzdory doslova stejné startovací čáře s rozestupem ani ne 5 minut, nedostávají tito lidé v životě stejné příležitosti. Opravdu bych chtěla vidět astrofrajera, který by to v době jejich narození poznal. 

Pokud jde o astrologické knihy, jsou velmi užitečné na studium, zahloubat se do nich, případně si některé věci ověřit. Ovšem jakmile vykládáme horoskop, je potřeba je odložit a zapojit vlastní invenci. Mít snahu od začátku na něco přijít. Astrologie v sobě zahrnuje nepřeberné množství informací. A my si nějak potřebujeme s tou informaci něco počít. Poskládáním kousků z knih nedáme dohromady charakter člověka. 

Velkou chybou je mít dobré a špatné konfigurace.  Třeba takový Štír je znamení, jehož se mnozí astrologové děsí. Vidí v něm něco hodně negativného, až ďábelského. Jenomže toto znamení je velmi důležité pro pud sebezáchovy.  Také pro schopnost užít si den. A pro mnoho dalšího. Nemůžeme v něm vidět pouze to negativní.  Stejně tak je to i s aspekty. Vždy mně pobaví reakce typu: to je strašně zasekaný horoskop, zrozenec nemá na to, aby se z toho dostal. Vážně? Zkuste se někdy podívat na nativní horoskopy lidí, jejichž jména se učí ve školách. Jeden zasekaný nativ vedle druhého. Jistě, takový člověk to má těžší v ledasčem, ale jakmile se vzchopí a umí s tím žít, není lepšího "stroje" na překonávání překážek. 

Aby to ještě bylo komplikovanější, někdy v knize narazíme na tvrzení, u něhož si říkáme, to není možné. Takto to fungovat nebude. Ovšem časem narazíme na horoskop zrozence, u něhož právě toto funguje. Jistě, i na horoskopy, kde nikoli. Proto je vhodné pamatovat si i věci, které nás zaujali třeba i tím, že nám jako příliš pravděpodobné nepřijdou.    

V různých astrologických knihách vidíme různé modely interpretace horoskopu. Je fajn si to přečíst. Někdo sází na určitý systém, někdo zase postupuje horoskop od horoskopu jinak. Na začátku je dobré se od něčeho odrazit. Mezi nejčastější kroky se doporučuje začít pohledem na horoskop jako celek. Někdo zase takové dívání se na osy horoskopu považuje za zbytečné. A rovnou doporučuje začít:

a) Slunce, Měsíc a osobní planety

b) ascendent a ostatní rohové osy, či rohové domy, a zabývat se planetami v nich a vládci znamení a domů. 

U někoho je první za a) u jiného je první za b). Chce si to vyzkoušet. 

Já osobně při pohledu na nový horoskop dávám na uvědomění si, jak to vypadá. Je to taková prvotní orientace. Kde mám světla? Kde mám osobní planety? Dívám se na jejich umístění podle os horoskopu. V závěru článku dám odkazy na rozklady, které se mi osvědčily, když jsem začala sama bez knížeček. Jak vypadají živly, co je zastoupeno, co ne? Jsem ochotna vzít na milost i tvary horoskopu, a poznamenat si, co z těchto tvarů vyplývá jako hypotézu. 

Na druhý pohled mně zajímají asi v tomto pořadí Světla,  osobní planety, společenské planety, transsaturny, Lilith, dračí uzly.

Jenomže praxe je košatá. Nemohu ignorovat stélium, planety v recepci, planety ve svém znamení či domě (Placidus a přepnu i na Campanus, jak to bude vypadat touto optikou), retrográdní planety. Aspekty jako konjunkce a opozice zasluhují také prvotní pohled. Zajímavé jsou i neaspektované planety. Jistě všechno není v každém horoskopu. 

Právě takový technický zběžný pohled a uvědomění si toho, co zaujímá pozornost má velký vliv na interpretaci. Osobně nejedu planeta-znamení-dům. Mně nejdříve zajímá si zjistit, jak je to s aspekty. Ne všechny čáry, které na mně počítač vychrlí, beru vážně, protože orbis. 

Jistě, do toho všeho mně napadají myšlenky. Tak si je poznamenám a pořád to beru jako pracovní verze, kterou třeba vyloučím. Když dělám horoskop živého člověka a je tam něco, co napovídá, že mohl prožít něco těžkého, na rovinu se zrozence zeptám. Jistě, je potřeba se umět ptát. Protože mnohdy jde o velmi citlivé či traumatizující věci. 

