Přeskočit na hlavní obsah

Jak tarot promítá partnerské vztahy


Ohledně lásky a partnerských vztahů má tarot zajímavě nastavený systém karet popisujících různé úrovně partnerského vztahu. A právě těmto věcem věnuji příspěvek. Také bude na místě podotknout, že toto je přesně ten druh článku, který hodlám postupně doplňovat. Pro mileniály, kteří nemají ujasněnou genderovou roli bez ohledu na svojí reálnou orientaci bude asi několik věcí hůře pochopitelných.  Článek může být isnpirací pro jakéhokoli vykladače, aby si promyslel, jak partnerské věci v tarotu vnímá on... když nevíme totiž, co v nás jednotlivé karty vyvolávají, je rozklad jen o prezentování vjemů, jímž vlastně ani nerozumíme.  

K tomu, jak lze tarot brát stran vztahů, existuje určitě několik knih, nečerpám z nich, vycházím ze svojí zkušenosti, protože partnerství jako takové se v průběhu času tak nějak vyvíjí. 

Na začátku stojí Císařovna a Císař, tedy osoby k sobě nacházející cestu a vnímající mezi sebou jistou osudovou spřízněnost. U takového vztahu na otázku pro tazatelku, kdo je on pro ní, padá Císař, a také naopak u tazatele, kdo je ona pro něho, Císařovna. Zde ani na začátku nepůjde pouze o flirt či experiment, ale jistá spřízněnost, ač nebude ještě přesně pojmenovatelná, se zde bude ukazovat. V tomto stádiu, kdy se ještě neví, často dvojice leze svému okolí tzv. na nervy, protože tolik atypické spojení příliš obvyklé není. 

Triáda Milenci-Spravedlnost-Umění 

Milenci jsou spojením Císaře a Císařovny nikoli pouze po duchovní stránce, které bývá v tarotu přisuzována priorita, ale i stran fyzické. Spojení partnerů má nastávat ve všech rovinách. Tato karta zobrazuje spojení v rovině tělesné spíše milování, nežli pouze sex, na sexuální stránku jsou hodně zaměřené hole. 

Spravedlnost nasvědčuje hodně pevnému vztahu mezi partnery, mnohdy se jedná o manželství, ale může jít i o jiný pevný svazek. Provázaní nikoli pouze v rovině milenecké, ale i společenské, sociální a majetkové, protože ti dva se tak k sobě chovají. V kombinaci s kartou Milenci znamená manželství, stejně tak v kombinaci s kartou Umění.  Jinými slovy tato karta vystihuje jistou formálnost vztahu, něco pojmenovatelného a často manželství (zejména v kombinacích). 

Umění sofistikuje partnerské spojení. Jedná se o dokonalé spojení přesahující běžný rozměr. Je to něco jako neustále myšlení na toho druhého, spojení až telepatické, snové a hodně pocitové stran druhého partnera. V této fázi je tam vzájemná důvěra na velmi vysoké úrovni. O tom, jak se ten druhý chová či zachová máme docela přesnou představu. Stran fyzického spojení se jedná skutečně o milování, může naznačovat propojení fyzické i mystické roviny. 

Karty Velké arkány ukazující opak

Velekněžka je kartou osamělé ženy z pohledu vztahového, ač jinak může jít o velmi společensky aktivní a mnohdy i aktraktivní osobu. Často takové osoby ve vztazích dávají na rady kámošek, což je ten nejjistější způsob, jak si vztah podělat vlastní nesamostatností a neschopností fungovat s někým. Energie někoho 3. opravdu nejsou žádoucí.   Jestliže má kartu vytaženou v partnerských věcech žena, která je ve vztahu, tak se právě odtahuje od svého protějšku či si připravuje půdu na rozchod. 

Chtíč/Síla nepředstavuje nezbytně nutně singl, nicméně v popředí je zejména vlastní přesvědčení, které člověku stojí za to, aby ukončil i svůj partnerský vztah, jestliže mu partner nezvládne porozumět.  Jestliže otázka směřuje do oblasti sexu, ukazuje na dominanci tazatele beroucího tyto věci do vlastních rukou. 

