Přeskočit na hlavní obsah

Býk - alegorie






   
        










Ač nemusí se to zdát, Býk není pouze oním zvířetem, zosobňuje zároveň i přírodu v plném rozpuku, Bucoliku, kdy vše již je v nejkrásnějším rozkvětu a světu milo je vůbec. Prosperita, blahobyt, estetika a láska. Není se čemu divit, že dle některých národů vzešel z moře, neb vzedmuté mořské vlny mají sílu nezměrnou. A právě Afrodité byla z moře zrozena.... Možná právě proto osoby mající ascendent v Býku mají sklony k souměrnosti v tělesných proporcích, která bývá zachováná, ať dál děje se cokoli. 

Býk na straně druhé je sílou, která děsí, vášeň vytočená do vysokých obrátek... Temnou stranou prahnoucí po mstě..., právě tam je potřeba hledat její zřídlo. Jako Afrodité, která umí nesmírně milou býti, ale běda tomu, kdo neváží si jejich darů, její lásky, přízně...  

Enhil nebeský býk bohyně Ištar, Zeus v podobě býka získává Európe a spojují se na Krétě. Nicméně z tohoto spojení se zrodil hrdina Mínos, který podvedl Poseidóna, když navzdory svému slibu mu neobětoval nejlepšího býka. Příběh pokračuje trestem pro Mína, ... jeho vlastní žena zahoří láskou k tomuto býkovi, jak je pro toto znamení typické, dojde k realizaci a zrodí se Mínotaurus, býk s lidskou hlavou. Monstrum požaduje krvavé lidské oběti. Jakoby ona lidská hlava byla jenom maskou a ze zvířete dělala kreaturu.  V tomto mýtu je kladen důraz na obětování, nejdříve Býk, který obětován nebyl. Poseidón zajistil trest a on se stal otcem bytosti smíšené v lásce bez rozumu. Jeho zabití napomohla láska jiná, Thesea a Ariadny. Láska skrze bolest a slzy vybojovaná...spojení osudové. Kdo toto uvědomí si, nebude považovat Býka za znaemí mírumilovné, protože když zasáhne jej osudovost, on najednou se nezdá a udělá vše proto, aby osudovosti dostál. 
Stopu po tomto vášnivém aspektu lze najít i ve Starém Egyptě, kdy Hathor, posvátná kráva změní se v lítou lvici a pouze lidská krev v poušti vsakujíc do písku mění jej v úrodnou zemi, zklidní zuřící božství. Jinak i ve Starověkém Egyptě hraje Býk významnou roli. V jeho podobě lze nají několik bohů: Chonsu, měsíční bůh, válečný Moncua, Apis, posvátný býk, Re - Slunce v nejvyšší fázi..., který zrozen byl z Temné Luny.

Býk představuje nejenom ono líné polehávání na Slunci a kochání se pastvinou, ale i více dramatickou část, kdy je člověk nucen překonávat překážky, navazovat osudová spojení, hledat a dát na neviditelnou niť Ariadny, umění najít krásu jako inspiraci a vytvořit něco. Je to síla, která když povstane, umí vyvinout neuvěřitelnou rychlost. Je chybou spoléhat na to, že bude vždy tam, kde jej zanecháte, ač k tomuto závěru ono sluneční znamení svádí. 

Na rozdíl od Berana zde není stres, ani strach. On v poklidu a vytrvale užívá si pastvy, hudby ptáků a zvěře kolem. Nu v tomto znamení lze hledat sklony k tomu být hudebníkem. Však vše pod kontrolou má. Vnímá hmatem, miluje dotyk těla na tělo, však bez vyzkoušení si na vlastním těle pro něj věcí nemají smysl. Protože Býk si v klidu tak nějak zpracuje a požvýká prakticky cokoli. 

Jeho největším nebezpečím je sklon k onomu: ...a žili šťastně dokud neumřeli, pokud možno ve stejné tónině. Sklon k postoji, mám svoje vybojováno a více nepotřebuji, pastvina, bzučící hmyz jej ukolébává v líném odpoledni a tichá seberealizaci, nejlépe v domácím prostředí. Bere jen to, co mu zní a to jiné...kdo odvážil by se jej rušit... Chytit býka za rohy vyžaduje vynalézavost a odvahu. On nechce komplikované vztahy, nemá v ně důvěru, vše hezky hmotně. Odmítá změnu. Velmi těžce snáší nepříznivé materiální podmínky, jeho touha po luxusu musí být alespoň něčéím trochu uspokojena... Stylovost. 

