Přeskočit na hlavní obsah

Jupiter z různých úhlů



Milý čtenáři, tento příspěvek sestává z různých pohledů na Jupitera, neb tento vládce nemaje mnohdy na paměti, že fakticky je to Slunce, které vévodí, často podléhá touze po moci a ne vždy to dopadne. Samozřejmě hodně záleží i na tom, kde je a co má daný zrozenec ve Střelci.  Jelikož nechci dělat další derivaci tématu Jupiter ve znameních a domech, tak nabízím pár pohledů, při kterých zlehka nakousnu i magii. Pochopitelně i Jeho Jasnost se umí řádně zmobilizovat, když nalezneme odvahu a do svého života necháme vkročit štěstí... protože tato planeta ukazuje, v čem a kde jej nalezneme.


Jupiter jednoduše

Staří jej nazývali dobrodějem.  Jeho pohyb kolem Slunce trvá necelých 12 let (přesně 11 let, 10 měsíců a 17 dnů), takže změní znamení jednou za rok.
 
Duchem mladý věčný sangvinik se vyznačuje velkorysostí a tendencí dotáhnout věci do dobrého konce. Umí věci promylset a domyslet do plánů, pro něž ale netvoří sám hmorný základ. Toto je práce pro jiné planety.  Protože Jupiter počítá s absolutními hodnotami. 

Ovšem umí být skvělým rádcem a uspokojíme-li jeho nároky, potom věci probíhají ve stylu Kola Štěstí. Jistě, hodně svádí k hazardu, riziko podnikání. Jenomže je potřeba při jízdě s ním umět poznat, kdy se Kolo jakým směrem otáčí. 

Má sklony k vyšším nárokům na lidí kolem sebe, na prostředí, v němž žije, pouze potřebuje nespadnout do lítosti. Problém spočívá v jeho očekávání, že toto mu bude poskytnuto od někoho jiného. Je fajn, když to zvládnou ostatní planety v horoskopu. Jinak své nároky přenáší na ostatní lidi. Právě v tomto umí být nesnesitelný. Ještě jsem se nezmínila o tom, že umí skvěle tyranizovat. Jistě, dobroděj, ale jakmile zbytek nepracuje podle jeho představ, umí být velkým tyranem. I toto umí skvěle přenášet navenek.
 
Když umíme jeho sklon až velkoryse hýřit ovládnout, potom poznáme jeho nezdolnost, kterou jen tak něco nezlomí. Představuje v naší osobnosti onen prvek, který skrze subjektivní postoj ovlivní objektivní realitu. Pokud umíme být šťastní. Právě Jupiter ukazuje, co nás učiní šťastnými, co našemi životu dá smysl.    

Jupiter často pracuje tak, že jej vnímáme podvědomě ve stylu jako "více štěstí než rozumu" nebo jako "já mu chtěl pomoci, ale místo toho jsem jej zdeptal". Jednoduše věci se nám dějí trochu jinak, než bychom chtěli, ale přesto vzato z dlouhodobějšího hlediska, jejich průběh je nám ke prospěchu.
   
  

JUPITER A GOTHIC

Jestliže někdo svojí duši je gothic, nemyslím tím ani tolik okázalost prokazující se vykoupením patřičných hadříků, ale stav duše, neb gothic bude v jakýchkoli hadrech jako gothic vypadat, půjde to poznat stran vazeb Jupitera v nativu. Jupiter nás nejenom dělá šťastnými, resp. poukazuje na to, v čem spatřujeme štěstí, ale také ukazuje, jak se k němu dostat a které nástrahy překonat. Povšimla jsem si, že my, co jej máme v Blížencích či Vodnáři s aspektem na stelium či silnou osobní planetu, nejedeme tolik na okázalost, ale máme takový nedbalý gothstyle, jakože se o to ani tolik nesnažíme. Aspekt typu trigon na Slunce, jasné modelíny. Samozřejmě, nechybí nám vazba na Střelce, bez něho Jupiterské téma nejde. 

