Přeskočit na hlavní obsah

Negativní tarotové karty (ne)vítané

Jsou karty, které když si člověk vytáhne, má neurčitý pocit, že situace se nějak podivně komplikuje a při dalším pohledu na kartu slabší povahy blednou. Jsou karty, u kterých by vykladač nějraději měl tazatele někde za plentou, aby ani neviděl, jak vypadají. Některé karty vypadají zlověstně i v těch nejvíce roztomilých sadách.

I ti, kteří ustojí vytaženou kartu, si alespoň s mírnými obavami na ni vzpomenou, až ta situace naběhne... Je potřeba si uvědomit, zejména u karet nepříznivých, že vše je otázkou míry a určitého způsobu prožívání. Není to fair, ale ty potvůrky se nás dotýkají na citlivých místech. Tam, kde nám na něčem opravdu záleží.

Využila jsem situace, kdy procházím zajímavým procesem v magii, a rozhodla se tyto karty na vlastní kůži vyzkoušet. Ouha, a hned jsem si je začala vytahovat. Podobné cvičení je vhodné pouze pro ty, co umí si v pravou chvíli hodit chlad do žil, jinak hrozí, že se z toho stane plíživý patos. Představuji tedy karty, které jsem si sama táhla a prožila s nimi vskutku nevšední chvíle, zase v trochu jiném světle.

Jen připomenu, že mezi typické zlouny patří i 9 mečů, a 3 mečů, nicméně jsem si je nevytáhla, za což jsem vděčná všem entitám držícím nade mnou ochrannou ruku. Ona devítka je o tom, že člověka popadne něco jako psychický masochismus a velice si ubližuje myšlenkami, nápady a pokud nebude mít dostatečnou záklopku, i vizemi, které se mohou stát realitou (další karty napoví, jak udělat záklopku a zde se to povede stopnout). Taková psycho sepuku, meče obrácené do sebe. Obvykle tazatel v tomto stavu do svého okolí aktivuje jinou zlounskou kartu, takže si jeho stav užívá více lidí. Rozbor 9 měčů

Trojka mečů bývá jednoduše o žárlivosti, partnerské, profesní, .... vůči komukoli, čemukoli. Zpravidla se pojí s nepřejícností. Někdy naopak nepřejícnost přerůstá do žárlivosti.... jsou to mnohdy spojité myšlenky (ne nádoby, nejsme u pohárů). Často k aktivaci karty dochází, když člověk něco předimenzuje, nebo bývá i jako vratka. Rozbor 3 mečů

MĚSÍC XVIII.

Krycím názvem karty by mohlo být: co jen mám dělat? Karta představuje emotivní stránku v nás a umí předvést emoce všeho druhu najednou. Měsíc, zejména v úplňku krásně osvětluje cestu, jenomže ona vypadá stejně jinak, jako za denního světla. Navozuje atmosféru místy iluzivní a vtip spočívá v rozeznání reality od iluze. Někdy je měsíc pod mrakem a ani trochu neosvětluje cestu, po které kráčíme, či jen občas. Stíny se prolínají zase jinak a míra iluze stoupá.

Je potřeba se vydat cestou navzdory nejasným okolnostem, nejistotě a stínům přehrávajícím strašidla, kterých se opravdu bojíme.... kostlivcům vylézajícím ze skříně.... Protože nás to někam volá a my musíme umět najít odvahu a jít....

Měsíc, stejně jako Slunce, jehož světlo on odráží, tam jsou.... jen ne vždy je vidíme....

