Přeskočit na hlavní obsah

Siderický nativ ve vazbě na magickou transformaci


Když mluvím o siderickém horoskopu, myslím tím Fagan/Bradley systém. Především nemám v úmyslu nikoho nutit, aby přecházel na tento systém, protože většina astrologů je zvyklá na tropický zodiak a nechtějí pracovat v jiném systému. Na rozdíl od Fagana mám porozumění a netvrdím, že siderický horoskop je mnohem pravdivější nežli ten tropický. Ono záleží, jak se s nimi pracuje. Proč dávám tento příspěvek v rámci Lóže pro magickou transformaci? Protože právě siderický horoskop mnohem přesněji odpoví zrozenci, co a jak má zrozenec v tomto velmi komplikovaném procesu. Nemyslím si, že to umí v horoskopu vidět někdo, kdo sám takovým procesem neprochází. 

Mí kolegové od magie prominou, ale nejdříve je potřeba probrat astrologické konsekvence, neb se jedná o metodu astrologickou.

Astrologické konsekvence

 "Nejvýznamnější a nejpřevratnější astrologický objev všech dob učinil roku 1948 Cyril Fagan, známý astrolog a významný učenec. Objevil, že historické stupně exaltací planet zvěrokruhu vznikly roku 786 př. n. l., a že všechny tyto stupně byly vyjádřeny zodiakem souhvězdí, které jsou stejnou měrou důležité pro archeologa, chronologa, historika i astrologa."  takto je popisována kniha Kořeny astrologie. Pracuje s posunem percepce jarního bodu. "V současnosti výchozí bod tropického zodiaku předbíhá výchozí bod siderického zodiaku o 24 stupňů počítáno po směru hodinových ručiček."
Pokud se potřebuje čtenář rychle zorientovat, postačí, když si odečte 24 stupňů od pozice planety či bodu v tropickém horoskopu.   
 
Jestliže se rozhodnete zabývat siderickým zodiakem, doporučuji si tuto poměrně útlou knihu přečíst, abyste věděli, co děláte. Jistě, dá se i jednoduše říci, na mně sedí siderický zodiak, ne ten tropický. Jenomže potom neděláte nic jiného nežli to, co víte o tropických znameních si aplikujete na znamení siderická, což je přesně ten jev, na který Fagan upozorňuje jako na nežádoucí. "Zaměnit tropické znamení s hvězdnou konstelací stejné glyfy, symbolu a jména znamená podléhnout homogennímu omylu, jelikož jejich účinky se nyní zcela liší. Roku 221 n. l. byla obě znamení stejná. Ale v současné době (1986) jsou od sebe vzdálená 24 stupňů. Tropická panna je siderický lev, ale hledat siderického lva v učebnici tropické astrologie je očividně směšné."   Chce to změnit pohled na znamení, jestliže jsme v zodiaku siderickém. Ono k podobnému zjištění, že o znameních nevíme až tak úplně všechno, dospějete i po přečtení Astrologického Slunce od Liz Green. Spolehlivě zmizí pocit: "slunečná znamení zvěrokruhu? jak lehké".... Jistě, lehké na povrchu. Právě proto je mnoho lidí nešťastných, neb se neumí přiblížit svému Slunci.   

Jediné, co zůstává při změně zodiaku stejné, jsou planety v domech a aspekty mezi nimi. Nelze si nevzpomenout na Markuse Jehle a jeho konstatování, že jej zajímají především planety a jejich aspekty. 

Pro toho, kdo má pocit, že na něj tropický horoskop nesedí, poradím mu, aby se zaměřil  právě na aspekty mezi planetami. Popřemýšlet nad orbisy a pokusit se nalézt tu správnou energii, kterou ony v jeho horoskopu rozehrávají. Následně by měl vzít do úvahy tropická znamení a pokusit se naplnit jejich nároky. Ona tropická znamení totiž budou i v jeho siderickém horoskopu, pouze pohled na ně je jiný.  Také může někdo prožívat aktuálně více progresivní znamení. Až poté by měl zvažovat, zda se přeorientuje na siderický horoskop, kde není mnoho literatury, pokud se nehodlá vydat cestou indické astrologie, ze které nakonec Fagan také vychází. 
Vládcovství je potřeba vnímat tak, že podobné účinky, jako má planeta sluneční soustavy, mají i hvězdy v souhvězdí.   

