Přeskočit na hlavní obsah

O vampýrismu v magii (popáté) Energický upír a lehčí formy lezení na nervy

 

V souvislosti s vampýrismem bývá často otvíraná otázka tzv. energického upíra. 
Energický upír je tématem docela probíraným i ve společenských magazínech jako téma, kdy jedna osoba žije na úkor jiných osob, pouze je toto těžce pojmenovatelné a uchopitelné, protože ona to vlastně dělá velice nenápadně. Jiné definice zase tvrdí, že se jedná o osobu hlučnou, lidé z její přítomnosti mají divné pocity, dokonce se jej mohou bát.  Jsou i definice, že po rozhovoru s takovou osobou je váš optimismus pryč a svět je hrozné místo, nic se nedaří. 

Tam, kde je to jasné

Pravdu mají všechny definice. Energický upír mívá různé projevy. Často se maskuje za něco, co by mohlo za jiných okolností působit přijatelně, pouze on sám hranici přijatelnosti posouvá, až ji úplně maže. Další věci je, že když na to přijde, umí takové chování každý z nás, pouze ne každý z nás toto praktikuje jako svůj typický vzorec.  Obvykle po něčem takovém sáhneme v sebeobraně. Kde je něco takového naopak vhodné.  Proti energickému upírovi existuje pouze jedna obrana. Udělat mu to stejné. Někdo, kdo absolutně povědomě běžně nasává energii druhého, je totálně mimo, jakmile mu někdo, ne že nedá svojí energii, ale ještě mu odpumpuje jeho vlastní energii. Je to velmi spolehlivý recept, jestliže se takové osoby chcete zbavit. Není to až tolik těžké, když si uvědomíte, jak se chová váš energický upír a jeho chování zrcadlíte s tím, že to ještě více přeženete. 

Ať jsou již hluční nebo tiší (toto je otázkou temperamentu osoby), nemá cenu je konfrontovat či cokoli vyčítat. Jestliže nejste jako on, nedáte to, protože energický upír má celoživotní praxi v tom, jak se z takových situací vyzout a udělat z vás idiota, necitlivého kreténa. Nikoli jen před okolím, ale i před vámi samotnými.    
Nabíhají myšlenky, jimiž lze chování energického upíra omluvit.
Co na tom, že mluví hlasitěji? Však se jenom dobře baví a vy jste ten suchar.
Nadávat tiché nenápadné dívce, která nic nedělá. Najednou je problém sám před sebou si obhájit, že má snahu poměrně netradičním způsobem upoutat vaši pozornost, neb si hraje psychohru. Jste jediný, kdo ji rozumí...   
Odsuzovat chudáka, co již tak má toho dost, protože celý večer povídá o tom, jak mu kdo křivdí, jak mu lidé ubližují. Budete stejní jako ti ostatní, kteří jsou proti němu?
...
Až si nakonec po pár hodinách odstupu budete připadat jako zneužití idioti...pouze bude velmi těžké říct komukoli jinému, proč. 

Energický upír si neuvědomuje, že je energickým upírem, on pouze jedná v nějakém modelu, který má odjakživa naučený. Jednoduše potřebuje energii a nenapadne jej, že ji může načerpat v přírodě, ze šutříku, jímž se obklopí, z nějaké činnosti, která jej naplňuje, protože energický upír neumí být příliš originální. 

Z pohledu psychologie se pod tímto pracovním názvem skrývají manipulátoři, narcisové, ale nejenom. Z pohledu magie je podstatné, že se jedná o energického upíra, diagnózu klinického psychologa, který jako jediný může pojmenovat věc z pohledu psychologie důležitá není. Jsou to různí lidé stavějící sebe do role oběti, která má právo na to, abyste ji pomáhali. Ona je přeci ten chudák, totálně bezradná, bez vás si vůbec neumí dát rady. V této fázi je strašně těžké osobu odstřihnout. Nicméně je nutné to udělat, jinak vás dostane do fáze, kdy za to, co se jí děje, bude obviňovat vás. Následuje vyšší level zastrašování a nucení vás, abyste přiznali svojí vinu.  