5 POHÁRŮ


Jde o opravdu divnou kartu. Mnohdy zklamání přepadne ze zálohy. Typická situace, napíšete test a máte i docela fajn pocit, že se to povedlo. Jenomže minuty se táhnou a hodina přijde jako celá věčnost. A do mysli se vkrádají podivné pocity zpochybňujíci výsledek. Když si ověříte, že třeba tam i něco máte správně, a mohlo by to projít, napadne vás, ale že zkoušející to hodnotí hodně subjektivně a záleží na každém slovíčku. Přečte to po mně vůbec? Nevyjadřuji se jako křovák? A najednou si uvědomujete, že to, co jste provedli, je ohromné riziko, třeba by bylo lepší jít na zkoušku později, kdy se lépe připravíte. Doposud jste si vedli výtečně, byly jste chválení. Nepokazí se ten celkový dojem? Co mně to probůh napadlo použít toto slovní spojení.

Kartu lze přebít pouze tím, že si uvědomíte, že jste za sebe udělali kus práce a i kdyby ta zkouška neklapla, nevadí. Potom se zamyslet nad prvotním dojmem a uvědomit si, že když člověk dělá to nejlepší, co může, nejde o riziko, ale o zachování se nějak v situaci. Podobné myšlenky naopak často vedou k výsledku, kdy zjistíme, že jsme sami sebe podceňovali. Protože překvapivě to v dané situaci a na daném místě, v daném čase, jste třeba nejlepší. Rozbor 5 pohárů

5 MEČŮ

Pětky jsou opravdu nepříjemné, obzvláště ta mečová. Myšlenky se navzájem kříži jedna přes druhou a nedají si navzájem prostor. Představují uzavřený útvar. Ve své praxi jsem si povšimla, že je s nimi spojen jistý sklon k hypochondrii. Nemusí jít jen o nemoci, může jít o vše, co ničí sebedůvěru, až člověk pochybuje i o zjevném. Postačí, když vám na něčem hodně ale opravdu hodně záleží. A přitom se dovíte, jaké jsou různé překážky, zádrhle a vůbec, co vše se může stát, aby se to nepovedlo. Záludnost 5 mečů spočívá v tom, že najednou ty překážky a problémy začnete spatřovat, prostě jsou tam všechny najednou a vypadají naprosto nepřekonatelně.

Jakýkoli reálný drobný a lehce odstranitelný problém jen něčím připomíná překážku, okamžitě jej považujete za neodstranitelný. Je okamžitě v tomto stavu zveličený.

Hypochondrie k čemukoli, je jako rakovina, neuvěřitelně rozežírá sebejistotu, vnitřní klid. Nastoluje bezvládí chaosu, pokud ji propadneme. Dokud nás jen upozorňuje na vlastní nedokonalost, je to v pořádku, neb člověk s tím buď něco dělá anebo se přijme i s ní.

Je to myšlenka, nemám na to aby....

Opravdu chcete být loutkou této karty? Křížení myšlenek lze přebít konstruktivním přístupem, kdy se dá naučit vychytávat v tomto stavu mouchy, případně to propojit ještě jinak. A vůbec nejlepší je to začít řešit. Potom se karta může stát pomocníkem. Rozbor 5 mečů


8 MEČŮ

Tuto kartu nelze mít v lásce, neb blokuje a pokud přímo neblokuje, manifestuje bloky, jež je potřeba nějak odstranit. Svázané ruce. Neuděláte absolutně nic, pouze v pozici zajatce můžete čekat na vysvobození nebo povolení provazů. Rozhodnutí nečiňte, ať bude jakékoli, bude zpravidla špatné. Není špatné a méně špatné. 

Ruce svazuje představa, často představa zrady, v důsledku které se ocitnete v zajetí velmi špatné situace. 

Stává se, že karta představuje varování před situací, kdy nebude ve vaší moci cokoli konat a ovlivnit něco. Jednoduše proto, že nejde o váš boj, ač se vás může sebevíce dotýkat, ale boj někoho jiného, mnohdy blízkého. 

S touto kartou se nepolemizuje. Buď zachováte zdrženlivost, anebo budete v pozici zajatce.  Můžete se jen zařídit sami pro sebe. Nic jiného se dělat nedá. Přebít se dá pouze důvěrou v to, že ten, na kom záleží, to dá. 

