Přeskočit na hlavní obsah

Pár tipů pro výklad tarotu

Tajemno, šustění karet, minulost, budoucnost přítomnost, možná i špetka magického...
To vše láká k výkladů karet, a tak v každé generaci máme dostatek zájemkyň, občas i nějakého zájemce, naučit se vykládat karty.

Původním záměrem tohoto blogu bylo popisovat pouze tarot a věnovat se tarotu ze všech možných stran. Místo psaní knihy, když již tolik knih o tarotu spatřilo světlo světa. Trochu se mi matérie rozrostla, takže psát příspěvek o tom, jak začít s tarotem, začínám teprve teď. Ale možná je to tak lepší.
Je jedno, jaká je motivace čtenáře, i jakou má doma tarotovou sadu, pouze majitele andělských sad varuji, že místy se zde může dočíst pro sebe něco tvrdšího. Potom ať je srozuměn s tím, že ty opeřené potvory mám ráda, ony mně zřejmě také, neb je neobtěžuji kartami, ani kyvadlem, a když jde o něco, co spadá do jejich kompetence, umíme se velmi hezky domluvit.

jak začít? 

Nejtalentovanější vykladači, které jsem poznala, začínali poměrně jednoduše, vzali si do rukou karty a šlo to. Bez knihy, bez kurzu, bez potřeby cokoli vysvětlovat. Měli v ruce karty, měli otázku a bez ničeho věděli. Je jedno, že hromada karet, na kterou nebyli zvyklí jím při míchaní z rukou div nevypadla a vypadalo to dosti bláznivě, jakmile táhli, měli vyhráno. Takoví lidé nepotřebují ujišťovat, že to dělají správně, oni to vědí. Pro takové lidi je literatura pouze doplňkem a ujasněním si  dílčích věcí. 

Umění divinace vyžaduje zvláštní druh talentu, ne každý jej má a nedá se tomu naučit. Ale využití tarotu je mnohostranné a každý se může naučit, jak tento systém si může minimálně pro sebe používat. Je to jen o vášni a chtění. Když vás karty lákají, proč to nezkusit?

Takže sada karet. Je fajn mít takovou, která zaujme a kvůli ní to čověk dělá. Zjišťuje, PÁTRÁ..., chce si s ní povídat. Ideální by bylo, kdyby to byl Rider-Waite tarot. Jenomže ne každého osloví. A ne každý si najednou koupí svojí sadu a Rider-Waita. zejména, když ještě neví, zda dobrodružství brzo neskončí. Jenomže nejvíce materiálů a i knih je na tuto sadu vázáno. Je univerzální. Proto je vhodné si ty  obrázky najít alespoň online a srovnat je s těmi, které máte. Uvědomění si rozdílů mezi touto sadou a vaší pomůže hodně při přemýšlení o tom, jak karty interpretovat. Postavy budou vykonávat obdobnou činnost, ale budou vypadat trochu jinak, jinak se pohybovat, budou jinak barevné. 
Práce s tarotem má význam a člověk se z karet něco doví, pokud naváže kontakt se svojí imaginací. Není podstatný vztah s knižečkou o tarotu, ani s lektorem na tarotovém kurzíku, pouze vlastní vztah s kartami. Pro začátek je potřeba si jen přečíst, že tarot má 78 karet, z toho 22 Karet Velké arkány, 40 karet malé arkány rozdělené podle živlů (10 ohně, 10 vody, 10 země a 10 vzduchu) a 16 dvorních karet, 4 figury z každého živlu. 

Je důležité s každou kartou si navázat svůj vztah, třeba jen s jednou denně, uvědomovat si, jaké emoce vzbuzuje (ne jaké píše knížka, že by měly vzbuzovat).  Tato práce na začátku má velký význam pro každého. 

 jak dál?


 Je velmi zajímavé podívat se po seznámení se s vlastní sadou i na nějakou literaturu o tarotu. Té je hodně na trhu, jen si vybrat. Pokusím se vyjmenovat autory, kteří podávají tarot v souvislostech a jejich postřehy jsou aplikovatelné v praxi. Mohu doporučit na začátek Barbaru Moon a její Jak vykládat tarotové karty snadno a podle sebe. Kniha je založena na Rider Waite tarotu a popisuje stručně každou kartu v praktických souvislostech.
Dalším zajímavým autorem je Hajo Banzhaf. Za života napsal hodně knih o Rider Waite tarotu zejména, které jsou aplikovatelné i na jiné sady z tohoto tarotu vycházející.
 Pokud čtenář podléhl kouzlu Crowleyho Thotova tarotu, tak se oplatí pořídit si něco od Gerda Zieglera. Jeho knihy jsou velmi inspirativní.

