Přeskočit na hlavní obsah

Láska pod Saturnem


Doba předvánoční a poslunovratová je skrze znamení Kozoroha, jemuž vládne Saturn, dobou vlády Saturnu. Hodně předvánočních lidových tradic počínaje od Ondřejovského věštění, přes Lucii a jiné zvyky je o lásce, takže by bylo fajn se tématu nevyhýbat a něco k němu napsat. Pro astrologa je vhodné představit si to v  tranzitu nebo jako synastrii.  Pro adepta magie trochu obecněji třeba svázeného s tímto časem, anebo potom se podívat do astrologického programu konkrétně. 

Typická představa u Saturnu a lásky je BDSM. Jeden možný aspekt, ale ten mně nebaví. Jedna strana, můžeme si pod ní představit planetu bičuje, ta druhá zatíná nervy a trpí.   

Saturn je o píli a stabilitě, o tom, že nic není zadarmo. Představte si situaci, kdy máte aspekt Saturn na Saturn, a jeden z nich je třeba retrográdní, tedy ve zpětném chodu a chová se jinak. V praxi taková konstelace znamená překážky všeho druhu s. r. o., a ty, které si zatím neuvědomujete, vám okolností brisktně vyrobí. Jsou-li oba ve stejném běhu, je to o něco málo lepší, méně magické a tudíž i více ustojitelné. Jedná-li se pouze o tranzit, docela pohoda. To se rozestoupí a bude jinak. Ale i tak by bylo fajn tu zkoušku ustát se ctí, neb je hodně konstelací, které nedořešené umí zákeřně v nejméně vhodnou chvíli vytáhnout. Ovšem ze synastrie se s tímto nevykroutíte, jestliže to nechcete položit celé. Čím těsnější aspekt, tím více bolestivá. 

Saturn je o čase, takže se je potřeba si čas pro sebe doslova vybojovat. Ten Retro má o disciplíně trochu jiné představy, takže je potřeba i tyto stránky sladit, neb aspekt je vytahuje. Bez jakékoli osobní planety na odlehčení, je opravdu velice těžký a vztah nemusí ani vzniknout. Prostě odsouzeno k smrti již na začátku. Je výhrou, jestliže jde o stejnou planetu, která je ve vztahu k oběma Saturnům ve vlastním nativu i nativu toho druhého. 

Saturn se totiž neptá na okolnosti, ani zda chceme. Je schopen nám v jistý čas naservírovat něco, co i po velkém prozkoumání vypadá jako náš sen, zbožné přání... to, co jsme vždy chtěli... jen nám do toho navalí spoustu překážek daných tak nějak povahou věci. Protože, ač to vypadá jako malý zázrak, budeme nuceni na další existenci zázraku tvrdě zapracovat.

Láska prý má hory přenášet. Tak v této konstelaci ji ani nic jiného nezbývá. Vzniká v extrémních podmínkách, které ji buď zničí anebo naopak neuvěřitelně posílí. Saturn je náročný na loajalitu, na umění stát za svým protějškem, a přitom toto umí jen ten, kdo zvládne stát si sám za sebou. Je pánem času a láska má v sobě tu sílu, že umí jej obracet.... ono, když se věci rozloží na čas... a disciplína je vlastní oběma, tak potom překážka za překážkou se překonává, některé zmizí, další přestanou být tak vysokými...     

Saturn je zkouškou, zda člověk umí překonávat své ego a udělat něco pro štěstí toho druhého bez sobectví. Zda je schopen sebereflexe a také, zda naučí se vnímat, co ten druhý cítí. Soutěživost ve vztahu neodpouští a rovnou jej ničí. Nelze nic konat pod jeho vládou pouze jednostranně, tedy onen tolik profláknutý model, jeden dělá vše a druhý se jen veze, zde možný není.   