Osobně tento zodiak používám pro tranzity, osvětlí mi jinak kvalitu okamžiku (jinak souhlasím, že tranzitní astrologie umí vše zpětně velmi dobře objasnit). A potom pro proces magické transformace. 

Magická transformace

Nežiji siderickým horoskopem jinak nežli z pohledu magické transformace. Předně chci říci, že pojem "magická transformace" nenaplňuje různé esoterické představy. Nezkoušela jsem ani neměla ambice zkoušet zajímat se siderickým horoskopem lidí, kteří nejsou na cestě magické transformace. Z mého pohledu by toto bylo naprosto zbytečné ve vztahu k vynaloženému úsilí. Transformační magii lze přirovnat k vrcholovému sportu, ovšem chybí zde trofeje, tituly a ocenění. Jedinou vnímatelnou kategorií je něco, co připomíná zázrak. Jinak je naprosto normální, že člověk tíhne k tomu, aby si působení magie rozumně rozvrhnul, vyjednával s ní o tom, kdy, co a jak bude, rozhodoval se podle toho, co běžným profánním okolnostem kolem něj vyhovuje, a ještě měl sklony si myslet, že se jedná o jeho Pravou vůli ve smyslu, jak o ní mluví A. Crowley (opravdu hodně dlouhý výbuch smíchu).  Také jsem měla i toto stádium a opravdu děkuji, ale již nikdy více. Ne, že by nebyly objektivní výsledky, pouze ve srovnání s obdobím, kdy praktikuji transformační magii, je to parafrází slov astrologa Špůrka (trefně srovnává týdenní horoskopy v časopisech a astrologií) asi rozdíl jako mezi kůlnou a gotickou katedrálou.    

Když jsem napsala o transformační magii poprvé, tak první reakce (tu si obvykle pamatujeme) bylo, kam se hrabe nějaká magická transformace na moje problémy v práci u linky ve Škodovce. Nu, adept postupující v transformační magii nemívá v práci problémy, ani když je součástí menšího kolektivu v rámci velké korporace, ani když je na volné noze a čímkoli mezi tím. Samotný proces jej donutí změnit se natolik, že si své okolí doslova tzv. natře na chleba. A tímto způsobem je postupně nucen, nikoli svým egem, ale jinou části své osobnosti právě konstruktivní práci s egem, zbavováním se jeho slupek a nánosů (pozn. je to něco naprosto jiného nežli věčná hádka o to, zda ego ano či nikoli, pokud někdo takové komentáře mít bude, je to jeho věc, ale já reagovat nebudu) měnit si celkově své podmínky. 

Proces magické transformace je velmi náročný a mít jej jako hlavní cíl v magii rozhodně neznamená "pohodlí a jedu si svým tempem". I tato fáze v magii existuje, a je na rozhodnutí každého jednotlivce, nakolik a jak dlouho v ní setrvá. Nesmírně těžký problém představuje naučit se naslouchat právě Svatému andělovi strážci (český překlad pojmu z tradiční západní magie), natož s ním vést dialog. Právě proto na západě vznikla tradice magických řádů, které adepta tímto procesem, spolupracuje-li, poměrně bezpečně provedou. Netvrdím, že je možné tento proces nastartovat, provádět jej a mít výsledky pouze v magickém řádu. A také to neznamená, že v magickém řádu je zaručen postup vpřed, existují jisté limity každého jednotlivce. Pojímá-li někdo podobný proces jako soutěž, buď na cestu magické transformace nenastoupil, anebo někde jej to vyklopilo úplně do nějaké jesodické výhybky a on si užívá poměrně realisticky působící haluze.     