Velekněz je dosti sterilní a antisexuální. Často bývá vytažen v situacích, kdy vše jde dobře a najednou propad. Moudrého poučení v partnerství až tolik nepotřebujeme, zavání jednostranností. Mnohdy naznačuje tomu, že muž se má ještě hodně co učit. 

Další zajímavé karty Velké akrány

Ďábel představuje výzvu, neb nasvědčuje skutečnotem, s nimiž je potřeba se vypořádat, jinak nebudeme mít fungující partnerství. Mnohdy jde o to, co tomu druhému vadí na nás a naopak. Tato karta umí nastavovat zrcadlo a nabádá k vyřešení problému jednoduše skrze sexuální spojení. Ono se říká, že sex nic nevyřeší... jestliže se pohybujete v temnotě, není to pravda, neb řeč těla a přístup napoví hodně, stejně tak jako vnímání doteků. Hrozí i ztráta sebekontroly při zaujetí tím druhým. 

Smrt je kartou transformační, protože každý vztah, který má přežít více nežli půl roku musí procházet proměnou. A když ne, po pár letech se z toho stává rutina v naších končinách manifestována gaučáky. Tato karta je příležitostí posunout se dál. Pokud chceme pravý vztah, nebudeme se bát, protože lepší být sám se sebou, než v něčem hodně zrezivělém. 

Věž představuje zejména vměšování se zvenku a je zkouškou síly vztahu. Může jít  prakticky o cokoli. Od dobře to myslící maminky až po okolnosti, které za moc nestojí. Ukáže se nakolik si partneři stojí jeden za druhým. 

Aeon je o zvažování, zda v partnerství setrvat. Nemusí jít o rozchodovku, jen se láme chleba, kdy je to buď - anebo. Jednoduše z "jenom si hrajeme" do "chodíme spolu" či "chceme spolu žít" a pod. Karta často ale naznačuje rozvod, resp. nutnost vypořádání právě těch různých vztahů a vazeb.    

Svět znamená, že oba jsou pro sebe tím nejlepším, co si mohou v dané době a čase představit. Jednoduše osudová záležitost, již Univerzum preferuje.

Karty Malé arkány

Eso pohárů je zkouškou důvěry, již lze právě jen důvěrou ustát.

Trojka mečů nasvědčuje nevěře a žárlivosti. 

Dvojka pohárů je platonika, tedy nádherné duševní souznění, ale sama o sobě nedá vztah. K tomu, aby se city navzájem sdílely a vyměňovaly, aby ono záleží mi na tobě, miluji tě a chci tě, je potřebná právě Trojka pohárů.   

Pětka pohárů je o citech silně poškozených.   

Šestka pohárů nasvědčuje, že dvojici je spolu velmi dobře.  

Devítka pohárů provádí pár, který spolu umí všechno vyřešit, svědčí o nadstandartní komunikaci. 

Desítka pohárů je trochu zrádná. Buď je o krásném životě v kontextu další rodiny anebo se hezky domluví, že raději od sebe půjdou dál.   

Eso mečů poukazuje na duševní soulad, tedy jejich myšlenky nejdou proti sobě.

Pětka měců je nenadály zvrat, neb myšlenky se navzájem vylučují a ukáže se, jak s tímto pracovat. 

Šestka mečů  vyžaduje nechat se intuitivně vést, postupně naslouchat bez předsudků. 


Karty vyloženě týkající se sexu. 

Eso holí pudově táhne k sexu, představuje sexuální energií. 

Král holí jde si za sexem neb dobře ví, že ve zdravém partnerství je tato stránka více nežli funkční. 

Čtyřka holí nasvědčuje o dychtivosti, ale také rychlém průběhu. 

Sedmička holí je zaměřená na opakování skvělého prožitku.

Osmička holí zcela nečekaně vzplane a končí sexem. 

Devítka holí představuje sex s velmi hezkou přípravou. 

Desítka holí poukazuje na situaci, že toho sexu je již přespříliš  a tazatel jej přestává dávat. 



Desítka mečů je jednoduše rozchod. Natvrdo, není naděje na ustátí. 


A moudro na závěr

Jestliže se má jednat o vztah pevný a dlouhodobý, je to vidět již na počátku. Bez ohledu na to, co vše bude potřeba překonat. Mnoho vykladačů se nechá překážkami natolik zmást, až prohlásí, že vztah nevydrží. A to je přesně ten důvod, proč kašlat na mnoho vykladačů a učit se o svém vztahu přes tarot sami. 


