Přeskočit na hlavní obsah

Jak na tarot VI - Co cítíme

 


A jsme na konci malé arkány, již ukončuji popisem pohárů. Pohárové karty vyložit je poměrně těžší, neb vyžadují trochu empatie a napoví nám něco o té části nás, která se kontroluje nejhůře. Popisuji naše pocity, emoce a vjemy. Mohou být paradoxně tím nejtěžším, neb představit si emoce nemusí vždy být jednoduché, máme tendenci posuzovat podle jistého subjektivního prvku. 

Předchozí části: 

začněte od spodu I

Pohárové karty mají nejblíže k tomu, co nazýváme intuicí. Jestliže máme poznat, jak jsme na tom s intuicí a nechceme lovit kartu typu dobřě či špatně, tak potřebujeme vyzvědět, nakolik naše intuice bývá provázaná s myšlením. Protože právě vjem a jak s ním naložíme, posoudíme jej, vypovídá o tom, nakolik jsme intuitivní. Pocity a podobně mívá dosti lidí. Ale ne každý se nimi řídí. Hodně z nás, myslím ty, kteří jsou na tom lépe si říkají, že já osel (kráva) se neřídila tím, co jsem cítila. 

Nu, třeba takové Eso, to je chaos něčeho, co neumíme dobře pojmenovat. Je to skvělé, pokud něco takového začínáte cítit, ovšem žádoucí je přeci jenom se nějak zorientovat. V Esu poháru totiž nevíme, zda se nám situace líbí, nelíbí, mnohdy do toho vcházejí vlivy, jimž nerozumíme. Je potřebné se tím nenechávat vyvádět z míry a nahodit důvěru. Důvěra je strašně těžká, jenomže bez ní poměrně vysoce stoupá pravděpodobnost, že provedete nějakou racionální hloupost, které můžete i po několik let zpětně litovat. 

Důvěra v Eso pohárů způsobí, že si kartu oblíbite, neb se s ní naučíte fungovat. Jistě, je to emocionální smršť, jako kdyby Vám právě někdo aktivoval znamení Ryb a jestě přes to přehnal několik párů švitořivých Blíženců.... ale co na tom, i emoce je fajn poznávat a  umět se na jejich vlně vézt. Pokud ovšem za esem nemáte 7 pohárů. Což je zaručená haluz, opilství, zdrogování... 

Jestliže Eso ustojíte nastupuje poměrně milá 2 pohárů, kde je vše v rovnováze.  Někdy natolik, až  této kartě říkám platonika. Tolik toho spolu prožili, bylo jím fajn, měli pocit, že jeden k druhému patří, znají se odjakživa.... pouze na doteky nedojde (v dnešní netové době je poměrně možné, že zůstane pouze bezpečný elektronický kontakt). Je to karta maximálního souznění, dobrovolnosti a prožívání lásky pro ni samotnou bez jakéhokoli chtění a podmiňování. 

Chtění v emotivní rovině zosobňuje 3 pohárů, někam se hýbeme a zjišťujeme, že ono souznění obstojí i při fyzickém kontaktu. Tady již nelze mluvit o nepodmíněnosti, ale pro skutečné fungování vztahu (a nejenom milostného) každý něco ze svého pohodlí obětuje a ne vždy je nějaká ta ambice ke škodě. 

Rozpaky nastupují ve 4 pohárů. Není to chaos, naopak, naprosto přesně víme, co nám vadí a spolehlivě spjejeme k rozmrzelosti, možná se do nás i zakousává rozladění z nudy a říkáte si, ať již se něco děje. Emoce doutnají a situace vyžaduje naprostý klid, nenechat se unést. Je to jako čekání odpovědi na důležitou zprávu a nevíte, jak to druhá strana vezme. Možná se necháte sami sebou vtáhnout do citového výlevu natolik zmatečného a protiřečicího si, až si sami zpětně ťukáte na čelo. 

