Přeskočit na hlavní obsah

ZN: KAMARÁDKY JEN DO NEPOHODY ANEB TOXIC LADIES

 VAROVÁNÍ: Článek je psán v obecné rovině, na základě zkušeností s větším množstvím různých osob a popis necílí na konkrétní osobu, ať se již cítí  mým příspěvkem více či méně polichocena.

Vždy jsem chtěla napsat tento příspěvek spíše aktuální pro ženskou část mého čtenářstva, který docela vystihuje takovou toxickou formu spasitelství převlečenou za „nejlepší kamarádku“ mající slova pochopení, kterak jsou ti ostatní kreténi a idioti, umí nám poskytnout podporu, jen to vše má jeden háček. Nesmíte býti šťastné, milé čtenářky, či jen nějak ke štěstí směřovat. Tyto dámy to nějak vycítí, všechny kontrolky semetriky zapínají na maximum, a začnou se dít věci nevídané.

Nevypozorovala jsem něco podobného v mužské verzi, ale jistě se nalezne nějaká správná toxic lady, která mně poučí, kterak jsou chlapi ještě horší. Osobně si myslím, že ani ne, přeci jen nemívají tolik ve zvyku nárokovat si vnitřní svět kamaráda. Jenomže zkuste odporovat takové semetrice, ta musí míti vždy pravdu, protože ví vše nejlépe.   

K jemným věcem mívají lidé zpravidla dvojí základní přístup, pominu-li skupinu spíše neutrálního ražení. Buď jsou odhodlaní je prožít, neb někde v hloubi své duše cítí, že ony jednou nastanou správně. Neuhýbají a snaží se procítit vše, co jím život doposud nabízí, nějak vnímají důležitost zkušenosti, i té nepříznivé. Možná právě proto, že tyto věci jsou nesmírně vzácné a nenacházejí se všude, spíše zažívají vystřízlivění a poučení, že tady určitě ne. Myslím, citlivý jedinec si je velmi dobře vědom onoho tady ne, nicméně doufá, věří a snad i vnímá změnu situace v blíže neurčené budoucnosti, ač sám si ji třeba představit neumí.

Druhá kategorie se velmi rychle poučí a s každým dalším zážitkem dveře k sobě otevírá méně a méně, až ty jemné věci vycházeje z vlastní zkušenosti začne považovat za hloupost. Pro tyto lidi jemné věci neexistují neb při svém upřímném a pravdivém přístupu k životu na ně ještě nenarazili. Zato se několikrát nepříjemně spálili. Je to obdobná zkušenost, jako u skupiny popsané výše, pouze s jiným přístupem.  S egregorem slona v porcelánu zejména ženská verze těchto lidí spolehlivě pošlape cokoli, co zavání jemností, pohlásí a vysměje se každému, kdo trochu jemněji vnímá. S pocitem „vše vím nejlépe, co mi kdo bude říkat“ se potutelně těší, až někdo citlivější zase narazí. Žijí a nasávají energii neúspěchu, neb ten sebou přináší oběť, jíž ony mají tendenci zachraňovat. Říkají tomu transformace, ať v této verzi se kromě nabývání monstróznosti semetriky nic jiného příliš nemění, naopak, upevňují se struktury slona v porcelánu.

Říká se, že v nouzi poznáš přítele. Doslovná interpretace výroku potíže nečiní. Vskutku, když ryjeme zobákem v blátě, písku, štěrku, betonu, objeví se vždy pomocná ruka, kamarádka ochotná pomoci, postavit na nohy a zároveň udělat z nás svojí kopii. Měla jsem ve svém životě štěstí na více takových kamarádek. Nešlo jím vysvětlit, že nepotřebuji zachraňovat, ale jen se v poklidu nadechnout, neb jsem si právě prošla velmi poučnou emoční bouři. Bylo by nespravedlivé tvrdit, jaká to byla vždy hrůza. Nikdo není jen děsný, a výhodou těchto dám je ohromné sebevědomí a zájmy, ve kterých mají úspěch. Alespoň mé kamarádky vyjma jedné, ale ona si z toho udělala nezbytný životní postoj, kterým dělá dojem na lidi, nebyly žádné chudinky ani nežily na růžovém obláčku. Naopak, jejich perspektiva vždy zaváněla chmurami neb na všem viděly převážně komplikace. Typickým, ač se tak jinde, nežli mezi ženami příliš neprojevují, je docela antagonistický přístup k mužům shrnutým do stručné věty „jsou to neschopní idioti“.

