Přeskočit na hlavní obsah

Astrologie a vztahy

 


Především chci říci, že astrologii lze praktikovat různě a co astrologická škola a astrolog, má k ní různý přístup. Pro mě horoskop nepředstavuje mapu, kde je vše natvrdo dáno, zrozenec je chycen do pasti utkané ze vztahů mezi planetami. Řadím se k těm astrologům, kteří přistupuji k horoskopu jako k potenciálu. Může se projevit anebo nemusí. Jsou zde silné a slabé stránky a návod, jak ty slabé kompenzovat. Neexistuje nic jako nemožný, hrozný a strašný horoskop. Pouze takový přístup k němu. Nejsme otroci astrologie, pokud to sami takto nechceme. 

Stejně tak nepřistupuji k partnerskému horoskopu jako k něčemu, toto je úžasné a toto fuj.... Rozhodně nejsem zastáncem výběru partnera podle horoskopu a sama toto nepraktikuji. 

Jak píše Marcus Jehle, jsou lidé s horoskopy jevícími se v synastrii hrozně a krásně jím to klape. Jsou naopak lidé, kteří mají ideální horoskopy a vůbec jím to neklapne, nebo se ani nepotkají,  anebo se potkají, ale nic z toho není.

Je potřeba se smířit s tím, že pokud jde o synastrie, je potřeba to odžít. Každý vztah je výzvou, může to klapnout anebo ne. Mít odvahu být ve vztahu není prohrou, ani když to nevyjde. Prohrou je uzavřít se do strachu a raději žádný vztah nemít. 

Jak nám může v tomto astrologie pomoci? Záleží, jak k ní přistupujeme. Dívat se na vztah z pohledu astrologie má z mého pohledu smysl pouze v situaci, jestliže na vztahu chceme něčemu porozumět, ale zároveň odoláme pokušení rigidně lpět na tom, aby to přesně takto vypadalo.   

Velký smysl má synastrie, pokud na vztahu chtějí pracovat oba partneři. Potom může být synastrie i zábavou. Zároveň ukáže, co partnera spojuje, co rozděluje, kde, kdo, komu je nápomocen či dorovnává jeho handicap. Pracovat na kompozitu má smysl v situaci, kdy jsme zvládli synastrii. Jestliže nějakým způsobem jsou schopni přistupovat k astrologii jako k důvěryhodnému systému oba partneři, stává se horoskop úžasným nástrojem, jak porozumět tomu druhému.    

 Astrologie, alespoň z mé zkušenosti, představuje skvělý nástroj, pokud si chceme se svým okolím narovnat vztahy a také nám pomůže porozumět tomu, proč s některými lidmi je podstatou vztahu ono něco si předat a odejít. Právě předat si a odejít bylo u mně vždy vázáno na aspekty, o nichž se píše, jak jsou hezké a harmonické. Ten závěr bývá testem jak dlouho to hezké a harmonické vydrží i u rozchodu. No, tam kde byl přeci jenom trochu méně harmonický aspekt z toho alespoň nebyl skandál v malém společenství, kde jsme působili. A je jedno, zda mluvím o kámošce anebo nápadníkovi. 

Kolegové zde nejednou tvrdili, ideální synastrie, a ti lidé se ani nepotkají. Souhlasím, nejde jenom o Tarantina, jak jsem psala posledně, ale opravdu jsem zažila úžasné souznění s cílem se sejít a nikdy k tomu nedošlo. Jak si myslíte, že ta ideálka dopadla, když jsme se trhali? Měla jsem "skvělou" reklamu mezi lidmi jedoucí specifický magický směr v zámoří, kteří nabyli dojmu, že potřebuji povzbudit, a tak jsem se naučila  hodně o tom, jak v magii vypadá práce se složkami osobnosti. Chci tím říct, že ty harmonické aspekty mně poněkud nečekaně dynamickým způsobem dostaly k příležitosti, která úplně změnila mé zaměření a pohled na magii. 

Naproti tomu mám ve velmi blízkých vztazích aspekty, na které hledí tolerantně ještě tak Jehle, ale i ten naznačuje, že je potřeba něco překonat. Ono něco překonat totiž vztahy upevňuje. I když s někým něco zažijete, máte to či ono k řešení a vybudujete si vzájemný respekt, je to úplně jinde. A právě v takových případech se mi velice vyplatilo posedět si nad synastrii a vykoumat, co naše planety navzájem po sobě chtějí. 

Ono napětí není špatně. Nutí nás nejednat rigidně. Je to výzva vzít svůj osud do svých rukou. 

