Přeskočit na hlavní obsah

Drobná poznámka k démonickým inteligencím



Každý by chtěl anděly, ale jejich protipól, démonické inteligence příliš chtěné nejsou. Typický esoterik má strach, neb křesťanská tradice z nich udělala nepřátelé a vlastně vše nechtěné označovala za démonické. Podle ni jsou démoni všude, patrně by tam zahrnula i některé archanděly. Za démonická označovala pohanská božstvá a cokoli, na co narazila a co nepatřilo podle ní k Bohu, svatým... 
Takže pokud mluvím o démonických inteligencích, myslím tím právě obyvatele odvracené strany Stromu života. Nemyslím tím ani démony dle Východu, neb tato koncepce mi není blízká, a jestli se do něčeho východního trefím, je to spíše otázkou náhody, nežli promyšleného plánu. 

Každý adept, který praktikoval západní magii se nemohl vyhnout Sephirotu, a jestliže mu šlo o skutečné poznání, ani Qliphotu, a nějakou tu evokaci z obou stran si vyzkoušel. Tyto inteligence jsou popsány v Goetii a docela pregnantně se jím věnují také luciferiánské směry. Popis jejich kompetencí v Goetii je funčkní v magickém životě, jestliže má adept srovnanou tu svojí část, na niž jsou navázány vlastnosti, které jej nešlechtí. Jejich kultivace je právě prostřednictvím Goetie docela možná. Nelze spoléhat na andělské entity, že ji samotné vyeliminují. 

Démon nedodá člověku to, co v něm není. Ale umí velmi dobře vytáhnout a podtrhnout to, co v něm je. Takže lze očekávat, že z něj vytáhne na světlo boží všechny možné necnosti. To je období obav z magických útoků, magických útoků, hledání démona za každým rohem, lepení děr, metání kleteb, podléhání navykovým látkám, obscesím. Ono to zní divně, ale míra dramatu je dána temperamentem toho kterého jedince. To, že je někdo apatický a smířlivý, ještě neznamená, že je vyrovnaný. Každopádně se jedná o období, kdy není nuda. Stádium poetického nihilismu docela vystihuje proces srovnávání se svými handicapy. 

Tvrdit, že démonickým inteligencím jde o to vylepšit člověka, považuji za optimistický eufemismus. Jím je to tak nějak docela jedno, buď adept projde nebo přijde další adpet a jednou někdo projde. Nemyslím si, že je nějak omezuje magický kruh či magické nástroje, spíše z toho vyčtou, jak blízko si je operatér umí připustit k vlastnímu tělu při manifestaci. Zbytek je o psychických kvalitách.... a nějak se neptají, umí své růžky vystrčit u každého. Nejvíce u těch, kteří své handicapy skrývají za něco jiného. Stačí nezvládnutá žárlivost, pomstychtivost, trochu závisti, nějaká ta závislost... a není potřeba dalších magických aktů. Jen na tomto poli není člověk tím, kdo mu vládne. 

Goetie v praxi není pouze o rituálech, nýbrž především o uvědomování si kompetencí jednotlivých démonických inteligencí. Ona popisuje jako podstatnou lidskou vlastnost potřebnou pro oslovení jednotlivých inteligencí - odvahu. Odvaha se vyznačuje vynecháním předsudků, což se povede pouze tehdy, jestliže se člověk rozhodne zbavit nějaké té vlastnosti svědčíci o handicapu. Teprve poté lze očekávat, že démonická inteligence vydá něco ze svých darů, které má k dispozici.

Kdo se podívá do kompetencí jednotlivých inteligencí, přijde mu, že s jejich pomocí se dá vrhnout jak do studia okultních, tak i profánních věd. Poeticky řečeno, jak astrologií, tak i astronomií. Také umí udělat skvělou ochranku, ovšem ne každý takové bodygardy dlouhodobě ustojí. To učení něčemu.... spíše dodají souvislosti, nežli samotné vědomosti, neb to by byl drsný channeling... si to představte třeba u matematiky... Nebo cizí jazyk. To uvádím jen pro pořádek, kdyby náhodou někdo po přečtení Goetie nabyl dojmu, že po evokaci začne plynně mluvit řečí, kterou předtím neovládal. Nejsem si jistá, zda onou slibovanou láskou se myslí něco více, nežli pár hezkých chvil, ale soudě dle vazby na nahotu, doporučuji počítat spíše s touto variantou. Tyto inteligence mohou vyjevit úmysly i myšlenky lidí, ale otázkou je, co z toho poberete a čemu z toho budete věřit. Ne každá myšlenka bývá realizována a bydlet jakoby prostřednictvím jiné inteligence v cizí hlavě není docela dobré pro lidskou psychiku. 