Pozitivním významem karty je, když se ptáte, zda něco a .... tady je jednoznačná odpověď NE. Je spoustu věcí, na které je NE tou nejlepší odpovědí.   Rozbor 8 mečů


10 MEČŮ

Soukromě ji také říkám zabiják. Její energie je brutální, ničivá a spolehlivě zadupe do země cokoli i kohokoli. Přichází zpravidla nečekaně, často její předzvěstí bývá 8 mečů. Jenomže vše, co má býti transformováno, musí nejdříve zemřít. Nedá se na ni předem připravit. Dá se dělat jediné, nechat bitvu proběhnout a pokusit se v ní bojovat, ale tak trochu neobvykle, pokud máte přežít.

Tato karta navozuje situaci, kdy je vše zbytečné, špatné, a pokud jste něco udělali, nezáleží na tom, že skvěle, je to najednou na nic a k ničemu. Dokonce to vadí.

Největší chybou je v takové situaci se pokoušet o obhajobu. Naprosto zbytečné, pouze proti sobě dávate k dispozici nové zbraně.  Vysvětlovat.... také naprosto k ničemu. Nikdo neposlouchá. V podstatě máte dvě možnosti. Buď strpět meče v srdci, anebo se tomu postavit a stát si za svým. Jsou to meče, takže síla psychiky bude hrát rozhodnou roli. Pokud nepůjdete na hru, strašně se mně to dotýká, protože právě do ní karta svádí, může se povést situaci otočit. Nenechte si spoutat myšlenky a buďte kreativní. Bez toho probodnutého srdíčka, to jde.  

Jedoduchou taktikou je smířit se se ztrátou a pokusít se najít alespoň malý kousek, jež lze zachránit. S tím malým kouskem pevného pod nohami to můžete otočit, pokud věříte svému přesvědčení a nenecháte se unést ani hněvem, který automaticky nabíhá. 

A ještě jedna věc, podstatná. Tato karta je vším možným, jen ne tím, kdo se vzdává. S pravděpodobností hraničíci s jistotou, Univerzum ji nasadí na něco obdobného znovu. Je potřeba ji tedy ustát ještě lépe. 

Těžko zde hledat benefit, pokud se tazatel neživí jako nájemný vrah. Mám u ní radost, když se ptám na problém a objeví se.... není co řešit. Ve vztahu se ji říká rozchodovka. Jestli ji ustojí, vždy se posune. Ale obecně lze říci, že co přežije tuto kartu, je přežití hodno. Ideální je, když se za ní objeví nějaká dobrá citová karta nebo Velekněžka. Meče značí opakování obdobné situace. Rozbor 10 mečů


10 Holí

Popravdě jsem se dlouze rozhodovala, zda je horší v mečové variantě nebo ve variantě Holí. Bude to asi znít divně, ale když se objeví za sebou, je to skvělé. Jedna přebíjí druhou a možná vyváznete. Pokud se nenecháte ani na minutu zastrašit. To již je o manifestace Vůle a odhodlanost k magickému záměru.   

Varianta Holí je z mého pohledu mnohem horší. Pokud není vybitá 10 mečů (na ni se těžko požívá jiná karta jako přebití), je to břemeno, které se dlouho a dalece nese. Nesvoboda a tyranie se manifestuje na hmotné rovině. Není to taková rychlovka, jako ta mečová. 

Břemena je potřeba se zbavit. Nasadit na ni 10 Mečů je elegantní a funkční řešení. Nic jiného, nežli nekompromisní řešení a konat. Neváhat. Pokud nebude aktivován vnitřní zabiják, stanete se otrokem. Universum má smysl pro černý humor, takže až to ustojíte, zjistíte, že se objeví pomoc. Kupodivu taková bitva, neb obě karty co do síly jsou nastejno, vyřeší hodně a nezbudou potom divné energie. Vynegují se. 

