Přeskočit na hlavní obsah

Poznámky k Merkuru

 


Na obrázku jsou stromy pouze vyfoceny ve velké rychlosti. Tak nějak máme nastaveného posla mezi bohy, jehož typickou vlastností je rychlost. Synapse....rychle předat zprávu z jednoho konce na druhý.... kde byl před chvíli? Již je zase jinde.... Páni, sledovat jej představuje pro lidské smysly peklo. 

Viděli jste někdy oblíbenou pouliční hru skořápky... aneb kde je kulička, ...pane, kde je kulička, ... ne pane, tady je kulička a tisícovka v háji... 

Kapesní zloděj, jemně rozptýlí pozornost a již nemáte peněženku.... funguje to na davy, více lidi, rozptýlení koncentrace... proto o covidu se toto řemeslo pověsilo na hřebík. 

Brepta, pořád něco vykládá a mění témata přímo kosmickou rychlosti. Je těžké se v tom, co říká, neztratit. Téměř nemožné se koncentrovat. Stejně tak jako u profesora matematiky rozepisujícího svojí komplikovanou rovnici přes 4 stěny tabule. 

Je velmi těžké sledovat Merkura, podle toho, jakým tempem jej zvládáme sledovat, nám to buď zapaluje, anebo nám někdo pořád stojí na vedení. Nese v nativu stopu, jak na to, když potřebujeme myšlení zrychlit, jak na to, když potřebujeme myšlení prohloubit a nakolik se staneme fanouškem abstraktního myšlení. Pouze to vyžaduje sebereflexi a umění přiznat si svá omezení. Merkur a jeho vztah k ostatním planetám nám hodně poví i o našich omezeních, jak vznikají a čím. Je to niterní, anebo jenom třeba tím, že jako dítě rychle myslíme, hůře artikulujeme (doprovod rychlých myšlenek, synapse v mozku u dítěte neumí vždy rychlost dostat ve správném tempu na hmotu) a neempatické okolí nás setře? A takových vlivů, které vytvoří zlozvyk nevěřit si, se dá najít hodně.  

Jsme příliš přesvědčení o své genialitě? Je jedno v jakém věku. 
Univerzum nás prostřednictvím této planety spolehlivě sejme. 

Zkus chytit vítr, rozsypané kuličky rtuti... Využít vítr pro větrný mlýn chce důmyslné zařízení... a práce se rtutí také. 

Technické myšlení vypadá jinak nežli myšlení filosofa. A poznáme to podle Merkura v našem horoskopu. Bylo by krásné říci, když je Merkur v tomto domě, v tomto aspektu, v tomto znamení, tak platí to či ono.... Ale no tak.... k takovým  drobnostem, jaké má dotyčný člověk myšlení se dostaneme až v dalších okruzích zkoumání nativního horoskopu, když půjdeme po obeznámení se s jednotlivými prvky konkrétního horoskopu hlouběji. 

Takže například hodně sebestředné "kozy", které se bez mrknutí oka vychloubají vlastní genialitou, pojdou, jakmile začnou dávat najevo, jak moc jím vadí, že jejich genialitu nikdo neobdivuje.  Odstrašující příklady na začátek miluji, ale jsem si vědomá i toho, že ti lidé se časem mohou posunout, když naleznou způsob, jak uspokojit (podle Rudhyarda sebe kompenzovat) požadavky svého Jupitera. Proto píši v minulém čase.  

1. Merkur 2 stupně za Sluncem v Býku, 6 dům (podle měřítek tradiční astrologie padá do 7.), trigon na Jupitera ve Lvu. Ta osoba ačkoli bez rodokmenu se považovala za šlechtu (tento aspekt velmi hezky popisuje Bacher v Hlubinné astrologii) a hledala si poddané, k ostatním tak přistupovala. V praxi, vše pro ni, ona pro ostatní zdánlivé akce, tedy pouze pokud z nich měla prospěch. Na straně druhé, když je taková vlastnost ve zdravém egu, je naopak výhodou. Lze očekávat, že takovým je každý s podobnou konstelaci? Každý jiný člověk to bude mít rozehráno trochu jinak. Je docela možné, že i tato osoba se z tohoto přístupu dostala, pokud si uvědomila, že pouze ona sama se musí o svoji pastvu postarat a začne si žít život více Sluncem nežli Jupiterem hrajícím si na Slunce. Jupiter ve Lvovi to má těžké, Lev kyne z radosti jiných (tedy když jiní jej opěvují a tleskají mu) a nějaké poskoky potřebuje o to více, když si hraje na Slunce.  Na straně druhé takový Jupiter je šťasten, jedná-li se o kreativní činnost, něco, co má výsledek a je děláno s radostí a entusiasmem. Potom zafunguje jinak.

