Přeskočit na hlavní obsah

Temná noc duše, aneb pohled realistický na důvěru pro pokročilé



Temná noc duše bývá obvykle popisován hodně mysticky. Však ano, kdoby se chtěl hrabat v přízemnostech typu Nigreda, kdy máme pocit, že náš systém hodnot  na nás ukazuje vztýčený prostředník a my sotva lapaje po dechu neumíme nalézt klidu. 
Je to stav střídajících se pocitů, emocí a dá to opravdu hodně práce neuvíznout v sebelítosti. Každá myšlenka zraňuje.     

Kouzlo této noci spočívá v jejím překvapivém nástupu, neb naprosto nečekaně nastane něco, co zlomí naše představy, sebenazírání. Patří mezi okamžiky zlomu, jakoby vše doposud udělané se ustálí, překoná samo sebe.  A my padáme.... obvykle rychly pád a nejeden si povšimne teprve až dopadne na ostré kameny někde v Abyssu, či si tam prohloubí svojí osobní díru. 

Temná noc duše je období, které může trvat neurčitou dobu. Vyznačuje se velmi nepohodlným stavem, neb něco nám nevyhovuje a je potřeba přijít na to, jak problém řešit. 

Do toho se přimíchají zajímavé otázky. Například:

Proč jsem o problému nevěděla dříve? Často si vzpomeneme, ale ano, něco jsme vychytávali. Jen to ještě na nás nebouchlo jako saze. 

Velmi zákeřná je otázka, jakmile si uvědomíte trochu kauzalitu: 
Jak mohu věřit tomu, že je vše v pořádku, když se to i předtím tvářilo být v pořádku, ale nebylo? Možná jsme dokonce byli přesvědčování o opaku. 

Úplně ďábelská je myšlenka: 
Když se to tvářilo, že je vše v pořádku, mohu tomu věřit, až se to příště bude tvářit, že je vše v pořádku? Anebo bude lepší raději vždy pohotovost? A nepovede pohotovost k nedůvěře? 

Výhodou těchto vedlejších otázek je, že jakmile na ně máme prostor, problém hlavní jsme nějak pojali, tedy porozuměli mu a buď se smíříme s tím, že toto nelze řešit. 
Anebo, že lze dělat něco.
Anebo si řekneme, že to je zase vliv nějaké nepřejícnosti, útoku, kletby.
Případně se natolik naštveme, že prostě to vyřešíme děj se co děj, a tentokrát vztýčíme i prostředník .... na Univerzum. 

A dál? To je ta správná otázka, poskládat se ve všech rovinách a získat schopnost jít dál. 

Nedá se viset, zůstat ležet... je potřeba se posbírat, vstát, i kdyby některé části nás za námi jen vlály. Bilance nic moc, sebedůvěra nahlodána, nahlodána důvěra v cokoli tam venku. Přijmout pomocnou ruku je v takové situaci velmi odvážný krok, pokud nám ji tedy někdo vůbec podá. To jeden neví, zdali to není další trik.

V lepším případě toho mnoho nevíme a pomalu se nám třeba začne něco prodírat na vědomí. 

V horším naopak víme.... že nás to trefilo do nejvíce slabšího místa, takže si tu bolest prožijeme do nesmírné hloubky. A řekneme si, že dál již to terčem nebude, neb to místo musíme posílit.... aneb právě na sebe bereme úkol sisyfofský a cílem bude nedopadnout jako Sisyfos. 

Je naprosto normální v rámci tohoto procesu dospět k závěru, že se nedá absolutně ničemu věřit. A v nic věřit. Pokud budete časem v temné noci duše poněkolikáte, snad porozumíte jednomu. Na tomto světě není nic dokonalé. A dokonalé není ani to, co nás do tohoto stavu vrhlo. Mnohdy to je tak, že kdyby tušilo, co způsobí, možná by i jednalo jinak.... Jenomže na tomto světě není nic dokonalé. 
Mnohdy se k tomu přihodí okolost, že něco, co nebylo dořešeno, se jen trochu modifikovalo a vrátilo se, to. Tady je hmota a efekt bumerang je poměrně spolehlivý, a vida, zákon, jemuž lze věřit.

Do tohoto stavu se dostaneme náhle, nečekaně a je potřeba v tom momentu překvapení, nepustit to, čeho bylo dosaženo. Pokud máme ještě mluvit o magii a ne pouze o psychickém zhroucení. Jsme v situaci, která ukazuje naše slabiny, ty máme transformovat, ale ne podrývat vše a mstít se celému světu. Takové reakce svědčí o nezralosti osobnosti. 

