Přeskočit na hlavní obsah

Magická praxe a partnerství

 


Jestliže praktikujeme magii a zároveň s někým jsme, žijeme, rádi bychom, aby milovaná osoba mohla sdílet alespoň kousek magie s námi. Přirozeně toužíme po podpoře, nejlépe, aby i rozuměla tomu, co v nás podporuje, najít jazyk, kterým bychom se mohli přiblížit. Jenomže ne vždy je toto dáno. Mnohdy považujeme za úspěch stádium, kdy ten druhý se neplete pod nohami a respektuje naši podivnost. 

Opravdová láska, fungující vztah, je sám o sobě darem a spojení vyznačující se velkou mírou porozumění, rozvinutou telepatii, stabilitou a uměním stát za tím druhým je věcí  osudu. To si leda tak můžeme přát, nevykouzlíme to, můžeme se na to nastavit a doufat, věřit. Takže jakmile něco takového máme, je úplně jedno, že neprobereme různé verze pečetě Aemeth, nepomůže nám se správnou výslovnosti ve straroseverštině a nemá ani zájem o naučení se hieroglyfům .... nebude s námi ležet v horoskopech, číst stejnou knihu, jen abychom mohli probrat ty zajímavé věci.  Protože postačí respekt k tomu, co děláme. Je úžasné sdílet jemné aspekty Univerza, mystiku, spiritualitu, jestliže se nám v tom druhém povede vzbudit zájem. Konání společné magické práce, nikoli jenom drobná participace, je již něco jako zhmotněný sen. Ale mnohdy postačí i několik drobností a moře tolerance. 

Mnohdy si uděláme rychlý úsudek, že na to nemá. A taky dost dobře možná potřebujeme v magii zavřít za sebou dveře a mít ji jako prostor bez partnera. Pořád lepší, než tlačit toho druhého do něčeho, na co jednoduše nemá. Když již tuto část našeho žívota nemůžeme s tím druhým sdílet, je fajn, když si odpustí hlášky typu, máš zajímavý koníček. 

Na magických fórech se občas vynoří otázka, zda je možné žít s nečarem. Samozřejmě, možné to je, tady záleží na jiných věcech a právě ony dělají ze života vedle sebe, život spolu. Jestliže jde o život spolu, tak časem si ten druhý zvykne na různě poskládané magické nástroje do estetických prvků a nebude se již divit tomu, proč máme doma samé šutry. Časem rozezná svíčku od vonné tyčinky a vonnou tyčinku od vykuřovadla a nebude se divit shromažďování těchto věcí v odlehlém koutku zahrady ani vyhrazení si místnosti na tyto věci. Náhodou s námi bude mít každý docela zajímavý obsah knihovničky a zvykne si, že na některé věci není radno sahat.  

Pokud rádi čteme, bude to kromě magie i mytologie, různé slovníky, různé knihy o psychologii, možná nějaká ta etnografie, hodně kulturologie, hodně knih v English, protože jestliže skutečně rádi čteme, nevyhneme se jím. 

Partnerství ovlivňuje život navzájem. A stejně tak, i ten, kdo žije s námi, časem pochytí trochu toho magického přístupu, tedy pokud nejde o život ve stylu bobříka mlčení. Minimálně povídání o snech bývá oblíbenou kratochvíli s jiným pohledem. Takže nejde-li o případ "žijeme jen vedle sebe", tak máte tzv. falešného nečara s latentními střípky magie v hlavě. Ona je opravdu škoda toho druhého do našeho světa ani trochu nepustit.   

Dalším oblíbeným tématem bývá občas i život s dalším tvorem praktikujícím magii. To může být někdy problém, když si jen každý dělá to své a nedojde fakticky k průniku v této oblasti. Potom to více směřuje k životu vedle sebe.  Paradoxně s tolerantním nečarem, kterého, když neubíjíme vlastní moudrostí, může být společný život bohatší. Soužití s okultistou je mnohem náročnější, neb je potřeba bez ohledu na to, co si o sobě myslíme, respektovat jeho styl a přístup. Něco jako kompromis nefunguje, vždy je to na úkor buď osobní praxe anebo společného žití. Lze najít v tomto směru myšlenkový konsenzus? Lze, ale osobně jej řadím do kategorie malý zázrak, jež vyžaduje náš vděk Univerzu. Protože v této oblasti je hodně těžké odolat vábení dominance, nadměrného poučování a dokazování si, komu ta magie lépe šlape. 