A tak, i táto konstelace, která zní děsivě, může přinést něco krásného, jestliže je člověk schopen hodně dát, ale i hodně přijmout. Ale zase člověku jinak založenému také může dojít, že jde mnohdy o náročné situace, které lze zvládnout pouze, když ti 2 drží ve všem spolu, což je rizikem nesmírným, a ne každému to bude stát za to. 

Jsme jedinci různí, každému z nás vyhovuje něco jiného a já jen popisuji jak působí jeden drsnější aspekt... nejde o to, zda jej chcete nebo ne, ale o to, zda, když jej dostanete naježeno, Vám láska za to zdolávání  stojí ... Vám... tedy oběma.

Z pohledu magie, pokud se saturnské konstelace ustojí a jde oběma i o magii a jsou oba schopni magicky skutečně konat, jde o spojení, z něhož mnohé vzejde. Minimálně se jedná o základ skvělého jemnohmotného vnímání, potenciál, se kterým si jde projektovat a zhmotnit to, co je v magii nejvíce ceněno. K tomu, aby se něco takového dalo ustát v životě je potřeba i propojení skrze osobní planety. Astrologovi to až tolik fajn znít nebude, neb to zavání problémy, nicméně právě přes překonávání problémů se děje to, o čem mnozí píší. Bez nich to je ideální jemnohmotný vztah, který se ale dál posouvat nebude. 

Právě spojení skrze Saturn a Venuši v synastrii u obou partnerů sebou vnáší kvalitu času i do vztahu postaveném na lásce. Věci, které na začátku silné zasahovaly estetiku obou, se změní. Nemyslím změnu typu, já si na to zvyknu. Myslím reálně změny ve visage, chování a celkovému vystupování obou partnerů. 

Ze vztahu, kde to oba k sobě silně táhne, možná trochu tuší proč, kvalitou času vzniká pevné pouto mající v sobě přirozeně vtělenou romantiku. Jistě, zamilovaní zaujatí jeden druhým lezou svému okolí neuvěřitelně na nervy. Hodně lidí mávne rukou, ono to přejde. Opravdové zaujetí jednoho druhým ale vytváří vlastní kousek světa. Bez dobře míněných rad kamarádek, zkoumavého zraku okolí, je mnohem jednodušší vnímat toho druhého přímo, pěstovat vztah a nedat druhému zakusit trpké hrozny toho, jak je pro nás mnohem důležitější nežli on: práce, zájem, jiní lidé, zvířata. Přitom to ale neznamená, že tyto věci důležité nejsou, jen když se partneři k sobě chovají s úctou, respektem a romantikou, není jiné pro toho druhého důležité věci, která by představovala překážku.

Venuše přináší krásu, jemnost a ohromný potenciál stran umění a estetiky. Ovšem také zahálku, lenost (žel nejenom tu konstruktivní), neschopnost konat a znuděnou rozmrzelost. 

Saturn umí systematicky vytahovat potenciál. Pokoje si v tomto směru nedá, proto je považován za planetu škodící. Když jej má každý z partnerů zpracovaného ve svém horoskopu, Venuše lépe zpracuje partnerova Saturna. Jakmile Saturn zjistí, že není možné z té krásky vytáhnout estetiku, jemnost,cit a krásu... Podá si ji opravdu drsně. Ovšem ani samotné vytahování předností Venuše nebývá tomu druhému příjemné. 

Možnost říci "drahý není to příjemné podívej, toto nepříjemné ti dělá můj Saturn, ale ten tvůj zase dává zabrat mi, tady..." je možná zajímavou motivací, proč se astrologií zabývat. Je pro vás astrologie důležitá a on ji má za kravinu, která vás kazí? Potom nejde o partnera, ale někoho, kdo z různých důvodů žije vedle vás. 

