Přeskočit na hlavní obsah

Užitečnost astrologie (pro magii)

 


Příspěvek si neklade za cíl přesvědčit čtenáře o tom, že by pro něho osobně mohla být astrologie podstatná a důležitá. Píši zejména, proč je astrologie důležitá pro mně.  Také se více rozepisuji o tom, jak k astrologii přistupuji. 

O tom, nakolik astrologie Ano či Ne můžeme vést polemiky. Většina zrozenců narazí na astrologii v podobě deního, týdenního či měsičního horoskopu pro jednotlivá sluneční znamení. Někomu toto čtení přijde zábavné, jinému zase jako jisté vodítko. Osobně tyto věci nevyhledávám, protože kdykoli v nich mám najít efekt orákula, tak se ke mně nějak dostanou. Pokud jsou autoři těchto úsudků astrologové, mívají takové úsudky i hlavu a patu. Nicméně se jedná pouze o omezenou část horoskopu zaměřenou na sluneční znamení, takže cílem není přesnost. Hodně astrologů tvrdí, že právě tyto jednoduché úsudky vedou k degradaci astrologie mezi lidmi. Možná, ale má osobní zkušenost ukazuje, že skepticky naladěného člověka o existenci démona nepřesvědčí, ani když mu někdo pod jeho posednutím vyvraždí sousedy a dovleče mu je před jeho vlastní vrata.  Takže nemám vůči těmto astrologům osobní pocit, že astrologii degradují.

Ovšem dovolím si připomenout, že na některých západních univerzitách se astrologie dostává do povinně volitelných předmětů, ať již jako tradiční středověká v rámci oborů zaměřených na historii, nebo moderní v rámci psychologických směrů. Nedisponuji seznamem těchto škol, ale jeden večer jsem se dívala v rámci Británie a EU, možná to bude i před rokem. Jednoduše se můžeme spokojit s tím, že astrologie představuje určitý náhled na fungování Univerza, jehož poznávání je příjemně obohacující, ale nejedná se o životní nutnost.   

Nicméně nejsem jediná pro koho je astrologie důležitá, a ani nejsem jediná z těch, pro které je astrologie důležitá a dělá astrologické rozbory, dokonece ani jediná, kdo dělá astrologické rozbory na zakázku. Mně osobně na astrologii uklidňuje, že s její pomocí lze porozumět všemu.

Existuje hodně škol a přístupů k astrologii, není pouze jedna astrologie. Každý si vytváří vlastní astrologické interpreatace podle metody, která se mu jeví nejvíce srozumitelnou. Ono "heč, podívejte jak já to dělám geniálně oproti ostatním mamlasům" svědčí spíše o nezralosti astrologa, který by se do komerčních rozkladů rozhodně pouštět neměl, neb je u něj slušná šance, že to svým klientům spíše zavaří. Arogance, nadávky na ostatní apod jen svědčí o tom, že taková osoba neumí žít vlastní život a neustále se potřebuje proti někomu vymezovat. 

Astrologie v sobě zahrnuje všechny možné životní zkušenosti, zájmy apod. Proto každého astrologie bude zajímat z pohledu jeho ostatních zájmů, to, čemu se věnuje. Když ji bude dělat pavlačová drbna, bude to tento druh astrologie, od člověka tíhnoucího k historii čekejte spíše tradiční astrologii, kdo tíhne k psychologii, oblíbí si nějakou psychologickou školu, pokud je někdo hodně metodický, bude vytvářet k astrologii metody a zkoumat, někdo šlehlý New Age bude mít astrologii prošpikovanou takovými vážně znějícími pravdami, které bude myslet smrtelně vážně. Pokud se chcete pobavit tématem typů astroporadců podle planety vládnoucí jeho horoskopu, doporučuji knihu Markuse Jehleho Astrologie v poradenské praxi.   

Není špatné, že je tolik různých přístupů k astrologii. Podobné si hledá podobné a různorodí zrozenci, kteří potřebují astrologický rozbor, tak mají šanci najít si svého astrologa. Někdo potřebuje zkomplikovat život a někdo i tu drbnu. U astrologa, jehož bere a důvěřuje mu, má naději, že mu porozumí a nalezne přesně to, co potřebuje. Protože Univerzum nám nedává to, co chceme, spíše to, co potřebujeme. 


Takže jak přistupuji k astrologii já

Nevstávám ráno s tím, že myslím na aktuální postavení planet, ani nehledám v tranzitech velký vhodný okamžik na něco. Mám zkušenost, že Univerzum se nenechá v tomto směru ošálit a vždy nelezne cestu, takže se mu nemotám pod rukami, ale nechávám věci dle pocitu. 

