Přeskočit na hlavní obsah

Ještě k rozdílným cestám v magii

 


Magie ono kouzelné slovo, od něhož si slibujeme hodně, nám postupně kultivuje osobnost, jestliže se tomu nezačneme všemi silami bránit. Jako v každé lidské činnosti, i zde nabíhá touha po vyniknutí. Jenomže v magii nejde o to srovnávat se s ostatními a hrát hru na "kdo dál dočůrá".  Nejde o to získat nějaký titul toho nejlepšího, vůdce apod. Naopak, takovéto srovnávání, které kupodivu u hodně lidí vyznívá lichotivě v jejich vlastní prospěch, je známkou jisté nevyspělosti.

Jistě, sama někdy provokuji svými hláškami, protože chci, aby si lidé uvědomili, že lze jít dál, posouvat se a je možné si zařídit věci úplně jinak. Ne vždy máme podmínky pro to, abychom dělali všechno, co chceme. Naopak je úplně běžná situace, kdy lze dělat pouze něco, pokud si přijdeme na to, co to něco konkrétně je. 

Magie funguje na principu prolínání subjektivní a objektivní reality. Jinými slovy to znamená i to, že naše niterní vjemy mají mít odraz v naší běžné realitě. Jedná se o tu nejlepší verifikaci naších vjemů. 

Tato úvaha není kritikou, protože pořád platí, že vyjma svých žáků a klientů, kteří toto ode mně očekávají, nemluvím ostatním do jejích cesty. Je opravdu lepší, pokud si na věci, co a jak, přijdou sami. Mělo to svůj vývoj, více o tom píši zde
Magická cesta jiných        

Jde mi spíše o zamyšlení se nad fungováním v různých modelech magie
Paradigma v magii 

Každý z nás inklinuje k většinovému používání jednoho z nich,  nicméně do jisté míry používá, byť jenom z pár procent. 

Pracuji převážně v tom, co by se teoreticky dalo nazývat démonologický model. Jsou zde ve hře věci jako channeling, vnímání entit i po vizuální stránce, jejich materializace až do úrovně fyzického doteku, manifestace. Ten, kdo nemá takové zkušenosti, protože magie je na zkušenosti založená, bude na má tvrzení pouze zírat. Ovšem mně je ve společnosti tvorů méně hmotných velmi dobře a tento přístup má v mé praxi reálné výsledky. Navíc otázka, co když neexistují, je pro mě stejně reálná jako to, že zítra vstanu a půjdu na koncert Elvise Presleyho. 

Jistě, tímto prohlášením si koleduji o odsudek, což musím umět ustát. Nakonec nejsem první ani poslední, kdo postavil svojí magickou praxi na tom, co se dověděl od entit. Spíše tím říkám, že i v dnešní době plné moderních metod aplikovaných vědeckých poznatků do magie (často aplikovaných na silu a vytrhávaných z kontextu) má tento starý tradiční model opodstatnění. Jestliže někdo začíná mít podobné vjemy a je ve stádiu pochybnosti, mohou být pro něho mé řádky povzbuzením. 

Možná někdo nečetl pořádně mé řádky a domnívá se, že s odsudkem pohlížím na ty, kteří entity nevnímají či pracují s nimi jako s archetypy či archetypy sebe samého. Tak toto je omyl. Každý máme nějakým způsobem nastaveno vnímání, někdo si jednoduše přímý kontakt s entitami představit neumí, protože je nevnímá. Asi tak, jako mně uniká vyšší matematika, technická zdatnost, některým zase uniká vnímání entit. 

Vnímání energií je hodně čistá práce. Ne vždy takový člověk umí vnímat i entity. No a? Vnímáním energií nemyslím nějaké reiki, ale skutečné jedince, kteří zachytí energickou stopu a jdou po ní. Umí hrábnout do energického pole čehokoli, umí jej číst, umí si z něj odnést relevantní informace, umí změnit nastavení toku energie a vědí, jak to udělat, aby změna měla šanci se stát stálou.  Aura, čakry apod jsou pouze základním levelem těchto dovedností.  Kdo tyto věci praktikuje, dobře ví, o čem mluvím.  Pro jiného to bude možná i něco jako: a to jsem si myslel, že největší úlet jsou ty entity. 

Jednoduše jsou lidé, kteří vnímají natolik dobře energie, že je umí jednu od druhé odlišit i vizuálně a umí s nimi přímo pracovat. S technikami magie své dovednosti upevňují, prohlubují a rozvíjejí. Dříve či později se dostanou do stádia, kdy budou potřebovat svojí práci ukotvovat na hmotě, neb ne každá operace se vyznačuje stálostí.

Poslední a pro mě obtížně popsatelný model je ten psychologický. Nejsem psycholog a pár semestrů psychologie je o nějakém základním přehledu, nikoli o aplikované praxi. Hodně astrologů a lidí od magie si myslí, že praktikují psychologii. Jestliže nejsou vystudovaní psychologové, není to pravdou. Pouze pracují s astrologií či magii jako pružným modelem navazujícím na vnitřní svět a dispozice člověka. V magii, kdo není psychologem, používá věci poněkud laickým způsobem, jemuž by se psycholog zasmál.  Ignorovat skutečnost, že magie má vliv na psychiku, považuji za hloupost. Nakonec sama dobře vím, že démoni se navážou na vlastnosti člověka, které má ve svém psychologickém profilu. Jistě, kdo má podlomené duševní zdraví, je pro něj strašně těžké ustát jakoukoli magickou praxi a musí se vypořádávat s problémy, jaké si ostatní adepti třeba ani neumí představit. 