V tomto procesu se naráží na hodně věcí. Sice můžeme opakovat opravdu hodně často a hodně dlouho rituál popsaný již v Abramelinově magii, ale různá jak a proč nás budou napadat vždy. Podstoupit magickou transformaci znamená zbavovat se jisté naivní fáze. Ono i v magických řádech jsou jisté obecné noty, ale co a jak je individuum nastaveno, to již je spíše osobní záležitost. A právě na nalezení osobního "jak a co" se mi osvědčil siderický horoskop. Právě komparací osobních horoskopů (nativit) nalézám i věci, kterak ona část, již zvykneme nazývat egem, naprosto důmyslně magické transformaci brání. Na jedné straně ji tento proces lichotí. Kdo by nechtěl být v takovém procesu, na straně druhé, nechce zaniknout, změnit se a vůbec, co by potom vlastně měla v kompetenci? 

Pozn: právě naschvály ega jsem popsala v těchto příspěvcích, navazují na sebe
chci být tygrem


        

 Pár poznámek k siderickému horoskopu          

Pokud byste se mi "dostali do rukou" a měla bych konzultovat otázky vaší magické transformace z pohledu astrologického, nejdříve bych začala nativitou s tropickým zodiakem, neb by mně zajímalo, do jaké míry zvládáte naplňovat nároky jednotlivých planet. Až poté bych postupně přistoupila ke zkoumání siderické nativity. 
     
Když se jen tak podíváte na svůj horoskop, zjistíte v něm pozici planet ve znamení a domě. Interakce mezi nimi zůstane stejná, ovšem nejedna konjunkce (ale v podstatě i jiný aspekt) může být rozbitá právě předělem jiného znamení. Fagan pracoval s Campanovými domy, já se dívám i na Placidovi a tak nějak beru do úvahy obojí.  Již jen toto samo o sobě nastavuje jinou dynamiku osobnosti. 

Ona znamení mohou zůstat stejná (je to jen 24 stupňů, ne celé znamení), potom toto znamení bude mít stěžejní význam pro danou planetu či bod. Velmi pravděpodobně většina planet a bodů se posune do jiného znamení. Tedy budou roztáčet energie jinak. jejich zdroj energie bude jiný a ony tak nastavují vůči zrozenci jiné nároky.      

Dovolím si metaforu. Toto nové Já bude v něčem cizinec a v něčem naopak sedne možná lépe nežli staré já, právě proto, že máte problém naplnit požadavky planety v tropické nativitě, což vám nakonec může poměrně úspěšně brzdit proces transformace. Bržděním myslím, že nepůjde o efekt ono to naběhlo, zůstalo a netrvalo to věky. Např. tělesná hmotnost. Je rozdíl sundat prvních 10kg během 14 dnů s tím, že ony se nejenomže nevracejí, ale nastartují fyzickou transformaci včetně stavu pleti, vlasů, schopnosti praktikovat fyzicky náročné záležitostí, a je rozdíl mít takový výsledek za pár měsíců a za pár dalších se hlídat, aby to nešlo zpět, nemluvě o těch dalších věcech. Jistěže podobné věci lze pozorovat i v jiných oblastech více mentálních či stran magických výsledků typu, chci si stabilizovat situaci v ..., narovnat vztahy s ... apod.  

Siderické nativity samy o sobě neznamenají, že tento proces bude jednodušší, že něco nebudete muset, ani vám neřekne, jaké překážky před vás Univerzum postaví, neb to bude záležet jenom na tom, jak moc budete předvádět model svéhlavička. Dostanete do rukou informace o tom, jak vypadá vaše nové Já. O tom, zda si jej zrealizujete přímo na hmotě, si rozhodujete právě vy sami a vaše schopnost být v souladu s Univerzem. Žádný horoskop vám nezaručí, že tímto procesem projdete, ani kam přesně se dostanete. Jde totiž o potencialitu, kterou dostat do souladu se svojí Pravou Vůli a Univerzem není až tolik jednoznačné a již vůbec ne pohodlné. Navíc vaše současné já s vámi bude spolupracovat do fáze, přečtu si zajímavé věci o sobě, kam se mohu dopracovat, ale potom jeho ochota spolupracovat bude nenápadně klesat. 






Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Lilith z pohledu astrologického

The matter is a prison Osobně se domnívám, že Lilith jako taková vyžaduje osobní přístup astrologa, i kdyby tím přístupem mělo být její ignorování. Máme snahu se domnívat, že existuje pouze jedna Lilith (či jeden pohled na Lilith), jenomže již v démonologii si nelze nepovšimnout mnoho vrstev různorodých mýtů o Lilith. Proto máme v astrologii na výběr ze dvou bodů. V dnešní moderní době je velice jednoduché uchopit téma Lilith feministicky anebo ryze démonicky, on rozdíl až tolik velký co do základu nebývá. Jedná se o téma umožňující subjektivní pohled, ten můj vychází z magické transformace a démonologie.  Onen subjektivní přístup začíná v momentě, kdy se astrolog má rozhodnout, zda ve svojí astrologické praxi použije skutečný bod Lilith anebo střední, tedy korigovaný bod, protože Měsíc se nepohybuje přesně elipse, jak předpokládá střední Lilith (rozdíl může být i 5 stupňů). Střední se označuje jako Mean a skutečná jako True. Běžnější se používání Mean Lilith, což kolegy považující Lil

12. dům v horoskopu

Jedná se o dům, na nějž není z pohledu středověké astrologie nazíráno jako na příjemné místo. Napadá mně podobnost s magií, i zde středověká magie měla tendence vnímat vliv démonů jako něco nesmírně škodlivého. Jenomže stejně jako 12. dům máme všichni, máme všichni v sobě i démonickou stránku. Stát se světcem znamenalo ujít cestu vedenou skrze křesťanskou mystiku, vidět za význam věcí a dostat se do stavu, kdy to démonické v nás nám neškodí nevhodným filtrem, přes který si můžeme naprosto nevhodně projektovat své okolí. Nechci tvrdit, že 12. dům je domem démonů, oni tak nějak podle zaměření člověka mohou působit v jakémkoli domě. Např. asc. v Býku má sklony k obžerství, ve Lvovi k pýše atd., Kozoroh v 2. domě typický lakomec, Střelec v 7. domě smilník. To ovšem ještě neznamená, že každý člověk s asc. v Býku je chodící koule, může být, pokud si nedá pozor na přehánění své vášně. A ani to neznamená, že musí zůstat koulí po celý svůj život.  Tento dům nám ukazuje, čemu budeme čelit a jako

PONDĚLNÍČEK O Uranovi, enochiáně a jasnozřivosti (2/24)

Uran v domech. Zaujal mě v jedné astrologicke skupině dotaz na přechod Urana 1. domem. Jedná se o nesmírně zajímavé téma i v mé osobní rovině.  Právě, když mi Uran dosedl na ascendent, začala jsem pracovat s enochianskými voláními úplně jinak. Vždy jsem věděla, že mi enochiana dělá dobře, ale to bylo takové spíše pocitové, špatně se to vysvětlovalo. V ten moment mi bylo jasné, co si s ní počít a jak. (Toto je na enochianě nejhorší, neb neumíme přesně definovat povahu bytostí, které přijdou, ani přesně neumíme popsat její účinky a nemáme ani jistotu stran rituální stránky věci, neb Dee a Kelly vypracovali systém, který je odpraktikován pouze částečně. Osobní přístup vyžaduje několik opakování a také přestávky v aplikaci, takže se jedná o magii, již lze porozumět až po létech praktikování.)  Samozřejmě, vzhledem k tématu je potřeba se podívat i na dobu, kdy mi Uran procházel 12. domem. On se neocitne na ascendentu jen tak, nějak fungoval i předtím.  Jeho konjunkce s nativní