2. Merkur 3 stupně za Lunou ve Štíru v opozici na retrográdního Jupitera v Býku, trigonu na Urana v Raku a sextil Mars v Kozorohu sám o sobě na první pohled nezavání průšvihem, dokud si Jupiter neřekne, že zrozenec se stane praktikem na výsluní. Jistě, Býku vládne Venuše, takže je zde zajímavá konotace na ní, jenomže žel ona s Merkurem propojená není. Uran a Mars tak nějak způsobují, že nám ona rtuť spíše bublá a mění svojí konzistenci, ale přitom je to pořád rtuť. Stačilo by učinit Jupitera šťastným a Merkuru dopřát luxus plně měnit emoce myšlenkami, ovšem přitom zůstat v rovině reality. Základem zde bude naučit se vnímat realitu s odstupem a nadhledem (tedy mimo filtr, co se mi hodí a co se mi nehodí). Ono Luna a Merkur podle Rudhyarda se příliš nemusí a tady jsou nuceni přebývat spolu.

Merkur technika, to je něco, co mně fascinuje. Když vezmu někoho, kdo na co sáhne, tak to má v rukou, ať již jde na ovládnutí hudebního nástroje, tužky, takových těch nástrojů a strojů, jejichž názvy nedám dohromady, nože, meče, automobilu (tvl. dokonce ze zvuků pozná, co to dělá), stačí se podívat a porozumí nákresům (chce to jen znát ty symboly), jak co s čím je spojené a proč to právě nefunguje... jak něco od sebe rozdělit, aniž by se to muselo zničit. Merkur v srdci Slunce spojuje kvadrátem Uran a Sat a Vegu v konjunkci. Tady na znameních až tolik nesejde. Zvládne takový tvor myšlení v abstrakcích či poesii? Musí mít hodně dobrou motivaci a je potřeba nahodit transformativní modus, protože toto vědomí je samo o sobě zaměřeno na ryze praktické uvažování.  

Merkur myslitele majícího ve svém oboru opravdu kariéru založenou na uznání (jinak docela skromný tvor, který si na poskoky a obdiv nepotrpí). Retrográdní Merkur v Raku o 7 stupňů předběhl Slunce a je znakem velmi dobré intuice, a protože je mezi nimi Saturn, jde o konzervativní myšlení. Ovšem tady se každá myšlenka zkoumá v různých myšlenkových operacích a testuje se do hloubky. Je zde trigon na Jupitera v Rybách, kde Jupiter funguje přesně tak, jak má. Praktičnost do jisté míry funguje, ale vyžaduje hodně koncentrace. 

Nepovede se nám z technicky zaměřeného člověka udělat někoho, kdo se živí psaním textů majících nádech hodnotících soudů, stejně jako z intelektuálně skvěle fungujícího tvora neuděláme zručného technika. Kdyby si tyto osoby vyměnily profese, ani jedna by šťastná nebyla. Přesto každý z nich je do určité míry, v druhém případě pro praktický život, v prvním pro rozšíření obzorů, pojmout něco z toho, co samo o sobě nejde a vyžaduje snahu.        

