Přeskočit na hlavní obsah

JAK NA TAROT I Naprosté základy

 Milé čtenářstvo, poté, co jsem Vás potrápila magii, politikou, magii, významy tarotových karet, trochou astrologie, svojím psaním a Ukrajinou, jsem se rozhodla nahodit i nějakou praktickou dovednost, která když bude správně prováděná, nastaví postupně pohled na věci ucelený, více pravdivý a názorům se po pár létech zasmějete stejně jako dnes já... takže docela nebezpečná aktivita... Ukážu Vám postupně, jak se postavit k tarotu tak, abyste po pár týdnech, ač jste předtím nevykládali, byli schopni z tarotu něco poznat. 
 


Pracuji s tarotem nějaký ten pátek a některé lidi jsem naučila základům, na kterých si sami postavili další nástavbu a prakticky fungují s tarotem pomocí vlastní intuice a imaginace. Protože právě tyto dovednosti tarot rozvíji. Výsledkem může být špičkový vykladač anebo jen někdo, komu tarot natolik nahodí do běžného života intuici, že si poradí se situacemi ve vlastním životě, což je přesně to, čeho pořádná práce s tarotem má především docílit. Zkušenost mi ukázala, že lidé, kteří neumí vyložit karty sami sobě, za mnohé jako vykladači nestojí. Pod rouškou jakože pomoci je pouze ukrytá snaha nedělat nic se sebou, ale pouze mluvit do ostatních.  

Pro racionálně založené lidi, kteří rádi studují, je tarot tak trochu trápením. Mohou znát přesnou symboliku jakékoli sady, návaznost na mytologii, alchymii, ale jakmile mají říci, co jím vytažená karta ukazuje konkétně, zmohou se pouze na formulaci nějaké dobře esotericky znějící pravdy.  Navzdory nastudovanému Jungovi, nemají prostě tucha, jak ta či ona karta  na ně působí. 

Můj přístup k tarotu se řídí zásadou, kterou jsem nakonec našla formulovanou i u Nancy Antenucci a Melanie Howard v jejich společné knize Psychic tarot. Knihy o tarotu nesbírám, ale tato mi podle rozkladu měla dát hodně, tak jsem si ji pořídila  a také dává. Nakonec může uklidnit i nějak více intelektuálně založeného čtenáře, že nejsem totální tarotový cochcer, ale i čtu. Pro upřesnění, mám poličku knih o tarotu a postupně s nimi seznámím. Pouze odolávám pokušení jet podle knižečky, hledat význam karet v knižečce, jednoduše od začátku dělám vše pro to, abych se nestala tzv. knižečkový vykladač. Striktně rozlišuji, kdy studuji, ať již symboliku karty nebo obecně o tarotu, a kdy dělám rozklady. Jedna dovednost posouvá druhou.

Tarot má vést k vytvoření kreativní autority.    

Toto je heslo, jehož je potřeba se držet, aby zkoumání tarotu bylo pro vás užitečné. Občas se ptám lidí, k čemu tarot a odpovědi typu, je v něm mapa světa, jsou pravdivé, ale také prozradí, že ten, kdo ji vyslovil nemá příliš dobré divinační výsledky. Hodně lidí si myslí, že cool jsou tajemné odpovědi. Tajemné odpovědi maskují nezkušenost či skutečnost, že ještě výsledky nejsou natolik dobré, aby se prezentovaly. Také to tak dělám, když nechci něco říci, a je mi putna, že ten na druhé straně mně má za amatéra. Bojím ale, že většina lidí, když mi takto odpoví, si myslí, jak nezapůsobila...  

Výchozí situací je můj předpoklad, že máte nějakým způsobem získanou tarotovou sadu a chcete tady se mnou vyzkoušet, zda z ní něco dostanete. Možná jste již něco zkoušeli nebo i četli, ale toto není podmínkou. Momentálně zapomeneme na nějaké významy karet, na zkušenost, ale pokusíme se podívat na vlastní sadu trochu jinak.
Nebudu vysvětlovat obligatorní pojmy jako velká arkána, malá arkána, dvorní karty. To si zjistíte sami, je toho plný net. My s nimi budeme rovnou pracovat. Protože nejlepší je získávat zkušenosti ihned. Ty pojmy, jsou-li pro Vám neznáme, si zjistíte potom. 

Vezměte si do rukou svůj balíček. Jestliže jej právě rozbalujete, tak tarot má 78 karet, jestliže nemáte Crowleyho Thothův tarot ve verzi černá a bílá karta, což momentálně zatím v prodeji není. Naleznete zde 2 další karty popsané nakladatelstvím, asi něco jako titulní a zadní strana knihy. Ty dáte bokem, můžete je časem používat jako záložky do knih, jestli čtete. Balíček obsahuje dnes i návod, na ten občas můžete hodit očkem, ale nic se nestane, když jej necháte být. Dnes určitě. Do návodu nejčastěji lezu, když je karta v sadě specifická oproti stejným kartám v jiných sadách, abych se podívala, zda to byl záměr anebo kouzlo nechtěného.

Zadní strana karet bude potištěna stejným obrázkem. Budeme mu chvilku věnovat pozornost. Je dostatečně inspirativní? Je to důležité zahledět se na něj, protože při výběru vhodné karty Vás bude právě on inspirovat ve spojení s rukou. 