Poznámka: Pokud se někdo obrací ohledně partnerského rozkladu ke mně, nechávám jej, aby si pojmenoval a nahlas řekl své pocity, dojmy, myšlenky, stupid myšlenky a vedu jej k samostatnému směřování ke svému osudu. Život se může místy jevit jako soap opera, ale jestliže chceme, může být mnohem více.   
 

 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Lilith z pohledu astrologického

The matter is a prison Osobně se domnívám, že Lilith jako taková vyžaduje osobní přístup astrologa, i kdyby tím přístupem mělo být její ignorování. Máme snahu se domnívat, že existuje pouze jedna Lilith (či jeden pohled na Lilith), jenomže již v démonologii si nelze nepovšimnout mnoho vrstev různorodých mýtů o Lilith. Proto máme v astrologii na výběr ze dvou bodů. V dnešní moderní době je velice jednoduché uchopit téma Lilith feministicky anebo ryze démonicky, on rozdíl až tolik velký co do základu nebývá. Jedná se o téma umožňující subjektivní pohled, ten můj vychází z magické transformace a démonologie.  Onen subjektivní přístup začíná v momentě, kdy se astrolog má rozhodnout, zda ve svojí astrologické praxi použije skutečný bod Lilith anebo střední, tedy korigovaný bod, protože Měsíc se nepohybuje přesně elipse, jak předpokládá střední Lilith (rozdíl může být i 5 stupňů). Střední se označuje jako Mean a skutečná jako True. Běžnější se používání Mean Lilith, což kolegy považující Lil

PONDĚLNÍČEK O Uranovi, enochiáně a jasnozřivosti (2/24)

Uran v domech. Zaujal mě v jedné astrologicke skupině dotaz na přechod Urana 1. domem. Jedná se o nesmírně zajímavé téma i v mé osobní rovině.  Právě, když mi Uran dosedl na ascendent, začala jsem pracovat s enochianskými voláními úplně jinak. Vždy jsem věděla, že mi enochiana dělá dobře, ale to bylo takové spíše pocitové, špatně se to vysvětlovalo. V ten moment mi bylo jasné, co si s ní počít a jak. (Toto je na enochianě nejhorší, neb neumíme přesně definovat povahu bytostí, které přijdou, ani přesně neumíme popsat její účinky a nemáme ani jistotu stran rituální stránky věci, neb Dee a Kelly vypracovali systém, který je odpraktikován pouze částečně. Osobní přístup vyžaduje několik opakování a také přestávky v aplikaci, takže se jedná o magii, již lze porozumět až po létech praktikování.)  Samozřejmě, vzhledem k tématu je potřeba se podívat i na dobu, kdy mi Uran procházel 12. domem. On se neocitne na ascendentu jen tak, nějak fungoval i předtím.  Jeho konjunkce s nativní

Poznámky k Martovi

Co si představím, když slyším slovo Mars? Oheň a energie prorážejícího archetypoveho obrazu mužnosti. Sily, které nás nutí jednat či konat. Ona touha mnohdy nutkavá udělat něco.... nesedět jen tak se založenými rukami....něco dělat, nenechat věci jenom tak být. Problém nastává, když tuto sílu začneme realizovat a nemáme pořádně nabito.  Mars může být skvělým válečníkem, jemuž nechybí taktika a dělá vše na vysoké úrovni. Ale také to může být pouze pouliční rváč s vybitými zuby, natrženou slezinou sedící na nemocničním lůžku v poutech.  Právě pozice Marta v horoskopu a jeho vztah k ostatním planetám napoví, zda budeme se bezhlavě vrhat do dobrodružství, hádek, střetů, potom, když nemáme bystrého Merkura schopného podchytit nenadále zvraty a v tom rychle vše řídit, jsme jako běsnící Áres, jemuž padneme za oběť i my sami.  Mars nás umí podržet anebo vrhnout do propasti, na jejímž dně se dolámaní budeme bezmocně plácat, dokud nenapadne jej konečně konstruktivní čin. Skrze tuto planetu dostá