Přeskočit na hlavní obsah

PONDĚLNÍČEK: Jak se nepřizabít důležitky (o 2 aspektech)



Mnozí lidé mají představu, že v astrologii se jedná o hru znamení. Tedy si načtou, jak která planeta působí jak v kterém znamení a dávají si takto dohromady archetypy jako v lihu naložené preparáty a chtějí vidět fungující organismus. Omyl, v astrologii jde o vztahy mezi planetami především. A právě pro posouzení kvality tohoto spojení je podstatné znamení, jehož energie planeta aktivuje, jak to má s vládcem znamení, a také i dům, v jehož kulisách se působení aspektu odehraje. Hodně napoví i planety retrográdní a neaspektované.      

 Astrologie, pokud si uvědomujeme onen kulečník mezi planetami, nám opravdu hodně napoví, ba dokonce přímo uhodí hřebík na hlavičku, proč s někým vyjdeme a s někým naopak ne. Sice, když se vidíme, proběhnou sympatie či  nesympatie, a utvoříme si mnohdy mylný úsudek, zatímco synastrický horoskop  to vychytá a uklidňovat se, že kompozit vypadá lépe.... kompozit řeší ideální stav, kam by vztah měl směřovat. Kdybychom vztah s každým, s nímž pracujeme nebo potkáváme se cíleně někam směřovali, možná bychom neměli čas na sebe. 

Planety mají mezi sebou rozehrané vztahy, říkáme jím aspekty. Aniž bychom museli pitvat každý detail, napoví nám, co máme sami rádi a na co jsme alergičtí. Čím těsnější aspekt, tím silnější. Příliš velký rozptyl je tzv. aspektem dobré vůle, často se využívá ke zpracování některých záležitostí.  

Jedním z mých silných aspektů je vztah mezi Sluncem a Uranem. V mém případě orbis není ani stupeň. Je pro mně naprosto nemožné řídit se cizími radami. Situace, v nichž se nacházejí ostatní u mně jednoduše probíhají jinak. Což je přesně to, čemu nikdy neporozumí těsný aspekt Merkur- Jupiter. Zkušenost mi ukazuje, že je jedno jaký. Tady stačí přesně do 5 stupňů, a čím jsme si bližší, tím více se natvrdo sekneme na doživotí. Takových příladů jsem si
 odžila více. 

Není problém v tom, že bych tyto jinak docela bystře přemýšlející lidi nedala nebo na ně řvala, problém je v tom, že oni nedají mojí reakci. Jejich arénou je myšlení - rácio, alfa a omega. Tvrdí, že nejsou jenom racionální, protože mají intuici. Jako mají, trochu slabší level, protože vnímají něco, co nemají odvahu konkretizovat, natož ji smysluplně popsat, aniž by z toho vyšla haluz. Jejich "intuice" bývá často projekcí ve stylu:  jak oni jsou geniální oproti ostatním, či jak odhalili manipulaci, zlobu, magický útok ... protože Jupiter obzvláště v této konstelaci, nedopustí, aby na něj někdo jen tak obyčejně kašlal.  

Přesto si tito lidé o sobě myslí, že vědí všechno a ve svém načepýřeném Jupiterovi mají klapky na očích a myslí si, že všichni běhají po stejných vyježděných drahách a oni výjimeční mají nadhled a vidí to. 
"Podle sebe soudím tebe." si mohou oprávněně dát na výkladní skříň.
 Je nutno říci, že toto platí jak ohledně dobrých stránek své osobnosti, ty předpokládají i u ostatních, tak i u manifestace necností. 

Podávat jím informaci o diverzitě se míjí účinkem, oni pouze překřičí vše svým neustálým zdůvodňováním anebo hlásaním svých mouder. Také extrémně rádi povídají o tom, co kde četli, co kde slyšeli, čemu se věnují, jak moc a kvalitně se tomu věnují, kolik let se tomu věnují, jak měli těžký osud, jak co geniálně vyřešili, jako jím ten či onen závidí a jede po nich, jak se musí překonávat pro dobro nějaké věci, kolik ústrků a utrpení museli zpracovat. Je těžké se dostat ke slovu kvůli proudu řeči, jisté samomluvě a předem dávají poměrně jednoznačně najevo, jak odmítají cokoli jiného.