Umíte kopat karty? Nemám nějak dlouhé prsty, a naučila jsem se to i s kartami v tzv. plachta formě. Je povoleno na začátku na čistém stole udělat miš-maš... naprosto neprofesionální, ale s láskou budete vzpomínat, že tak čistý stůl a jeho okolí jste ještě neměli, jako v tomto období. Ty potvůrky mají tendence padat. Až vás to přestane bavit, naučte se kopat jako třeba v pockeru. Je to zábava, zpočátku nemusíte úplně profi, stačí i delší stranou dolu. 

Karty po zamíchání buď vytahujeme z vějíře, anebo rozdělíme na 3 hromádky. Jednu hromádku si vybereme, můžeme karty ještě zakopat a potom lovíme z ní. Jinak toto jsou 2 nejčastější způsoby, můžete různě. Osvědčilo se mi neklást důraz na polohu těla, překřížené nohy a pod. Karty by jste měli být schopni tahat v jakékoli poloze bez ohledu na jakoukoli pověru s nimi spojenou.  

Prohlížejte si je. Můžete je losovat nebo jet kartu po kartě. Můžete si zahrát hru nejvíce sympa a nejvíce nesympa. Cílem je dostat trochu karty do oka. Na první týden stačí si jen celou sadu jemně projít. Je fajn se tomu pověnovat třeba 10 min denně. 

A protože se chcete něco naučit a nemáte po ruce nikoho, kdo by s vámi toto praktikoval, bude na místě si psát. 

A užít si ten pocit šustění karet... časem z něj poznáte toho více.

Dovednosti na toto období:  

  • míchání karet
  • zahledění se na jejich zadní stranu 
  • pokusit se jen tak bez otázky vylovit kartu podle zadní strany
  • seznámit se zlehka s kartami.

 Pokračování

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Lilith z pohledu astrologického

The matter is a prison Osobně se domnívám, že Lilith jako taková vyžaduje osobní přístup astrologa, i kdyby tím přístupem mělo být její ignorování. Máme snahu se domnívat, že existuje pouze jedna Lilith (či jeden pohled na Lilith), jenomže již v démonologii si nelze nepovšimnout mnoho vrstev různorodých mýtů o Lilith. Proto máme v astrologii na výběr ze dvou bodů. V dnešní moderní době je velice jednoduché uchopit téma Lilith feministicky anebo ryze démonicky, on rozdíl až tolik velký co do základu nebývá. Jedná se o téma umožňující subjektivní pohled, ten můj vychází z magické transformace a démonologie.  Onen subjektivní přístup začíná v momentě, kdy se astrolog má rozhodnout, zda ve svojí astrologické praxi použije skutečný bod Lilith anebo střední, tedy korigovaný bod, protože Měsíc se nepohybuje přesně elipse, jak předpokládá střední Lilith (rozdíl může být i 5 stupňů). Střední se označuje jako Mean a skutečná jako True. Běžnější se používání Mean Lilith, což kolegy považující Lil

PONDĚLNÍČEK O Uranovi, enochiáně a jasnozřivosti (2/24)

Uran v domech. Zaujal mě v jedné astrologicke skupině dotaz na přechod Urana 1. domem. Jedná se o nesmírně zajímavé téma i v mé osobní rovině.  Právě, když mi Uran dosedl na ascendent, začala jsem pracovat s enochianskými voláními úplně jinak. Vždy jsem věděla, že mi enochiana dělá dobře, ale to bylo takové spíše pocitové, špatně se to vysvětlovalo. V ten moment mi bylo jasné, co si s ní počít a jak. (Toto je na enochianě nejhorší, neb neumíme přesně definovat povahu bytostí, které přijdou, ani přesně neumíme popsat její účinky a nemáme ani jistotu stran rituální stránky věci, neb Dee a Kelly vypracovali systém, který je odpraktikován pouze částečně. Osobní přístup vyžaduje několik opakování a také přestávky v aplikaci, takže se jedná o magii, již lze porozumět až po létech praktikování.)  Samozřejmě, vzhledem k tématu je potřeba se podívat i na dobu, kdy mi Uran procházel 12. domem. On se neocitne na ascendentu jen tak, nějak fungoval i předtím.  Jeho konjunkce s nativní

Poznámky k Martovi

Co si představím, když slyším slovo Mars? Oheň a energie prorážejícího archetypoveho obrazu mužnosti. Sily, které nás nutí jednat či konat. Ona touha mnohdy nutkavá udělat něco.... nesedět jen tak se založenými rukami....něco dělat, nenechat věci jenom tak být. Problém nastává, když tuto sílu začneme realizovat a nemáme pořádně nabito.  Mars může být skvělým válečníkem, jemuž nechybí taktika a dělá vše na vysoké úrovni. Ale také to může být pouze pouliční rváč s vybitými zuby, natrženou slezinou sedící na nemocničním lůžku v poutech.  Právě pozice Marta v horoskopu a jeho vztah k ostatním planetám napoví, zda budeme se bezhlavě vrhat do dobrodružství, hádek, střetů, potom, když nemáme bystrého Merkura schopného podchytit nenadále zvraty a v tom rychle vše řídit, jsme jako běsnící Áres, jemuž padneme za oběť i my sami.  Mars nás umí podržet anebo vrhnout do propasti, na jejímž dně se dolámaní budeme bezmocně plácat, dokud nenapadne jej konečně konstruktivní čin. Skrze tuto planetu dostá