O čem to je

Jakýkoli vztah je založený na dvoustrannosti, tedy výměně energie. Je to dialog dvou jedinců, ve kterém má každý z nich prostor pro to, aby se realizoval. Dvoustrannost je o rovnováze a o tom, že osoby k sobě přistupují ve zralém rovném vztahu. Jakmile bývá tato rovnováha narušena, nastává problém. Když mluvím o energickém upírovi, nejedná se o ojedinělý výpadek rovnováhy, ale o běžnou záležitost, často maskovanou něčím jiným. Protože energický upír nezná hranice, natož, aby je respektoval. Naopak mnohdy buď hrubým, roztomilým anebo nenápadným způsobem tyto hranice překračuje. 

Když se nad energickým upírem zamyslíte, zjistíte, že nečerpá vaší energii jenom při kontaktu, ale mnohdy i před očekávaným kontaktem a často i po něm. Před setkáním s ním se cítíte divně.  Jestliže se s tímto typem tvora setkáváte poprvé, je pro vás velmi těžké popsat, co se to vlastně děje. Postupně zjišťujete, že vám ve společnosti tohoto tvora přestává být dobře, možná po čase ani pořádně nevíte, proč s ním trávíte čas. Mnohem horší je situace, kdy se energickým upírem zabýváte i po kontaktu. Zvláštní bývá, když vás nenapadá myšlenka "mohl bych o toho člověka přijít", ale spíše "jak s ním trávit méně času?". Ono "co mu řeknu příště" již sklouzává do nacvičování vnitřního dialogu.  

S těmito lidmi pořád řešíte jejich problémy, jejich trápení, jejich možný pokrok, pochtívají, abyste pro ně něco udělali. Vtipné je, že jím to ani nepřijde. Běda, když máte problém vy. K jeho sdělení energickému upírkovi se dostáváte s obtížemi, neb on zaměstnán sebou automaticky, tedy aniž by si musel říkat, tato osoba mně nezajímá, mele dokola svůj problém. Když již tedy dostanete prostor, zjistíte, jak velice banální a o ničem je váš problém, vlastně ani nestojí za pozornost. Obvykle se rychle stočí řeč na to, kterak váš upírek strádá.

Na takové případy platí utnutí kontaktu. Je lepší jej pojistit tím, že mu trochu energie pumpnete. Pravděpodobnost, že se bude dožadovat dalšího kontaktu výrazně klesá. Vždy je ovšem potřeba kontakt přerušit a při pokusech, třeba i za pár let, jej nenavazovat. Tento typ osoby je schopen se po pár létech ozvat jakoby se nechumelilo. Pokud nezkrotíte zvědavost či se vám nepovedlo zbavit pocitu viny, který do vás tato osoba implantovala, jedete v tom znovu.

Energický upír si mnohdy neuvědomuje, jak jeho jednání působí, On sám sebe vidí v tom nejvíce úžasném světle a neumí si připustit, že něco nedělá v pořádku. A nenechte se zmást jeho vlastnosti vidět jakoukoli chybu na druhém. Nemá na to, aby viděl své vlastní chyby. Cokoli provádí, spíše si projektuje u druhých a poukazuje na to, jak oni dělají věci špatně. Legrační na tom je, že do nich implantuje něco, co sám dělá. A vůbec se nenechá zaskočit tím, že ten druhý nic takového neprovádí.    


Ne všechno je energický upír

Projevy energického upíra, kterého si pustíme k tělu jsou jako rozjetý vlak, který nelze zastavit. Jedná se o plíživý extrém, z něhož je těžké se vymotat. Ovšem jsou i mnohem jednodušší záležitosti, které nám lezou na nervy a berou energii. Do určité míry se můžeme s takovým chováním, setkat u každého. Jenomže rozdíl je právě v míře. Každý z nás má tendence k takovému jednání občas inklinovat. 

Rozdíl spočívá především v hranicích. Ať vám kdokoli, kdo není energický upír, leze na nervy jakýmkoli způsobem, pořád se jedná o to, že má v sobě zakódované jisté hranice, které dodržuje. Chová se takto, protože má nějakou osobní ambici, se kterou byste mu mohli třeba i pomoci. Anebo jenom nenaplňujete nějaká jeho očekávání.  