Popovídat si znamená, je nechat hovořit. 

Poměrně nělibě nesou kohokoli, kdo vnímá svět jinak. Často mají dojem, že kdokoli jiný to má tak strašně jednoduché, pouze oni museli překonat tolik překážek. Často vnímají lidi ve stylu, ten hajzl se do mně naváží, útočí na mně, jede po mně, kopíruje mně, musí dělat všechno jako já. Je pro ně nesmírně těžké vnímat detaily, protože opravdu intuice u nich je aktivována způsobem, který vyzvedává jejich sebedůležitost. Aby k tomuto jevu nedocházelo a tento askpekt měl vůbec šanci uchopit i jiný pohled, je potřeba mít méně těsný aspekt (orbis 6 a více).    

Znamení a dům pouze blíže specifikují oblast, kde se navzájem sekneme. Jestliže jde o plus - mínus vrstevníky,  mám u tohoto aspektu vymalováno. Naše planety od Jupitera výše nemají šanci na sebe vidět. Právě proto, že naše planety na sebe nevidí, držíme k sobě zpočátku sympatie. Jenomže Uran nezastavíš, zejména ne při magické transformaci a stane se něco (čti provedu něco), že ti lidé se začnou chovat jakoby jím nad hlavou visela gilotína a toho povyku, co najednou ztropí. Neudělám nic dramatického, pouze bezděky v nich spustím reakci, kdy mají tendence k paranoidním reakcím. 

Právě díky ním se dovím o sobě vždy něco hezkého, z čehož již lze poskládat osobní mýtus. Cítí se hodně ublíženě, ukřivděně, ohroženě a nepopustí je to ani po létech. Obvykle jde o obavyy z magického útoku či z manipulace. Kdyby tito jedinci porozuměli astrologii, věděli by, že snaha se do mně navážet přesně tento efekt vyvolává. Ale to je již o tochu jiném mém aspektu.  

Astrologie v sobě zahrnuje jisté uklidnění, když si uvědomíme, že lidé se chovají přesně tak, jak lze ze hry mezi jejich planetami vyčíst. Ovšem lze se vymanit z vlády takového aspektu? 

Nejde o to, vymazat aspekt, to se nezvládne, ani když budete mít siderický horoskop. Je potřeba přijout věci, které jistý těsný aspekt tropí a uvědomit si, jak právě u nás fungují. Astrologie naproti jinému sebezpytu má tu výhodu, že poměrně přesně věcí pojmenovává, a tak úlohou komerně pracujícího astrologa (ano, také to tak mám), je podat klientovi pravdu, kterou unese a způsobem, kterým ji unese. Její nevýhodou je nekolikatileté studium literatury a konkrétních horoskopů, než jsme schopni podat druhému rozbor mnohem kvalitnější, než na něj vyplivne ten na Najdi se, Astrodienst apod. 

Jestliže o sobě něco víme, uvědomíme si to, jsme schopni změnit svůj přístup natolik, aby aspekt nepředstavoval naše omezení. Velkou roli v tom budou hrát i ostatní části horoskopu, neb z horoskopu jako celku velmi rychle poznáme, jak své handicapy narovnat. Každý z nás má nějakou formu projevu, v podstatě o tom hra mezi planetami je, jde jen o to, aby porozuměl tomu, proč se mu s některými lidmi dějí některé věci. Někdy stačí málo a místo nedorozumění, je zde porozumění situaci. Potom umíme myslet a jednat o všem (i ovšem) trochu jinak.         