Těmto inteligencím sluší evokace i invokace. Je vhodné je praktikovat či alespoň jednu z těchto technik, neb tak se vztah s nimi navazuje a prohlubuje. Také je nemusíte tímto způsobem zpracovat všechny. Úspěchem bude i jedna, která se skutečně projeví. 

Ať již démonologie bude vaším zaměřením anebo pouze mílnikem na zajímavé cestě, dělejte to pořádně. Když s těmito inteligencemi navážete solidní vazby, nikdy nevíte, kdy se mohou hodit. Jsou situace, kdy můžete být za známosti v těchto sférách hodně vděční. A právě vděk mně vedl k sepsání tohoto příspěvku... protože oni jsou opravdu skvělí, a ve svém oboru skutečně velmi kompetentní.     

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Spálené planety

Spálená planeta (od 0,15 až 4 stupně od Slunce) sice znamená, že zrozenec má sklony k jednání, myšlení či vnímání pod vlivem jejího poškození, ale také má šanci z jejího popela povstat jako Fénix. Ačkoli podle zaužívané interpretace by taková planeta měla stabilně zrozenci podkopávat nohy. Tento příspěvek si dovoluji napsat, protože jsem v praxi u různých zrozenců měla možnost nalézt způsob, jak využít přednosti této pozice a narovnat její handicapy. Pravda, není to pouze otázkou jednoho rozboru horoskopu, ale být nápomocen i při různých situacích natolik, aby si zrozenec tyto věci uvědomoval a vytvořil si návyk na trochu jiný model chování.   Chci svým příspěvkem připomenout, že spálené planety nemůžeme brát jako známku neměnné idiocie v jisté oblasti, nýbrž je vhodnější k nim přistupovat jako k jistému omezení, které může umožnit trochu jiný pohled, a s nímž lze pracovat.  Spálená Venuše Se spálenou Venuši se lze jen stěží vyhnout ohromným citovým zklamáním.  Subjektivně taková situa

Lilith z pohledu astrologického

The matter is a prison Osobně se domnívám, že Lilith jako taková vyžaduje osobní přístup astrologa, i kdyby tím přístupem mělo být její ignorování. Máme snahu se domnívat, že existuje pouze jedna Lilith (či jeden pohled na Lilith), jenomže již v démonologii si nelze nepovšimnout mnoho vrstev různorodých mýtů o Lilith. Proto máme v astrologii na výběr ze dvou bodů. V dnešní moderní době je velice jednoduché uchopit téma Lilith feministicky anebo ryze démonicky, on rozdíl až tolik velký co do základu nebývá. Jedná se o téma umožňující subjektivní pohled, ten můj vychází z magické transformace a démonologie.  Onen subjektivní přístup začíná v momentě, kdy se astrolog má rozhodnout, zda ve svojí astrologické praxi použije skutečný bod Lilith anebo střední, tedy korigovaný bod, protože Měsíc se nepohybuje přesně elipse, jak předpokládá střední Lilith (rozdíl může být i 5 stupňů). Střední se označuje jako Mean a skutečná jako True. Běžnější se používání Mean Lilith, což kolegy považující Lil

Etika a esoterické služby

Tento článek je určen také klientům, kteří se obracejí na různé kartáře, astrology a pod. V této oblasti funguje hodně šikovných a talentovaných lidí, potom hodně lidí, kteří do jisté míry zvládnou službu a své udělají, ale také i lidé, kteří služby poskytují pro uspokojení svého ega, což může působit problémy.  Okamžiky, kdy se na nás obracejí lidé se žádostí o výklad, protože očekávají od člověka označujícího sebe jako kartáře či astrologa profesionalitu (a oprávněně), jsou stěžejní, aby se profesionál poskytující službu (ať již úplatu či jinou protihodnotu) tázal sám sebe, zda v daném případě zakázku vezme či nikoli. Není pravdou, že lidé poskytující takové služby za úplatu musí vzít každého, kdo se na ně obrátí. Nemusí. Jen místo mamonu to chce přemýšlet intuicí. Profesionál si takto ušetří  mnohé problémy do boudoucna. Zkušený profesionál musí mít během čtení/slyšení objednávky jasno. Jistě, může se zmýlit, pokud připouští, že není neomylný, zůstává bdělým. Při sezení klient