Můj přístup k astrologii je zaměřený na magii, s oblibou řeším otázky potenciálu ve smyslu dispozic a handicapů, a jak handicapy dorovnat. Umím se zaměřit i na jednotlivé životní oblasti, neb i zde je vidět jaký potenciál má zrozenec k dispozici a jaký handicap mu v realizaci potenciálu brání. 

Beru nesmírně vážně Univerzum a mám snahu jednat v souladu s ním.  Domnívám se, že klient, který si zvolí jako svého astrologa mně, rád uvidí, jak jeho horoskop vidím svým pohledem, protože v mém pojetí není dobrý a špatný horoskop. Jsou pouze dispozice, které lezou samy od sebe a ty, které musí zrozenec ze sebe vydolovat, protože má i handicapy, které naopak představují překážky.  V někoho jakoby Univerzum věřilo více, jiný jej zase musí o tom přesvědčit. Třeba mé pokusy přesvědčovat Univerzum, že zvládnu španělskou kytaru, jednoduše nedopadly. Aby byly alespoň trochu slušné musela bych jím věnovat neúměrné množství času na úkor jiných věcí, a přesně toto jsem kvůli hře na kytaru podstoupit odmítla. Jinými slovy mi tento můj handicap nevadí. 

Jestli klientovi pomáhám? Pokud chci získat hodně klientů, měla bych napsat jednoznačně ano. Popravdě, napíši, co vidím, a potom je to zejména o klientovi, zda chce něco u sebe změnit, zda se vrátí do vyježděných kolejí. Pro mně je podstatné, že jej to, co o něm napíši či přednesu, nějak osloví, třeba se k tomu vrátí po čase. Horoskop není o tom, že přečtu a jdu si vsadit.... je to o postupné práci se sebou. Chci jednotlivce inspirovat, aby si alespoň něco zkusili udělat jinak. 

Zaměřují se také na magickou práci. Jak pracovat se svými dispozicemi a handicapy, jestliže se chceme posunout v magické praxi. V tomto směru je pro astrologa, který nepraktikuje magii těžké si představit, co magie obsahuje, obvykle mají velmi zkreslené představy, které vyplývají z Fausta a nějakých těch pověr či svíčkové magie. Zažila jsem divinaci astrologa, že budu dělat magii poměrně přesnou, nicméně pořád to bylo jen to, co bylo vidět na povrchu. vůbec, když se dívám na představu astrologů, co by měl horoskop mága obsahovat, vždy se dobře pobavím. Asi stejné, jako kdybych si vzala příručku pro automechanika (bo číst umím) a začala mu přednášet, co mi má a jak v autě opravit.

Neexistuje nic jako ideální horoskop pro magii. Naopak je potřeba takové prvky horoskopu, které jsou pro magii vhodné, nejenom najít, ale umět poradit, jak s nimi má zrozenec pracovat, aby jeho snaha o poznání sebe, svojí Pravé Vůle, míry, do které si může vůči Univerzu některé věci dovolit, vedla k efektivnímu výsledku. Zda toto zrozenec pojme jako zajímavé čtení o sobě a nějaké nápady, co by mohl.... nebo zda se podle toho bude realizovat, je pouze na něm. Především magii lze praktikovat i bez astrologického rozboru. To je o rozhodnutí každého. 

Poslední věc, na kterou se zaměřuji, a kterou právě nově již i (pod jistými podmínkami) komerčně nabízím, je otázka magické transformace. Lidé praktikují magii různě a vždy dochází k nějaké transformaci. Mi se jedná o transformací zaměřenou na konkétní výsledky mající velký potenciál změnit zrozenci jeho život a přístup k magii. První horoskop, který mně přivedl na myšlenku zabývat se vůbec magickou transformací, byl pokusem srovnat siderický a tropický zodiac v nativu jednotlivce ještě někdy v roce 2020. Od té doby jsem si takových věcí začala všímat ve více horoskopech a udělala jsem si jisté závěry, které se časem ukázaly býti platnými. Postavila jsem si toho poznávání na "modelech" (tím myslím zrozenec jako modelína vystupující pouze přede mnou a před sebou). Pominu-li magický posun a mnohem zajímavější život s magií, protože tady se můžeme hádat donekonečna, jaký přístup je v magii ten nejlepší, tak se tato práce projevila v rovině změny přemýšlení o sobě,  fyzické, vztahové (myšleno obecně všechny vztahy), pracovní, seberealizační, perspektivní a nakonec i finanční.  Právě zde je propojení astrologie jako nástroje sebepoznání a magie jako nástroje seberealizace přímo ukázkové.
V této rovině není na místě žádná svéhlavička, ale respektování těch linek osudu, které jsou těžce formovatelné a disciplinovaně začít s těmi, které jdou snáze. Od lehčího k těžšímu. Bez respektování Pravé Vůle a kladení důrazu na její soulad s Univerzem, mnoho toho nedocílime. Bez denní magické praxe se nemá cenu těmito věcmi zabývat.  