Bývají to situace, kdy si říkáte "moment, proč to dělá tak divně"? Ono divně znamená, že ten jedinec na jedné straně dělá něco, na straně druhé něco jiného, co ono něco naopak popírá. Takové věci se stávají běžně. Většina lidí si neuvědomuje, co doopravdy chtějí, a úspěšně automatickým jednáním svůj cíl bojkotují. Ovšem jakmile jste cílem nějaké ambice vy, dříve nebo později si povšimnete. 

Leze na nervy, protože si obvykle neuvědomuje, co přesně dělá. Obdobný princip jako v profláknutém zamilovaném románu, nechci tě vidět, mluvit s tebou a najednou jsem u tebe doma a líbáme se. Jistě, jedná se o chování, které respektuje hranice. Takže, aby taková osoba zaujala vaši pozornost, potřebuje udělat něco, co vám zaručeně poleze na nervy. Ambice ať již oprávněná nebo stupidní má tendence projevovat se natolik dobře, že automaticky najede na způsob, jehož si povšimnete. Protože vám poleze na nervy. 


Jak z toho ven

Odstřihnout energického upíra od zdroje

Nesetkat se s takovými jevy je spíše vzácností, takže je vysoce pravděpodobné, že adept vampýrismu již nějakou zkušenost získal. Pojem "hra o energii" takové chování přesně charakterizuje, protože kam jde pozornost, tam jde i energie. A přesně o to energickému upírovi jde. Nejde o něco neadresného, upír cílí na energii konkrétní osoby, která jakmile se chytne, nezná omezení.  

Jednoduše platí svojí energii nedávat, nevěnovat takové osobě žádnou pozornost a kontakt utnout. Jistě, jsou situace, kdy to nejde. Můžete mít skvělou práci a je tam jedna taková osoba. Minimalizujte kontakt a nepusťte si ji k tělu. Pro adepta vampýrismu není problém takového upírka mentálně vzít za límec a nahodit jej na kolej, která k němu nepovede. Jakékoli snaze Univerza motat mu jej do cesty musí odolat. U rodinného příslušníka také tak. Vykličkovat, být v pohodě a přehnaně se ním nezabývat. Mimo magieivampýrismu velmi užitečnou bývá psychoterapie.

Tak kruté zacházení na druhé straně způsobuje, že zdroj energie je pryč. Adept vampýrismu si umí zařídit, aby energii, kterou nedobrovolně do energického upíra vložil, získal zpět i s úroky. Podmínkou je, již nikdy ji více nevkládat. Ale i samotné minimalizování, a pokud to jde, utnutí kontaktu napáchá v energickém systému upírka velké škody. Výše popsané zrcadlení jej může vyděsit, jestliže na vaší energii ještě není příliš zvyklý, můžete se jej tím zbavit.  

Možná se naivní čtenář kroutí v tom, směru, kdo jsem, abych soudil... K tomuto konstatuji, kdo chce býti zdrojem energie pro jiného člověka, neboli žrádlem v systému mentálního kanibalismu, je tímto přístupem na nejlepší cestě, neb energický upír je predátor.

Ostatní na nervy lezoucí věci

Narovinu říkám, že se jedná o jistou manipulaci s energiemi. A nelze se ji úplně vyhnout. Dělá to reklama, děti, rodinní příslušníci, podřízení, ... prakticky každý, kdo se vás snaží o něčem přesvědčit. Jistě, nejedná se o něco, co si ti lidé neuvědomují. Mnohé profese jsou založeny na přesvědčování jiných. S trochou nadsázky se dá říci, že se jedná o každodenní styk. Jestliže žijeme v nějakém prostředí a interakce chtějící nás k něčemu dostat, nám lezou na nervy, je vhodné takové prostředí změnit. Psychické zdraví a pohoda má nevyčíslitelnou hodnotu.    

