Přeskočit na hlavní obsah

K Univerzu aneb o souladu Pravé Vůle s ním


Když si čtenář dá do vyhledáváče tohoto blogu slovo Univerzum, najde několik příspěvků, protože můj vztah k němu se postupně formoval. Úplně na konci lze najít, jak to s námi (tedy mým vnímáním Univerza) vypadalo.  Nechci kopírovat doposud napsané, spíše to rozvíjet a posunout dál, protože můj vztah k Univerzu jako takovému hodně věci pozměnil.


V magii, alespoň té, která vychází ze Západní tradice podrobněji objasněné Aleistrem Crowleym, strávíme hodně času hledáním Pravé Vůle. Až ji nalezneme, jsme mile překvapení, oč to vlastně jde. Poté nás čeká nelehký úkol Pravou Vůli konat, jinak hrozí, že ztratíme s ní kontakt, což je potom život velmi těžký. Nejde jen tak se vrátit zpět a zaplnit tu prázdnotu.  Je to jakoby nás něco nechalo nahlédout do světa, kde můžeme naplňovat své sny a najednou nás něco popadlo za límec a vyhodilo ven. 

Můžeme parafrázovat nebo dokonce recitovat Knihu zákona, nebo jakoukoli knihu, kterou napsal. Ovšem je nesmírně těžké porozumět tomu, proč je to napsáno právě takto a co se za tím skrývá. Pro hodně z nás není problém porozumět myšlenkové konstrukci, ovšem to ještě není magie. Magie je umět to prožít, a to bez kompromisů.   

Nemusíme se zabývat Crowleym a odsunout jej stranou s odsudkem, protože porozumění vskutku jednoduchým není, jenomže pokud se jakoukoli jinou cestou nedostaneme k oné podstatě, již zcela výstižně pojmenoval (byť uznávám, leckdo v tom může mít hokej), jinak magie bude spíše možná i zábavným únikem od reality, místo formování reality. 

Jestli nějaká tarotová sada popisuje velmi dokonale vztah mezi Univerzem a námi, je to právě jeho Thotův tarot. Je hodně tarotových sad, dokonce i rituálních tarotových sad, sama jich mám opravdu hodně a nejedná se pouze o sběratelské kousky, nýbrž o pěkně opotřebované sady, ovšem v tomto směru  žádná jiná taková není. Bez Knihy Zákona jde ovšem pouze o poloviční nástroj v tomto směru. Aby mi čtenář porozuměl, nejde pouze o to poznat "kdo, co a proč", nýbrž i porozumět tomu jak nebýt vláčen osudem, nýbrž svůj osud si vytvářet. 

Je velmi přínosné pro každého, kdo má ambice provádět skutečnou magii, minimálně se s jeho věcmi, v češtině dostupnými, seznámit. Občas narážím na lidi upínající se na nějakou skandální storku z jeho života, jen aby mohli opovrhovat jeho magick, popravdě jsou to křupani se slámou trčící nejenom z botů, mívají ji dosti i v hlavě. Nejde o to jej kopírovat a pořád donekonečna citovat, jde o to porozumět a nalézt odvahu jít podle sebe.     

K formování reality, myslím tím proces, nikoli jednorázovou záležitost mnohdy s výsledkem značně diskutabilním, je potřeba ještě docílit toho, aby Pravá Vůle byla v souladu s Univerzem. To je také o poznávání a nastavování si individuálního vztahu k němu. Není to entita a přístup "zhyň bídný červe" nebývá právě tím nejšťastnějším. S tou sebelítostí má Crowley pravdu. Jednak je to trapárna a také si ji Univerzum překládá něco jako, aha, tak tento tvor nechce mít u sebe to, kvůli čemu se lituje... Univerzum umí velmi důkladně odinstalovávat. Právě proto se často setkáme s efektem "jakou to, na co nadával, má hodnotu, mu došlo, až o to přišel". 

Ono je těžké do toho všeho začlenit ještě věci jako Princ Bestie, Babalon, Aiwas... Můžeme vést donekonečna polemiky o tom, jak je to správně. A budou k ničemu. Protože magie jako taková je o prolínání našeho subjektivního světa do toho objektivního a naopak. To, co může být pro někoho archetypem, něčím, co má zpracovat, může být pro jiného přesně to ono, co doslova funguje. 

