Přeskočit na hlavní obsah

Ke Slunci

Představte si onu žlutou hmotu na fotkách z NASA, neustále bouchající, hvězdu, pod kterou jsme zrozeni. Horké plazma, v jehož nitru probíhají termonukleární reakce, aby se následně hmota vyvrhla do vesmíru. Prakticky nukleární reaktor měnící energii neustále. My obdivujeme nabité částice solárního větru jako polární zář. Z bodu, kde je planeta od Slunce vzdálená. Naopak, tam kde je přílíš blízko je poušť a vítr ve hře s pískem tyto erupce imituje. 


Slunce vždy bylo spojeno se životem člověka, stalo se dárcem života, jeho ústředním bodem a proto první mytologie Slunce zahrnovaly do sebe. Jde o Boha putujícího po obloze v bárce (Re a jeho synkrese), Voze (Hélios) či Bohyni, kterou na konci dnů bohů sežere nenasytný vlk (Sunna). Noc byla dobou, kdy Slunce mizelo a často bojovalo s démony, by další den vůbec mohlo vyjít. Když vezmeme do úvahy jeho termonukleární podstatu, až tolik mimo to není. 

Především Slunce je z pohledu astronomie hvězdou, zatímco astrologie jej bere z pohledu kulturního kontextu jako planetu. Pochopitelně, je to přístup archetypální vycházející z tradice, což by pro průměrně inteligentního člověka s jasnou myslí mělo být naprosto jasné. Nelze očekávat, že astrologie bude kopírovat astronomii, proto jsou zde jisté rozdíly, které členy klubu Sisyfos přivádějí do stavu podobajícímu se orgasmu. 

Pokud mluvíme o znameních obecně, tak v astrologii rozlišujeme siderický zodiak, ovšem v západní astrologie tím automatický myslíme přechod Slunce znameními tropického zvěrokruhu. Takto totiž probíhal pohyb Slunce v době blížící se počátku našeho letopočtu. Když se podíváme na pohyb Slunce na obloze dnes, je to poněkud rozdíl. Tehdy jarní bod začínal zvěrokruhem Berana, ale postupem času se přesunul do znamení Ryb. Tedy pokud bereme do úvahy pouze 12 znamení a nikoli více. Kdo sleduje zdroje NASA ví, že planety procházejí i více znameními, ale v toto směru bude ještě potřeba výzkumu. Opětovně toto neznamená, že v astrologii máme více, nežli 12  znamení. 

Podívejme se na Slunce z pohledu siderického horoskopu, lze jej vnímat jako každodenní vítězství života, jako dar, že opětovně povstalo na obloze. Hledala bych odraz jeho tváře v květinách jako Slunečnice, třezalka, citrusové plody, Měsíček. Při pohledu na Lva bych věděla, že on je dítětem Slunce hravým. Takovým Sluncem  v nás je srdce, které tepe, protože právě tam je příbytek Kaa. 

Astrologie dnešních dnů je ale astrologií, která bere model přechodu Slunce znameními a z pohledu mapy duše dá se říci, že tento model i nadále funguje. Jsou zde osvědčené pohledy skrze 12 znamení s tím, že moderna zde uzává i transsaturnské planety, případně i malé planetky. 

Slunce z tohoto pohledu je středem osobnosti, který gravitační sílou přitahuje to ostatní. Je potřeba si uvědomit, že ostatní planety se točí kolem Slunce. Proto při rozboru osobnostním nelze Slunce vynechat. Vůle k životu, autorita, sebehodnota a sebepoznání. Aktivuje energie příslušného znamení, v němž se nachází. V domech aktivuje to, co je každému domu vlastní.

Umí rozvíjet sebevědomí, ale umí také nadměrně vyvyšovat ego. Slunce nemusí být tím, přes co ego dostane se ke slovu a povýší, může být také místem, kde podstatnou část zabírá Self. Aby k tomu mohlo vůbec odjít, potřebujete uspokojit své Slunce, to, co příslušné znamení či dom vyžaduje a i to, jak na něj působí jiné aspekty. 

Kabalisticky je Slunce spojeno se sephirotou Tipheret, kde je místo potkávání s vlastním HGA. Dokud nejde o ohrožení života, je potřeba k tomuto propojení mnoha magických rituálů zaměřených na transformaci. Jistě, lze si dopomoci astrologii, ale bez praktikování skutečné magie, astrologie v tomto směru nic nezmůže. 


Slunce je spojeno i s těmito otázkami:
- obraz otce v nás
- budeme sami sebou nebo potřebujeme vzor a jaký
- co vlastně chci
- jaký jsem člověk...  

Aspekty Slunce

Nechci opisovat nebo předelávat hlášky z různých astrologických učebnic. Takže se zaměřím na obecné věci. Slunce je ve své podstatě zhmotněná energie, která není nehybná, naopak, jde o poměrně dynamický pohyb, jehož výsledek vnímáme jako paprsky.  
Aspekty mezi Sluncem a jinými planetami nám ukáží, jakým způsobem umíme slunečnou energii získat a zpracovat. Myslím tím např., že bylinožravci z bylin, masožravci z masa a lidé mimo potravu i z určité enerie. Ukazují nám potřebný tok energie, zda bude klidnější čí naopak bude velmi dynamický. Protože Slunce osvětluje i jiné planety. 

