Přeskočit na hlavní obsah

O potřebnosti změny...

Možná někomu se bude zdát, že beru to v poněkud lehkém stylu... ovšem zdání může klamat... Nevnucuji, ani nechci někoho spasit, postačí, najde-li se alespoň jeden člověk, který si uvědomí, že v tom nelítá sám :)

Každý z nás má některé oblasti poddimenzované, říká se jím handicapy aneb slabá místa. Obvykle v těchto oblastech stačí málo a hned je zaděláno na problém...Velice rády se kolem nich shlukují tzv. zlozvyky, aneb nežádoucí modely chování mající tendence přejít do pevných struktur.
(Má-li čtenář pocit, mne se toto přece netýká, má můj tichý úžas a pokusím se dál psát tak, abych v něm nedejbože nevzbudila podezření, že by snad nějaký handicap mít mohl.)

Nicméně každý disponuje alespoň nějakou oblasti ve svém životě, v níž má až neuvěřitelné
štěstí a vše mu neskutečně prochází. Někde je to dáno přirozeně či geneticky (jako zázrak mi přijde u člověka zpravidla rachitické postavy, jemuž prochází bez následků na hmotnosti požívání potravy v absurdním množství a kombinaci. Všem ostatním tímto bonusem nedisponujícím již jen při pohledu na něj vyletí ručička na váze :)), anebo se k tomu člověk vlastní píli, trpělivosti a manifestaci nezdolné vůle dopracuje (ač může zde být talent, predispozice, ten sám o sobě nepostačuje, proto možná mezi námi přebývá tolik zneuznaných géniů...).

Ponechávám teď stranou osoby přesvědčené o vlastní dokonalosti či bezchybnosti, nerozmlouvám jím nic, však mohou se kochat myšlenkou, oč jsou na tom oproti ostatním lépe. Právě pro ostatní říkám, pořád je co vylepšovat a na čem pracovat, i kdyby jeden došel k závěru, že  jeho největším handicapem je neznalost bengálské urdštiny a ihned začal tento nedostatek napravovat. Třeba si tím studiem srovná svá slabá místa na poli trpělivosti, vytrvalosti a dotahování věcí do konce, které si v danou chvíli neumí pojmenovat. Protože přiznání si a pojmenování handicapu je tím nejtěžším.  Hodně statečnosti vyžaduje pohled na sebe bez příkras, ale i sebeironického bagatelizování. Chyby  vidí lidé... na jiném najde se jich dosti. Jenomže je potřeba pamatovat, neexistuje absolutně rovné zrcadlo...



Mám osobní zkušenost, že ono, jak člověk ustojí nelichotivé závěry o sobě vyslovené druhým, hodně vypovídá o jeho umění sám sebe vidět realisticky. Udělá odvetu, anebo si naopak řekne, protějšek pojmenoval něco, na čem může být kus pravdy. Neznamená to ovšem automaticky přijmout úsudek takto vyslovený... Je hezké se utěšovat, však to bylo vyřčeno ve hněvu, či sofistikovaněji,  vidí jen to, co sám nedává. Mnohem přínosnější je položit si otázku, zda vytýkaný neduh (ač sebevíce víte, že jím netrpíte), není jen projevem něčeho mnohem hlubšího, více zakořeněného, co neumí ani ten jiný člověk správně pojmenovat. 

Handicapy samotné často nejsou přímo vidět, některé bývají velice dobře ukryté, takže z obav před jejich poznáním není nutné si lhát do vlastní kapsy. Dají se objevit, zejména nezdaří-li se něco opakovaně. Chce to jen nalít si čistého vína a nebalamutit se dobře vykonstruovanými důvody: to pokazil tyranizující šéf, neschopný podřízený, nezbedné děti, žárlivý partner, falešný kamarád, či snad ti nevděční lidé nevážící si skutečné hodnoty. Ale mohu pokračovat i ve výmluvách více duchovních: krutý osud, přetěžká karma, nevhodné energické pole, špatná konstelace planet, zásah mimozemšťanů, černá kočka, prokletí... Lidé bývají velice kreativní co do výmluvy na něco či někoho jiného. Výmluva člověka sice uklidní, ale další kolizi nezabrání. 