Adept magie se obvykle naučí v rámci výcviku podobným věcem odolávat, takže to, co mu leze na nervy se postupně umenšuje. Stejné je to i v magii vampýrismu. Není jednoduché uvědomit si podstatu toho vlivu a subjektivně jej od sebe odstřihnout. Adept magie vampýrismu se učí po subjektivním odstřihnutí tyto energie přesměrovat a situaci otočit. 

Jsou věci, jimiž vám dovede lézt na nervy divně pouze někdo, koho jste si oblíbili a pustili k sobě. Vztahy s jakýmkoli člověkem nejsou jednoduché, ale nemusí být komplikované. Vampýrická magie velmi rychle nastavuje test, které vztahy v bližší rovině jsou oboustranně zdravé. Někdy postačí udělat pár kroků vzad či posunout daný vztah za další bránu. 

Další bonusem vampýrické magie je, že adept upřednostňuje rovné vztahy a ty nejistě divné či zauzlované odsouvá na jiné koleje. Jsou lidé, kteří jsou přirozeně nastavení tak, že chtějí věci na rovinu, jinak raději vycouvají. Přesně k tomuto vede vampýrická magie. Pouze v takových vztazích může tok energie plynout beze zbytečných ztrát. Jenomže ne každý je toho schopen. 

Může se stát, že někdo chce s námi kontakt nebo nějakou jeho formu přerušit. Vampýrická magie není založena na donucení. Jednoduše ten tvor je naší vzájemné energie přepitý a chová se jako přechlastaný motor, takže úplně logicky potřebuje udělat několik kroků dál. Jakákoli bytost potřebuje svůj vlastní prostor a musí mít možnost dstoupit z jakéhokoli vztahu do vzdálenosti, která ji přijde bezpečná. Lidé se obvykle pro takové věci urážejí, což by adept vampýrické magie rozhodně měl umět zvládnout. 

Ono lezení na nervy spíše poukazuje na místo, kudy energie protéká nevhodně či dochází k jejím ztrátám. Každý z nás má nějakou specialitu, vůči které je méně odolný. U mě je to, když má někdo snahu mně kopírovat. Nesnáším kopírky a upřímně si myslím, že si tím kompenzuji vzdálenost, která je mezi námi, tak naběhnou automaticky model, jdeme napodobovat. Je-li cílem takového jednání vyzkoušet různé styly, obvykle na nervy neleze. 

Kopírování někoho druhého je velmi zajímavým efektem. Setkala jsem se s ním u podváděných partnerek, které automaticky začaly kopírovat styl té, se kterou je jejich muž podváděl. Aby si dodaly něco, co má ona. V podstatě se jedná o energické parazitování. Automaticky, protože chtějí svého chlapa, aplikují povrchový nátěr, jakmile se domáknou, kdože je ona tajná kráska. Muži v tomto směru bývají mnohdy plytcí, takže taktika má velkou šanci na úspěch. Jestliže nejsou zároveň řešeny problémy ve vztahu, může se stát, že nátěr zafunguje a následně se tyto problémy prohloubí natolik, až imitátorka bude ještě na období nevěry vzpomínat jako na to lepší.  

Na tomto příkladě je objasněno fungování kopírování. A je úplně jedno, zda jde o oblečení, vzorce chování,  anebo na nervy lezoucí opakování jednoho tématu či stínování v dialogu. Pokud se nejedná o ojedinělou záležitost, může jít o poněkud zoufalý způsob, jak najít seberealizaci. Takový jedinec nemusí kopírovat pouze jednu osobu. Dokonce si tyto věci ani nemusí uvědomit, a pokud si je uvědomuje, může mít velký problém si je přiznat. Tato záležitost dlouho nevydrží, protože to, co není vlastní, časem se opotřebuje. Pouze vytrvalí matadorové vydrží dlouhodobě kopírovat různé lidi či vlivy, na které narazí. 