Jupiter ve Lvu s  aspektem na Slunce je již náročnější, neb jedinec hledá nějaké aristokratické kořeny za každou cenu, a i když je nemá, nějak si je nahodit musí. Opatrně, tito zrozenci inklinují k poněkud povyšenému postoji k ostatním. Mají pocit, že jsou zde pouze pro ně. Na straně druhé, dá se takto s nimi docela manipulovat. 


 PŘEDÁVÁNÍ VĚDOMOSTÍ

Dvě ženy, obě s Jupiterem v Rybách dokonce v 11. domě, ale každá úplně jiná. Mohla bych takových žen vybrat ze své praxe více, ale je to zbytečné. Je to ten aspekt, že obě mají tendence nějakým způsobem ovlivnit společenství, předat mu hodně užitečných věcí, protože obě mají smysl pro loajalitu, podporu ostatních, a ne vše, co dělají, potřebují zpeněžit. U obou je vysoká dávka kreativity a lze je srovnat, neb prakticky se věnují stejnému oboru a obě v něm inspirují jiné lidi. Na tomto poli mají za sebou spolupráci, ale jinak si jede každá své linky, 

Jupiter v Rybách nese sebou jisté schopnosti terapeutické či léčitelské a má obecně pomáhací tendence, až se musí naučit vhodnou míru, aby svojí pomoc nevnucoval. Potom je to peklo pro obě strany. Také s touto planetou je potřeba si dávat bacha, aby se problémy neléčily chlastem. Potom možná není jiného řešení, nežli totální abstinence, ale tak máme i jiné formy závislosti. Jednoduše abstinence je na místě, neb nikde není řečeno, že jedna závislost pouze bude nahrazena jinou. 

Jupiter jedné z nich se slil s Merkurem, takže je zde vysoká potřeba působit veřejně a stát se ve svém oboru všeobecně uznávaným odborníkem. Postupně si buduje vztahy, snaží se získat si podporu lidi, jednoduše je to taková politika, jenomže při ovlivňování společenství to zase jinak nejde. Také výrazně stoupá potřeba sebevzdělávání, které nabývá extrémních rozměrů. Je zde zesílená nutnost mít vše podloženo nějakým publikovaným odkazem. Ryby obecně jsou se svým prostředím naprosto propojené, není zde odpor, takže planeta, která v nich je, umí docela rozvinout své schopnosti. Merkur se umí rozletět, ale také pánem pochybností bývá. Je-li to podpořeno, jako i v tomto případě aspektem na osobní planetu v Blížencích, tak jedinec je nucen se vyrovnat s pochybnostmi nejenom těmi uvnitř, ale i těmi navenek, a proto potřebuje něco, čím doloží jakékoli své tvrzení. 
U druhé z nich je Jupiter sám, takže se více ponoří do pocitů a vjemů, a nějak může za to, že zrozenkyně často vytáhne ten správný. Problém je naučit se důvěřovat svým pocitů, což je velmi drsná lekce. Aspekt s osobní planetou je zde ve Střelci, takže je to rozehráno zase trochu jinak. Nicméně zde není tolik kladen důraz na serióznost, není zde ani taková ambice schánět si podporu, působit na lidi a myslet na to, co se stane, až... V tomto směru se Jupiter angažuje tak nějak proplouvaje vším, aniž by okázale dával najevo své vědomostí. Jeho výhodou je, že nepotřebuje promyšlenou podporu, on jezdí pouze na přirozených sympatiích. 

