Přeskočit na hlavní obsah

Něco mi dlužíš... aneb upiš mi svojí duši



Přesně takto by měl podle středověkých otců končit pakt s Ďáblem. Jenomže středověk je pryč a mnohé ze vzpomínaného se tak ocitlo přímo na zemi, kde umíme zažít peklo, očistec i ráj. Mnohdy téměř najednou. 

Jsou lidé fungující na principech vazalství. Jistě, dnes to není o lénu a latifundiích, takže je potřeba k vytvoření si vazalů použít kousek manipulace s jinými prostředky.  Určitý druh lidí má potřebu si zavazovat jako své podřízené jiné lidi, protože potřebují jejich podporu. Prakticky ji nepotřebují, a mnozí si na to časem přijdou sami, pouze jejich sebevědomí nemá na to, aby vstupovali bez roztleskávaček.  Opatrně, tento závazek nebývá oboustranný. Protože takoví lidé nemají moc lenního pána, takže když je ji potřeba, objektivně nejsou s to, ji použít. 

Mnohdy takoví lidé se vyskytují v oblasti duchovna, magie, mystiky jako ti starší a zkušenější, kteří nás bezpečně provedou nějakým úskalím. Aniž bychom od nich nějaké rady vyžadovali, sami je poskytují. Jistě, občas k tomu sklouzáváme každý. Jenomže obvykle se vzpamatujeme a řekneme si, je to náš žák? Není. Takže "prrrr" (brzdící příkaz kočího).  

Ovšem lidé chtějící vazaly nemají stopku. Oni po nás chtějí bezmeznou loajalitu za všech okolností a proti všem, za kterou nám dávají své zkušenosti, následně nám je vnucují a po čase mají pocit, že nás skrze implantaci svého vidění světa umí ovládat. Pokud trpíte nadměrným taktem jako já, tak takové lidí málokdy přibrzdíte. Řeknete si, když mu/jí to udělá radost... a neřešíte. Anebo jste totální ignoranti a neberete takového člověka vážně. Jenomže potom Univerzum si promne ruce a udělá z vás nástroj, jímž do "lenního pána" začne šťouchat.

Vztah, který je určitým způsobem jednostranný, ačkoli má tendenci odolávat času, tak dříve nebo později skončí. Stejně tak jednoho krásného dne se rozplyne ona naše maska toho, kdo je vděčným konzumentem moudrosti, tedy vazalem lenního pána. Lenní pán či paní dostává poznávací šok, protože najednou si uvědomuje, že jeho moudro nežerete. Dokonce snad máte vlastní cestu.... to je šok a zděšení. Vůbec jej třeba ani nenapadne, že ta vlastní cesta je tam již nějakou dobu, pouze on zaujatý sám sebou ji neviděl. 

Univerzum je potvůrka a převede lenního pána cestou sebetrýznivých myšlenek, kterak vlastně byl on chudáček vaší obětí. Kterak se snažil vychovat nevděčného parchanta. A jak ten zmrd proti němu a po něm vlastně celou dobu jde. Zákonitě dospěje k závěru, že mu něco dlužíte. 

Každý z nás funguje na principu výměny energie. Odněkud si energii bereme a někam ji zase dáváme. Dávání a braní může mít jinou formu. Toto je krásně vidět u práce. Proto dáváme energii tam, kam chceme. Činíme tak naprosto dobrovolně. Tedy v roli poučujícího bychom měli umět dávat pouze tu energii, kterou si můžeme dovolit dát pryč. Když již si někdo hraje na učitele, měl by toto dobře vědět, jinak prodává kazové zboží. 

Pouto, připoutání je silné téma, a jakmile se ocitneme ve více poutech, máme na sobě docela drsný řetěz či dokonce více propletených řetězů, jehož každý konec tahá úplně jiným směrem. V řetězech jste pouze tvůrci kompromisů, jenomže ztrácíte sami sebe. Být lenním pánem, který ta pouta nahodil, svědčí o neschopnosti stát si sám za sebou. 

Jediným "poutem", která dává svobodu, je opravdová láska. Láska, před kterou není potřeba skrývat svá temná tajemství. Jenomže to takový lenní pán nebo paní toto nikdy nepochopí. 

