Přeskočit na hlavní obsah

JAK NA TAROT IV Jak jednáme (hole)

 


Tato část je určena pro ty, kteří se chtějí smysluplnému rozkladu terpve naučit, anebo komukoli, kdo si rád s tarotem hraje či jen si potřebuje některé věci ještě uvědomit. Anebo chce své rozklady zdokonalit. 

Naprosté základy

Budování základů

Disky


Hole, jestliže nemáte Tarot keltských draků, či jiné taroty, kde je to trochu jinak, ukazují jednoduše naše jednání. Jednáním se rozumějí činy, či naopak zdržení se činů. Je to manifestace člověka navenek v tom, co právě dělá, dělal, či bude dělat. Odpovídají velmi jednoduše na otázku, co se stalo, co se děje, co se bude dít. 

Poznat hole v praxi je docela jednoznačné, protože projev či neprojev je jednoznačně zachytitelný. O tom, co to je a jak to vypadá jednoduše není sporu. Tyto karty jsou schopny zachytit aktivitu či pasivitu. Aktivitou se rozumí snaha, vystupování, energičnost, ve vztahu tak poznáme, zda dojde i k sexu. Jednoznačně odpovídají na otázky, zda nějaká událost proběhne a jak bude její průběh vypadat. Umí nás povzbudit, že rozhodně stojí za to do něčeho jít.

Pasivitou naopak rozumíme okamžiky, kdy ono se to někde děje, ale na výsledek si musíme chvíli počkat, neboli čekání. Ukazují nám okamžiky, kdy není vhodné konat, protože jakákoli aktivita povede ke sporu. Upozorňují nás na potřebu zvolnit, neboť si toho na sebe nakládáme až přespříliš.     

Hole nám často odpovídají na otázku, jak budeme s výsledkem spokojení. Jestli navzdory velkému výdeji energie se nám něco vrátí, a kolik toho, anebo naopak si to jen naší energii vypumpuje a nám zbude únava. 

Stran zdravotního stavu hole vypovídají o naší kondici. 

V tarotu je poznáme, protože jde o hole, palice, klacky, dřeva, obvykle doplněné ohněm a červenou barvou. 

Další doporučení stran studia jsou stejné jako u disků.  

Projít systematicky jednu po druhé a osvědčilo se mi jedna karta jeden den. Je vhodné je brát od 1 do 10 postupně, anebo naopak. 

Disky, ostatně jako všechny karty Malé arkány jsou vázaný na konkrétní sephiroty. Eso je Kether a 10 Malkuth. Jestliže máte ambice věnovat se i tarotové magii, je vhodné začínat na hmotě, tedy 10 a využít příležitosti a seznámit se sephiroty Stromu života. U dalších živlů si je zopakujete, takže to bude docela nenásilná cesta, jak si na ně zvyknout. 

Naučit se význam jednotlivých karet není jednoduché, je potřeba si zvyknout a odhalovat různé vrstvy. Proto je vhodné si kartu nejenom vizualizovat, ale i přemýšlet, jak se její jednotlivé vrstvy mohou projevovat. Je fajn si říci, kdy se karta hodí a kdy se naopak nehodí. Úplně hardcore je nechat kartu na sebe působit a všímat si, co se za den uděje. Možná zjistíte, že to, co reálně potkáte, koresponduje s kartou. 

Jestliže jste studijní typ, můžete se podívat do různé literatury na významy dané karty a udělat si vlastní zápisky. 


Zde naleznete všechny mé příspěvky k holím, dvorních karet si všímat nemusíte. 

Hole


Doporučuji v této fázi si srovnat karty disků a karty holí, protože si tak dobře uvědomíte to, co je viditelné a jednoznačně poznatelné. POdstatné je nechat vyniknout rozdíl mezi oběma kartama. Již není nutné nadále si tahat denní kartu z celé sady.  Komparace je podstatnější.


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Lilith z pohledu astrologického

The matter is a prison Osobně se domnívám, že Lilith jako taková vyžaduje osobní přístup astrologa, i kdyby tím přístupem mělo být její ignorování. Máme snahu se domnívat, že existuje pouze jedna Lilith (či jeden pohled na Lilith), jenomže již v démonologii si nelze nepovšimnout mnoho vrstev různorodých mýtů o Lilith. Proto máme v astrologii na výběr ze dvou bodů. V dnešní moderní době je velice jednoduché uchopit téma Lilith feministicky anebo ryze démonicky, on rozdíl až tolik velký co do základu nebývá. Jedná se o téma umožňující subjektivní pohled, ten můj vychází z magické transformace a démonologie.  Onen subjektivní přístup začíná v momentě, kdy se astrolog má rozhodnout, zda ve svojí astrologické praxi použije skutečný bod Lilith anebo střední, tedy korigovaný bod, protože Měsíc se nepohybuje přesně elipse, jak předpokládá střední Lilith (rozdíl může být i 5 stupňů). Střední se označuje jako Mean a skutečná jako True. Běžnější se používání Mean Lilith, což kolegy považující Lil

PONDĚLNÍČEK O Uranovi, enochiáně a jasnozřivosti (2/24)

Uran v domech. Zaujal mě v jedné astrologicke skupině dotaz na přechod Urana 1. domem. Jedná se o nesmírně zajímavé téma i v mé osobní rovině.  Právě, když mi Uran dosedl na ascendent, začala jsem pracovat s enochianskými voláními úplně jinak. Vždy jsem věděla, že mi enochiana dělá dobře, ale to bylo takové spíše pocitové, špatně se to vysvětlovalo. V ten moment mi bylo jasné, co si s ní počít a jak. (Toto je na enochianě nejhorší, neb neumíme přesně definovat povahu bytostí, které přijdou, ani přesně neumíme popsat její účinky a nemáme ani jistotu stran rituální stránky věci, neb Dee a Kelly vypracovali systém, který je odpraktikován pouze částečně. Osobní přístup vyžaduje několik opakování a také přestávky v aplikaci, takže se jedná o magii, již lze porozumět až po létech praktikování.)  Samozřejmě, vzhledem k tématu je potřeba se podívat i na dobu, kdy mi Uran procházel 12. domem. On se neocitne na ascendentu jen tak, nějak fungoval i předtím.  Jeho konjunkce s nativní

Poznámky k Martovi

Co si představím, když slyším slovo Mars? Oheň a energie prorážejícího archetypoveho obrazu mužnosti. Sily, které nás nutí jednat či konat. Ona touha mnohdy nutkavá udělat něco.... nesedět jen tak se založenými rukami....něco dělat, nenechat věci jenom tak být. Problém nastává, když tuto sílu začneme realizovat a nemáme pořádně nabito.  Mars může být skvělým válečníkem, jemuž nechybí taktika a dělá vše na vysoké úrovni. Ale také to může být pouze pouliční rváč s vybitými zuby, natrženou slezinou sedící na nemocničním lůžku v poutech.  Právě pozice Marta v horoskopu a jeho vztah k ostatním planetám napoví, zda budeme se bezhlavě vrhat do dobrodružství, hádek, střetů, potom, když nemáme bystrého Merkura schopného podchytit nenadále zvraty a v tom rychle vše řídit, jsme jako běsnící Áres, jemuž padneme za oběť i my sami.  Mars nás umí podržet anebo vrhnout do propasti, na jejímž dně se dolámaní budeme bezmocně plácat, dokud nenapadne jej konečně konstruktivní čin. Skrze tuto planetu dostá