Problém je, že jeho Venuše byla provdána za škaredého Héfaista, který je považován za esoterického vládce znamení. On trpělivě dělá své, ovšem, když bouchne, je to pořádný výbuch. Také se může projevit i v touze vlastnit nejenom majetek, ale i lidi. Může mít taktéž problém poskytnout druhému osobní svobodu, toto musí se naučit. (zejména u asc. Býka) Nicméně, kdo může vlastnit Venuši... ona sama lapit se nechá pouze zdánlivě. Vypadá tilik neškodně a spokojeně, dělá si své, jenomže za tím může být mnohem více, než se zdá.  
Katleen Burt upozorňuje, že zde hrozí dlouhé setrvání u jednoho, ale život utíká a potom zrozenec často mívá pocit, že obětoval se pro druhé, ale sám pro sebe neudělal nic. Toto spjato je s Lunou, která jinak v tomto znamení je povýšená.

Venuše v tomto znamení je subjektivně postavená. Chtivost zde stojí v opozici proti zodpovědnosti.

Podle Juliuse je toto znamení snadno ovlivnitelné, dáme-li si na tom záležet, uvěří čemukoli, co tak nějak odpovídá jeho potřebě klidu, pohodě, zajištěnosti, neb on nerad trpí pocity materiálního nedostatku. V podstatě je z jeho pohledu velmi těžké udělat si od sebe samotného odstup.  Potřebuje věci spíše objasnit, kreativitou právě neoplývá. TAktéž není až tolik těžké jej vytočit do stavu, kdy jedná jako smyslů zbavený.   

Z pohledu magického, toto znamení má velký potenciál pro realizaci věcí i v běžné realitě. Pro něj není jenom to nahoře úplně na místě, dokud se nedostane i dole. Jen někdy mívá sklony čekat, až odpadne to samo. Zbrklost nelze mu vytýkat...    

Býk je znamením, které mnohé napoví o tom, jak vnímáme krásu a zda ji umíme vytvářet. Povýšení Luny v tomto směru dává mnohoznačnost talentů, pokud je dobře aspektovaná. Někdy neaspektovaná, v takovém případě tvorba vyvažuje jistou oddělenost od lidí. Při aspektu s Neptunem jde o záležitost profesní nebo se profesi blížící, kdy jedinec umění prožívá jako jedinou správnou cestu a prošlapuje si ji ve svém jedinečném pojetí.

Má-li žena v Býku Slunce a Marta, je v otázce partnerských vztahů poměrně nekompromisní. Pokud je to umocněno sedmým domem, nic jiného, nežli krutopřísně oficiální svazek na zemi i nebi nepřijímá. Nicméně obě planety v tomto znamení jednoznačně poukazuji na skutečnost, že Mars je drsně pod vládou Slunce a nepřijme-li ji, bude se plazit po střepech.

Lilith v Býku je schopná dávat tělesné věci skrze mystiky, jinak inklinuje od askeze až k požitkářství, které následně naplňuje akezi. Taktéž je schopna ze zrozence udělat mstitele, který žádnou z křivd nikdy nezapomíná. 

Je nesmírně zajímavé podívat se na siderický horoskop (používám Fagan-Bradley systém), zda planety jako Venuše, Luna zůstávají anebo se posouvají do znamení Berana. Může to napovědět tomu, nakolik jsou dynamické anebo více stabilní.  
      

Země, Venuše, II. dům

Typický odsudek Býka:
majetnický (naráží se na jeho sklony obklopovat se věcmi, vlastnit partnera, očekávat zisk, které pravda je potřeba regulovat),
rozmrzelý (potřebuje rozptýlení, dobré je získat schopnost zabavit se sám, má kritický názor na to, co je mu předkládáno),
nepružný (neočekávejte od něj raději rychlost jako od Berana, až ji vyvine, zřejmě nemile překvapí),
neukázněný (dělá si, co chce, což lidi s rigidními sklony naštve),
nenasytný (může dostat, co jenom chce, pořád bude usilovat o více... jenomže nespokojit se, je i známkou evoluce).      