Ačkoli taková imitace výrazně leze na nervy a obsahuje velký potenciál, jak naštvat, 
mnohé vyřeší porozumění tomu, co se právě děje. Nemyslím tím důvody, po těch nám nic není. Myslím tím právě tok energie v tomto modelu chování. Je to hra o pozornost a energii. Také v podvědomí nastavené vzorce opičení se, protože na jejich základě jsme se něco naučili. Dělat to stejně jako ostatní.  Snaha o rozhovor bude marná i v takovém případě.  Je zde poměrně vysoká pravděpodobnost, že daný jedinec si takové chování nebude uvědomovat, či přinejmenším bude pro něj těžké přiznat to před sebou, natož před někým jiným a již vůbec ne před tím, koho imituje.  Hodně času strávíte s tím, že bude předkládat důkaz zjevného, potom si vyslechnete důvody, že nic takového neměl v úmyslu, a nakonec si stejně budete připadat jako idiot. 

Není potřeba vynakládat energii na věci nepodstatné. Když se něco takového děje (a opravdu nemluvím o protiprávním zásahu do autorského práva, zde obvykle půjde o úmyslné jednání za účelem získání finanční výhody či parazitování na dobré pověsti jiného), jednoduše si toho, jak to jen jde, nevšímejte. Ono to může odeznít samo. Nejvíce, komu tím imitátor škodí, je on sám. S největší pravděpodobností, nejste první, koho kopíruje. Někdo opravdu má problém být kreativní a projevuje se tímto způsobem. Dokud si to ale neuvědomí a nepřizná sám před sebou, neposune se dál. 

Víte to, takže jste s tou osobou v kontaktu. Znala jsem ženu, která musela mít cokoli nového viděla na jiné ženě ve svém okolí. Lezla tím spolehlivě na nervy, naštěstí, každý týden kopírovala někoho jiného. Její kopírování oděvů bylo natolik geniální, že kdo viděl originál, jímž se jakože "inspirovala" a její imitaci, lezli mu doslova oči z důlků. Všichni nad tím mávali rukou, lezení na nervy se změnilo v kolektivní hru utužující zbytek kolektivu imitaci postižených žen. Časem jsme si uvědomily, že ta osoba není zlá, ona se opravdu jen snaží být co nejvíce in a cool. Jednoduše jsme ji začaly brát takovou, jaká je, a občas se tomu zasmály. 

Kopírky, imitátoři, napodobovači nemisí být zlí a prolhaní. Jejich problémem je příliš vysoká ambice spojená s bezradností být svůj. V pubertě jsme si něčím takovým procházeli všichni, protože jsme se hledali. Má cenu někoho, kdo se hledá konfrontovat? On pouze přestane kopírovat vás, ale nepřestane kopírovat jen tak, nalezne si někoho jiného. Někdo se z této fáze posune dál, jen již dávno není ve věku pubertálním, a někdo v ní zůstává po celý život.  

Povšimla jsem si, že často imitátoři kopíruji někoho, koho předtím zkritizovali nebo nějakým způsobem kontakt s tou osobou omezili. Pochopitelně, že zpočátku jejich automatika zvyklá na energie toho vztahu si bere energie skrze vyjeté dráhy napodobování, což pozornost napodobované osoby zaručeně přitáhne. Někdo vypění, někdo naznačí, ale každopádně záměr vystavět novou zeď se nemůže nepovést. 

Pozorného čtenáře by možná napadlo vyzkoušet kopírování na energického upíra. Toho lze pouze při přímé konfrontaci stínovat. Kopírování příliš nezabere, on naopak bude nadšený, protože vidí pozornost, a navíc role, již hraje, mu není natolik vlastní, aby se jej kopírování nějak niterně dotklo.       


Závěr

Vztahy jsou komplikované. Adept vampýrické magie si buduje návyky sledovat toky energie, což je pro něho na komplikovaných mezilidských vztazích to nejvíce zajímavé. Když umíte vnímat tok energie, umíte porozumět tomu, že někdo jiný leze na nervy z důvodů vlastní energické nerovnováhy a pokouší se ji napravit právě tím na nervy lezoucím způsobem. U energického upíra jde o něco jako velký a hlad po energii. Neskutečně rychlá spotřeba a velká chuť na doplnění zásob z lidských zdrojů. Nesetkala jsem se s energickým upírem, který by připravil past a říkal si "tak uvidíme, kdo se chytí". Pro jeho vlastní potěšení potřebuje dolovat energii z konkrétní osoby, jíž své chování adresuje. Vyžaduje přímý kontakt, pokud pomlouvá, tak s radostí před tím, u koho je záruka, že ony řeči dané osobě předá. Miluje, když se někdo před ním musí obhajovat. Energický upír totiž tok energie číst neumí. To by sám před sebou neuměl utajit, že velkou část svého života parazituje na ostatních.    