Tyto dámy jsou fajn, vtipné, zábavné, umí být s námi na jedné vlně, dokud mají pocit, že ony zkušené nám ukazují směr, zachraňují a vyrábějí z nás někoho jím podobného. Zkoušet toto na někom jako jsem já, a jistě nejsem jediná, znamená koledovat si o docela drsné překvapení, neb jedinci mého ražení berou lidi, jací jsou, a zpravidla nemají tendence jím jejich životní přesvědčení vyvracet. Naopak, poměrně dobře si umíme představit okolnosti a zkušenosti, které k němu vedly, aniž bychom ty lidi považovaly za chudáky. Zatímco ony zachránkyně nás mají za naivní chudinky či něco napůl neschopného ve srovnání s nimi. Nám toto nevadí, děláme si své a jaksi nepovažujeme je za vhodné o tom nějak přehnaně zpravovat. Navíc ony musí mít pocit, že jsou tím vůdcem, který vždy ví vše nejlépe. Takže nějaké drobné zmínce o něčem stěží věnují pozornost. Zkušenost mi naopak ukazuje, že jakákoli snaha jím ukázat, ale toto není správný přístup, bývá zpravidla tou poslední věci, již udělám. Dopustím se tím natolik veliké urážky, že veliké přátelství z ničeho nic splaskne jako bublina.

Tyto osoby nejsou projektovány na důvěru, pronikání štěstí do života, a jakmile podobný proud zachytí, mívají tendence se jej drsně zbavovat. Ony nás mají ve škatulce, už je téměř jako já, a nepřipouštějí, aby tuto imaginární pohodu něco narušilo. A jakmile se nám začne dařit, nebo nedejbohové nastupuje pomalu ale jistě naprosto jiná vlna, ony začnou propadat panice a vše najednou rozmlouvají. Udělují nevyžádané rady, jak ničemu nevěřit, vše potírat, kdo se jen mihne kolem, je idiot, a je naprosto jedno, o koho se jedná. Jakmile začneme ve svém životě uvolňovat místo něčemu novému, neb právě o tom transformace je, mívám podezření, že snad dostanou varovný signál ještě před námi a nastupuje ten správný běs semetriky. Jeho účelem je se na nás pověsit, chytnout nás za nohy a stahovat k sobě. Jenomže přesně toto nesmíme připustit. Tady již nejde o to, že o nic nejde, tady vám někdo takto na vás závislý může hodně vážně hrábnout do života. Nakonec v této chvíli se ukáže, zda si skutečně umíme stát za svým, milé čtenářky.

Nedejte na triky takové osoby. Jsou velice vynalézavé. Najednou začnou hlídat vaše okolí a s vervou pasteveckého psa vše odhánět. Když zjistí, že máte chodníčky, jež neuhlídaly, začnou se tvářit, jakože vám nové situace přejí. Ony vám chtějí pomoci, protože toto také zažily a již jedou a projektují do vás všechny své chyby, které svým přístupem slona v porcelánu napáchaly. Jenomže vy máte právo na vlastní chyby, nepotřebujete rady někoho, kdo chybuje jinak, byl v jiných podmínkách, byť zdánlivě ve stejné situaci. Jenomže často drobné detaily podstatně změní kurz plavby, což těmto dámám jaksi uniká.

