Přeskočit na hlavní obsah

K magickému záměru ležérně aneb Chci být Tygrem



Doléhlo na mně léto a jsem na vlně spíše ležérní nežli krutopřísně vážné, takže žádný trestající meč archanděla za nevhodnou myšlenku či nesmiřitelný hněv, že něco selhalo. Jednoduše Malkuth s jeho chybami, omezeními a tak nějak nedokonalostmi. Jistě čtenáři něco říká ono profláklé budhistické, chceš-li vyprázdnit mysl, nemysli zejména na motýle. A v ten okamžik i tomu nejvíce antimotýlovému adeptovi, který nikdy na motýle nepomyslel, úspěšně je ignoroval, nabíhají motýle do jeho těžce vážných meditací.


Mnohdy něco hodně chceme a jak již to tak bývá, Universum zařídí, že se nám dostane vhodného nástroje, pomocné ruky a i vědění, jak toho dosáhnout. Tak v čem je problém. Ten je prosím pěkně v povaze vnímání magie v lidském vědomí. 

Lidé nemívají rádi změny a ledacos svědčí i o tom, že transformace je zobrazována tou děs nejvíce nahánějící ATU XIII. s velmi povzbudivým názvem SMRT. Kupodivu skutečná katastrofa, tedy ATU XVI. s názvem VĚŽ nepůsobí tolik hrozivě, neb se nám zdá, že se to děje kolem nás a třeba vyvázneme. Z transformace nějak vyváznout nelze, když již naběhne. Přesto má lidské vědomí obranné mechanismy neboli jistý pud sebezáchovy pro přežití starého, dosavadního a skvěle oponujícího změně.

Podobný efekt znají dietáři. Nežli na nějakou dietu naběhnou, často se dorasují předtím přesně tím, co dieta nepovoluje a často si dají free days, aby přesně toto na sobě páchali a změna přeci jen až tolik zřetelná nebyla. Jsou lidé, kteří raději onemocní, nežli by začali měnit životní styl. Prostě oni strašně chtějí, ale pořád to nejde. 

Transformace je horší nežli dieata. Nutí osobnost komplet do situací velice nepohodlných. Vědomí je mrcha největší, u hodně věcí spolupracuje, tváří se, že mu to vlastně vyhovuje, že transformace bude super, umí výhody velice rychle ze sebe vychrlit a dělá jen takové nevinné překážky... ty vlastně nic neznamenají....ony sice naruší tok energie, takže to začne transformačně skřípat, ale vědomí si přebírá spokojeně vládu a je takzvaně na koni, neb má otěže plně v rukou a vše je pod kontrolou.

Cíle, které si klademe v magii, jsou trochu atypické a mnohdy vyžadují zásahy do hlubších struktur osobnosti. Takže se používají z pohledu obyčejného člověka až absurdní či obskurdní metody... ne, to přeci nikdo nechce. Někdy jsou to metody ryze přirozené, jenomže pro magii, no ne.... a sbírají se výhrady. 

Jakmile se transformace stane naším cílem, je to naše pravá Vůle, bývá to spojeno s věděním, jak na to, a také se nám do rukou dostanou patřičné nástroje, výbava. 

Jako příklad uvedu ono profláklé, Chci být Tygrem. Zkusme si představit jedince rozhodnutého podstoupit tuto transformaci a skutečnost, že k této transformaci potřebuje kadidlo a myrthu (naprosto smyšlenka, pokud se ale čtenář přesto stane Tygrem, prosím o zpětnou vazbu :) ). Je nadšen, to bude cool, boží, skvělé zážitky. Sežene kadidlo, není problém, myrtha vůbec ne, vše je dostupné. Sice něco pro to musel udělat, ale již konečně je vše pohromadě. Jenomže vědomí si spočítá, že být Tygrem pro něj znamená, že třeba již nebude, co vlastně bude... a začne akci postupně a nenápadně sabotovat. Po sérií otázek, zda je myrtha skutečně myrtha, či zda není potřeba nějaký speciální druh, však ono to je až proflákle jednoduché... Někde bude zakopaný pes... Nenápadně nastaví organismus tak, že třeba začne myrthu nesnášet, jen co na ní pomyslí. Představa, že to má zapálit.... brrrrr.      

A to, co zdálo se býti jednoduchým, stane se naopak nepřekonatelnou překážkou. Jak jsem již zmínila, vědomí je mrcha. Ono neřekne, kašleme na to, takto to u rozhodnutého jedince transformaci podstoupit nefunguje. Ono svého člověka ukecá na to, že vlastně myrtha je jen nějaká rostlina, co nám nesedí, co by nás trápila, tak proč si dělat násilí. Přece na něčem tolik triviálním nemůže proces havarovat. Nemyslitelné, jsme přeci rozhodnutí, že do toho jdeme, tak co. 

Domnívám se, ale je to můj ryze soukromý a velice ležérní pohled, že lidé nejsou konstruovaní na přímé cesty. Uznávám hodně jednoduché vysvětlení a možná čtenář nalezne něco více důstojně komplikovaného.

Můžeme dokonce využít onu esoterickou hlášku, že někdy zacházka prodlouží začátek (nebo prostředek nebo konec), ale nakonec pomůže něčemu jinému, něčemu vyššímu, něčemu karmickému.... Prostě zdůvodnit si lze cokoli. 

