Přeskočit na hlavní obsah

Poznámky k Martovi


Co si představím, když slyším slovo Mars? Oheň a energie prorážejícího archetypoveho obrazu mužnosti. Sily, které nás nutí jednat či konat. Ona touha mnohdy nutkavá udělat něco.... nesedět jen tak se založenými rukami....něco dělat, nenechat věci jenom tak být. Problém nastává, když tuto sílu začneme realizovat a nemáme pořádně nabito. 

Mars může být skvělým válečníkem, jemuž nechybí taktika a dělá vše na vysoké úrovni. Ale také to může být pouze pouliční rváč s vybitými zuby, natrženou slezinou sedící na nemocničním lůžku v poutech. 

Právě pozice Marta v horoskopu a jeho vztah k ostatním planetám napoví, zda budeme se bezhlavě vrhat do dobrodružství, hádek, střetů, potom, když nemáme bystrého Merkura schopného podchytit nenadále zvraty a v tom rychle vše řídit, jsme jako běsnící Áres, jemuž padneme za oběť i my sami. 

Mars nás umí podržet anebo vrhnout do propasti, na jejímž dně se dolámaní budeme bezmocně plácat, dokud nenapadne jej konečně konstruktivní čin. Skrze tuto planetu dostáváme lekce toho, kterak se vyplatí jednat, nesedět se založenými rukami, ale také nás poměrně drsně učí, jak poznat míru a to, kdy doopravdy nabito máme. 

Mars také představuje archetyp skvělého milence, někoho, o kom každá žena sní. Právě jeho pozice a jeho vztah s Venuší ukazuje, nakolik, bez ohledu na pohlaví umíme být v milenecké rovině pro protějšek zajímaví. A také, co potřebujeme na sobě si zpracovat, jaký partner nám bude sedět, abychom naplno všechny benefity této oblasti rozvinuli. 

Také podle pozice poznáme, jaká sportovní aktivita je pro nás vhodná, aby naše tělo bylo v souladu s naším nastavením. Nemyslím to tak, že astrolog vychrlí seznam sportovních disciplín, ale spíše jako reakci těla na to, co budete reálně praktikovat. Má v sobě hodně energie, ale také se z ní rychle vydává, je tam někde něco dalšího odkud by ji mohla načerpat?  Lenost je opakem aktivity, vyvolává ji spíše Venuše, ale otázkou je, nakolik ji Mars umí dorovnávat. Mars se také musí umět uvolnit, aby nebyl sebezničujícím. 

Jestliže v oblastech, které nám Mars ovlivňuje neumíme prokázat rozhodnost a odvahu, planeta trpí a začíná pracovat pro nás destruktivně.  Prostě každý se musí naučit věcem jako zpracování rizika (tedy jeho zdravou míru), sebeprosazení (čím více budete otálet, tím více komplikované podmínky pro to mít budete) a nejednat zbaběle (Mars zbabělce nemůže vystát).    

 

Neaspektovaný Mars

Jako každá planeta jedná sám za sebe a přitahuje jej vše nebezpečné a adrenalinové až extrémně. Mívá sklony nejenom k impulzivitě, ale i sebestřednosti. Má své pevné názor a změnit je ani nehodlá. Výzvou pro něho je zvládání agrese. 

Nicméně, není vše tolik jasné, jako v rovině teoretické. Nalezneme jej u Koperníka, Shawa, Rommela, ale i Jana Pavla II. 


Retrográdní Mars

"Je to jako pozvání od kmotra."

Aneb v dialogu s takovým člověkem si můžete připadat jako u výslechu. Je potřeba se vyrovnávat a zpracovávat motivy strachu, hrůzy a agrese (je zde jak aktivní, tak i pasivní). Jsou pravděpodobné i sexuální problémy. U ženy často komplikované vztahy s muži. Často taková žena neuznává jiné ženy, sama postupně svoji ženskost uzemňuje do toho, čemu se lidově říká "babochlap". Jde o nesmírně silnou, odolnou a tvrdou osobnost, která se ale takovou stala, protože se za život naučila nikomu nedůvěřovat. 

Je velmi těžké takového zrozence přesvědčit o tom, že si úspěch zaslouží. Na tomto musí sám chtít hodně zapracovat. 


Mars u lidí, kteří si jdou za svým Bývá propojený s jinými planetami, které svojí energii roztáčí, často i s transsaturny. Pokud jde o konjunkci s Dračí osou, je v tom velký entusiasmus.

Níže popsané záležitostí jsou o tom, k čemu zrozenec inklinuje, na co si má dát pozor nebo naopak, čeho může jako benefity využít. Se vším lze pracovat, když se zrozenci chce, anebo Univerzum vymyslí program zdokonalování seberozvoje. V těchto kombinacích jsem viděla hodně zrozenců v různých stádiích jejich života. 

Citlivý Mars Ve vodních znameních a v propojení s Lunou. "Dravá síla potkává svět instinktů", zrozenci jsou podnikaví, neposední, nevzdávají se a umí se prosadit velmi citlivě, přirozeně zapadnou do jakéhokoli prostředí.  Když se neuhlídá, umí všechno v jednom okamžiku zničit. Musí si dávat pozor, aby psychicky nezraňoval.

Slunce a Mars způsobují, že zrozenec si jde až bezohledně za svým, je odhodlám a ničeho nehledí. Moc a síla rozdělující tvrdě lidi na ty, které bere a zbytek. Mohou být až posedlí vlastní vůli, ale nedostávají se do vleku jiných.

