Přeskočit na hlavní obsah

PONDĚLNÍČEK: O lidových zvycích a rčeních z pohledu magie
















Právě jsme šťastně přežili období, které bývá spojeno se spoustou lidových zvyků, rčení a jiných folkloristických libůstek, z nichž některé jsou lokální a jiné naopak jaksi staly se v dnešní době univerzalistickými. Vydat sborník toho, co vše  se v tomto období nesmí, nemá, nemůže, či naopak musí, je vhodné či alespoň doporučeno, by zcela jistě mohlo konkurovat i etickým pravidlům u královského dvora. Ono to hezky vypadá takto sepsané v knize, ale zkuste to vše dodržet a prožít. 

Prostě pro nás, kteří vidíme vášeň v překračování hranic magie, posouvání vědomí do dalších a dalších struktur, je něco takového trochu stěsňující. Nemáme to rádi, jakož ani jakákoli jiná omezení. Ledaže by nám trochu hráblo a uvázali si nějaké to omezeníčko dobrovolně na krk. 

Jádro pudla vězí v tom, že naši předkové žili v poněkud jiných podmínkách, a ti, kteří moc lidovou magií nevládli, viděli jistou záruku právě v dodržování těchto starých zvyků, řídili se rčeními a mnohdy pověrčivě utíkali před vším, co připomínalo špatné znamení.... a že jich bylo! Jakoby se prvek obsažený v křesťanské víře najednou dostal do zvyklostí poněkud staršího data a společně tak zmutovaly. Studovat tyto zvyklostí je užitečné, protože tak pochopíme myšlení mainstreamu doby. Jenom i tehdy museli existovat nějací rebelové.      

Možná jsem měla štěstí, že své období více folkloristické jsem prožila ve společností čarodějek, o několik generací starších nežli já, které svátky až tolik příliš nehrotily. Je zajímaly úplňky a v podstatě takové ty záležitosti kolem slunovratů a rovnodenností.  Svatojánská noc znamenala mnohem více, nežli období kolem vánoc a vánoce a nový rok pro divinaci. To člověk při troše štěstí mohl potkat víly a jiné potvůrky. Ony tradice dodržovaly naoko, aby byl mainstream v klidu, sice se již neupalovalo, ale když se dostat do řečí, tak tyto dámy volily poněkud originálnější způsoby, nežli kvůli nějakým zvyklostem.

Potřebujeme zvyky, které nás omezují? Možná pro sounáležitost, pocit, že někam patříme.... a bez nich bychom to nevěděli? Křesťanství si vždy zakládalo na možnosti volby každého a vzdání se něčeho kvůli Ježíšovi. Proto lidé na sebe brali dobrovolně omezení. Opravdu bychom bez toho byli jako urvaní z řetězu?  

Jestli studujeme zvyky a hledáme v nich stopy po lidové magii, najdeme pouze útržky. Podstatou každé magie je svoboda a nesvázanost. Je to asi stejně pravdivé jako svíčkové rituálky provozované v dnešní době dětmi na tik-toku. 
Magie vždy byla o tom odvážit se změnit realitu a umět si o to kvalifikovaně říci. Ne všude byl po ruce Grimoire. V oblasti, kterou jsem poznala, šlo o improvizaci z holé ruky dolněnou pár pomůckami, v nichž najít systém je těžké, neb se bralo, co právě bylo po ruce. A pokaždé trochu jiné zaklínadlo....protože i tato mají jistá omezení. 

Tradiční zvyky nám mohou některé věci objasnit, ale je potřeba dostat se na jejich podstatu, jinak naopak, stanou se spíše formou, která nás bude omezovat.  

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Lilith z pohledu astrologického

The matter is a prison Osobně se domnívám, že Lilith jako taková vyžaduje osobní přístup astrologa, i kdyby tím přístupem mělo být její ignorování. Máme snahu se domnívat, že existuje pouze jedna Lilith (či jeden pohled na Lilith), jenomže již v démonologii si nelze nepovšimnout mnoho vrstev různorodých mýtů o Lilith. Proto máme v astrologii na výběr ze dvou bodů. V dnešní moderní době je velice jednoduché uchopit téma Lilith feministicky anebo ryze démonicky, on rozdíl až tolik velký co do základu nebývá. Jedná se o téma umožňující subjektivní pohled, ten můj vychází z magické transformace a démonologie.  Onen subjektivní přístup začíná v momentě, kdy se astrolog má rozhodnout, zda ve svojí astrologické praxi použije skutečný bod Lilith anebo střední, tedy korigovaný bod, protože Měsíc se nepohybuje přesně elipse, jak předpokládá střední Lilith (rozdíl může být i 5 stupňů). Střední se označuje jako Mean a skutečná jako True. Běžnější se používání Mean Lilith, což kolegy považující Lil

PONDĚLNÍČEK O Uranovi, enochiáně a jasnozřivosti (2/24)

Uran v domech. Zaujal mě v jedné astrologicke skupině dotaz na přechod Urana 1. domem. Jedná se o nesmírně zajímavé téma i v mé osobní rovině.  Právě, když mi Uran dosedl na ascendent, začala jsem pracovat s enochianskými voláními úplně jinak. Vždy jsem věděla, že mi enochiana dělá dobře, ale to bylo takové spíše pocitové, špatně se to vysvětlovalo. V ten moment mi bylo jasné, co si s ní počít a jak. (Toto je na enochianě nejhorší, neb neumíme přesně definovat povahu bytostí, které přijdou, ani přesně neumíme popsat její účinky a nemáme ani jistotu stran rituální stránky věci, neb Dee a Kelly vypracovali systém, který je odpraktikován pouze částečně. Osobní přístup vyžaduje několik opakování a také přestávky v aplikaci, takže se jedná o magii, již lze porozumět až po létech praktikování.)  Samozřejmě, vzhledem k tématu je potřeba se podívat i na dobu, kdy mi Uran procházel 12. domem. On se neocitne na ascendentu jen tak, nějak fungoval i předtím.  Jeho konjunkce s nativní

Poznámky k Martovi

Co si představím, když slyším slovo Mars? Oheň a energie prorážejícího archetypoveho obrazu mužnosti. Sily, které nás nutí jednat či konat. Ona touha mnohdy nutkavá udělat něco.... nesedět jen tak se založenými rukami....něco dělat, nenechat věci jenom tak být. Problém nastává, když tuto sílu začneme realizovat a nemáme pořádně nabito.  Mars může být skvělým válečníkem, jemuž nechybí taktika a dělá vše na vysoké úrovni. Ale také to může být pouze pouliční rváč s vybitými zuby, natrženou slezinou sedící na nemocničním lůžku v poutech.  Právě pozice Marta v horoskopu a jeho vztah k ostatním planetám napoví, zda budeme se bezhlavě vrhat do dobrodružství, hádek, střetů, potom, když nemáme bystrého Merkura schopného podchytit nenadále zvraty a v tom rychle vše řídit, jsme jako běsnící Áres, jemuž padneme za oběť i my sami.  Mars nás umí podržet anebo vrhnout do propasti, na jejímž dně se dolámaní budeme bezmocně plácat, dokud nenapadne jej konečně konstruktivní čin. Skrze tuto planetu dostá