V partnerských vztazích

Synastrie:  jaké planety budou podporovat svět, v němž jsme zahleděni jeden do druhého? Jaký budeme mít vztah ke krásnému a v čem ji budeme spolu pěstovat? Jak budeme spolu zvádat napětí, co majetek, bude pro nás podstatný a jak si nastavíme estetické hodnoty? Budeme spolu silní a budeme umět ukázat směr tomu druhému, když se ztratí? CO znamená pro nás půvab?

Kompozit:  Ukazuje jak a přes který dům nejlépe zvládat otázky krásy, majetku, přitažlivosti a hodnoty, které upevňuje láska...jestliže to je láska.  

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Spálené planety

Spálená planeta (od 0,15 až 4 stupně od Slunce) sice znamená, že zrozenec má sklony k jednání, myšlení či vnímání pod vlivem jejího poškození, ale také má šanci z jejího popela povstat jako Fénix. Ačkoli podle zaužívané interpretace by taková planeta měla stabilně zrozenci podkopávat nohy. Tento příspěvek si dovoluji napsat, protože jsem v praxi u různých zrozenců měla možnost nalézt způsob, jak využít přednosti této pozice a narovnat její handicapy. Pravda, není to pouze otázkou jednoho rozboru horoskopu, ale být nápomocen i při různých situacích natolik, aby si zrozenec tyto věci uvědomoval a vytvořil si návyk na trochu jiný model chování.   Chci svým příspěvkem připomenout, že spálené planety nemůžeme brát jako známku neměnné idiocie v jisté oblasti, nýbrž je vhodnější k nim přistupovat jako k jistému omezení, které může umožnit trochu jiný pohled, a s nímž lze pracovat.  Spálená Venuše Se spálenou Venuši se lze jen stěží vyhnout ohromným citovým zklamáním.  Subjektivně taková situa

Lilith z pohledu astrologického

The matter is a prison Osobně se domnívám, že Lilith jako taková vyžaduje osobní přístup astrologa, i kdyby tím přístupem mělo být její ignorování. Máme snahu se domnívat, že existuje pouze jedna Lilith (či jeden pohled na Lilith), jenomže již v démonologii si nelze nepovšimnout mnoho vrstev různorodých mýtů o Lilith. Proto máme v astrologii na výběr ze dvou bodů. V dnešní moderní době je velice jednoduché uchopit téma Lilith feministicky anebo ryze démonicky, on rozdíl až tolik velký co do základu nebývá. Jedná se o téma umožňující subjektivní pohled, ten můj vychází z magické transformace a démonologie.  Onen subjektivní přístup začíná v momentě, kdy se astrolog má rozhodnout, zda ve svojí astrologické praxi použije skutečný bod Lilith anebo střední, tedy korigovaný bod, protože Měsíc se nepohybuje přesně elipse, jak předpokládá střední Lilith (rozdíl může být i 5 stupňů). Střední se označuje jako Mean a skutečná jako True. Běžnější se používání Mean Lilith, což kolegy považující Lil

Etika a esoterické služby

Tento článek je určen také klientům, kteří se obracejí na různé kartáře, astrology a pod. V této oblasti funguje hodně šikovných a talentovaných lidí, potom hodně lidí, kteří do jisté míry zvládnou službu a své udělají, ale také i lidé, kteří služby poskytují pro uspokojení svého ega, což může působit problémy.  Okamžiky, kdy se na nás obracejí lidé se žádostí o výklad, protože očekávají od člověka označujícího sebe jako kartáře či astrologa profesionalitu (a oprávněně), jsou stěžejní, aby se profesionál poskytující službu (ať již úplatu či jinou protihodnotu) tázal sám sebe, zda v daném případě zakázku vezme či nikoli. Není pravdou, že lidé poskytující takové služby za úplatu musí vzít každého, kdo se na ně obrátí. Nemusí. Jen místo mamonu to chce přemýšlet intuicí. Profesionál si takto ušetří  mnohé problémy do boudoucna. Zkušený profesionál musí mít během čtení/slyšení objednávky jasno. Jistě, může se zmýlit, pokud připouští, že není neomylný, zůstává bdělým. Při sezení klient