Přeskočit na hlavní obsah

Univerzum, pohled na něj skrze siderickou astrologii

 


Neexistuje nic jako dobré a špatné Univerzum nebo Univerzum jinak, jsou pouze různé pohledy na Univerzum. A protože tyto pohledy, ať se nám to líbí nebo ne, nelze normovat, nýbrž musí někoho konkrétního oslovit, nedá se říci: a právě toto je ten nejlepší pohled na Univerzum. 

Siderická astrologie nenabízí objektivně lepší či horší pohled, ač si mohou astrologové z obou oblastí vyměňovat různé argumenty, pouze nabízí v každém tomto směru trochu jiný pohled. Pokud mluvím u sebe o siderické astrologii, mám tím na mysli přístup Cyrila Fagana, který se mi v praxi osvědčil a baví mně. 

Tropický zodiak v moderní západní astrologii pracuje s kulturní symbolikou. Kulturní symboliku velice hezky vysvětlil ve své knize o Plutu Steven Forrest právě na Plutu. Někdy před 16 léty v Praze Mezinárodní astronomická unie na svém valném shromáždění vyřadila Pluto z planet a zařadila jej mezi trpasličí planety. A to právě proto, že nové věděcké poznatky zjišťují, že reálně je Pluto menší, nežli Měsíc. Přesto z pohledu kulturního konceptu pro západní astrologii (nemyšleno tradiční, ta s Plutem nepracuje vůbec) planetou nadále  zůstává a na jejím vlivu se nemění nic. Jednoduše naopak ona událost v symbolické rovině naopak docela výstižně popisuje snahu lidí vytěsnit Háda či alespoň jeho moc umenšit. Právě proto moderní západní astrologii lze velmi úspěšně kombinovat s psychologií anebo ji pojmout jako aplikovanou mytologii. 

Nemám v úmyslu nikoho předělávat na siderickou astrologii, zejména je-li spokojený se svým způsobem práce, který mu funguje a jeho vědomosti, ale i podvědomí jsou na tento systém naladěné a pracuje s ním v dokonalé souhře. 

Představuje-li astrologie mapu Univerza, tak astrologie postavená na tropickém zodiaku představuje poněkud jinou mapu, nežli astrologie postavená na siderickém zvířetníku, resp. jiném přístupu k zodiaku. 

Ekliptika je stejná, souhvězdí jsou také stejné. Co ale stejné není, je výchozí bod. Moderní astrologie počítá jako výchozí bod nultý stupeň Berana. V 1 st. toto platilo i fakticky, ovšem řekové nepracovali s retrográdním pohybem zodiaku, pracovali a  dodnes s ním astrologie pracuje, jakoby se jednalo o pevně uchycený bod. Výpočet siderického jarního bodu je vázán na hvězdu Aldebaran. Prakticky řečeno, Slunce v Býku je 15. 5. až 14.6., a právě Býk, Lev, Štír a Vodnář představují centrální konstelace horoskopu. Beran se tak stává posledním znamením zodiaku. 
Nepoužívá se zde pojem vládci, ale bere se to tak, že vliv hvězd tvořící souhvězdí Blíženců nebo Panny mají ve svém úhrnu synchronní účinky s Merkurem. Obvykle se používají Campanovy domy.  

Přístup moderní astrologie k zodiaku a jeho znamením nelze aplikovat na siderickou astrologii. Je to trochu jiné přemýšlení. Moderní západní astrolog de facto siderickou astrologii nepotřebuje. Má svůj symbolický systém, který mu pokrývá různé skutečnosti a aspekty života.  Pokud se někdo plně přeorientoval na astrologii siderickou, nepotřebuje zase moderní astrologii. 

Když si přečtete Powellovou Hermetickou astrologii a reinkarnaci, zjistíte, že jak tropický, tak i siderický zodiak vyjadřují rozdílné skutečnosti. Je docela možné, že po přečtení budete mít hodně zamotanou hlavu, pojmy a budete proklínat den, kdy jste tu knihu otevřeli. Protože faktické srovnávání obou systému pracující s reinkarnací jako faktem, je nesmírně náročné. Aby to bylo ještě komplikovanější, tak se zkoumá u siderického horoskopu i heliocentrická poloha planet (nikoli Slunce, Měsíce a uzlů). Powell knihu vede tak, aby mohl zkoumat reinkaranci u vybraných osobností. 

Ačkoli vnímám reinkarnaci jako realitu, nebaví mně hledat a zkoumat, která slavná osobnost je nejblíže podle Powelových kritérií zrozenci, jehož horoskop právě zkoumám. Nicméně mně tento systém inspiroval trochu k jinému přístupu. 