Z českých autorů vzpomenu Zuzanu Antares, ta psala jak obecně o tarotech, tak i o Crowleyho tarotu. Oplatí se mít v tarotové knihovně alespoň jednu knihu od ní.

Ohledně kurzů jsem v rozpacích, sama jsem žádný neabsolvovala a neznám nikoho z vykladačů, kdo by takový kurz absolvoval. Toto rozhodnutí poechám na čtenáři a jeho intuici. Jen je potřeba si dát pozor, aby se nesnažil za každou cenu kopírovat lektora.

Sezení nad tarotem s jinými vykladači je velmi povzbuzující pro další praxi. Taková výměna zkušenosti je mnohdy k nezaplacení. Může jít o osobní setkání anebo i o online skupinu.   




Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Spálené planety

Spálená planeta (od 0,15 až 4 stupně od Slunce) sice znamená, že zrozenec má sklony k jednání, myšlení či vnímání pod vlivem jejího poškození, ale také má šanci z jejího popela povstat jako Fénix. Ačkoli podle zaužívané interpretace by taková planeta měla stabilně zrozenci podkopávat nohy. Tento příspěvek si dovoluji napsat, protože jsem v praxi u různých zrozenců měla možnost nalézt způsob, jak využít přednosti této pozice a narovnat její handicapy. Pravda, není to pouze otázkou jednoho rozboru horoskopu, ale být nápomocen i při různých situacích natolik, aby si zrozenec tyto věci uvědomoval a vytvořil si návyk na trochu jiný model chování.   Chci svým příspěvkem připomenout, že spálené planety nemůžeme brát jako známku neměnné idiocie v jisté oblasti, nýbrž je vhodnější k nim přistupovat jako k jistému omezení, které může umožnit trochu jiný pohled, a s nímž lze pracovat.  Spálená Venuše Se spálenou Venuši se lze jen stěží vyhnout ohromným citovým zklamáním.  Subjektivně taková situa

Lilith z pohledu astrologického

The matter is a prison Osobně se domnívám, že Lilith jako taková vyžaduje osobní přístup astrologa, i kdyby tím přístupem mělo být její ignorování. Máme snahu se domnívat, že existuje pouze jedna Lilith (či jeden pohled na Lilith), jenomže již v démonologii si nelze nepovšimnout mnoho vrstev různorodých mýtů o Lilith. Proto máme v astrologii na výběr ze dvou bodů. V dnešní moderní době je velice jednoduché uchopit téma Lilith feministicky anebo ryze démonicky, on rozdíl až tolik velký co do základu nebývá. Jedná se o téma umožňující subjektivní pohled, ten můj vychází z magické transformace a démonologie.  Onen subjektivní přístup začíná v momentě, kdy se astrolog má rozhodnout, zda ve svojí astrologické praxi použije skutečný bod Lilith anebo střední, tedy korigovaný bod, protože Měsíc se nepohybuje přesně elipse, jak předpokládá střední Lilith (rozdíl může být i 5 stupňů). Střední se označuje jako Mean a skutečná jako True. Běžnější se používání Mean Lilith, což kolegy považující Lil

PONDĚLNÍČEK O Uranovi, enochiáně a jasnozřivosti (2/24)

Uran v domech. Zaujal mě v jedné astrologicke skupině dotaz na přechod Urana 1. domem. Jedná se o nesmírně zajímavé téma i v mé osobní rovině.  Právě, když mi Uran dosedl na ascendent, začala jsem pracovat s enochianskými voláními úplně jinak. Vždy jsem věděla, že mi enochiana dělá dobře, ale to bylo takové spíše pocitové, špatně se to vysvětlovalo. V ten moment mi bylo jasné, co si s ní počít a jak. (Toto je na enochianě nejhorší, neb neumíme přesně definovat povahu bytostí, které přijdou, ani přesně neumíme popsat její účinky a nemáme ani jistotu stran rituální stránky věci, neb Dee a Kelly vypracovali systém, který je odpraktikován pouze částečně. Osobní přístup vyžaduje několik opakování a také přestávky v aplikaci, takže se jedná o magii, již lze porozumět až po létech praktikování.)  Samozřejmě, vzhledem k tématu je potřeba se podívat i na dobu, kdy mi Uran procházel 12. domem. On se neocitne na ascendentu jen tak, nějak fungoval i předtím.  Jeho konjunkce s nativní