U 5 pohárů ten pocit těžkosti, protože nám někdo ublížil a nám to není jedno. Vzpomínky, které ubližují, okolnosti jedna horší nežli druhá jsou nemilosrdně konfrontovány s našimi očekáváními. Co ještě horšího by mohlo nastat... Vždy je možno situaci ještě zhoršit. Nastupující frustrace se jako mlha deptání rozšiřuje do okolí. 

Naděje neumřela a práve v 6 pohárů se posunula do radosti, ať již je jejím předmětem cokoli, jde o emoci upřímnou a mající tendence zanechávat v nás svojí stopu i pro časy více hořké. Když poznáme ji, umíme ji ze sebe vydolovat, a právě ona nás umí podržet a jakkoli nepříznivou situaci otočit v náš prospěch. Protože dovolovat si zažívat radost je projevem nemalé důvěry v Univerzum. 

Někdy emoce přebíjejí realitu natolik, že nejenomže s ní nejsou v souladu, nýbrž ji zakrývají - 7 POHÁRŮ. Je potřeba přijmout skutečnost, že situaci vidíme buď lepší, ale mnohdy naopak mnohem horší, nežli je, protože do naších emoc vstoupila strašidla z předchozích zkušeností. Necítime sami ze sebe, ale z alkoholu, drogy, psychadelika, strachu, zaslepenosti, neovládané touhy. Dáváme průchod těm démonům, kteří ovládají nás, místo abychom se od nich naučili něco ovládnout. 

Rozlitá 8 pohárů pragmaticky poukazuje, že pláčeme na špatném hrobě. Své city a svojí energii mrháme na něco, co nezajímáme, jsme tomu lhostejní, a ať uděláme cokoli, nikdy to nebude správně. Jakobychom se snažili obměkčit to nejtvrdší srdce na světě, které na nás zanevřelo a již nepustí nás dovnitř. Zůstavát není důstojné, jen si ubližujeme. Je načase odejít kamkoli jinam, nejlépe do klidu, aby se naše rozjitřené city zahojily. 

Citové strádání skončilo, nastupuje na city bohatá 9 pohárů. Jsme-li otevření, karta je plejádou emocí nádherně spontánních a bohatých na porozumění, laskavost a smysl pro štěstí. Je zároveň cestou k porozumění vlastnímu nitru, nastavení si shody s intuicí, nalezení cesty i v tom nejvíce klikatém rozcestníků, labyrint vydává své dary. 

Fixašní kartou je 10 pohárů, jednoduše dosáhli jsme svého. Někdy je to jinak, nežli jsme si představovali a je potřeba se smířit emočně s tím, co máme. Láska je slovo mající více významů a my jsme se jeden nebo několik právě s ní naučili. Máme něco hmatetlného, i kdyby mělo jít o konec. Někdy je konec tou nejlepší cestou k novému začátku. V rozkladu nám karta ukazuje, nakolik jsme se sladili a je potvrzením, že soulad je tím správným začátkem. Anebo naopak i rozejití se s těmi, co do našeho osud patřili jen po jistou dobu uvolňuje místo něčemu jinému. 

Jestliže jsme se vydali na stezku magie, pohárové karty nás učí ovládat své emoce, ačkoli si je plně prožijeme. Kdo necítí, stává se mrtvým. Život a porozumění různým jeho zákoutím je spojeno s emocemi. Můžeme je dávat najevo či pouze držet uvnitř. Nemusíme je mrhat na věci nepodstatné, o to více bychom je měli prožívat tam, kde to naopak velmi podstatné je. 


Tak jako doposud, prožijte si každou katu den nebo i více, jak jen budete potřebovat, není potřeba se obávat. Pomalu si  můžete kromě nové karty tahat i karty předchozí. 