A zkusíme Merkur snílka a fantasty. Tedy člověka, který si samozřejmě něco zrealizuje, ale má to oproti svým snům hodně jinak. Ale ty sny jsou úžasné. Merkur nám utekl hodně před Slunce, není aspektovaný, tak trochu nejblíže má k Venuši, takže se tam dá mluvit o inspiraci krásným. Ona Venuše také není aspektovaná, takže je to taková samostatná skoro dvojice jedoucí si to své nezávislá na zbytku horoskopu. Pro takového Merkura je horší seberealizace jeho myšlenek a nápadů. Ale pochopitelně, že to jde. Horoskop ukáže způsob jak, když se podíváme do znamení a domů Merkura a Venuše. 
Třeba Merkur B. Stokera je také daleko před Sluncem, ale má aspekty na Venuši  a pochopitelně retroSaturn. 

Radilky, povšimla jsem si, že mají Merkura hodně za Sluncem anebo před Sluncem, utíká či setrvává v jiném znamení často. Mají pocit, že vidí všechno objektivně a s odstupem. Vyslovují kategorické soudy velmi urputným způsobem, a křičí z nich: musíš udělat toto. Pokud je Merkur neaspektovaný, je problém porozumět tomu, že takový zrozenec radí. Zbytek záleží podle toho, jaký vztah má k jiným planetám. Konjunkce s Jupiterem, potřebuje být uznávaným rádcem. Zkuste jeho rady zrelativizovat a máte jej z krku. Pro tyto lidí je nejlepší vystudovat něco, co umožňuje profesionální poradenství. Potřebuji se naučí vidět s odstupem a zároveň rozeznat, kdy do svého odstupu programují svoji zkušenost. Sklouzávají k tomu, aby ostatní posuzovali podle sebe. Právě studiem poradenství v psychologii nebo finanční oblasti (ale i jiné) tak naplní svoji potřebu radit a mohou potom být poradci na úrovni. 

Co Merkur a schopnost pojmenovat intuitivní záležitosti? Jistěže, ale je potřeba nějakým způsobem míti spojení s vodou skrze aspekt, znamení či dům.   


Co zajímavého o něm píši jinde

Merkur na obloze je ta malinká a blikající hvězda. Umí být zábavný. Zvědavý, může za to, jak jsme kvalitní drbna. Neustále má co dělat, neumí se jakoby zastavit....  a perpetuum mobile bude jeho nápad. Paměť, kolik v ní udržíme, jak zvýšit její kapacitu a zlepšit ji.  

Petr Pan je mu typický.  

Jeho problémem je, že jedná jako slibotechna (ten snílek a fantasta to často tak mívá, naslibuje "kde co" a nevidí, že to neumí zrealizovat).

Kibicování ostatním do toho, co dělají. (Radilky)


Neaspektovaný

Je žvanivý, rád se vychloubá, používá triky, jenom aby vyhrál a má roztříštěné myšlenky. Jenomže lze jej dostat i vysoko. Svedčí o tom tyto osobnosti: Russell, Lis Green, Strauss, M. Curieux. Takže neaspektovaný neznamená špatný, neaspektovaný pouze nespolupracuje se zbytkem horoskopu. Nespojuje planety.  

Retrográdní

Jeho zvláštní forma pesimismu netrénovaného jedince zaručeně rozseká. Někdo píše i o homosexualitě. No, tak to je pouze romantická představa, homosexuálové stejně jako heterosexuálové mají Merkura tak i onak. Překvápko. 
Pravdou je, že spíše je pro tyto lidi minulost a vzpomínky na ni důležitá, což se musí naučit krotit, jinak otraví spolehlivě každého. Ovšem bacha, ani obavy z budoucnosti nejsou ta správná verze. Často od špatných vzpomínek proplachtí k obavám o budoucnost. Takoví zrozrenci se musí naučit důvěřovat životu. Životu neznamená, že neuvidí chyby lidí. Naopak, mohou docílit jistého myšlenkováho chladu a odstupu v tomto.    