Pracovat s myšlenkou, myslí, není to stejné jako pracovat s psychologií.  Jenomže práce s myšlenkou, tedy mentální magie, vyžaduje hodně pokusů, zklamání, omylů, než si přijde na jisté principy fungování. Protože v nejlepším případě se nic nestane. 

Jistě nezapomínám na kybersféru. Lze ji využít pro magickou praxi, jen nevěřím osobně tomu, že lze na ni magickou praxi samu o sobě postavit. Mezi realitou a larpem je neuvěřitelný rozdíl, který mnohým uniká. Larp není spiritualitou, nýbrž pouhou hrou na jakože.  Magie si na jakože nehraje. 

Závěrem zopakuji, magie není o tom, kdo je první, druhý, třetí... 
Nejde o to, kdo je jakože mocnější, tady sklouzáváme tak trochu do roviny larpu. 
Jde pouze o tom, nakolik a jak si magií změníme život. Jestliže máme magii v krvi, nelze ji propadnout ani stát se jejím otrokem. Není to droga ani hobby. Není to kostým, který si svlékáte a oblékáte. 
Nemám systém hodnocení lidí v magii. Jsou pouze ti, kteří provozují věci podobné jako já a odlišné než já. Podobnost a odlišnost může být v zaměření na tradici, ve způsobu vnímání, práci s různými modely. 

To, nakolik si s magií umíme poradit, se odráží i na tom, jak vypadáme, v jaké jsme zdravotní kondici... nakolik podléháme chátrání hmoty. Protože i hmotné tělo je součástí osobnosti.  Jistě, plníme si své různé sny, zvládáme prostřednictvím magie věci třeba pro jiné nemyslitelné, ale neměli bychom zapomínat, že bez těla hrubou hmotu nezvládneme.    

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Lilith z pohledu astrologického

The matter is a prison Osobně se domnívám, že Lilith jako taková vyžaduje osobní přístup astrologa, i kdyby tím přístupem mělo být její ignorování. Máme snahu se domnívat, že existuje pouze jedna Lilith (či jeden pohled na Lilith), jenomže již v démonologii si nelze nepovšimnout mnoho vrstev různorodých mýtů o Lilith. Proto máme v astrologii na výběr ze dvou bodů. V dnešní moderní době je velice jednoduché uchopit téma Lilith feministicky anebo ryze démonicky, on rozdíl až tolik velký co do základu nebývá. Jedná se o téma umožňující subjektivní pohled, ten můj vychází z magické transformace a démonologie.  Onen subjektivní přístup začíná v momentě, kdy se astrolog má rozhodnout, zda ve svojí astrologické praxi použije skutečný bod Lilith anebo střední, tedy korigovaný bod, protože Měsíc se nepohybuje přesně elipse, jak předpokládá střední Lilith (rozdíl může být i 5 stupňů). Střední se označuje jako Mean a skutečná jako True. Běžnější se používání Mean Lilith, což kolegy považující Lil

PONDĚLNÍČEK O Uranovi, enochiáně a jasnozřivosti (2/24)

Uran v domech. Zaujal mě v jedné astrologicke skupině dotaz na přechod Urana 1. domem. Jedná se o nesmírně zajímavé téma i v mé osobní rovině.  Právě, když mi Uran dosedl na ascendent, začala jsem pracovat s enochianskými voláními úplně jinak. Vždy jsem věděla, že mi enochiana dělá dobře, ale to bylo takové spíše pocitové, špatně se to vysvětlovalo. V ten moment mi bylo jasné, co si s ní počít a jak. (Toto je na enochianě nejhorší, neb neumíme přesně definovat povahu bytostí, které přijdou, ani přesně neumíme popsat její účinky a nemáme ani jistotu stran rituální stránky věci, neb Dee a Kelly vypracovali systém, který je odpraktikován pouze částečně. Osobní přístup vyžaduje několik opakování a také přestávky v aplikaci, takže se jedná o magii, již lze porozumět až po létech praktikování.)  Samozřejmě, vzhledem k tématu je potřeba se podívat i na dobu, kdy mi Uran procházel 12. domem. On se neocitne na ascendentu jen tak, nějak fungoval i předtím.  Jeho konjunkce s nativní

Poznámky k Martovi

Co si představím, když slyším slovo Mars? Oheň a energie prorážejícího archetypoveho obrazu mužnosti. Sily, které nás nutí jednat či konat. Ona touha mnohdy nutkavá udělat něco.... nesedět jen tak se založenými rukami....něco dělat, nenechat věci jenom tak být. Problém nastává, když tuto sílu začneme realizovat a nemáme pořádně nabito.  Mars může být skvělým válečníkem, jemuž nechybí taktika a dělá vše na vysoké úrovni. Ale také to může být pouze pouliční rváč s vybitými zuby, natrženou slezinou sedící na nemocničním lůžku v poutech.  Právě pozice Marta v horoskopu a jeho vztah k ostatním planetám napoví, zda budeme se bezhlavě vrhat do dobrodružství, hádek, střetů, potom, když nemáme bystrého Merkura schopného podchytit nenadále zvraty a v tom rychle vše řídit, jsme jako běsnící Áres, jemuž padneme za oběť i my sami.  Mars nás umí podržet anebo vrhnout do propasti, na jejímž dně se dolámaní budeme bezmocně plácat, dokud nenapadne jej konečně konstruktivní čin. Skrze tuto planetu dostá