Přeskočit na hlavní obsah

Váhy alegorie



Váhy v řecké mytologii nenajdeme, po jejich původu je potřeba pátrat v Egyptské knize mrtvých, kdy duše člověka v zásvětí je položena na váhy proti pírku Maat. Pouze duše lehčí, než-li toto pírko, směla směřovat k Bohům. Srdce těžší, než-li pravda, jejímž symbolem je ma´at, směrovaly do chřtánů Amemait. Váhy tak představovaly jistý konečný proces, poslední tečku za životem hmotným.
Později se setkáváme s aspektem Thémai, tedy bohyně spravedlnosti, která drží v rukou váhy.

Astrologicky Váhy představují mezistupeň mezi zdrženlivou Pannou a vášnivým Štírem, nakonec bez znamení mezi nimi by se těžko sestavoval horoskop, neb by se jednalo o jeden extrém proti druhému. Představují cestu, po které kráčí Psyché na cestě do říše Háda, by vysvobodila Érota. Podobný prvek lze najít i v mýtu o Orfeovi a Euridice. Psyché, která sestupuje do podsvětí, již není pouze nevinnou dívkou, ale dospěla v ženu, která je zodpovědná za své skutky. Psyché je také synonymem pro duši, která chtě-nechtě si uvědomuje, že život není jenom o světlých stránkách, ale je potřeba se vypořádat s temnotou, nejde pouze o známé, ale je potřeba dát prostor Neznámu. Pouze tak se život může stát celistvým.

Magicky představují Váhy právě střední pilíř, jehož přechodem se osobnost adepta magie srovnává. Přechází od sféry Malkuth po linii do Kether a čeká jej i pobyt v Daa´t, i kdyby nevím jak nechtěl.

Právě toto znamení dává člověku šanci uvědomit si, že jeho existence není pouze hmotné tělo, ale představují ji i složky mnohem subtilnější. Obvykle je poznává prostřednictvím krásy, umění, lásky, kdy není pouhým pozorovatelem či obdivovatelem, ale sám se intenzívně zapojuje. Právě zde se nalézá ono umění sladit mnohé, i zdánlivě nesladitelné.
Situaci napínají, často až hrotí, ale mají dar nepřetrhnout lano. Klid je jejich stěžejní téma. Naučit se jej udržet, ačkoli své nervy napíná, co snesou. Jejím úkolem je navzdory všemu nezhroutit se, ale ještě než se rozběhne řetězová reakce, umět ji včas stopnout. Mnohé tolerují, ale přátelství a vztahy jsou zde brány nesmírně vážně.
Říká se o nich, že jsou nerozhodné, nu sami o sobě nikoli. Však vyvážit lékarnické váhy chce um i šikovnost. Váhy mají spíše vyhraněný vkus a názory, je pouze otázkou volby jejich diplomacie, jak se postaví k prezentaci svého.  

Jsou znamením komunikace ve smyslu spojení mezi lidmi, harmonie ve vztahu k lásce, jsou si vědomí vlastní hodnoty. Myšlenkami chce na okolní svět působit.
Váha je příležitostí pro svět umění, jsou zde dispozice vrozené. Má nadání na jazyky a diplomacii. Je velmi citlivá na nespravedlnost. Okamžitě se proti ní umí vyhranit.

Stojí v opozici proti Beranu, takže zpracovává i Martické. Její roztomilost ji brání v tom, by se věnovala bojovému umění. Její síla spočívá v síle ducha, je ztělesněním ženskosti a vždy vidí více řešení, z nichž vybrat není ani tolik otázkou váhavosti, jako diplomacie. Říká se, že Váha je převlečený Beran, ale opačně to neplatí. 

Jenomže Váhy mohou být také rozkolísané a mají mnohdy problém se rozhodnout, na které straně je to, co ony potřebují, kde je vlastně pravda... kdo má pravdu... docela složitá situace. Nemají to až tolik jednoduché, jak se může zdát. 

To, co nám ostatním na nich obvykle leze na nery, je jejich schopnost nehledět na to, co tvrdí jednotlivec, ale jde jím spíše o to, v jakém proudu jsou lidé. Mohou se dostat do pasti tím, že kladou důraz na svět vnější a ten vnitřní pro ně hraje pouze vedlejší roli. Nevýhodou je, že se podvolí těm nejvíce silným vlivům. Tvrdí Julius.    
 
Slunce je ve Váhách v ponížení, tedy jeho pozice za rovnodenností je zde nejslabší a potřebuje ještě jinou planetu, , aby mu pomohla. 

Neptun ve Váhách potřebuje nesmírné množství obdivu, aby byl spokojený. Mnohdy volí taktiku slylizovaním se do oběti, aby tohoto docílil. Často se schovává za iluzi snu o vlídném světě. 

Jupiter ve Váhách je o velkém smyslu pro diplomacii a řešení konfliktů smírnou cestou. Často volí k neplechám jiné lidí, sám je nepáchá. Přechází spíše ze vztahu do vztahu, dokud nemá nový vztah, vydrží v tom dosavadním, sám mezitím podnět k rozchodu nedává.

Mars působí roztomile, jde si za svým, když se začne chovat průbojně, nesmírně tím zaskočí. Obvykle si sjedná podporu okolí. Projevuje se nesmírně společensky a nelze mu upřít šarm.     