Transformace v magii není jednoduchou záležitostí, neb nás nutí jaksi narovnávat se. Podle toho, jak si vedem v běžných věcech, probíhá i naše transformace. Bez nich se k pořádné aktivaci transsaturnských planet nedostaneme. V astrologii toto vidíme podle aspekt s planetami od Slunce do Jupitera.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Lilith z pohledu astrologického

The matter is a prison Osobně se domnívám, že Lilith jako taková vyžaduje osobní přístup astrologa, i kdyby tím přístupem mělo být její ignorování. Máme snahu se domnívat, že existuje pouze jedna Lilith (či jeden pohled na Lilith), jenomže již v démonologii si nelze nepovšimnout mnoho vrstev různorodých mýtů o Lilith. Proto máme v astrologii na výběr ze dvou bodů. V dnešní moderní době je velice jednoduché uchopit téma Lilith feministicky anebo ryze démonicky, on rozdíl až tolik velký co do základu nebývá. Jedná se o téma umožňující subjektivní pohled, ten můj vychází z magické transformace a démonologie.  Onen subjektivní přístup začíná v momentě, kdy se astrolog má rozhodnout, zda ve svojí astrologické praxi použije skutečný bod Lilith anebo střední, tedy korigovaný bod, protože Měsíc se nepohybuje přesně elipse, jak předpokládá střední Lilith (rozdíl může být i 5 stupňů). Střední se označuje jako Mean a skutečná jako True. Běžnější se používání Mean Lilith, což kolegy považující Lil

PONDĚLNÍČEK O Uranovi, enochiáně a jasnozřivosti (2/24)

Uran v domech. Zaujal mě v jedné astrologicke skupině dotaz na přechod Urana 1. domem. Jedná se o nesmírně zajímavé téma i v mé osobní rovině.  Právě, když mi Uran dosedl na ascendent, začala jsem pracovat s enochianskými voláními úplně jinak. Vždy jsem věděla, že mi enochiana dělá dobře, ale to bylo takové spíše pocitové, špatně se to vysvětlovalo. V ten moment mi bylo jasné, co si s ní počít a jak. (Toto je na enochianě nejhorší, neb neumíme přesně definovat povahu bytostí, které přijdou, ani přesně neumíme popsat její účinky a nemáme ani jistotu stran rituální stránky věci, neb Dee a Kelly vypracovali systém, který je odpraktikován pouze částečně. Osobní přístup vyžaduje několik opakování a také přestávky v aplikaci, takže se jedná o magii, již lze porozumět až po létech praktikování.)  Samozřejmě, vzhledem k tématu je potřeba se podívat i na dobu, kdy mi Uran procházel 12. domem. On se neocitne na ascendentu jen tak, nějak fungoval i předtím.  Jeho konjunkce s nativní

Poznámky k Martovi

Co si představím, když slyším slovo Mars? Oheň a energie prorážejícího archetypoveho obrazu mužnosti. Sily, které nás nutí jednat či konat. Ona touha mnohdy nutkavá udělat něco.... nesedět jen tak se založenými rukami....něco dělat, nenechat věci jenom tak být. Problém nastává, když tuto sílu začneme realizovat a nemáme pořádně nabito.  Mars může být skvělým válečníkem, jemuž nechybí taktika a dělá vše na vysoké úrovni. Ale také to může být pouze pouliční rváč s vybitými zuby, natrženou slezinou sedící na nemocničním lůžku v poutech.  Právě pozice Marta v horoskopu a jeho vztah k ostatním planetám napoví, zda budeme se bezhlavě vrhat do dobrodružství, hádek, střetů, potom, když nemáme bystrého Merkura schopného podchytit nenadále zvraty a v tom rychle vše řídit, jsme jako běsnící Áres, jemuž padneme za oběť i my sami.  Mars nás umí podržet anebo vrhnout do propasti, na jejímž dně se dolámaní budeme bezmocně plácat, dokud nenapadne jej konečně konstruktivní čin. Skrze tuto planetu dostá