Vše na hmotě je nedokonalé, vrací se jako bumerang a je to tady potřeba odpracovat. Budeme si muset najít onen oporný bod ve vesmíru, anebo se k němu vrátit. Pomalu, opatrně zkusit, zda drží stabilitu. Ono mnohdy je dobré léčit se tím, co náš pád způsobilo. Je to umění čelit konfrontaci a také možná i klíč k posílení toho, co slabým bylo. Důvěra... bude ji potřeba buď neřešit, anebo obnovit přesně tam, než kde to šlo dole.    

Nejhorší možný stav, tedy zásek, po překonání takových chvílí je nedůvěra, zapouzdření se a ujišťování se v tom, jak je vše k ničemu. Má to být o posunu, ne o poklesu dole.   

   


  

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Lilith z pohledu astrologického

The matter is a prison Osobně se domnívám, že Lilith jako taková vyžaduje osobní přístup astrologa, i kdyby tím přístupem mělo být její ignorování. Máme snahu se domnívat, že existuje pouze jedna Lilith (či jeden pohled na Lilith), jenomže již v démonologii si nelze nepovšimnout mnoho vrstev různorodých mýtů o Lilith. Proto máme v astrologii na výběr ze dvou bodů. V dnešní moderní době je velice jednoduché uchopit téma Lilith feministicky anebo ryze démonicky, on rozdíl až tolik velký co do základu nebývá. Jedná se o téma umožňující subjektivní pohled, ten můj vychází z magické transformace a démonologie.  Onen subjektivní přístup začíná v momentě, kdy se astrolog má rozhodnout, zda ve svojí astrologické praxi použije skutečný bod Lilith anebo střední, tedy korigovaný bod, protože Měsíc se nepohybuje přesně elipse, jak předpokládá střední Lilith (rozdíl může být i 5 stupňů). Střední se označuje jako Mean a skutečná jako True. Běžnější se používání Mean Lilith, což kolegy považující Lil

PONDĚLNÍČEK O Uranovi, enochiáně a jasnozřivosti (2/24)

Uran v domech. Zaujal mě v jedné astrologicke skupině dotaz na přechod Urana 1. domem. Jedná se o nesmírně zajímavé téma i v mé osobní rovině.  Právě, když mi Uran dosedl na ascendent, začala jsem pracovat s enochianskými voláními úplně jinak. Vždy jsem věděla, že mi enochiana dělá dobře, ale to bylo takové spíše pocitové, špatně se to vysvětlovalo. V ten moment mi bylo jasné, co si s ní počít a jak. (Toto je na enochianě nejhorší, neb neumíme přesně definovat povahu bytostí, které přijdou, ani přesně neumíme popsat její účinky a nemáme ani jistotu stran rituální stránky věci, neb Dee a Kelly vypracovali systém, který je odpraktikován pouze částečně. Osobní přístup vyžaduje několik opakování a také přestávky v aplikaci, takže se jedná o magii, již lze porozumět až po létech praktikování.)  Samozřejmě, vzhledem k tématu je potřeba se podívat i na dobu, kdy mi Uran procházel 12. domem. On se neocitne na ascendentu jen tak, nějak fungoval i předtím.  Jeho konjunkce s nativní

Poznámky k Martovi

Co si představím, když slyším slovo Mars? Oheň a energie prorážejícího archetypoveho obrazu mužnosti. Sily, které nás nutí jednat či konat. Ona touha mnohdy nutkavá udělat něco.... nesedět jen tak se založenými rukami....něco dělat, nenechat věci jenom tak být. Problém nastává, když tuto sílu začneme realizovat a nemáme pořádně nabito.  Mars může být skvělým válečníkem, jemuž nechybí taktika a dělá vše na vysoké úrovni. Ale také to může být pouze pouliční rváč s vybitými zuby, natrženou slezinou sedící na nemocničním lůžku v poutech.  Právě pozice Marta v horoskopu a jeho vztah k ostatním planetám napoví, zda budeme se bezhlavě vrhat do dobrodružství, hádek, střetů, potom, když nemáme bystrého Merkura schopného podchytit nenadále zvraty a v tom rychle vše řídit, jsme jako běsnící Áres, jemuž padneme za oběť i my sami.  Mars nás umí podržet anebo vrhnout do propasti, na jejímž dně se dolámaní budeme bezmocně plácat, dokud nenapadne jej konečně konstruktivní čin. Skrze tuto planetu dostá