Život přináší různé situace, Univerzum vždy spolehlivě ví, jak se vyřádit, zejména usmyslí-li si, že nám naplní naše přání. Nejde také nalajnovat spolehlivě život pospolu. Projevem souladu je oboustraný respekt a oboustranná schopnost se podporovat. Jestliže v této oblasti nejsme spokojení, bude magie představovat něco jako zadní vrátka či kompenzaci. A v takovém případě je potřeba si uvědomit, že děláme magii, takže bychom si měli umět i toto zařídit. Život je příliš krátky na to, abychom jej prožili nespokojení.     

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

12. dům v horoskopu

Jedná se o dům, na nějž není z pohledu středověké astrologie nazíráno jako na příjemné místo. Napadá mně podobnost s magií, i zde středověká magie měla tendence vnímat vliv démonů jako něco nesmírně škodlivého. Jenomže stejně jako 12. dům máme všichni, máme všichni v sobě i démonickou stránku. Stát se světcem znamenalo ujít cestu vedenou skrze křesťanskou mystiku, vidět za význam věcí a dostat se do stavu, kdy to démonické v nás nám neškodí nevhodným filtrem, přes který si můžeme naprosto nevhodně projektovat své okolí. Nechci tvrdit, že 12. dům je domem démonů, oni tak nějak podle zaměření člověka mohou působit v jakémkoli domě. Např. asc. v Býku má sklony k obžerství, ve Lvovi k pýše atd., Kozoroh v 2. domě typický lakomec, Střelec v 7. domě smilník. To ovšem ještě neznamená, že každý člověk s asc. v Býku je chodící koule, může být, pokud si nedá pozor na přehánění své vášně. A ani to neznamená, že musí zůstat koulí po celý svůj život.  Tento dům nám ukazuje, čemu budeme čelit a jako

Lilith z pohledu astrologického

The matter is a prison Osobně se domnívám, že Lilith jako taková vyžaduje osobní přístup astrologa, i kdyby tím přístupem mělo být její ignorování. Máme snahu se domnívat, že existuje pouze jedna Lilith (či jeden pohled na Lilith), jenomže již v démonologii si nelze nepovšimnout mnoho vrstev různorodých mýtů o Lilith. Proto máme v astrologii na výběr ze dvou bodů. V dnešní moderní době je velice jednoduché uchopit téma Lilith feministicky anebo ryze démonicky, on rozdíl až tolik velký co do základu nebývá. Jedná se o téma umožňující subjektivní pohled, ten můj vychází z magické transformace a démonologie.  Onen subjektivní přístup začíná v momentě, kdy se astrolog má rozhodnout, zda ve svojí astrologické praxi použije skutečný bod Lilith anebo střední, tedy korigovaný bod, protože Měsíc se nepohybuje přesně elipse, jak předpokládá střední Lilith (rozdíl může být i 5 stupňů). Střední se označuje jako Mean a skutečná jako True. Běžnější se používání Mean Lilith, což kolegy považující Lil

PONDĚLNÍČEK O Uranovi, enochiáně a jasnozřivosti (2/24)

Uran v domech. Zaujal mě v jedné astrologicke skupině dotaz na přechod Urana 1. domem. Jedná se o nesmírně zajímavé téma i v mé osobní rovině.  Právě, když mi Uran dosedl na ascendent, začala jsem pracovat s enochianskými voláními úplně jinak. Vždy jsem věděla, že mi enochiana dělá dobře, ale to bylo takové spíše pocitové, špatně se to vysvětlovalo. V ten moment mi bylo jasné, co si s ní počít a jak. (Toto je na enochianě nejhorší, neb neumíme přesně definovat povahu bytostí, které přijdou, ani přesně neumíme popsat její účinky a nemáme ani jistotu stran rituální stránky věci, neb Dee a Kelly vypracovali systém, který je odpraktikován pouze částečně. Osobní přístup vyžaduje několik opakování a také přestávky v aplikaci, takže se jedná o magii, již lze porozumět až po létech praktikování.)  Samozřejmě, vzhledem k tématu je potřeba se podívat i na dobu, kdy mi Uran procházel 12. domem. On se neocitne na ascendentu jen tak, nějak fungoval i předtím.  Jeho konjunkce s nativní