Zbavit se takové osoby nebývá zpravidla těžké, postačí nedat na její rady, dovolit si ji nějakou radu udělit na oplátku, či jen s něčím nesouhlasit. Ego semetriky nic z toho neunese. Sice potom vypadáme jako ty nejvíce nevděčné mrchy, které brutálně zklamaly, ale to již přeci řešit nemusíme. On se vždy najde někdo, komu zase, alespoň na čas budou moci vnutit svojí pomocnou ruku.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Spálené planety

Spálená planeta (od 0,15 až 4 stupně od Slunce) sice znamená, že zrozenec má sklony k jednání, myšlení či vnímání pod vlivem jejího poškození, ale také má šanci z jejího popela povstat jako Fénix. Ačkoli podle zaužívané interpretace by taková planeta měla stabilně zrozenci podkopávat nohy. Tento příspěvek si dovoluji napsat, protože jsem v praxi u různých zrozenců měla možnost nalézt způsob, jak využít přednosti této pozice a narovnat její handicapy. Pravda, není to pouze otázkou jednoho rozboru horoskopu, ale být nápomocen i při různých situacích natolik, aby si zrozenec tyto věci uvědomoval a vytvořil si návyk na trochu jiný model chování.   Chci svým příspěvkem připomenout, že spálené planety nemůžeme brát jako známku neměnné idiocie v jisté oblasti, nýbrž je vhodnější k nim přistupovat jako k jistému omezení, které může umožnit trochu jiný pohled, a s nímž lze pracovat.  Spálená Venuše Se spálenou Venuši se lze jen stěží vyhnout ohromným citovým zklamáním.  Subjektivně taková situa

Lilith z pohledu astrologického

The matter is a prison Osobně se domnívám, že Lilith jako taková vyžaduje osobní přístup astrologa, i kdyby tím přístupem mělo být její ignorování. Máme snahu se domnívat, že existuje pouze jedna Lilith (či jeden pohled na Lilith), jenomže již v démonologii si nelze nepovšimnout mnoho vrstev různorodých mýtů o Lilith. Proto máme v astrologii na výběr ze dvou bodů. V dnešní moderní době je velice jednoduché uchopit téma Lilith feministicky anebo ryze démonicky, on rozdíl až tolik velký co do základu nebývá. Jedná se o téma umožňující subjektivní pohled, ten můj vychází z magické transformace a démonologie.  Onen subjektivní přístup začíná v momentě, kdy se astrolog má rozhodnout, zda ve svojí astrologické praxi použije skutečný bod Lilith anebo střední, tedy korigovaný bod, protože Měsíc se nepohybuje přesně elipse, jak předpokládá střední Lilith (rozdíl může být i 5 stupňů). Střední se označuje jako Mean a skutečná jako True. Běžnější se používání Mean Lilith, což kolegy považující Lil

PONDĚLNÍČEK O Uranovi, enochiáně a jasnozřivosti (2/24)

Uran v domech. Zaujal mě v jedné astrologicke skupině dotaz na přechod Urana 1. domem. Jedná se o nesmírně zajímavé téma i v mé osobní rovině.  Právě, když mi Uran dosedl na ascendent, začala jsem pracovat s enochianskými voláními úplně jinak. Vždy jsem věděla, že mi enochiana dělá dobře, ale to bylo takové spíše pocitové, špatně se to vysvětlovalo. V ten moment mi bylo jasné, co si s ní počít a jak. (Toto je na enochianě nejhorší, neb neumíme přesně definovat povahu bytostí, které přijdou, ani přesně neumíme popsat její účinky a nemáme ani jistotu stran rituální stránky věci, neb Dee a Kelly vypracovali systém, který je odpraktikován pouze částečně. Osobní přístup vyžaduje několik opakování a také přestávky v aplikaci, takže se jedná o magii, již lze porozumět až po létech praktikování.)  Samozřejmě, vzhledem k tématu je potřeba se podívat i na dobu, kdy mi Uran procházel 12. domem. On se neocitne na ascendentu jen tak, nějak fungoval i předtím.  Jeho konjunkce s nativní