Přeskočit na hlavní obsah

Runová magie - mé zkušenosti

Již nějakou dobu mám rozepsaný tento článek v různých stadiích, neb o magii run bylo toho napsáno docela hodně. A nemá smysl psát již něco, co bylo napsáno jinde, ani vtipně kompilovat více věcí napsaných jinde. A právě proto, že literatury je docela dosti, mohu skočit přímo na podstatu. Možná někomu něco objasním, naopak někoho jiného znechutím, ale popisuji část toho, jak funguji. Jestli mi něco  významně napomohlo k plnění si 2 velkých snů v magii, tak tedy runová magie. Před pár lety, když jsem s ní začínala, bych to nebyla bývala řekla...  

 
V runové magii se řídím 2 zásadami:

1. méně je více, než se může na první pohled zdát,

2. dokud nejsou zvládnuté runy a jejich skupiny, nemá cenu dělat runové vazby. 

Je to docela otrava sjíždět runu za runou, začít je postupně používat. Je jich opravdu hodně. I když máte futhark jen o 16 či 18 runách. Já u magické aplikace vycházím ze standartního 24 runového staroseverského futharku, protože mi skvěle funguje. Ostatní používám ke srovnávání a studiu. Předpokládám, že každý, kdo runovou magii praktikuje má nějaký futhark podle osobní preference jako základ, protože mu sedí a ostaní si tak nějak zapojuje dle potřeby, anebo ne. Prozatím jsem nenalezla situaci, ve které by mi 24 run nepostačovalo či naopak by mi chybělo. 
Pozn. pod čarou: Významně mně ovlivnila hláška jedné bytosti uvedené v Eddách, která se tak nějak dívala na ty jiné runy a položila mi zdánlivě nevinnou otázku, zda se ještě jedná o runy. Nicméně toto beru jako vliv pro svojí vlastní osobní praxi, nikoli jako důvod pro to, abych všem kázala, že ty jiné runy smyslu nemají.   

Vytrvalost je asi nejvíce prověřovanou vlastností na začátku. Je tolik důvodů, proč nechat si z celé sady jen pár run.... jenomže Runa není jen jedna, ale celý komplet, kdy každá z nich má svojí nezastupitelnou roli a správně fungují, když jsou pohromadě. 

Zvykat si na názvy, jejich tvary, umět je nakreslit, vštípit do paměti. Posléze pomalu postupně jednoduché vlastnosti, psát si k runě své vize. V klidu runu po runě, třeba do 6, potom se trochu zastavit a chvilku dělat něc jiného. Chce to více kol. Neb nelze pobrat ihned vše o runě, je toho hodně, na co je potřeba si zvyknout. 

Číst si o runě, jejím významu a nechat se inspirovat, to již chce toho správného autora, který sedne. Jestliže někdo nedělá runovou magii a píše o runách, není to vhodné pro ty, kdo chtějí runovou magii praktikovat. Tím nemám na mysli  akademiky, jejich znalosti mohou naopak i v magii velmi inspirovat, ale různé runové kartářky. Tento level není o runové magii, je to jen vrchol ledovce. Nejde o to, že bych lidi, kteří pojímají runy takto odsuzovala. Jen to není o runové magii.

Začít s runovou magii není až tolik komplikované. Jednoduše to chce přemýšlet o runě v běžné situaci a začít ji používat. Jestliže se trefíte, funguje úžasně. 

Pokud děláte magii doma sami pro sebe a nemáte v dosahu nikoho, kdo běžně runovou magii používá, je to trochu komplikovanější cesta, nicméně nikoli nemožná. Máte-li v magii zkušenosti, jakmile poznáte runy, není důvodu, proč by neměly fungovat alespoň v některých aspektech, kde jste s runou sžití. 

Jak správně používat runy... jde o to zvolit si k ním i přístup, který sedne. Každý z nás funguje trochu jinak. Je fajn umět se začíst do knihy a poznat si, zda bude sedět či nikoli. Potom se pokusit sehnat od autora další věci. Nejde o to znát kdo, kdy a co k runám napsal, jestliže vás runy zajímají, časem se i toto nabalí. Jde o to najít odvahu a začít s nimi pracovat. Začátek každého bude vypadat trochu jinak. Kdo má dobrou vizualizaci, začne s ní, někdo třeba se zvukem, tóninou, nebo si bude v runách mít snahu něco napsat, pokusí se je vyryt. Podstatné je nastavit si vztah ke každé runě a potom poznávat. Anebo naopak... 

Ve štítcích Rune naleznete mojí recenzi 9 dveří Midgardu od Thorssona. Já začala podle tohoto systému. Ten ale nemusí sedět každému. Vyžaduje několikatiletou časovou investici. Nicméně lze zde najít isnpirativní nápady, jak si k runě vytvořit vztah. Jak se naučit základy prvních 12 a potom pokračovat dalšími a mezitím udělat zase trochu něco jiného. Posléze následuji docela náročné další kola. 

