Přeskočit na hlavní obsah

Poznámky k Venuši


 

Oběžná dráha této nebeské krásky každé čtyři roky opíše dokonalý pentagram. Ve vztahu k Zemi se často v této souvislosti vzpomíná růže. Na jejím povrchu je nejvíce sopek v celé sluneční soustavě, takže to spolehlivě vysvětluje, proč na ni prší kov. A také to dává zajímavé konotace s Martem. Fascinuje mně, jak to staří Řekové poznali. 

V horoskopu Venuše je symbolem několikáti zajímavých věcí, resp. já je takto používám na základě svých pozorování: 
1. Fyzická krása,  tedy postavení křivek na těle, obličeji, barevná rovnováha, výška, genetický základ, souměrnost (na ni záleží, zda přibereme zejména jednostranně anebo se to tak nějak rozloží), a také co ten či onen jedinec potřebuje k tomu, aby fyzicky prosperoval. Možná právě ona rozhoduje o tom, zda to jde podle tropického nebo siderického horoskopu. 
2. Charisma, tedy nakolik umíme být pro druhé zajímavý anebo naopak fádní. Tady bude zajímavé, zda něčím umíme propojit Venuši a 1. dům. Čím blíže je toto spojení k ascendentu, tím lépe. Myslím tím celoživotní charisma, nikoli to, co s mládím pomine. 
3. Majetek, tato dáma rozhodně má jistá kritéria a představy. Co vše budeme považovat za náš majetek? Bude to i partner?  Děti? Nakolik budeme lpět na majetku? A co mu pomůže k jeho získání? Je zde něco společného s 2. domem?
4. Jak jsme na tom v oblasti milostné? Umíme to, co máme v horoskopu v této oblasti použít? Jaký je zde vztah k 5. domu a Martovi?
5. Propojení s Lunou skrze jakýkoli aspekt činí takovou osobu nesmírně přitažlivou a obletovanou. Když je ten aspekt hodně silný, je to ten typ, co i v pytli vypadá jako modelka. 
6. Ješitná, nafrněná kráva, znuděná operní diva, zneuznaná škeble píšící paměti o tom, jaká to kdysi bývala krasavice (problém je, že si to již nikdo nepamatuje).  

Venuše je perspektiva, potenciál, jaký můžeme být. Na první pohled se jeví, že půjde o povrchní hodnoty typu marnotratnosti, polní slávu. Jenomže ona při aspektech a vlivech jiných planet (pozice znamení a domu) umí vydat poklady. Protože potom můžeme narazit na systém hodnot, jež nám dokonale sedí.

Je to jako pohled do zrcadla. Může být ve stylu, já jsem ta nejkrásnější bytost široko daleko na světě, anebo zkoumavý, co teď v danou chvíli se sebou vizuálně provést. 
Může jít o někoho posedlého vlastnictvím, anebo o někoho, kdo vnímá, že majetek nejenom zavazuje, ale umí dát i svobodu. 

Krása....co to je? Na obrázku je každá růže trochu jiná... A v realitě také.... Estetika je velmi citlivá, křehká a je pouze na nás, zda se stane naší součásti anebo půjde pouze o masku, již si nasadíme ve vztahu k vnějšímu světu.  

Může pracovat v náš prospěch, když ji porozumíme. Anebo proti nám, když sebe postavíme na piedestal a budeme tvrdit, jak vyčníváme nad těmi ostatními. Pouze nám uteče, že ostatní vidí pouze exhibujícího ješitu nespokojeného sám se sebou toužícího urvat nějaké to povýšení, pochvalu.

Venuše podle vztahu s ostatními planetami nám i ukazuje, jakého partnera potřebujeme. Když se nad tím zamyslíme, všechny naše předchozí vztahy z toho něco měly, ale nikoli nic úplného. 

Pokud si chceme uvědomit hodnotu věci, pro nás osobně, sebehodnotu, vůbec, co jsou naše hodnoty, je její vliv v tomto nesmírně zajímavý. Chceme být povrchní a pouze na efekt, anebo půjdeme po jednotlivých lupenech růže? 

Budeme nudní či znudění anebo naopak jsme schopní každý okamžik si něčím ozvláštnit. Bude se nám líbit kýč anebo nás bude více zajímat podstata? A co umění? Jak se nám tato kráska bude jevit v tom, co sami vytváříme? Umíme ocenit někoho jiného?

Venuše a Saturn 
Radost nacházíme ve starých věcech, můžeme být posedlí jejich sbíráním, můžeme inklinovat k retro módě, hudbě, mít renovovaný starý nábytek, nežli moderní novostavba, raději něco zrenovovaného. 