Závěr

Které umístění je dobré a které špatné? Za mně taková otázka nevede k pokroku v osobním rozvoji. Každý se zrodíme za určité konstelace, tedy se sklony, které budou u nás převažovat. Máme v sobě i potenciál, který tak nějak nedorazí zde sám, ale budeme muset na něm zapracovat a postupně se vykalibrovat. Neexistuje geniální Merkur sám o sobě, existují pouze namyšlené osoby, které si myslí, že touto hláškou rozšíří, kterak nejsou úžasné. Stejně tak neexistuje ani Merkur debilní. Se vším se dá pracovat, pokud si uvědomíme přednosti a nedostatky.  Merkur je o proměnlivosti. A já osobně nevěřím lidem, kteří jsou pořád stejní. Svěčí to pouze o tom, že nemají zájem jakkoli na sobě pracovat. 


      

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Lilith z pohledu astrologického

The matter is a prison Osobně se domnívám, že Lilith jako taková vyžaduje osobní přístup astrologa, i kdyby tím přístupem mělo být její ignorování. Máme snahu se domnívat, že existuje pouze jedna Lilith (či jeden pohled na Lilith), jenomže již v démonologii si nelze nepovšimnout mnoho vrstev různorodých mýtů o Lilith. Proto máme v astrologii na výběr ze dvou bodů. V dnešní moderní době je velice jednoduché uchopit téma Lilith feministicky anebo ryze démonicky, on rozdíl až tolik velký co do základu nebývá. Jedná se o téma umožňující subjektivní pohled, ten můj vychází z magické transformace a démonologie.  Onen subjektivní přístup začíná v momentě, kdy se astrolog má rozhodnout, zda ve svojí astrologické praxi použije skutečný bod Lilith anebo střední, tedy korigovaný bod, protože Měsíc se nepohybuje přesně elipse, jak předpokládá střední Lilith (rozdíl může být i 5 stupňů). Střední se označuje jako Mean a skutečná jako True. Běžnější se používání Mean Lilith, což kolegy považující Lil

PONDĚLNÍČEK O Uranovi, enochiáně a jasnozřivosti (2/24)

Uran v domech. Zaujal mě v jedné astrologicke skupině dotaz na přechod Urana 1. domem. Jedná se o nesmírně zajímavé téma i v mé osobní rovině.  Právě, když mi Uran dosedl na ascendent, začala jsem pracovat s enochianskými voláními úplně jinak. Vždy jsem věděla, že mi enochiana dělá dobře, ale to bylo takové spíše pocitové, špatně se to vysvětlovalo. V ten moment mi bylo jasné, co si s ní počít a jak. (Toto je na enochianě nejhorší, neb neumíme přesně definovat povahu bytostí, které přijdou, ani přesně neumíme popsat její účinky a nemáme ani jistotu stran rituální stránky věci, neb Dee a Kelly vypracovali systém, který je odpraktikován pouze částečně. Osobní přístup vyžaduje několik opakování a také přestávky v aplikaci, takže se jedná o magii, již lze porozumět až po létech praktikování.)  Samozřejmě, vzhledem k tématu je potřeba se podívat i na dobu, kdy mi Uran procházel 12. domem. On se neocitne na ascendentu jen tak, nějak fungoval i předtím.  Jeho konjunkce s nativní

Poznámky k Martovi

Co si představím, když slyším slovo Mars? Oheň a energie prorážejícího archetypoveho obrazu mužnosti. Sily, které nás nutí jednat či konat. Ona touha mnohdy nutkavá udělat něco.... nesedět jen tak se založenými rukami....něco dělat, nenechat věci jenom tak být. Problém nastává, když tuto sílu začneme realizovat a nemáme pořádně nabito.  Mars může být skvělým válečníkem, jemuž nechybí taktika a dělá vše na vysoké úrovni. Ale také to může být pouze pouliční rváč s vybitými zuby, natrženou slezinou sedící na nemocničním lůžku v poutech.  Právě pozice Marta v horoskopu a jeho vztah k ostatním planetám napoví, zda budeme se bezhlavě vrhat do dobrodružství, hádek, střetů, potom, když nemáme bystrého Merkura schopného podchytit nenadále zvraty a v tom rychle vše řídit, jsme jako běsnící Áres, jemuž padneme za oběť i my sami.  Mars nás umí podržet anebo vrhnout do propasti, na jejímž dně se dolámaní budeme bezmocně plácat, dokud nenapadne jej konečně konstruktivní čin. Skrze tuto planetu dostá