Vlastní práce začíná až po takové přípravě. Pro mě jsou prvořadé aspekty. Jako prioritní je má Marcus Jehle. Je to velmi inspirující astrolog, který je ovšem zároveň vystudovaným psychologem. Já nikoli, takže si nemohu hrát na Jehleho či jej kopírovat. Když jej čtu, uvědomuji si, co z toho je validní obecně, a co již vyžaduje býti psychologem. Mohu se rozhodnout, že budu napodobovat lidi jako Liz Green nebo Howard Sasportas či Richard Tarnas, ale nic z toho nevykompenzuje skutečnost, že nejsem vystudovaný psycholog. Je inspirující je číst, ale číst je neznamená být nimi. Občas mívám pocit, že ne každý si to při nadšení z přístupu, s nímž souzní, uvědomuje.      

Když se podíváme na horoskop a nejenomže to pro nás není záplava čár navozující někde v našem nitru paniku, ale dostaneme nápad bez ohledu na to, co se kde píše, znamená to, že se začínáme stávat astrologem. Jedná se o niterní proces, který nikdo jiný za člověka neudělá. Proto v tomto směru jsem ve veřejném prostoru velmi tolerantní, necítím potřebu nikoho opravovat, neb přehoupnout se přes stádium nadrceného šprta nebývá jednoduché. 


Slíbené články k systému interpetace horoskopu, který mi kdysi pomohl se odrazit, potom jsem již neměla potřebu pokračovat.  

první část

druhá část


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

12. dům v horoskopu

Jedná se o dům, na nějž není z pohledu středověké astrologie nazíráno jako na příjemné místo. Napadá mně podobnost s magií, i zde středověká magie měla tendence vnímat vliv démonů jako něco nesmírně škodlivého. Jenomže stejně jako 12. dům máme všichni, máme všichni v sobě i démonickou stránku. Stát se světcem znamenalo ujít cestu vedenou skrze křesťanskou mystiku, vidět za význam věcí a dostat se do stavu, kdy to démonické v nás nám neškodí nevhodným filtrem, přes který si můžeme naprosto nevhodně projektovat své okolí. Nechci tvrdit, že 12. dům je domem démonů, oni tak nějak podle zaměření člověka mohou působit v jakémkoli domě. Např. asc. v Býku má sklony k obžerství, ve Lvovi k pýše atd., Kozoroh v 2. domě typický lakomec, Střelec v 7. domě smilník. To ovšem ještě neznamená, že každý člověk s asc. v Býku je chodící koule, může být, pokud si nedá pozor na přehánění své vášně. A ani to neznamená, že musí zůstat koulí po celý svůj život.  Tento dům nám ukazuje, čemu budeme čelit a jako

Lilith z pohledu astrologického

The matter is a prison Osobně se domnívám, že Lilith jako taková vyžaduje osobní přístup astrologa, i kdyby tím přístupem mělo být její ignorování. Máme snahu se domnívat, že existuje pouze jedna Lilith (či jeden pohled na Lilith), jenomže již v démonologii si nelze nepovšimnout mnoho vrstev různorodých mýtů o Lilith. Proto máme v astrologii na výběr ze dvou bodů. V dnešní moderní době je velice jednoduché uchopit téma Lilith feministicky anebo ryze démonicky, on rozdíl až tolik velký co do základu nebývá. Jedná se o téma umožňující subjektivní pohled, ten můj vychází z magické transformace a démonologie.  Onen subjektivní přístup začíná v momentě, kdy se astrolog má rozhodnout, zda ve svojí astrologické praxi použije skutečný bod Lilith anebo střední, tedy korigovaný bod, protože Měsíc se nepohybuje přesně elipse, jak předpokládá střední Lilith (rozdíl může být i 5 stupňů). Střední se označuje jako Mean a skutečná jako True. Běžnější se používání Mean Lilith, což kolegy považující Lil

PONDĚLNÍČEK O Uranovi, enochiáně a jasnozřivosti (2/24)

Uran v domech. Zaujal mě v jedné astrologicke skupině dotaz na přechod Urana 1. domem. Jedná se o nesmírně zajímavé téma i v mé osobní rovině.  Právě, když mi Uran dosedl na ascendent, začala jsem pracovat s enochianskými voláními úplně jinak. Vždy jsem věděla, že mi enochiana dělá dobře, ale to bylo takové spíše pocitové, špatně se to vysvětlovalo. V ten moment mi bylo jasné, co si s ní počít a jak. (Toto je na enochianě nejhorší, neb neumíme přesně definovat povahu bytostí, které přijdou, ani přesně neumíme popsat její účinky a nemáme ani jistotu stran rituální stránky věci, neb Dee a Kelly vypracovali systém, který je odpraktikován pouze částečně. Osobní přístup vyžaduje několik opakování a také přestávky v aplikaci, takže se jedná o magii, již lze porozumět až po létech praktikování.)  Samozřejmě, vzhledem k tématu je potřeba se podívat i na dobu, kdy mi Uran procházel 12. domem. On se neocitne na ascendentu jen tak, nějak fungoval i předtím.  Jeho konjunkce s nativní