Co si ale stěží uvědomíme, pokud takové lidi osobně hodně dobře neznáme, je jistá maska. Každý máme své démony a Jupiter často působí dojmem větší síly, nežli má ve skutečnosti k dispozici. Umí i nablýskanou tretku ukázat jako hodnotný šperk. Když cíleně získáváte podporu lidí v oboru, jste nuceni, zejména s aspektovanou slitinou Merkur-Jupiter hodnotit takové lidí. Ale nikdy jím neřeknete, co si o nich doopravdy myslíte. Proto takoví lidé vypouštějí páru tím, že na nikom nenechají nitku suchou. Mají tendence zbagatelizovat úspěch každého a podhodnocovat personální kvality ostatních. Zatímco Jupiter se vzdáleným aspektem má tendence se dívat na potenciál ostatních a tak se mu často stane, že i v oslovi spatřuje jednorožce a potom to bývá drsné probuzení z kocoviny. 
Být přítelem první dámy znamená, být drsně poučován, na vše si vyslechnout její hodnocení a zjistit, že znát ona osobně Ježíše, tak to je jen Jožka odvedle, jehož matka doposud nepřiznala s kým jej má a on tím postižen si vymýšlí kraviny, jakože voda je víno, beztak měli všichni přitom už tak naváto, že to ani nepoznali. U té druhé budete také poučováni, ale tak více jakoby mimoděk a budete mít pocit, její vnímání světa je trochu Vodnářsky mimozemské (btw. Vodnář a Ryby by v mnohém mohli být dvojičky témeř jednovaječné), ale vám by asi hráblo, kdybyste měli mít  podobný styl života.     

   


JUPITER V 6. DOMĚ

Podle toho, ve kterém domě jej máte, se dá určit, jaký vztah mají peníze k vám. Je těžké to určit na jiných, neb se jedná o otázku poněkud intimnější. Jestliže má adept magie ambice na finanční magii, bylo by fajn, kdyby to u sebe poznal.

6. dům je pro mně výzva, neb takové lidi mám v blízkosti a jejich způsob myšlenkového letu je pro mně poněkud hůře stravitelný. Jako by mi Univerzum chtělo ukázat fujky (ano, má to znít afektovaně přitepleně).

 Jedno je jisté, život podle Jupitera v tomto domě nese sebou odměnu v tom duchu, že tito lidé peníze až tolik neřeší, ne jako ostatní. Především jejich hodnotu znají a vaše hadry mají oceněné po prvních pár chvílích kontaktu s vámi. Nedají to najevo, nicméně jste právě zapadli do nějaké krabičky v jejích hlavě. Dokud se nenaučíte číst jejich myšlenky, budou na vás působit přívětivě. Jsou milí, hodní, působí lehce neprakticky, a to vše je jen váš omyl. Teprve až na vás začnou křičet, máte jejich důvěru, což ovšem zase nedochází jím. 

Tito zrozenci mají smysl pro velmi praktické nakládání s fakty a trochu lítají mezi pozicemi, “jsou to tady Idioti” a “jsem já to ale hlupák”. Když je dobře neznáte, nepoznáte to. Nicméně na jejich logickou úvahu je spoleh. Peníze miluji praktičnost, logiku, systematičnost. Takže jestli je někdo z nich umělec, vymyslel způsob, jak se prodat tak, aby to byla služba lidem. Služba v jejich pojetí je odevzdání se povolání. Dávají do toho maximum. Jestliže máte partnera s tímto, jeho milenkou bude práce, jestli si najde v práci milenku, věřte, ona/on je na tom mnohem hůře, než vy. Protože pro tyto lidi je zaručeně nejblbější názor toho nejbližšího, zatímco o kdejaké kravině jiných kolegů vážně uvažují. Jestliže s takovým partnerem máte stejné pracoviště, z jednoho zdrhejte. Takový jedinec bude k vám po rozchodu hodně korektní, protože nemůže dát otevřeně najevo, že jste kráva, takže vám klidně navrhne i odměnu. Chovejte se korektně, nenechte se zvyklat něčím jako milým pohledem a pracovní rovinu máte OK.

Mají svojí filozofii a stojí si za ni. Ať jižse milují poslouchat nebo jsou mlčenlivější. Často přemýšlí a mluví o práci. Cesta k jejich srdci je přes práci, a je dost pravděpodobné, že budou workoholit či alespoň hodně řešit, jak a kdy budou pracovat. Lidi z práce jsou častým tématem hovoru, svým způsobem jsou pořád přítomní. 