Pro běžný kontakt, vzdálenější příbuzenstvo jsou fajn spíše podporující se konstelace. Ty hlubší a bližší vztahy, jestliže se mají naplňovat, napětí potřebuji. Nechci tvrdit, že každý pár, žijící vedle sebe a nikoli spolu, postrádá napěťové aspekty, zase neznám všechny. Nedávno jsem se tady v debatě chytla a zaujalo mně, že tazatelka argumentovala, že potřebuje někoho, kdo by ji dal podporu. Podpora k partnerství, natož manželství patří, a nefunguje, pokud je jednostranná.  Potřebujeme ji v krizových chvílích. U pohodové synastrie se mi stalo: no, máš to těžké, ale jsi šikovná... anebo ...pár formálních vět a pojďme na jiné téma, které mně doopravdy zajímá. Podpora, kdy ten druhý za mnou stojí a je schopen podržet, ať si vymyslím cokoli, jsem zažila v synastrii s pár těžšími aspekty, již pracovně říkám "noční můra astrologických pověr". 

Každý horoskop, i synastrie, je o potenciálu a o tom, do jaké míry s ní budeme kreativně pracovat.     

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Lilith z pohledu astrologického

The matter is a prison Osobně se domnívám, že Lilith jako taková vyžaduje osobní přístup astrologa, i kdyby tím přístupem mělo být její ignorování. Máme snahu se domnívat, že existuje pouze jedna Lilith (či jeden pohled na Lilith), jenomže již v démonologii si nelze nepovšimnout mnoho vrstev různorodých mýtů o Lilith. Proto máme v astrologii na výběr ze dvou bodů. V dnešní moderní době je velice jednoduché uchopit téma Lilith feministicky anebo ryze démonicky, on rozdíl až tolik velký co do základu nebývá. Jedná se o téma umožňující subjektivní pohled, ten můj vychází z magické transformace a démonologie.  Onen subjektivní přístup začíná v momentě, kdy se astrolog má rozhodnout, zda ve svojí astrologické praxi použije skutečný bod Lilith anebo střední, tedy korigovaný bod, protože Měsíc se nepohybuje přesně elipse, jak předpokládá střední Lilith (rozdíl může být i 5 stupňů). Střední se označuje jako Mean a skutečná jako True. Běžnější se používání Mean Lilith, což kolegy považující Lil

PONDĚLNÍČEK O Uranovi, enochiáně a jasnozřivosti (2/24)

Uran v domech. Zaujal mě v jedné astrologicke skupině dotaz na přechod Urana 1. domem. Jedná se o nesmírně zajímavé téma i v mé osobní rovině.  Právě, když mi Uran dosedl na ascendent, začala jsem pracovat s enochianskými voláními úplně jinak. Vždy jsem věděla, že mi enochiana dělá dobře, ale to bylo takové spíše pocitové, špatně se to vysvětlovalo. V ten moment mi bylo jasné, co si s ní počít a jak. (Toto je na enochianě nejhorší, neb neumíme přesně definovat povahu bytostí, které přijdou, ani přesně neumíme popsat její účinky a nemáme ani jistotu stran rituální stránky věci, neb Dee a Kelly vypracovali systém, který je odpraktikován pouze částečně. Osobní přístup vyžaduje několik opakování a také přestávky v aplikaci, takže se jedná o magii, již lze porozumět až po létech praktikování.)  Samozřejmě, vzhledem k tématu je potřeba se podívat i na dobu, kdy mi Uran procházel 12. domem. On se neocitne na ascendentu jen tak, nějak fungoval i předtím.  Jeho konjunkce s nativní

Poznámky k Martovi

Co si představím, když slyším slovo Mars? Oheň a energie prorážejícího archetypoveho obrazu mužnosti. Sily, které nás nutí jednat či konat. Ona touha mnohdy nutkavá udělat něco.... nesedět jen tak se založenými rukami....něco dělat, nenechat věci jenom tak být. Problém nastává, když tuto sílu začneme realizovat a nemáme pořádně nabito.  Mars může být skvělým válečníkem, jemuž nechybí taktika a dělá vše na vysoké úrovni. Ale také to může být pouze pouliční rváč s vybitými zuby, natrženou slezinou sedící na nemocničním lůžku v poutech.  Právě pozice Marta v horoskopu a jeho vztah k ostatním planetám napoví, zda budeme se bezhlavě vrhat do dobrodružství, hádek, střetů, potom, když nemáme bystrého Merkura schopného podchytit nenadále zvraty a v tom rychle vše řídit, jsme jako běsnící Áres, jemuž padneme za oběť i my sami.  Mars nás umí podržet anebo vrhnout do propasti, na jejímž dně se dolámaní budeme bezmocně plácat, dokud nenapadne jej konečně konstruktivní čin. Skrze tuto planetu dostá