Neaspektované Slunce

Slunce bez aspektů upoutává pozornost na sebe. Jakoby ostatní planety ani nebyly, absolutně s nimi nespolupracuje. Takový jedinec je poměrně soběstačný soustředěný zejména na sebe. Má objektivní problémy s tím, aby vyšel s jinými lidmi. Vztahy navazuje opravdu velmi těžce a jestliže nemá aspekty ani na žádné body horoskopu, je pro něj těžké najít životní cestu. Dominuje zde zejména znamení. Tady můžete najít to pravé znamení jako vystřižené z astrologických archetypů.  

U žen se můžeme setkat s tím, že své Slunce přenášejí na svého otce, později partnera. 
 
 

 Slunce v partnerské astrologii

Spojení Slunce se Sluncem znamená v synastrii základ porozumění. Jistě, až spolu zvládnou boj dvě ega.  Je zde jistá soutěživost, ale potom bude záležet na ostatních planetách, jak spolu vyjdou. Slunce mezi sebou nemusí být v aspektu, tak zde nepůjde tolik o střety dvou osobností. Je potřeba se podívat i na domy, v nichž si partneři navzájem osvětlují jeviště. Díky partnerovi se tato životní oblast bude snáze řešit. V této oblasti se s tím pravým naprosto rozjedete. Domnívám se, že se jedná o acid test vztahu. 

V rámci kompozitního horoskopu Slunce představuje jádro vztahu, kam mají partneři směřovat.    

 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Spálené planety

Spálená planeta (od 0,15 až 4 stupně od Slunce) sice znamená, že zrozenec má sklony k jednání, myšlení či vnímání pod vlivem jejího poškození, ale také má šanci z jejího popela povstat jako Fénix. Ačkoli podle zaužívané interpretace by taková planeta měla stabilně zrozenci podkopávat nohy. Tento příspěvek si dovoluji napsat, protože jsem v praxi u různých zrozenců měla možnost nalézt způsob, jak využít přednosti této pozice a narovnat její handicapy. Pravda, není to pouze otázkou jednoho rozboru horoskopu, ale být nápomocen i při různých situacích natolik, aby si zrozenec tyto věci uvědomoval a vytvořil si návyk na trochu jiný model chování.   Chci svým příspěvkem připomenout, že spálené planety nemůžeme brát jako známku neměnné idiocie v jisté oblasti, nýbrž je vhodnější k nim přistupovat jako k jistému omezení, které může umožnit trochu jiný pohled, a s nímž lze pracovat.  Spálená Venuše Se spálenou Venuši se lze jen stěží vyhnout ohromným citovým zklamáním.  Subjektivně taková situa

Lilith z pohledu astrologického

The matter is a prison Osobně se domnívám, že Lilith jako taková vyžaduje osobní přístup astrologa, i kdyby tím přístupem mělo být její ignorování. Máme snahu se domnívat, že existuje pouze jedna Lilith (či jeden pohled na Lilith), jenomže již v démonologii si nelze nepovšimnout mnoho vrstev různorodých mýtů o Lilith. Proto máme v astrologii na výběr ze dvou bodů. V dnešní moderní době je velice jednoduché uchopit téma Lilith feministicky anebo ryze démonicky, on rozdíl až tolik velký co do základu nebývá. Jedná se o téma umožňující subjektivní pohled, ten můj vychází z magické transformace a démonologie.  Onen subjektivní přístup začíná v momentě, kdy se astrolog má rozhodnout, zda ve svojí astrologické praxi použije skutečný bod Lilith anebo střední, tedy korigovaný bod, protože Měsíc se nepohybuje přesně elipse, jak předpokládá střední Lilith (rozdíl může být i 5 stupňů). Střední se označuje jako Mean a skutečná jako True. Běžnější se používání Mean Lilith, což kolegy považující Lil

PONDĚLNÍČEK O Uranovi, enochiáně a jasnozřivosti (2/24)

Uran v domech. Zaujal mě v jedné astrologicke skupině dotaz na přechod Urana 1. domem. Jedná se o nesmírně zajímavé téma i v mé osobní rovině.  Právě, když mi Uran dosedl na ascendent, začala jsem pracovat s enochianskými voláními úplně jinak. Vždy jsem věděla, že mi enochiana dělá dobře, ale to bylo takové spíše pocitové, špatně se to vysvětlovalo. V ten moment mi bylo jasné, co si s ní počít a jak. (Toto je na enochianě nejhorší, neb neumíme přesně definovat povahu bytostí, které přijdou, ani přesně neumíme popsat její účinky a nemáme ani jistotu stran rituální stránky věci, neb Dee a Kelly vypracovali systém, který je odpraktikován pouze částečně. Osobní přístup vyžaduje několik opakování a také přestávky v aplikaci, takže se jedná o magii, již lze porozumět až po létech praktikování.)  Samozřejmě, vzhledem k tématu je potřeba se podívat i na dobu, kdy mi Uran procházel 12. domem. On se neocitne na ascendentu jen tak, nějak fungoval i předtím.  Jeho konjunkce s nativní