Přeskočit na hlavní obsah

Využití astrologie pro transformaci (i v magii)


Tento článek může laskavý čtenář brát jako mojí komerční nabídku, ale také jako příspěvek k tomu, kterak lze astrologii využít k osobní transformaci. Jestliže se bude jednat o magický proces, bude transformace u adepta magie probíhat poněkud intenzivněji. Transformace je proces zajišťující vývoj, perspektivu, psychickou odolnost a z pohledu magie je spojená se schopností přizpůsobovat se tomu, abychom uměli vládnout magii ne z pohledu současného já, to vždy navodí úžasnou představu, jaký jsem pašák, neb v pekárně mají chleba (jen já to "mysticky" prožívá), v práci pořád stojí můj stůl (já to opětovně "mysticky prožívá") a kolemjdoucí slečna se na mně mile usměje (já je v "mystickém" transu). Nýbrž z pohledu budoucího Já, jímž se máme stávat.  

Astrologický horoskop každého z nás popisuje, jaký by člověk byl, kdyby jej neformoval vliv výchovy a společnosti. Lze na něj nazírat jako na příležitost k sebepoznání, seberozvoji a pojmenování toho, co možná někde uvnitř sebe cítíme, ale neumíme to popsat. Pracovat se svým potenciálem má možnost každý. Pouze bez magických rituálů a operací se nebude jednat o proces magické transformace. 

Může astrologické povídání o nativním horoskopu pomoci adeptovi magie v procesu transformace? Ano, protože ten se má čeho chytit a umí si uvědomit, co všechno by mohl docílit. Najednou již to není mlha a nevím, ale je zde něco, co má jasnější kontury a mlhou se prodírá konkrétno. Jak se máme transformovat, když si ani neumíme odpovědět na jednoduchou otázku, alespoň v obecných rysech, jak to sakra má po transformaci vypadat.   

Bez alespoň trochu konkrétna připomíná transformace hon za něčím, s čím chceme být v kontaktu, ale co nám zároveň z naší dosavadní perspektivy připadá nesmírně cize. Lze vidět v horoskopu ona bytost, které říkáme Svatý anděl strážný? Ano, lze vidět v podobě potenciality, která může anebo nemusí být. Neb náš osud je naprogramovaný tak, abychom tady na hmotě nebyli ním a již vůbec ne příliš vědomě s ním. 

Abychom si rozuměli, mé astrologické psaní k astrorozboru není založeno na závěru: Jsi tak nemožný, nikdy se nestaneš sebou, dokud neabsolvuješ alespoň 20 dalších vtělení. Směřuje k tomu, čím bys mohl být, pokud budeš se sebou pracovat a jakýkoli, i sebedrobnější úspěch v tomto směru je veliká věc. Protože přesně o tom magická transformace je. 

Lze v horoskopu najít způsob, jak se s ním propojit? Protože každý je individuum a u každého to bude vypadat trochu jinak. Jistě, lze to popsat a realizace může trvat dalších 5 let, nebo možná 2 roky... tady záleží jen na každém jednotlivci, jak se k věci postaví. Mám zkušenost s pár jedinci (takovou zkušenost nelze mít v širokém, natož masovém měřítku), že některé věci obvykle trvající 3 až 5 let lze s vhodným přístupem zvládnout za rok či dva. Nikdy nepostačuje pouze přečíst si mé povídání o horoskopu a nekonat magicky. Jsou to pouze informace, kam zrozenec směřuje a co pro své směřování může udělat i v osobním každodenním životě. 

Především základem je geocentrický horoskop tropický, který je silně propojený s egregory v hmotné sféře. Právě prvním krokem je poznat sebe sama jako obyčejného člověka majícího jistý potenciál, překážky, které mu brání v jeho poznání a rozvíjení, jakož i jak k těmto překážkám přistupovat. Je vhodné nějakou dobu, alespoň půl roku žít tímto svým potenciálem, přemýšlet o něm a pomalu si jej naplňovat.  

Poté se zabývám pohledem na siderický zodiak, heliocentrický i geocentrický. Díky tomuto pohledu se zrozencům, s nimiž jsem pracovala, povedlo změnit přístup i v ryze praktických oblastech. Například ke své práci a kariéře. Tak se z něčeho, co být muselo, se stalo Něco, co jej naopak naplňuje a také se objevily příležitosti, jak si toto začít naplňovat. Protože to, co mi přišlo z těchto pohledů zjevné, člověk si o sobě nemusí uvědomovat. Ona magická transformace, ale i jakýkoli seberozvoj má smysl pouze tehdy, jestliže to má výsledky v běžném každodenním životě. Nemění se pouze ty oblasti, jež lze měnit zlehka, ale i to, co člověk doposud považoval za svojí Achillovou patu. 

Být v kontaktu s tím, co nazýváme Svatým andělem strážným, znamená změny v běžném životě a posun zejména v psychické rovině. Stoupá nejenom odolnost, ale i rozsah působnosti takové lidské bytosti. Mít kontakt, porozumět mu a udržet jej, je již doménou magické práce. Není jednoduchá, je plná změn, posouvání se z toho, co je nám líbivé k vypořádání se s tím, co nám naopak líbivé není. Právě zde se ve svém psaní zaměřuji na otázky, jak začít vnímat sebe a přemýšlet o sobě poněkud v širších vrstvách, než jsme doposud byli zvyklí. 