Saturn v synastrii je o práci na sobě a na vztahu. Není jak jinak mít dlouhodobé vztahy.  Není to jednoduchá práce. Protože Saturn nastavuje hranice. Vztah má hranice. Něco, co je spojuje partnery, a něco, co má každý sám,  což vyžaduje ohromnou toleranci toho druhého. Nastavuje hranice, jaké chování ze strany toho druhého jsme ochotni snášet. Ale také nastavuje hranice, přes které není radno pouštět si do vztahu cizí vlivy, jinak to vztah nevydrží. Anebo vydrží, ale cizí vlivy se z toho, jak je Saturny páru smetou, jen tak lehce nevzpamatují. 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Spálené planety

Spálená planeta (od 0,15 až 4 stupně od Slunce) sice znamená, že zrozenec má sklony k jednání, myšlení či vnímání pod vlivem jejího poškození, ale také má šanci z jejího popela povstat jako Fénix. Ačkoli podle zaužívané interpretace by taková planeta měla stabilně zrozenci podkopávat nohy. Tento příspěvek si dovoluji napsat, protože jsem v praxi u různých zrozenců měla možnost nalézt způsob, jak využít přednosti této pozice a narovnat její handicapy. Pravda, není to pouze otázkou jednoho rozboru horoskopu, ale být nápomocen i při různých situacích natolik, aby si zrozenec tyto věci uvědomoval a vytvořil si návyk na trochu jiný model chování.   Chci svým příspěvkem připomenout, že spálené planety nemůžeme brát jako známku neměnné idiocie v jisté oblasti, nýbrž je vhodnější k nim přistupovat jako k jistému omezení, které může umožnit trochu jiný pohled, a s nímž lze pracovat.  Spálená Venuše Se spálenou Venuši se lze jen stěží vyhnout ohromným citovým zklamáním.  Subjektivně taková situa

Lilith z pohledu astrologického

The matter is a prison Osobně se domnívám, že Lilith jako taková vyžaduje osobní přístup astrologa, i kdyby tím přístupem mělo být její ignorování. Máme snahu se domnívat, že existuje pouze jedna Lilith (či jeden pohled na Lilith), jenomže již v démonologii si nelze nepovšimnout mnoho vrstev různorodých mýtů o Lilith. Proto máme v astrologii na výběr ze dvou bodů. V dnešní moderní době je velice jednoduché uchopit téma Lilith feministicky anebo ryze démonicky, on rozdíl až tolik velký co do základu nebývá. Jedná se o téma umožňující subjektivní pohled, ten můj vychází z magické transformace a démonologie.  Onen subjektivní přístup začíná v momentě, kdy se astrolog má rozhodnout, zda ve svojí astrologické praxi použije skutečný bod Lilith anebo střední, tedy korigovaný bod, protože Měsíc se nepohybuje přesně elipse, jak předpokládá střední Lilith (rozdíl může být i 5 stupňů). Střední se označuje jako Mean a skutečná jako True. Běžnější se používání Mean Lilith, což kolegy považující Lil

PONDĚLNÍČEK O Uranovi, enochiáně a jasnozřivosti (2/24)

Uran v domech. Zaujal mě v jedné astrologicke skupině dotaz na přechod Urana 1. domem. Jedná se o nesmírně zajímavé téma i v mé osobní rovině.  Právě, když mi Uran dosedl na ascendent, začala jsem pracovat s enochianskými voláními úplně jinak. Vždy jsem věděla, že mi enochiana dělá dobře, ale to bylo takové spíše pocitové, špatně se to vysvětlovalo. V ten moment mi bylo jasné, co si s ní počít a jak. (Toto je na enochianě nejhorší, neb neumíme přesně definovat povahu bytostí, které přijdou, ani přesně neumíme popsat její účinky a nemáme ani jistotu stran rituální stránky věci, neb Dee a Kelly vypracovali systém, který je odpraktikován pouze částečně. Osobní přístup vyžaduje několik opakování a také přestávky v aplikaci, takže se jedná o magii, již lze porozumět až po létech praktikování.)  Samozřejmě, vzhledem k tématu je potřeba se podívat i na dobu, kdy mi Uran procházel 12. domem. On se neocitne na ascendentu jen tak, nějak fungoval i předtím.  Jeho konjunkce s nativní