Z mého pohledu horoskop představuje potenciál, který můžeme anebo nemusíme využít a také poukazuje na naše přednosti a handicapy. Jak handicapy vyrovnat, zjistíme právě z horoskopu. Moderní astrologie ve své podstatě představuje funkční systém, jak jsem již psala výše a docela dobře funguje až na to, že se neumí vyrovnat se zrozenci, kteří jaksi si aktivují i jiné projevy osobnosti, ne až tolik běžně aktivovány. Uvedu příklad. Je bežné, že někteří mají materiální vnímání, nato již méně jich má duševní vnímání a ještě méně duchovní vnímání. No a při praktikování magie se setkáváme i s dalšími vrstavmi, jež je schopná si určitá velmi část jedinců aktivovat. Nemá cenu tyto vrstvy rozepisovat, kdo se magií k tomuto dopracoval, ví přesně, o čem píši, a zbytek jaksi by neporozuměl. A právě tyto vrstvy jsou vidět při komparaci tropického horoskopu, siderického geocentrického a heliocentrického horoskopu. Kdo těmito stadií transformačního procesu prošel, umí je rozeznat i v těchto horoskopech.            

Při práci se siderickým horoskopem jsem zjistila, že se mi skrze tento pohled daří mnohem lépe interpretovat vliv tranzitujících planet. 

Samozřejmě na Univerzum můžeme nahlížet různě, a já protože jsem Univerzu za mnohé zavázáná, mám snahu přispět alespoň poskromnu v obecné rovině k poznatkům o tom, jak lze astrologii praktikovat i jinak, nežli bývá zvykem. Jelikož mým životem se prolíná magie, je pochopitelné, že z tohoto úhlu nahlížím i na astrologii. Nepovažuji lidi o magie za VIP klub, pouze se jedná o jedince, kteří mají přirozenou tendenci nahlížet na realitu a pracovat s ní trochu jinak. Nejde ani tak o výjimečnost, jako o niterní potřebu.       

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Lilith z pohledu astrologického

The matter is a prison Osobně se domnívám, že Lilith jako taková vyžaduje osobní přístup astrologa, i kdyby tím přístupem mělo být její ignorování. Máme snahu se domnívat, že existuje pouze jedna Lilith (či jeden pohled na Lilith), jenomže již v démonologii si nelze nepovšimnout mnoho vrstev různorodých mýtů o Lilith. Proto máme v astrologii na výběr ze dvou bodů. V dnešní moderní době je velice jednoduché uchopit téma Lilith feministicky anebo ryze démonicky, on rozdíl až tolik velký co do základu nebývá. Jedná se o téma umožňující subjektivní pohled, ten můj vychází z magické transformace a démonologie.  Onen subjektivní přístup začíná v momentě, kdy se astrolog má rozhodnout, zda ve svojí astrologické praxi použije skutečný bod Lilith anebo střední, tedy korigovaný bod, protože Měsíc se nepohybuje přesně elipse, jak předpokládá střední Lilith (rozdíl může být i 5 stupňů). Střední se označuje jako Mean a skutečná jako True. Běžnější se používání Mean Lilith, což kolegy považující Lil

PONDĚLNÍČEK O Uranovi, enochiáně a jasnozřivosti (2/24)

Uran v domech. Zaujal mě v jedné astrologicke skupině dotaz na přechod Urana 1. domem. Jedná se o nesmírně zajímavé téma i v mé osobní rovině.  Právě, když mi Uran dosedl na ascendent, začala jsem pracovat s enochianskými voláními úplně jinak. Vždy jsem věděla, že mi enochiana dělá dobře, ale to bylo takové spíše pocitové, špatně se to vysvětlovalo. V ten moment mi bylo jasné, co si s ní počít a jak. (Toto je na enochianě nejhorší, neb neumíme přesně definovat povahu bytostí, které přijdou, ani přesně neumíme popsat její účinky a nemáme ani jistotu stran rituální stránky věci, neb Dee a Kelly vypracovali systém, který je odpraktikován pouze částečně. Osobní přístup vyžaduje několik opakování a také přestávky v aplikaci, takže se jedná o magii, již lze porozumět až po létech praktikování.)  Samozřejmě, vzhledem k tématu je potřeba se podívat i na dobu, kdy mi Uran procházel 12. domem. On se neocitne na ascendentu jen tak, nějak fungoval i předtím.  Jeho konjunkce s nativní

Poznámky k Martovi

Co si představím, když slyším slovo Mars? Oheň a energie prorážejícího archetypoveho obrazu mužnosti. Sily, které nás nutí jednat či konat. Ona touha mnohdy nutkavá udělat něco.... nesedět jen tak se založenými rukami....něco dělat, nenechat věci jenom tak být. Problém nastává, když tuto sílu začneme realizovat a nemáme pořádně nabito.  Mars může být skvělým válečníkem, jemuž nechybí taktika a dělá vše na vysoké úrovni. Ale také to může být pouze pouliční rváč s vybitými zuby, natrženou slezinou sedící na nemocničním lůžku v poutech.  Právě pozice Marta v horoskopu a jeho vztah k ostatním planetám napoví, zda budeme se bezhlavě vrhat do dobrodružství, hádek, střetů, potom, když nemáme bystrého Merkura schopného podchytit nenadále zvraty a v tom rychle vše řídit, jsme jako běsnící Áres, jemuž padneme za oběť i my sami.  Mars nás umí podržet anebo vrhnout do propasti, na jejímž dně se dolámaní budeme bezmocně plácat, dokud nenapadne jej konečně konstruktivní čin. Skrze tuto planetu dostá