Osobně spatřuji jediné schůdné řešení: změnu přístupu v nahlížení na sebe samotného a tím se změní i nahlížení na vše kolem. Změna náhledu nese sebou i změnu v konání, a právě o to při srovnávání handicapu jde.

(dále zase příště...)     

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Spálené planety

Spálená planeta (od 0,15 až 4 stupně od Slunce) sice znamená, že zrozenec má sklony k jednání, myšlení či vnímání pod vlivem jejího poškození, ale také má šanci z jejího popela povstat jako Fénix. Ačkoli podle zaužívané interpretace by taková planeta měla stabilně zrozenci podkopávat nohy. Tento příspěvek si dovoluji napsat, protože jsem v praxi u různých zrozenců měla možnost nalézt způsob, jak využít přednosti této pozice a narovnat její handicapy. Pravda, není to pouze otázkou jednoho rozboru horoskopu, ale být nápomocen i při různých situacích natolik, aby si zrozenec tyto věci uvědomoval a vytvořil si návyk na trochu jiný model chování.   Chci svým příspěvkem připomenout, že spálené planety nemůžeme brát jako známku neměnné idiocie v jisté oblasti, nýbrž je vhodnější k nim přistupovat jako k jistému omezení, které může umožnit trochu jiný pohled, a s nímž lze pracovat.  Spálená Venuše Se spálenou Venuši se lze jen stěží vyhnout ohromným citovým zklamáním.  Subjektivně taková situa

Lilith z pohledu astrologického

The matter is a prison Osobně se domnívám, že Lilith jako taková vyžaduje osobní přístup astrologa, i kdyby tím přístupem mělo být její ignorování. Máme snahu se domnívat, že existuje pouze jedna Lilith (či jeden pohled na Lilith), jenomže již v démonologii si nelze nepovšimnout mnoho vrstev různorodých mýtů o Lilith. Proto máme v astrologii na výběr ze dvou bodů. V dnešní moderní době je velice jednoduché uchopit téma Lilith feministicky anebo ryze démonicky, on rozdíl až tolik velký co do základu nebývá. Jedná se o téma umožňující subjektivní pohled, ten můj vychází z magické transformace a démonologie.  Onen subjektivní přístup začíná v momentě, kdy se astrolog má rozhodnout, zda ve svojí astrologické praxi použije skutečný bod Lilith anebo střední, tedy korigovaný bod, protože Měsíc se nepohybuje přesně elipse, jak předpokládá střední Lilith (rozdíl může být i 5 stupňů). Střední se označuje jako Mean a skutečná jako True. Běžnější se používání Mean Lilith, což kolegy považující Lil

PONDĚLNÍČEK O Uranovi, enochiáně a jasnozřivosti (2/24)

Uran v domech. Zaujal mě v jedné astrologicke skupině dotaz na přechod Urana 1. domem. Jedná se o nesmírně zajímavé téma i v mé osobní rovině.  Právě, když mi Uran dosedl na ascendent, začala jsem pracovat s enochianskými voláními úplně jinak. Vždy jsem věděla, že mi enochiana dělá dobře, ale to bylo takové spíše pocitové, špatně se to vysvětlovalo. V ten moment mi bylo jasné, co si s ní počít a jak. (Toto je na enochianě nejhorší, neb neumíme přesně definovat povahu bytostí, které přijdou, ani přesně neumíme popsat její účinky a nemáme ani jistotu stran rituální stránky věci, neb Dee a Kelly vypracovali systém, který je odpraktikován pouze částečně. Osobní přístup vyžaduje několik opakování a také přestávky v aplikaci, takže se jedná o magii, již lze porozumět až po létech praktikování.)  Samozřejmě, vzhledem k tématu je potřeba se podívat i na dobu, kdy mi Uran procházel 12. domem. On se neocitne na ascendentu jen tak, nějak fungoval i předtím.  Jeho konjunkce s nativní