Venuše a Pluto
Preferuje hlubinu a vyhledává prožitky spíše temnějšího charakteru. Nehledejme hned za vším BDSM, záleží, o jaký aspekt se jedná. Takový jedinec dává přednost minimalismu.

Venuše a Jupiter  
Cítí potřebu oslnit, je potřeba si dávat pozor na to, aby nešlo o kýč. Je potřeba nevidět pouze sebe, ale dbát i na věci kolem. Nikdy jiný neumí udělat tolik "sexi" fotografii mezi nepořádkem. Aneb výstřih může působit i velmi lacině. 

Venuše a Mars
Skvělí milenci, na než se těžko zapomíná.  Máme-li na jedné či druhé straně konjunkci a případně i spojku Venuše na Uran, bude těžké v tomto směru ty další nesrovnávat s tím, co bylo. 

Venuše a Luna
Nesmírně ženské, půvabné a hodně příjemné působení. Všechny krásné ženy, jež znám, je mají propojené aspektem. Čím přesnější aspekt, tím lepší. 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Lilith z pohledu astrologického

The matter is a prison Osobně se domnívám, že Lilith jako taková vyžaduje osobní přístup astrologa, i kdyby tím přístupem mělo být její ignorování. Máme snahu se domnívat, že existuje pouze jedna Lilith (či jeden pohled na Lilith), jenomže již v démonologii si nelze nepovšimnout mnoho vrstev různorodých mýtů o Lilith. Proto máme v astrologii na výběr ze dvou bodů. V dnešní moderní době je velice jednoduché uchopit téma Lilith feministicky anebo ryze démonicky, on rozdíl až tolik velký co do základu nebývá. Jedná se o téma umožňující subjektivní pohled, ten můj vychází z magické transformace a démonologie.  Onen subjektivní přístup začíná v momentě, kdy se astrolog má rozhodnout, zda ve svojí astrologické praxi použije skutečný bod Lilith anebo střední, tedy korigovaný bod, protože Měsíc se nepohybuje přesně elipse, jak předpokládá střední Lilith (rozdíl může být i 5 stupňů). Střední se označuje jako Mean a skutečná jako True. Běžnější se používání Mean Lilith, což kolegy považující Lil

PONDĚLNÍČEK O Uranovi, enochiáně a jasnozřivosti (2/24)

Uran v domech. Zaujal mě v jedné astrologicke skupině dotaz na přechod Urana 1. domem. Jedná se o nesmírně zajímavé téma i v mé osobní rovině.  Právě, když mi Uran dosedl na ascendent, začala jsem pracovat s enochianskými voláními úplně jinak. Vždy jsem věděla, že mi enochiana dělá dobře, ale to bylo takové spíše pocitové, špatně se to vysvětlovalo. V ten moment mi bylo jasné, co si s ní počít a jak. (Toto je na enochianě nejhorší, neb neumíme přesně definovat povahu bytostí, které přijdou, ani přesně neumíme popsat její účinky a nemáme ani jistotu stran rituální stránky věci, neb Dee a Kelly vypracovali systém, který je odpraktikován pouze částečně. Osobní přístup vyžaduje několik opakování a také přestávky v aplikaci, takže se jedná o magii, již lze porozumět až po létech praktikování.)  Samozřejmě, vzhledem k tématu je potřeba se podívat i na dobu, kdy mi Uran procházel 12. domem. On se neocitne na ascendentu jen tak, nějak fungoval i předtím.  Jeho konjunkce s nativní

Poznámky k Martovi

Co si představím, když slyším slovo Mars? Oheň a energie prorážejícího archetypoveho obrazu mužnosti. Sily, které nás nutí jednat či konat. Ona touha mnohdy nutkavá udělat něco.... nesedět jen tak se založenými rukami....něco dělat, nenechat věci jenom tak být. Problém nastává, když tuto sílu začneme realizovat a nemáme pořádně nabito.  Mars může být skvělým válečníkem, jemuž nechybí taktika a dělá vše na vysoké úrovni. Ale také to může být pouze pouliční rváč s vybitými zuby, natrženou slezinou sedící na nemocničním lůžku v poutech.  Právě pozice Marta v horoskopu a jeho vztah k ostatním planetám napoví, zda budeme se bezhlavě vrhat do dobrodružství, hádek, střetů, potom, když nemáme bystrého Merkura schopného podchytit nenadále zvraty a v tom rychle vše řídit, jsme jako běsnící Áres, jemuž padneme za oběť i my sami.  Mars nás umí podržet anebo vrhnout do propasti, na jejímž dně se dolámaní budeme bezmocně plácat, dokud nenapadne jej konečně konstruktivní čin. Skrze tuto planetu dostá