Stejně tak ji lze pozitivně použít proti 10 Mečů. Není to jako hodit kámen do vody, která jej bude dlouze obrušovat. Toto je poměrně rychlá akce.  Rozbor 10 Holí   



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Lilith z pohledu astrologického

The matter is a prison Osobně se domnívám, že Lilith jako taková vyžaduje osobní přístup astrologa, i kdyby tím přístupem mělo být její ignorování. Máme snahu se domnívat, že existuje pouze jedna Lilith (či jeden pohled na Lilith), jenomže již v démonologii si nelze nepovšimnout mnoho vrstev různorodých mýtů o Lilith. Proto máme v astrologii na výběr ze dvou bodů. V dnešní moderní době je velice jednoduché uchopit téma Lilith feministicky anebo ryze démonicky, on rozdíl až tolik velký co do základu nebývá. Jedná se o téma umožňující subjektivní pohled, ten můj vychází z magické transformace a démonologie.  Onen subjektivní přístup začíná v momentě, kdy se astrolog má rozhodnout, zda ve svojí astrologické praxi použije skutečný bod Lilith anebo střední, tedy korigovaný bod, protože Měsíc se nepohybuje přesně elipse, jak předpokládá střední Lilith (rozdíl může být i 5 stupňů). Střední se označuje jako Mean a skutečná jako True. Běžnější se používání Mean Lilith, což kolegy považující Lil

PONDĚLNÍČEK O Uranovi, enochiáně a jasnozřivosti (2/24)

Uran v domech. Zaujal mě v jedné astrologicke skupině dotaz na přechod Urana 1. domem. Jedná se o nesmírně zajímavé téma i v mé osobní rovině.  Právě, když mi Uran dosedl na ascendent, začala jsem pracovat s enochianskými voláními úplně jinak. Vždy jsem věděla, že mi enochiana dělá dobře, ale to bylo takové spíše pocitové, špatně se to vysvětlovalo. V ten moment mi bylo jasné, co si s ní počít a jak. (Toto je na enochianě nejhorší, neb neumíme přesně definovat povahu bytostí, které přijdou, ani přesně neumíme popsat její účinky a nemáme ani jistotu stran rituální stránky věci, neb Dee a Kelly vypracovali systém, který je odpraktikován pouze částečně. Osobní přístup vyžaduje několik opakování a také přestávky v aplikaci, takže se jedná o magii, již lze porozumět až po létech praktikování.)  Samozřejmě, vzhledem k tématu je potřeba se podívat i na dobu, kdy mi Uran procházel 12. domem. On se neocitne na ascendentu jen tak, nějak fungoval i předtím.  Jeho konjunkce s nativní

Poznámky k Martovi

Co si představím, když slyším slovo Mars? Oheň a energie prorážejícího archetypoveho obrazu mužnosti. Sily, které nás nutí jednat či konat. Ona touha mnohdy nutkavá udělat něco.... nesedět jen tak se založenými rukami....něco dělat, nenechat věci jenom tak být. Problém nastává, když tuto sílu začneme realizovat a nemáme pořádně nabito.  Mars může být skvělým válečníkem, jemuž nechybí taktika a dělá vše na vysoké úrovni. Ale také to může být pouze pouliční rváč s vybitými zuby, natrženou slezinou sedící na nemocničním lůžku v poutech.  Právě pozice Marta v horoskopu a jeho vztah k ostatním planetám napoví, zda budeme se bezhlavě vrhat do dobrodružství, hádek, střetů, potom, když nemáme bystrého Merkura schopného podchytit nenadále zvraty a v tom rychle vše řídit, jsme jako běsnící Áres, jemuž padneme za oběť i my sami.  Mars nás umí podržet anebo vrhnout do propasti, na jejímž dně se dolámaní budeme bezmocně plácat, dokud nenapadne jej konečně konstruktivní čin. Skrze tuto planetu dostá