Kdo jde v souladu s Jupiterem, ten umí mu dodat lesku... dobrá kariéra, nikoli špatný plat, ale takový, že běžné věci se řešit nemusí. Samozřejmě po zásluze, tedy časem, je to 6. dům. Skvělé nabídky a příležitosti, ale pozor, také spojeno s dojížděním a diskomfortem zpočátku, když zrozenec vydrží, dostane se mu unikátní příležitosti, kt bude neobvykle komfortní. 

Před zátěží mají tendenci hodně panikařit a hrotit vše až do hysáků. Zjistíte, jak skvělou mají paměť. Najednou vám v afektu vyvrhnou něco, na co jste již sami zapomenuli. V zásadě vidí vše v destrukci, když jedou na panice.

Jsou schopni pečovat o kde co, kde koho, ale od partnera očekávají péči, aniž by poskytli adekvátní protihodnotu. Umí si získat srdce a lásku velkými činy, ale potom to mají za doživotně splněno a další snahu již nemají na svém programu. Submisivního jedince slupnou svým roztomilý způsobem jako malinu. Přesto jde o laskavé lidi v jádru. Dělají něco pro společnost a mají snahu nějak narovnává systém. Jupiter v tomto domě od nich očekává činy, jakmile jím dá příležitost. Jinak jejich rány jitří solí. Jestliže mají fajn Saturna, píli a cílevědomost jím Jupiter sice občas rozkopne, ale vyrovnává to hladinou štěstí.

Umí se hezky obléci, nemají obavu z ne tolik obvyklých kombinací. Estetika a úroveň v tomto směru. Praktický příklad obecně známý Christian Dior.



NEASPEKTOVANÝ JUPITER

.... anebo s aspekty ve větším rozptylu působí na lidi opravdu divně. Prostě nepůjde o příliš společenský typ a i snaha o to být společenský, nenese sebou ono uspokojení, které obvykle v kontaktu s jinými lidmi míváme. Také aspekty, které nepatří mezi hlavní jej spíše doplňuji nežli mu dávají charakter. 

O co méně ochrany v životě se mu dostává, o to více touží po expanzi, jenomže, aby své plány realizoval, potřebuje pevný bod. Jupiter má snahu si svůj handicap kompenzovat a bude tedy záležet na tom, co mu nabídne nativ druhého jedince. Popravdě o kompozity se ani nemá snahu pokoušet, to ideální vůbec nebude. On se buď chytne, a potom Štěstěna na něm doslova hýří, anebo má velmi těžký život. 

V praktických záležitost se jedná často o zrozence mající vyšší nároky na vše. Jídlo, životní prostor, partner, práce, estetika, je jednoduše neuspokojí jen tak něco. Na straně druhé nelze jeho životní podmínky nazývat vždy luxusem, na tomto potřebuje hodně zamakat.

Ač tak nemusí působit, partner pro ně znamená hodně, bod, od něhož se dá odrazit. Tedy ten, který bude vyhovovat jejich specifickým nárokům (ty jsou dány znamením a pozici jeho vládce, ale obvykle bude inklinovat k rovnému rozdělení povinností). Obvykle potřebuje svobody netouží po tradiční rodině, vskutku nedoporučuji něco takového na zrozence zkoušet. Má zvláštní smysl pro spravedlnost, jakoby ji bral doslova. V magii takovým jedincům prospívá tichá práce s entitou mající v merku spravedlnost. Mohou dobře vnímat entity. Jakoby to, co jim bylo upřeno ve vztahu k lidem, se jím dorovnává zde. Jen musí překonat nějakou tu překážku, aby šlo o stabilní a cílený kontakt. 

Možná na vás působí místy natolik naivně, že pocítíte neodolatelnou touhu si do něj kopnout... No, tak to zjistíte, že je to stejně bezpečné jako kopnout si do mamby. Protože reakce, kterou tím rozpoutáte, vskutku bude stát za to. Spraví ji pouze opravdová omluva. 

Přínos zrozence pro společnost... Naučí nejednoho nevychovaného mamlase, co to je respekt k druhému. 


Retrogradní JUPITER

Touží po pravdě za každou cenu, kvůli tomu bortí hranice. 