Samozřejmě jsou i jiné přístupy, ten správný, pokud máte v sobě špetku magie, poznáte, jakmile si na něj narazíte. Je to něco jako láska na první pohled. V tomto směru sázím spíše na emoci, nežli na rozum.   

Jednotlivá runa sama o sobě zmůže hodně. Být runovým minimalistou, ačkoli dáváte i vazby, není od věci. Někdy je potřeba 3 run, nemyslím vazbu, ale runa-runa-runa. Když runy poznáte, nabíhá to prakticky samo. 

Dokud nezvládnete 3 runy používat pro řešení situací, nemá smysl runová vazba. Až ale zvládnete to ob řádek výše, je bezpečné přejít k runové vazbě. Tu si buď vytvoříte sami, anebo ji pro vás vymyslí někdo, komu na vás záleží, má pro vás otevřené srdce a samozřejmě má pro tyto věci prostor. Je to opravdovější a lepší, nežli pouhá zakázka. Jestliže ještě ale neumíte svůj futhork a řešit si situace pomocí 3 run, bylo by vhodné, aby vám tu vazbu i aktivoval. Rozdíl mezi placebo efektem a náběhem runové vazby je neskutečný. 

I runová magie vyžaduje hodně citu. Umět se na runu napojit, vědět, který její aspekt přesně v dané situaci chceme využít. Jak velkou sílu použít... To již vyžaduje i trochu šamanského free style. Čím více budeme rigidní, tím více budou energie svázané a jejich účinek bude poněkud problematicky nastavitelný.      




     

        

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Spálené planety

Spálená planeta (od 0,15 až 4 stupně od Slunce) sice znamená, že zrozenec má sklony k jednání, myšlení či vnímání pod vlivem jejího poškození, ale také má šanci z jejího popela povstat jako Fénix. Ačkoli podle zaužívané interpretace by taková planeta měla stabilně zrozenci podkopávat nohy. Tento příspěvek si dovoluji napsat, protože jsem v praxi u různých zrozenců měla možnost nalézt způsob, jak využít přednosti této pozice a narovnat její handicapy. Pravda, není to pouze otázkou jednoho rozboru horoskopu, ale být nápomocen i při různých situacích natolik, aby si zrozenec tyto věci uvědomoval a vytvořil si návyk na trochu jiný model chování.   Chci svým příspěvkem připomenout, že spálené planety nemůžeme brát jako známku neměnné idiocie v jisté oblasti, nýbrž je vhodnější k nim přistupovat jako k jistému omezení, které může umožnit trochu jiný pohled, a s nímž lze pracovat.  Spálená Venuše Se spálenou Venuši se lze jen stěží vyhnout ohromným citovým zklamáním.  Subjektivně taková situa

Lilith z pohledu astrologického

The matter is a prison Osobně se domnívám, že Lilith jako taková vyžaduje osobní přístup astrologa, i kdyby tím přístupem mělo být její ignorování. Máme snahu se domnívat, že existuje pouze jedna Lilith (či jeden pohled na Lilith), jenomže již v démonologii si nelze nepovšimnout mnoho vrstev různorodých mýtů o Lilith. Proto máme v astrologii na výběr ze dvou bodů. V dnešní moderní době je velice jednoduché uchopit téma Lilith feministicky anebo ryze démonicky, on rozdíl až tolik velký co do základu nebývá. Jedná se o téma umožňující subjektivní pohled, ten můj vychází z magické transformace a démonologie.  Onen subjektivní přístup začíná v momentě, kdy se astrolog má rozhodnout, zda ve svojí astrologické praxi použije skutečný bod Lilith anebo střední, tedy korigovaný bod, protože Měsíc se nepohybuje přesně elipse, jak předpokládá střední Lilith (rozdíl může být i 5 stupňů). Střední se označuje jako Mean a skutečná jako True. Běžnější se používání Mean Lilith, což kolegy považující Lil

Etika a esoterické služby

Tento článek je určen také klientům, kteří se obracejí na různé kartáře, astrology a pod. V této oblasti funguje hodně šikovných a talentovaných lidí, potom hodně lidí, kteří do jisté míry zvládnou službu a své udělají, ale také i lidé, kteří služby poskytují pro uspokojení svého ega, což může působit problémy.  Okamžiky, kdy se na nás obracejí lidé se žádostí o výklad, protože očekávají od člověka označujícího sebe jako kartáře či astrologa profesionalitu (a oprávněně), jsou stěžejní, aby se profesionál poskytující službu (ať již úplatu či jinou protihodnotu) tázal sám sebe, zda v daném případě zakázku vezme či nikoli. Není pravdou, že lidé poskytující takové služby za úplatu musí vzít každého, kdo se na ně obrátí. Nemusí. Jen místo mamonu to chce přemýšlet intuicí. Profesionál si takto ušetří  mnohé problémy do boudoucna. Zkušený profesionál musí mít během čtení/slyšení objednávky jasno. Jistě, může se zmýlit, pokud připouští, že není neomylný, zůstává bdělým. Při sezení klient