Oplatí se věnovat pozléze srovnávaní všech od 10 až po esá ve všech živlech. Nikam nepospíchejte. Když si uvědomíte rozdíly mezi kartami, tak, z toho vznikne pevný základ, u něhož literatura se stane pouze inspirativním doplňkem, nikoli nosnou kostrou.    
  

    Všechny pohárové karty

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Lilith z pohledu astrologického

The matter is a prison Osobně se domnívám, že Lilith jako taková vyžaduje osobní přístup astrologa, i kdyby tím přístupem mělo být její ignorování. Máme snahu se domnívat, že existuje pouze jedna Lilith (či jeden pohled na Lilith), jenomže již v démonologii si nelze nepovšimnout mnoho vrstev různorodých mýtů o Lilith. Proto máme v astrologii na výběr ze dvou bodů. V dnešní moderní době je velice jednoduché uchopit téma Lilith feministicky anebo ryze démonicky, on rozdíl až tolik velký co do základu nebývá. Jedná se o téma umožňující subjektivní pohled, ten můj vychází z magické transformace a démonologie.  Onen subjektivní přístup začíná v momentě, kdy se astrolog má rozhodnout, zda ve svojí astrologické praxi použije skutečný bod Lilith anebo střední, tedy korigovaný bod, protože Měsíc se nepohybuje přesně elipse, jak předpokládá střední Lilith (rozdíl může být i 5 stupňů). Střední se označuje jako Mean a skutečná jako True. Běžnější se používání Mean Lilith, což kolegy považující Lil

PONDĚLNÍČEK O Uranovi, enochiáně a jasnozřivosti (2/24)

Uran v domech. Zaujal mě v jedné astrologicke skupině dotaz na přechod Urana 1. domem. Jedná se o nesmírně zajímavé téma i v mé osobní rovině.  Právě, když mi Uran dosedl na ascendent, začala jsem pracovat s enochianskými voláními úplně jinak. Vždy jsem věděla, že mi enochiana dělá dobře, ale to bylo takové spíše pocitové, špatně se to vysvětlovalo. V ten moment mi bylo jasné, co si s ní počít a jak. (Toto je na enochianě nejhorší, neb neumíme přesně definovat povahu bytostí, které přijdou, ani přesně neumíme popsat její účinky a nemáme ani jistotu stran rituální stránky věci, neb Dee a Kelly vypracovali systém, který je odpraktikován pouze částečně. Osobní přístup vyžaduje několik opakování a také přestávky v aplikaci, takže se jedná o magii, již lze porozumět až po létech praktikování.)  Samozřejmě, vzhledem k tématu je potřeba se podívat i na dobu, kdy mi Uran procházel 12. domem. On se neocitne na ascendentu jen tak, nějak fungoval i předtím.  Jeho konjunkce s nativní

Poznámky k Martovi

Co si představím, když slyším slovo Mars? Oheň a energie prorážejícího archetypoveho obrazu mužnosti. Sily, které nás nutí jednat či konat. Ona touha mnohdy nutkavá udělat něco.... nesedět jen tak se založenými rukami....něco dělat, nenechat věci jenom tak být. Problém nastává, když tuto sílu začneme realizovat a nemáme pořádně nabito.  Mars může být skvělým válečníkem, jemuž nechybí taktika a dělá vše na vysoké úrovni. Ale také to může být pouze pouliční rváč s vybitými zuby, natrženou slezinou sedící na nemocničním lůžku v poutech.  Právě pozice Marta v horoskopu a jeho vztah k ostatním planetám napoví, zda budeme se bezhlavě vrhat do dobrodružství, hádek, střetů, potom, když nemáme bystrého Merkura schopného podchytit nenadále zvraty a v tom rychle vše řídit, jsme jako běsnící Áres, jemuž padneme za oběť i my sami.  Mars nás umí podržet anebo vrhnout do propasti, na jejímž dně se dolámaní budeme bezmocně plácat, dokud nenapadne jej konečně konstruktivní čin. Skrze tuto planetu dostá