Přeskočit na hlavní obsah

Účinné využití astrologie pro magii

 


V rámci západní tradice sehrávala astrologie důležitou roli i z pohledu magie. Do dnešních dob se dochovalo použití vycházející ze Šalamounových klíčů, podle astrologických konstelací konkrétní bytosti se evokační rituály prováděly, když v daném znamení stávala příslušná planeta v takové konstelaci, jež napovídala magickému záměru. Nutno podotknout, že středověcí mágové znali umění astrologie a mnozí dodnes citovaní astrologové se věnovali magii, ač toto oficiálně přiznat nemohli. Často astrologie a alchymie, které byly společensky přeci jenom více přijatelné (ani zde nebylo vyloučeno úplně potrestání, když se astrolog či alchymista znelíbil).  Astrologické konstelace se dovozovaly z grimoire.

Techniky středověké astrologie až tolik s tranzity nepočítaly, ale sofistikovanější magie vycházela z pohybu planet toho, v jehož prospěch měl být rituál prováděn. Zde záleželo na jeho účelu. Je potřeba říci, že tradiční západní astrologie má s tou moderní společného toho mnohem méně, nežli by se laikovi zdálo. Jedná se o samostatnou větev astrologie členěnou podle různých období a také podle přístupu, který konkrétní astrolog praktikoval. A právě v tom je největší obtíž při jejím studiu. Ani se nenadáte a zjišťujete, že jenom hlavní směry prováděly stejnou věc poněkud odlišným způsobem. Musíme mít také na paměti, že astrologie, respektive její znalost nebyla masově rozšířená a ani dostupná natolik, jako dnes moderní astrologie, a vlastně kdo má chuť číst v angličtině, i astrologie tradiční. I moderní astrologie má různé přístupy a postupy podle dané astrologické školy, a aby to bylo ještě více komplikované, každý astrolog má vlastní metody, na které přísahá. Jednoduše, ač astrologie může působit jako něco rigidního a striktního, obsahuje dostatek prostoru pro vlastní invenci.

Kdyby toto chaosmágové jen tušili, jejich pocit chaosu v rámci různých astrologických metod by ještě vzrostl. Dalo by se zde hezky měnit přesvědčení. Problém je v tom, abyste se z moderní astrologie vydali cestou tradičního přesvědčení, chce to několik let studia a zvyku na úplně jiný přístup. Nejde si říci, tento měsíc budu to a příští měsíc budu ono. Míchat různé metody může také skončit jako nekonvenční guláš neznající hranic s velmi pochybnými výsledky. Velmi zajímavou oblastí jsou v tomto směru tranzity, které vyžadují naprosto otevřený přístup počítající s individuálními výkyvy. Na čem se ale shodneme, zpětně nám tranzity tak nějak osvětlují vše. Ovšem udělat na jejich základě divinace směrem do budoucnosti je podnik postavený na roveň věštění z pivních tácků nebo polámaných krekrů. A čím vás takový astrolog moderního ražení totálně vytočí, jemu vůbec nejde o budoucnost, on si prosím pěkně řeší jenom to, v čem má být zakopaný pes.

Astrologii považuji za svoji vášeň, která mi dává odpovědi na fungování Univerza. Také je zde potřeba nemálo pokory, protože nikdy nemůžeme vědět, zda nevidíme pouze zlomek z celého kruhu. A nejhorší je, že s tím moderní astrolog počítá. Cokoli se nám jako divinace povede, považujeme za dar, který nemusel tak docela vyjít pouze z naších schopností, některé věci jednoduše chtěly býti poznány.

Co je jasné, je rozložení planet v jakémkoli horoskopu. Ovšem jeho interpretace je již věcí jinou. A právě tato interpretace představuje nesmírně kreativní činnost, která, když se povede, je neuvěřitelně úžasným nástrojem. Měla jsem kdysi kamarádku, která si interpretovala z tranzitů přesný den, kdy má vsadit sportku, protože vyhraje. Byl tam ohromný potenciál. Jenomže pes byl zakopaný v tom, že sama měla zdravotní problémy, a tak napsala čísla a požádala velmi důrazně manžela, aby vypsal tiket a vsadil. Byl to právě v ten den zaměstnaný pán, takže to neprovedl a přišli tak o výhru 80 tisíc.

Toto je přímo modelový příklad toho, že astrologie ukazuje jistý potenciál, ovšem vyžaduje součinnost zrozence, aby se vůbec naplnil. Nejhorší na tom je, že tento potenciál může být vázaný na určitý okamžik, potom se již opakovat nemusí.

Kdybychom leželi denně v tranzitech a zabývali se různými potenciály, nestíháme žít a možná se i z toho zblázníme. Proto je velmi vhodné zaměřit se pouze na jistou oblast, tu, jež nás pálí a potřebujeme ji vyřešit. Moje kamarádka potřebovala řešit situaci, kdy manžel neuváženým přístupem nasekal menší dluhy a vyhraná částka by jejich situaci vyřešila. A spoléhala při řešení na spolupráci jedince, u něhož si aktuální tranzity nenastudovala. Popravdě, také bych to nedělala, dovodit z toho, zda tam ten tiket zanese či ne, je neuvěřitelně hodně práce zabírající čas. Proto, když již něco zjistíme, musíme spoléhat na vlastní síly, je to přeci vázáno na náš horoskop.