Univerzum je objektivní realita, jejíž zákonitosti se promítají do našich subjektivních životů. Je úplně jedno, jakým způsobem jej vnímáme, jestliže zachytíme podstatu.       

Jedna ze zákonitostí je ta o nepřenositelnosti zkušenosti. Na to, jak kdo funguje, co chce, si musí každý přijít sám. Čím více zdravé sebereflexe a přemýšlení nad sebou bez sebevýčitek, tím větší šance, že na to přijde.   

     

Doposud napsané k Univerzu

Když mi došlo, jak to je

Konsekvence k Univerzu

Já a Univerzum

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

12. dům v horoskopu

Jedná se o dům, na nějž není z pohledu středověké astrologie nazíráno jako na příjemné místo. Napadá mně podobnost s magií, i zde středověká magie měla tendence vnímat vliv démonů jako něco nesmírně škodlivého. Jenomže stejně jako 12. dům máme všichni, máme všichni v sobě i démonickou stránku. Stát se světcem znamenalo ujít cestu vedenou skrze křesťanskou mystiku, vidět za význam věcí a dostat se do stavu, kdy to démonické v nás nám neškodí nevhodným filtrem, přes který si můžeme naprosto nevhodně projektovat své okolí. Nechci tvrdit, že 12. dům je domem démonů, oni tak nějak podle zaměření člověka mohou působit v jakémkoli domě. Např. asc. v Býku má sklony k obžerství, ve Lvovi k pýše atd., Kozoroh v 2. domě typický lakomec, Střelec v 7. domě smilník. To ovšem ještě neznamená, že každý člověk s asc. v Býku je chodící koule, může být, pokud si nedá pozor na přehánění své vášně. A ani to neznamená, že musí zůstat koulí po celý svůj život.  Tento dům nám ukazuje, čemu budeme čelit a jako

Lilith z pohledu astrologického

The matter is a prison Osobně se domnívám, že Lilith jako taková vyžaduje osobní přístup astrologa, i kdyby tím přístupem mělo být její ignorování. Máme snahu se domnívat, že existuje pouze jedna Lilith (či jeden pohled na Lilith), jenomže již v démonologii si nelze nepovšimnout mnoho vrstev různorodých mýtů o Lilith. Proto máme v astrologii na výběr ze dvou bodů. V dnešní moderní době je velice jednoduché uchopit téma Lilith feministicky anebo ryze démonicky, on rozdíl až tolik velký co do základu nebývá. Jedná se o téma umožňující subjektivní pohled, ten můj vychází z magické transformace a démonologie.  Onen subjektivní přístup začíná v momentě, kdy se astrolog má rozhodnout, zda ve svojí astrologické praxi použije skutečný bod Lilith anebo střední, tedy korigovaný bod, protože Měsíc se nepohybuje přesně elipse, jak předpokládá střední Lilith (rozdíl může být i 5 stupňů). Střední se označuje jako Mean a skutečná jako True. Běžnější se používání Mean Lilith, což kolegy považující Lil

PONDĚLNÍČEK O Uranovi, enochiáně a jasnozřivosti (2/24)

Uran v domech. Zaujal mě v jedné astrologicke skupině dotaz na přechod Urana 1. domem. Jedná se o nesmírně zajímavé téma i v mé osobní rovině.  Právě, když mi Uran dosedl na ascendent, začala jsem pracovat s enochianskými voláními úplně jinak. Vždy jsem věděla, že mi enochiana dělá dobře, ale to bylo takové spíše pocitové, špatně se to vysvětlovalo. V ten moment mi bylo jasné, co si s ní počít a jak. (Toto je na enochianě nejhorší, neb neumíme přesně definovat povahu bytostí, které přijdou, ani přesně neumíme popsat její účinky a nemáme ani jistotu stran rituální stránky věci, neb Dee a Kelly vypracovali systém, který je odpraktikován pouze částečně. Osobní přístup vyžaduje několik opakování a také přestávky v aplikaci, takže se jedná o magii, již lze porozumět až po létech praktikování.)  Samozřejmě, vzhledem k tématu je potřeba se podívat i na dobu, kdy mi Uran procházel 12. domem. On se neocitne na ascendentu jen tak, nějak fungoval i předtím.  Jeho konjunkce s nativní