Idealismus má jednoduše navrch nad praktičností. 

Jeho přehnaně kritický pohled na druhé vyplývá ze souboru velmi zajímavých měřítek. 

Potřebuje sám sebe před sebou omluvit. Ať již tropí cokoli. 

Dá se říci, že takto nastavený Jupiter v sobě obsahuje mnoho pojistek, aby držel Kolo Štěstí spíše při zemi.... 


  


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Spálené planety

Spálená planeta (od 0,15 až 4 stupně od Slunce) sice znamená, že zrozenec má sklony k jednání, myšlení či vnímání pod vlivem jejího poškození, ale také má šanci z jejího popela povstat jako Fénix. Ačkoli podle zaužívané interpretace by taková planeta měla stabilně zrozenci podkopávat nohy. Tento příspěvek si dovoluji napsat, protože jsem v praxi u různých zrozenců měla možnost nalézt způsob, jak využít přednosti této pozice a narovnat její handicapy. Pravda, není to pouze otázkou jednoho rozboru horoskopu, ale být nápomocen i při různých situacích natolik, aby si zrozenec tyto věci uvědomoval a vytvořil si návyk na trochu jiný model chování.   Chci svým příspěvkem připomenout, že spálené planety nemůžeme brát jako známku neměnné idiocie v jisté oblasti, nýbrž je vhodnější k nim přistupovat jako k jistému omezení, které může umožnit trochu jiný pohled, a s nímž lze pracovat.  Spálená Venuše Se spálenou Venuši se lze jen stěží vyhnout ohromným citovým zklamáním.  Subjektivně taková situa

Lilith z pohledu astrologického

The matter is a prison Osobně se domnívám, že Lilith jako taková vyžaduje osobní přístup astrologa, i kdyby tím přístupem mělo být její ignorování. Máme snahu se domnívat, že existuje pouze jedna Lilith (či jeden pohled na Lilith), jenomže již v démonologii si nelze nepovšimnout mnoho vrstev různorodých mýtů o Lilith. Proto máme v astrologii na výběr ze dvou bodů. V dnešní moderní době je velice jednoduché uchopit téma Lilith feministicky anebo ryze démonicky, on rozdíl až tolik velký co do základu nebývá. Jedná se o téma umožňující subjektivní pohled, ten můj vychází z magické transformace a démonologie.  Onen subjektivní přístup začíná v momentě, kdy se astrolog má rozhodnout, zda ve svojí astrologické praxi použije skutečný bod Lilith anebo střední, tedy korigovaný bod, protože Měsíc se nepohybuje přesně elipse, jak předpokládá střední Lilith (rozdíl může být i 5 stupňů). Střední se označuje jako Mean a skutečná jako True. Běžnější se používání Mean Lilith, což kolegy považující Lil

PONDĚLNÍČEK O Uranovi, enochiáně a jasnozřivosti (2/24)

Uran v domech. Zaujal mě v jedné astrologicke skupině dotaz na přechod Urana 1. domem. Jedná se o nesmírně zajímavé téma i v mé osobní rovině.  Právě, když mi Uran dosedl na ascendent, začala jsem pracovat s enochianskými voláními úplně jinak. Vždy jsem věděla, že mi enochiana dělá dobře, ale to bylo takové spíše pocitové, špatně se to vysvětlovalo. V ten moment mi bylo jasné, co si s ní počít a jak. (Toto je na enochianě nejhorší, neb neumíme přesně definovat povahu bytostí, které přijdou, ani přesně neumíme popsat její účinky a nemáme ani jistotu stran rituální stránky věci, neb Dee a Kelly vypracovali systém, který je odpraktikován pouze částečně. Osobní přístup vyžaduje několik opakování a také přestávky v aplikaci, takže se jedná o magii, již lze porozumět až po létech praktikování.)  Samozřejmě, vzhledem k tématu je potřeba se podívat i na dobu, kdy mi Uran procházel 12. domem. On se neocitne na ascendentu jen tak, nějak fungoval i předtím.  Jeho konjunkce s nativní