Provázání astrologie s magii vytváří důmyslný systém, protože v magii spoléháme na vlastní síly. Právě proto se ráda zaměřují na horoskopy těch, kteří magii praktikuji, anebo alespoň jsou ochotni skutečně prožít potenciál, který jím jejich horoskop poskytuje a jakoukoli formou seberozvoje na jejich prožití pracovat. Jestliže mám nastudovaný něčí horoskop zrození, jsem schopna právě z tranzitů stanovit, kdy bude nejvhodnější provést rituál směřující za určitým záměrem a také, v rámci toho, s čím vším daný jedinec magicky pracuje, i která z těchto forem bude nejvhodnější. Stejně tak, když se jedinec zabývající magií dostane do problémů, lze zjistit, co sám si provedl. Protože problém je pouze reakcí Univerza na to, čím sám se proti svému záměru postavil.         

V magii, jestliže je součástí života probíhá více či méně rychle proces transformace, aby adept poznal svojí Pravou Vůli a realizoval ji. Velmi zjednodušeně řečeno se jedná o poznání a navázání vědomého kontaktu se svým átmanem, HGA. Jistě, techniky moderní magie s astrologií nepočítají a po adeptech nevyžadují astrologické vědění. Popravdě chtělo by to hodně pevnou vůli tolik let studia pouze pro toto. Protože právě toto spojení navazujeme realizaci svého vlastního potenciálu a překonávání toho, co této realizaci brání. Vidím tak totiž sebe samotné, ve své vlastní podstatě.  Nejedná se o běžný přístup, jedná se o můj přístup, neb jsem již několik let rozhodnutá stávat se Sebou. K tomuto je potřeba mít vizi, pracovat na sobě, stát si za sebou, dopracovat se k nestrannosti, nelpět na lidské hlouposti a idiocii, nenechat se stahovat tím, co potřebujeme… A také potřebujeme podporu na jemné hmotě i na hmotě.

V tomto směru mám vyzkoušeno nejenom na sobě, že přístup skrze astrologii představuje vodítko, protože jedinec je donucen zpracovávat postupně tři různé pohledy na svůj horoskop a srovnat jej se čtvrtým. Práce s vlastním horoskopem znamená nejenom si jej přečíst, ale zejména s ním pracovat a jeho potenciál rozvíjet skrze příležitosti, jež nám právě život nabízí. Nejde o to, co ostatní nebo co my uděláme pro ostatní. Při takové práci, je nejvíce podstatné, abychom uměli jednat v souladu se svojí vlastní podstatou.  

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

12. dům v horoskopu

Jedná se o dům, na nějž není z pohledu středověké astrologie nazíráno jako na příjemné místo. Napadá mně podobnost s magií, i zde středověká magie měla tendence vnímat vliv démonů jako něco nesmírně škodlivého. Jenomže stejně jako 12. dům máme všichni, máme všichni v sobě i démonickou stránku. Stát se světcem znamenalo ujít cestu vedenou skrze křesťanskou mystiku, vidět za význam věcí a dostat se do stavu, kdy to démonické v nás nám neškodí nevhodným filtrem, přes který si můžeme naprosto nevhodně projektovat své okolí. Nechci tvrdit, že 12. dům je domem démonů, oni tak nějak podle zaměření člověka mohou působit v jakémkoli domě. Např. asc. v Býku má sklony k obžerství, ve Lvovi k pýše atd., Kozoroh v 2. domě typický lakomec, Střelec v 7. domě smilník. To ovšem ještě neznamená, že každý člověk s asc. v Býku je chodící koule, může být, pokud si nedá pozor na přehánění své vášně. A ani to neznamená, že musí zůstat koulí po celý svůj život.  Tento dům nám ukazuje, čemu budeme čelit a jako

Lilith z pohledu astrologického

The matter is a prison Osobně se domnívám, že Lilith jako taková vyžaduje osobní přístup astrologa, i kdyby tím přístupem mělo být její ignorování. Máme snahu se domnívat, že existuje pouze jedna Lilith (či jeden pohled na Lilith), jenomže již v démonologii si nelze nepovšimnout mnoho vrstev různorodých mýtů o Lilith. Proto máme v astrologii na výběr ze dvou bodů. V dnešní moderní době je velice jednoduché uchopit téma Lilith feministicky anebo ryze démonicky, on rozdíl až tolik velký co do základu nebývá. Jedná se o téma umožňující subjektivní pohled, ten můj vychází z magické transformace a démonologie.  Onen subjektivní přístup začíná v momentě, kdy se astrolog má rozhodnout, zda ve svojí astrologické praxi použije skutečný bod Lilith anebo střední, tedy korigovaný bod, protože Měsíc se nepohybuje přesně elipse, jak předpokládá střední Lilith (rozdíl může být i 5 stupňů). Střední se označuje jako Mean a skutečná jako True. Běžnější se používání Mean Lilith, což kolegy považující Lil

PONDĚLNÍČEK O Uranovi, enochiáně a jasnozřivosti (2/24)

Uran v domech. Zaujal mě v jedné astrologicke skupině dotaz na přechod Urana 1. domem. Jedná se o nesmírně zajímavé téma i v mé osobní rovině.  Právě, když mi Uran dosedl na ascendent, začala jsem pracovat s enochianskými voláními úplně jinak. Vždy jsem věděla, že mi enochiana dělá dobře, ale to bylo takové spíše pocitové, špatně se to vysvětlovalo. V ten moment mi bylo jasné, co si s ní počít a jak. (Toto je na enochianě nejhorší, neb neumíme přesně definovat povahu bytostí, které přijdou, ani přesně neumíme popsat její účinky a nemáme ani jistotu stran rituální stránky věci, neb Dee a Kelly vypracovali systém, který je odpraktikován pouze částečně. Osobní přístup vyžaduje několik opakování a také přestávky v aplikaci, takže se jedná o magii, již lze porozumět až po létech praktikování.)  Samozřejmě, vzhledem k tématu je potřeba se podívat i na dobu, kdy mi Uran procházel 12. domem. On se neocitne na ascendentu jen tak, nějak fungoval i předtím.  Jeho konjunkce s nativní