Merkur a Mars se prosazuje skrze common sense. Je důvtipný, umí argumentovat, když si usmyslí, nedá se s ním pohádat. Obvykle opanuje každou debatu. 

Venuše a Mars neuvěřitelná schopnost se dotknout, skvělé milenecké schopnosti. Nalezení citu a správné míry v rámci jakéhokoli jednání. 

Jupiter a Mars se lehce může stát obětí vlastní neomylnosti až velikášství, kdy sebe považuje za toho Největšího majícího práva a patent na vše. V malém množství se jedná pouze o Všeználka dávající důraz na to, že on byl ten první, kdo toto a ono řekl. Nepomůže nežli si ověřit vše, nežli to vyřkne či vykoná. Pokud si jeho slova mají jiní tendence ověřovat, urazí se neskutečně hodně. Často podezírá lidi, že na něj útočí, bez ohledu na pravdu. 

Saturn jeho rozhodnost potřebuje překonat překážky ohledně vlastního strachu, je mistrem temných scénářů. Nicméně jakmile porozumí ničivému mechanismu tohoto spojení, je schopen překážky opracovávat. Volí vědomě tu těžší cestu. Problém s uvolněním se u sexu (aneb možné, že budou u něj myslet na cokoli jiného, co se jím právě honí hlavou). 

Uran Originální nápady a neochota se podřídit. Velmi svobodné bytosti strádající, pokud si je někdo chce podmanit. Tato kombinace v synastrii zesiluje mužské energie (vážně nerozumím tomu, proč se lidé tolik bojí v synastrii Pluta). Když nejednají v souladu se svojí podstatou, stávají se jím často nenadálé úrazy. 
Proces step by step je jejich slabší stránkou, potřebují se mu naučit. 
Rozhodně ani nesmí naplňovat očekávání jiných, naopak potřebuje konat to, co naplňuje jeho potřebu štěstí vázanou na svobodu. 

Neptun zastře nebezpečí, jehož si Mars nepovšimne, a pokud má vypěstovanou silnou vůli, daří se mu věci, které jinak každého jiného zlomí. Trochu boj o přežití. Buď nalezne neuvěřitelnou zásobu síly anebo pomalu ale nevyhnutelně umírá. Jedině nechat se vést intuici, jinak situaci nedá.  Jakmile si zrozenec uvědomí, že Neptuna nelze ovládat a může jednat pouze citem, dostává se ke zdroji své síly. 

Pluto jej nastaví tak, že je důkladný a systematický. Zažívá dosti situace, kdy jej ostatní chtějí ovládat, ale naučí se tomu čelit, vymaní se a dá si s tím rady způsobem, kdy různí manipulátoři lituji, že si s ním vůbec začali. Zrozenec tyto situace přitahuje, dokud se jím nenaučí čelit. A také musí odolat pokušení stát se tím, co chce ovládat ostatní. Výhrou je, když sám ovládá svůj život a nechá být životy ostatních. Tato kombinace má vysoké nároky na zrozence a zrozenec na své okolí.  Bez pokory není taková kombinace zvládnutelná.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Lilith z pohledu astrologického

The matter is a prison Osobně se domnívám, že Lilith jako taková vyžaduje osobní přístup astrologa, i kdyby tím přístupem mělo být její ignorování. Máme snahu se domnívat, že existuje pouze jedna Lilith (či jeden pohled na Lilith), jenomže již v démonologii si nelze nepovšimnout mnoho vrstev různorodých mýtů o Lilith. Proto máme v astrologii na výběr ze dvou bodů. V dnešní moderní době je velice jednoduché uchopit téma Lilith feministicky anebo ryze démonicky, on rozdíl až tolik velký co do základu nebývá. Jedná se o téma umožňující subjektivní pohled, ten můj vychází z magické transformace a démonologie.  Onen subjektivní přístup začíná v momentě, kdy se astrolog má rozhodnout, zda ve svojí astrologické praxi použije skutečný bod Lilith anebo střední, tedy korigovaný bod, protože Měsíc se nepohybuje přesně elipse, jak předpokládá střední Lilith (rozdíl může být i 5 stupňů). Střední se označuje jako Mean a skutečná jako True. Běžnější se používání Mean Lilith, což kolegy považující Lil

PONDĚLNÍČEK O Uranovi, enochiáně a jasnozřivosti (2/24)

Uran v domech. Zaujal mě v jedné astrologicke skupině dotaz na přechod Urana 1. domem. Jedná se o nesmírně zajímavé téma i v mé osobní rovině.  Právě, když mi Uran dosedl na ascendent, začala jsem pracovat s enochianskými voláními úplně jinak. Vždy jsem věděla, že mi enochiana dělá dobře, ale to bylo takové spíše pocitové, špatně se to vysvětlovalo. V ten moment mi bylo jasné, co si s ní počít a jak. (Toto je na enochianě nejhorší, neb neumíme přesně definovat povahu bytostí, které přijdou, ani přesně neumíme popsat její účinky a nemáme ani jistotu stran rituální stránky věci, neb Dee a Kelly vypracovali systém, který je odpraktikován pouze částečně. Osobní přístup vyžaduje několik opakování a také přestávky v aplikaci, takže se jedná o magii, již lze porozumět až po létech praktikování.)  Samozřejmě, vzhledem k tématu je potřeba se podívat i na dobu, kdy mi Uran procházel 12. domem. On se neocitne na ascendentu jen tak, nějak fungoval i předtím.  Jeho konjunkce s nativní