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Spálené planety

Spálená planeta (od 0,15 až 4 stupně od Slunce) sice znamená, že zrozenec má sklony k jednání, myšlení či vnímání pod vlivem jejího poškození, ale také má šanci z jejího popela povstat jako Fénix. Ačkoli podle zaužívané interpretace by taková planeta měla stabilně zrozenci podkopávat nohy. Tento příspěvek si dovoluji napsat, protože jsem v praxi u různých zrozenců měla možnost nalézt způsob, jak využít přednosti této pozice a narovnat její handicapy. Pravda, není to pouze otázkou jednoho rozboru horoskopu, ale být nápomocen i při různých situacích natolik, aby si zrozenec tyto věci uvědomoval a vytvořil si návyk na trochu jiný model chování.   Chci svým příspěvkem připomenout, že spálené planety nemůžeme brát jako známku neměnné idiocie v jisté oblasti, nýbrž je vhodnější k nim přistupovat jako k jistému omezení, které může umožnit trochu jiný pohled, a s nímž lze pracovat.  Spálená Venuše Se spálenou Venuši se lze jen stěží vyhnout ohromným citovým zklamáním.  Subjektivně taková situa

Lilith z pohledu astrologického

The matter is a prison Osobně se domnívám, že Lilith jako taková vyžaduje osobní přístup astrologa, i kdyby tím přístupem mělo být její ignorování. Máme snahu se domnívat, že existuje pouze jedna Lilith (či jeden pohled na Lilith), jenomže již v démonologii si nelze nepovšimnout mnoho vrstev různorodých mýtů o Lilith. Proto máme v astrologii na výběr ze dvou bodů. V dnešní moderní době je velice jednoduché uchopit téma Lilith feministicky anebo ryze démonicky, on rozdíl až tolik velký co do základu nebývá. Jedná se o téma umožňující subjektivní pohled, ten můj vychází z magické transformace a démonologie.  Onen subjektivní přístup začíná v momentě, kdy se astrolog má rozhodnout, zda ve svojí astrologické praxi použije skutečný bod Lilith anebo střední, tedy korigovaný bod, protože Měsíc se nepohybuje přesně elipse, jak předpokládá střední Lilith (rozdíl může být i 5 stupňů). Střední se označuje jako Mean a skutečná jako True. Běžnější se používání Mean Lilith, což kolegy považující Lil

PONDĚLNÍČEK O Uranovi, enochiáně a jasnozřivosti (2/24)

Uran v domech. Zaujal mě v jedné astrologicke skupině dotaz na přechod Urana 1. domem. Jedná se o nesmírně zajímavé téma i v mé osobní rovině.  Právě, když mi Uran dosedl na ascendent, začala jsem pracovat s enochianskými voláními úplně jinak. Vždy jsem věděla, že mi enochiana dělá dobře, ale to bylo takové spíše pocitové, špatně se to vysvětlovalo. V ten moment mi bylo jasné, co si s ní počít a jak. (Toto je na enochianě nejhorší, neb neumíme přesně definovat povahu bytostí, které přijdou, ani přesně neumíme popsat její účinky a nemáme ani jistotu stran rituální stránky věci, neb Dee a Kelly vypracovali systém, který je odpraktikován pouze částečně. Osobní přístup vyžaduje několik opakování a také přestávky v aplikaci, takže se jedná o magii, již lze porozumět až po létech praktikování.)  Samozřejmě, vzhledem k tématu je potřeba se podívat i na dobu, kdy mi Uran procházel 12. domem. On se neocitne na ascendentu jen tak, nějak fungoval i předtím.  Jeho konjunkce s nativní