Co musí překonat

potřeba obdivu, jsou na ni závislí a bez obdivu neumí fungovat, mnohdy si jej nevybíravě vynucuje,

za každou cenu chce být roztomilá, takže nebude bojovníkem v první řadě, ovšem umí k boji povzbudit, v podstatě se konfliktu vyhýbá - za každou cenu,

hrotí situaci a testují ostatní, co snesou, mnohdy zbytečně a očekávají od ostatních zachování klidu

pokrytectví je u nich dojmem, který vzbuzují, když s milým úsměvem čekají, co jako bude a vůbec nedají najevo, že něco není v pořádku, dokud nedostanou chuť hrotit,

ve vztahu k partnerovi mají tendenci přesouvat na něj vše, ani se nenadá a má povinnosti na svém hrbu, působí hodně nesamostatně.   


Partnerství a Váhy

Synastrie: Co pro nás partnerství znaemná? A co vše jsme ochotní do něho vložit? Podle domu, v němž má ten či onen partner Váhy poznáme, jak se na tyto věci dívá. Zároveň je vhodné se podívat, jaké znamení má ten či onen partner v 7. domě a kde se nachází Venuše.
Jsme schopni spolu vycházet diplomaticky anebo se projeví spíše Beran? 

Kompozit: Jak má partnerství vypadat? Oblasti, v nichž je potřeba, aby jeden chápal druhého. V této oblasti je na místě zvolit citlivý přístup. Můžeme si zde dovolit luxus menší nerozhodnosti a kompromisů. Zároveň zde bychom měli poměrně hladce dojít ke shodě.   

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Spálené planety

Spálená planeta (od 0,15 až 4 stupně od Slunce) sice znamená, že zrozenec má sklony k jednání, myšlení či vnímání pod vlivem jejího poškození, ale také má šanci z jejího popela povstat jako Fénix. Ačkoli podle zaužívané interpretace by taková planeta měla stabilně zrozenci podkopávat nohy. Tento příspěvek si dovoluji napsat, protože jsem v praxi u různých zrozenců měla možnost nalézt způsob, jak využít přednosti této pozice a narovnat její handicapy. Pravda, není to pouze otázkou jednoho rozboru horoskopu, ale být nápomocen i při různých situacích natolik, aby si zrozenec tyto věci uvědomoval a vytvořil si návyk na trochu jiný model chování.   Chci svým příspěvkem připomenout, že spálené planety nemůžeme brát jako známku neměnné idiocie v jisté oblasti, nýbrž je vhodnější k nim přistupovat jako k jistému omezení, které může umožnit trochu jiný pohled, a s nímž lze pracovat.  Spálená Venuše Se spálenou Venuši se lze jen stěží vyhnout ohromným citovým zklamáním.  Subjektivně taková situa

Lilith z pohledu astrologického

The matter is a prison Osobně se domnívám, že Lilith jako taková vyžaduje osobní přístup astrologa, i kdyby tím přístupem mělo být její ignorování. Máme snahu se domnívat, že existuje pouze jedna Lilith (či jeden pohled na Lilith), jenomže již v démonologii si nelze nepovšimnout mnoho vrstev různorodých mýtů o Lilith. Proto máme v astrologii na výběr ze dvou bodů. V dnešní moderní době je velice jednoduché uchopit téma Lilith feministicky anebo ryze démonicky, on rozdíl až tolik velký co do základu nebývá. Jedná se o téma umožňující subjektivní pohled, ten můj vychází z magické transformace a démonologie.  Onen subjektivní přístup začíná v momentě, kdy se astrolog má rozhodnout, zda ve svojí astrologické praxi použije skutečný bod Lilith anebo střední, tedy korigovaný bod, protože Měsíc se nepohybuje přesně elipse, jak předpokládá střední Lilith (rozdíl může být i 5 stupňů). Střední se označuje jako Mean a skutečná jako True. Běžnější se používání Mean Lilith, což kolegy považující Lil

PONDĚLNÍČEK O Uranovi, enochiáně a jasnozřivosti (2/24)

Uran v domech. Zaujal mě v jedné astrologicke skupině dotaz na přechod Urana 1. domem. Jedná se o nesmírně zajímavé téma i v mé osobní rovině.  Právě, když mi Uran dosedl na ascendent, začala jsem pracovat s enochianskými voláními úplně jinak. Vždy jsem věděla, že mi enochiana dělá dobře, ale to bylo takové spíše pocitové, špatně se to vysvětlovalo. V ten moment mi bylo jasné, co si s ní počít a jak. (Toto je na enochianě nejhorší, neb neumíme přesně definovat povahu bytostí, které přijdou, ani přesně neumíme popsat její účinky a nemáme ani jistotu stran rituální stránky věci, neb Dee a Kelly vypracovali systém, který je odpraktikován pouze částečně. Osobní přístup vyžaduje několik opakování a také přestávky v aplikaci, takže se jedná o magii, již lze porozumět až po létech praktikování.)  Samozřejmě, vzhledem k tématu je potřeba se podívat i na dobu, kdy mi Uran procházel 12. domem. On se neocitne na ascendentu jen tak, nějak fungoval i předtím.  Jeho konjunkce s nativní