Minulé životy, ačkoli v některých astrologických školách se na ně klade důraz, z pohledu magie je to pouze pár promile. Tyto vjemy mají něco napovědět, ale nemají vést k ponoření se do osudu, který máme již za sebou. Budoucí život můžeme tušit a z toho tušení si tak trochu některé věci zajistit. 

Jestli čtenář očekává vodítka ve směru planetárních konstelací a různých bodů v horoskopu, nemám je.  Protože u každého jsou tyto věci jiné. Je zajímavé podívat se na tzv. runový horoskop, který hodně vypovídá o věcech nadčasových.    

 

.       


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Lilith z pohledu astrologického

The matter is a prison Osobně se domnívám, že Lilith jako taková vyžaduje osobní přístup astrologa, i kdyby tím přístupem mělo být její ignorování. Máme snahu se domnívat, že existuje pouze jedna Lilith (či jeden pohled na Lilith), jenomže již v démonologii si nelze nepovšimnout mnoho vrstev různorodých mýtů o Lilith. Proto máme v astrologii na výběr ze dvou bodů. V dnešní moderní době je velice jednoduché uchopit téma Lilith feministicky anebo ryze démonicky, on rozdíl až tolik velký co do základu nebývá. Jedná se o téma umožňující subjektivní pohled, ten můj vychází z magické transformace a démonologie.  Onen subjektivní přístup začíná v momentě, kdy se astrolog má rozhodnout, zda ve svojí astrologické praxi použije skutečný bod Lilith anebo střední, tedy korigovaný bod, protože Měsíc se nepohybuje přesně elipse, jak předpokládá střední Lilith (rozdíl může být i 5 stupňů). Střední se označuje jako Mean a skutečná jako True. Běžnější se používání Mean Lilith, což kolegy považující Lil

PONDĚLNÍČEK O Uranovi, enochiáně a jasnozřivosti (2/24)

Uran v domech. Zaujal mě v jedné astrologicke skupině dotaz na přechod Urana 1. domem. Jedná se o nesmírně zajímavé téma i v mé osobní rovině.  Právě, když mi Uran dosedl na ascendent, začala jsem pracovat s enochianskými voláními úplně jinak. Vždy jsem věděla, že mi enochiana dělá dobře, ale to bylo takové spíše pocitové, špatně se to vysvětlovalo. V ten moment mi bylo jasné, co si s ní počít a jak. (Toto je na enochianě nejhorší, neb neumíme přesně definovat povahu bytostí, které přijdou, ani přesně neumíme popsat její účinky a nemáme ani jistotu stran rituální stránky věci, neb Dee a Kelly vypracovali systém, který je odpraktikován pouze částečně. Osobní přístup vyžaduje několik opakování a také přestávky v aplikaci, takže se jedná o magii, již lze porozumět až po létech praktikování.)  Samozřejmě, vzhledem k tématu je potřeba se podívat i na dobu, kdy mi Uran procházel 12. domem. On se neocitne na ascendentu jen tak, nějak fungoval i předtím.  Jeho konjunkce s nativní

Poznámky k Martovi

Co si představím, když slyším slovo Mars? Oheň a energie prorážejícího archetypoveho obrazu mužnosti. Sily, které nás nutí jednat či konat. Ona touha mnohdy nutkavá udělat něco.... nesedět jen tak se založenými rukami....něco dělat, nenechat věci jenom tak být. Problém nastává, když tuto sílu začneme realizovat a nemáme pořádně nabito.  Mars může být skvělým válečníkem, jemuž nechybí taktika a dělá vše na vysoké úrovni. Ale také to může být pouze pouliční rváč s vybitými zuby, natrženou slezinou sedící na nemocničním lůžku v poutech.  Právě pozice Marta v horoskopu a jeho vztah k ostatním planetám napoví, zda budeme se bezhlavě vrhat do dobrodružství, hádek, střetů, potom, když nemáme bystrého Merkura schopného podchytit nenadále zvraty a v tom rychle vše řídit, jsme jako běsnící Áres, jemuž padneme za oběť i my sami.  Mars nás umí podržet anebo vrhnout do propasti, na jejímž dně se dolámaní budeme bezmocně plácat, dokud nenapadne jej konečně konstruktivní čin. Skrze tuto planetu dostá