Ale vrátíme se zpět k našemu Chci být Tygrem... Vědomě je človek v levelu, že podstupuje transformaci, vlastně kromě myrthy je schopen pro ni dělat cokoli ostatního. A očekává posun dál, dokonce je ochoten přistoupit k trpělivosti a snášení všech možných protivenství, které jsou čím dál tím více profánnější. Protože dochází k nenápadnému a postupnému narušování toku energie, která je hnacím motorem transformace. Je to zákeřné právě v tom, že ono jedinci nedojde, zejména jedná-li se o první transformace,  že jede již jen na zbytkovou energii, která ale není nekonečná. Anebo se mu dostává energie z vedlejších zdrojů, která umí udržet stávající stav, jenomže sama o sobě nemá a ani svojí povahou nemůže mít na to, aby transformaci nakopla kupředu.

Magický záměr je spojován s transformací. Jinak nelze měnit běžnou realitu. Je potřeba k tomu energie na pořádnou sérií nakopnutí. Smrt je přechod z jednoho stavu do druhého a i když se může vléci, rozhodným okamžikům, ve kterých musí dojít k ohromnému energickému výboji, se jednoduše vyhnout nelze.     

Dříve nebo později jedinci dojde, že myrthu potřebuje. Nicméně vědomí je mrcha. Takže si ji pořídí, zasadí do květináče, dá do skleníku, s respirátorem opečovává, aby prosperovala, dařilo se jí.... . Jistě, ono to energicky povzbudí, něco se obnoví, ale ta podstata, která způsobí výboj, zde pořád není...       

  

 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Lilith z pohledu astrologického

The matter is a prison Osobně se domnívám, že Lilith jako taková vyžaduje osobní přístup astrologa, i kdyby tím přístupem mělo být její ignorování. Máme snahu se domnívat, že existuje pouze jedna Lilith (či jeden pohled na Lilith), jenomže již v démonologii si nelze nepovšimnout mnoho vrstev různorodých mýtů o Lilith. Proto máme v astrologii na výběr ze dvou bodů. V dnešní moderní době je velice jednoduché uchopit téma Lilith feministicky anebo ryze démonicky, on rozdíl až tolik velký co do základu nebývá. Jedná se o téma umožňující subjektivní pohled, ten můj vychází z magické transformace a démonologie.  Onen subjektivní přístup začíná v momentě, kdy se astrolog má rozhodnout, zda ve svojí astrologické praxi použije skutečný bod Lilith anebo střední, tedy korigovaný bod, protože Měsíc se nepohybuje přesně elipse, jak předpokládá střední Lilith (rozdíl může být i 5 stupňů). Střední se označuje jako Mean a skutečná jako True. Běžnější se používání Mean Lilith, což kolegy považující Lil

PONDĚLNÍČEK O Uranovi, enochiáně a jasnozřivosti (2/24)

Uran v domech. Zaujal mě v jedné astrologicke skupině dotaz na přechod Urana 1. domem. Jedná se o nesmírně zajímavé téma i v mé osobní rovině.  Právě, když mi Uran dosedl na ascendent, začala jsem pracovat s enochianskými voláními úplně jinak. Vždy jsem věděla, že mi enochiana dělá dobře, ale to bylo takové spíše pocitové, špatně se to vysvětlovalo. V ten moment mi bylo jasné, co si s ní počít a jak. (Toto je na enochianě nejhorší, neb neumíme přesně definovat povahu bytostí, které přijdou, ani přesně neumíme popsat její účinky a nemáme ani jistotu stran rituální stránky věci, neb Dee a Kelly vypracovali systém, který je odpraktikován pouze částečně. Osobní přístup vyžaduje několik opakování a také přestávky v aplikaci, takže se jedná o magii, již lze porozumět až po létech praktikování.)  Samozřejmě, vzhledem k tématu je potřeba se podívat i na dobu, kdy mi Uran procházel 12. domem. On se neocitne na ascendentu jen tak, nějak fungoval i předtím.  Jeho konjunkce s nativní

Poznámky k Martovi

Co si představím, když slyším slovo Mars? Oheň a energie prorážejícího archetypoveho obrazu mužnosti. Sily, které nás nutí jednat či konat. Ona touha mnohdy nutkavá udělat něco.... nesedět jen tak se založenými rukami....něco dělat, nenechat věci jenom tak být. Problém nastává, když tuto sílu začneme realizovat a nemáme pořádně nabito.  Mars může být skvělým válečníkem, jemuž nechybí taktika a dělá vše na vysoké úrovni. Ale také to může být pouze pouliční rváč s vybitými zuby, natrženou slezinou sedící na nemocničním lůžku v poutech.  Právě pozice Marta v horoskopu a jeho vztah k ostatním planetám napoví, zda budeme se bezhlavě vrhat do dobrodružství, hádek, střetů, potom, když nemáme bystrého Merkura schopného podchytit nenadále zvraty a v tom rychle vše řídit, jsme jako běsnící Áres, jemuž padneme za oběť i my sami.  Mars nás umí podržet anebo vrhnout do propasti, na jejímž dně se dolámaní budeme bezmocně plácat, dokud nenapadne jej konečně konstruktivní čin. Skrze tuto planetu dostá