Třetí fázi je otázka poznání vnitřní motivace a naopak toho, co dělá neplechu. Zde mám snahu, aby více nežli o inspirativní poetiku se jednalo o přímé popsání toho, co je potřeba dorovnat. Ne, že bych v předchozích fázích mlžila či nepojmenovávala věci co nejvíce jednoznačně. Jenomže po nemalé práci a sebepoznání je naprosto bezpečné pojmenovávat věcí, jež se srovnáváním s dračím horoskopem vyjeví. 

Jestliže předchozí fáze byla o porozumění a sladění se s naší více éterickou části, představuje tato část již nikoli osekávání hrubého dřeva, nýbrž velmi jemnou práci s podstatnými detaily. Vyjeví se zde, v čem jsme sami se sebou v souladu a naopak, čím si tento soulad naopak kazíme. 

Proces magické transformace znamená, že bereme svůj osud do vlastních rukou. Protože se nechceme spokojit s tím, jací jsme, ale chceme být mnohem lepší, a to právě v souladu s tím, co je naší částí, potenciálem. Něčím, co v menší či větší míře můžeme umět naplňovat i zde. Potom se naše sny začínají stávat realitou a my máme naději, že překleneme onu nesmírnou vzdálenost mezi sebou a Sebou, alespoň na okamžiky intenzivního kontaktu, který ale hluboce ovlivní i naše běžné žití.            

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

12. dům v horoskopu

Jedná se o dům, na nějž není z pohledu středověké astrologie nazíráno jako na příjemné místo. Napadá mně podobnost s magií, i zde středověká magie měla tendence vnímat vliv démonů jako něco nesmírně škodlivého. Jenomže stejně jako 12. dům máme všichni, máme všichni v sobě i démonickou stránku. Stát se světcem znamenalo ujít cestu vedenou skrze křesťanskou mystiku, vidět za význam věcí a dostat se do stavu, kdy to démonické v nás nám neškodí nevhodným filtrem, přes který si můžeme naprosto nevhodně projektovat své okolí. Nechci tvrdit, že 12. dům je domem démonů, oni tak nějak podle zaměření člověka mohou působit v jakémkoli domě. Např. asc. v Býku má sklony k obžerství, ve Lvovi k pýše atd., Kozoroh v 2. domě typický lakomec, Střelec v 7. domě smilník. To ovšem ještě neznamená, že každý člověk s asc. v Býku je chodící koule, může být, pokud si nedá pozor na přehánění své vášně. A ani to neznamená, že musí zůstat koulí po celý svůj život.  Tento dům nám ukazuje, čemu budeme čelit a jako

Lilith z pohledu astrologického

The matter is a prison Osobně se domnívám, že Lilith jako taková vyžaduje osobní přístup astrologa, i kdyby tím přístupem mělo být její ignorování. Máme snahu se domnívat, že existuje pouze jedna Lilith (či jeden pohled na Lilith), jenomže již v démonologii si nelze nepovšimnout mnoho vrstev různorodých mýtů o Lilith. Proto máme v astrologii na výběr ze dvou bodů. V dnešní moderní době je velice jednoduché uchopit téma Lilith feministicky anebo ryze démonicky, on rozdíl až tolik velký co do základu nebývá. Jedná se o téma umožňující subjektivní pohled, ten můj vychází z magické transformace a démonologie.  Onen subjektivní přístup začíná v momentě, kdy se astrolog má rozhodnout, zda ve svojí astrologické praxi použije skutečný bod Lilith anebo střední, tedy korigovaný bod, protože Měsíc se nepohybuje přesně elipse, jak předpokládá střední Lilith (rozdíl může být i 5 stupňů). Střední se označuje jako Mean a skutečná jako True. Běžnější se používání Mean Lilith, což kolegy považující Lil

PONDĚLNÍČEK O Uranovi, enochiáně a jasnozřivosti (2/24)

Uran v domech. Zaujal mě v jedné astrologicke skupině dotaz na přechod Urana 1. domem. Jedná se o nesmírně zajímavé téma i v mé osobní rovině.  Právě, když mi Uran dosedl na ascendent, začala jsem pracovat s enochianskými voláními úplně jinak. Vždy jsem věděla, že mi enochiana dělá dobře, ale to bylo takové spíše pocitové, špatně se to vysvětlovalo. V ten moment mi bylo jasné, co si s ní počít a jak. (Toto je na enochianě nejhorší, neb neumíme přesně definovat povahu bytostí, které přijdou, ani přesně neumíme popsat její účinky a nemáme ani jistotu stran rituální stránky věci, neb Dee a Kelly vypracovali systém, který je odpraktikován pouze částečně. Osobní přístup vyžaduje několik opakování a také přestávky v aplikaci, takže se jedná o magii, již lze porozumět až po létech praktikování.)  Samozřejmě, vzhledem k tématu je potřeba se podívat i na dobu, kdy mi Uran procházel 12. domem. On se neocitne na ascendentu jen tak, nějak fungoval i předtím.  Jeho konjunkce s nativní