Kašlete na ty, kteří tvrdí, že jím něco dlužíte, protože do vás investovali čas a energii. Měli ji investovat do psa, neb pes je právě ten druh živého organismu, který přesně toto umí krásně vrátit. Není možné jen tak si někoho poutat skrze vděčnost k sobě. Ani výčet věcí, které pro vás lenní pán, jakože udělal, na tom nic nemění. A rozejít se není neštěstí... je potřeba dát lennímu pánu šanci, aby si nastavil svůj život bez vás. Třeba to zvládne docela krásně.      





Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Lilith z pohledu astrologického

The matter is a prison Osobně se domnívám, že Lilith jako taková vyžaduje osobní přístup astrologa, i kdyby tím přístupem mělo být její ignorování. Máme snahu se domnívat, že existuje pouze jedna Lilith (či jeden pohled na Lilith), jenomže již v démonologii si nelze nepovšimnout mnoho vrstev různorodých mýtů o Lilith. Proto máme v astrologii na výběr ze dvou bodů. V dnešní moderní době je velice jednoduché uchopit téma Lilith feministicky anebo ryze démonicky, on rozdíl až tolik velký co do základu nebývá. Jedná se o téma umožňující subjektivní pohled, ten můj vychází z magické transformace a démonologie.  Onen subjektivní přístup začíná v momentě, kdy se astrolog má rozhodnout, zda ve svojí astrologické praxi použije skutečný bod Lilith anebo střední, tedy korigovaný bod, protože Měsíc se nepohybuje přesně elipse, jak předpokládá střední Lilith (rozdíl může být i 5 stupňů). Střední se označuje jako Mean a skutečná jako True. Běžnější se používání Mean Lilith, což kolegy považující Lil

PONDĚLNÍČEK O Uranovi, enochiáně a jasnozřivosti (2/24)

Uran v domech. Zaujal mě v jedné astrologicke skupině dotaz na přechod Urana 1. domem. Jedná se o nesmírně zajímavé téma i v mé osobní rovině.  Právě, když mi Uran dosedl na ascendent, začala jsem pracovat s enochianskými voláními úplně jinak. Vždy jsem věděla, že mi enochiana dělá dobře, ale to bylo takové spíše pocitové, špatně se to vysvětlovalo. V ten moment mi bylo jasné, co si s ní počít a jak. (Toto je na enochianě nejhorší, neb neumíme přesně definovat povahu bytostí, které přijdou, ani přesně neumíme popsat její účinky a nemáme ani jistotu stran rituální stránky věci, neb Dee a Kelly vypracovali systém, který je odpraktikován pouze částečně. Osobní přístup vyžaduje několik opakování a také přestávky v aplikaci, takže se jedná o magii, již lze porozumět až po létech praktikování.)  Samozřejmě, vzhledem k tématu je potřeba se podívat i na dobu, kdy mi Uran procházel 12. domem. On se neocitne na ascendentu jen tak, nějak fungoval i předtím.  Jeho konjunkce s nativní

Poznámky k Martovi

Co si představím, když slyším slovo Mars? Oheň a energie prorážejícího archetypoveho obrazu mužnosti. Sily, které nás nutí jednat či konat. Ona touha mnohdy nutkavá udělat něco.... nesedět jen tak se založenými rukami....něco dělat, nenechat věci jenom tak být. Problém nastává, když tuto sílu začneme realizovat a nemáme pořádně nabito.  Mars může být skvělým válečníkem, jemuž nechybí taktika a dělá vše na vysoké úrovni. Ale také to může být pouze pouliční rváč s vybitými zuby, natrženou slezinou sedící na nemocničním lůžku v poutech.  Právě pozice Marta v horoskopu a jeho vztah k ostatním planetám napoví, zda budeme se bezhlavě vrhat do dobrodružství, hádek, střetů, potom, když nemáme bystrého Merkura schopného podchytit nenadále zvraty a v tom rychle vše řídit, jsme jako běsnící Áres, jemuž padneme za oběť i my sami.  Mars nás umí podržet anebo vrhnout do propasti, na jejímž dně se dolámaní budeme bezmocně plácat, dokud nenapadne jej konečně konstruktivní čin. Skrze tuto planetu dostá