Přeskočit na hlavní obsah

PONDĚLNÍČEK (6/24) Astrologie patří k magii

Praktikovat planetární či zodiakální magii bez znalosti astrologie je dnes poměrně běžné. A také je běžné, že tímto způsobem lze docílit nějakých výsledků. Málokoho ovšem napadne, jak by tyto výsledky vypadaly, kdyby znali astrologii. Kolegové, kteří se astrologií doopravdy zabývají, jistě ví, o čem píšu. Pro ostatní, proč nedělat to, co děláme, lépe a v souladu s egregorem toho, co používáme?
Absolutně se nebudu vyjadřovat k představám dnešních astrologů o magii. Mnozí si dokonce myslí, že ji praktikují, resp. její bílou verzi.  Ve skutečnosti se jedná o praktiky magii vzdálené. Takové pojednání totiž postrádá smyslu.

Chaosmagie pojmenovala něco jako nechuť a nedůvěru v astrologii. Vtipné je, že zatímco od magie neočekává exaktnost, od astrologie ji vyžaduje, a navíc astrologie je komplikovaná. Ovšem mnohému jsem porozuměla při závěru P. Dunna o tom, že HGA v praktickém smyslu není zvlášť užitečné. V takovém případě naprosto rozumím i zatracování astrologie. Obojí je komplikované a na první pohled do kaluže vody nepraktické.     

Magie vycházející z pohanských systémů astrologii, alespoň ne ve smyslu západní astrologie, jednoduše nepotřebuje. Ovšem směry vycházející z tradiční západní magie již potřebují alespoň nějaký praktický a teoretický základ astrologie a alchymie.  Moderní magie má sklony absolutně opomíjet astrologii, a když ji již bere do úvahy, přistupuje k magické praxi způsobem kompilujícím různé prameny, kde se tato magie vyskytla. Problém nastává při praktikování, neb je těžké praktikovat (ačkoli nikoli nemožné) něco, čemu člověk nerozumí. Magie je o umění zvědomování. Minimálně rozumět tomu, co který pojem znamená, a vyzkoušet si rozebrat několik horoskopů. Adepti magie bývají velice důslední, takže jejich interpretace horoskopu obvykle vypadá jako pitva mrtvoly. Ačkoli astrologie popisuje živé lidi. Nedivím se, že mnozí to vyzkoušeli, ovšem unudili se téměř k smrti a dospěli k závěru, že astrologie, aniž by ji poznali (reálně poznali umění kompilace informací z více knih na právě nahozené astrologické kolo), je nuda. 

Pro mě je nuda jakákoli kniha moderního mága neastrologa (to se pozná ihned po pár řádcích) majícího snahu popisovat, jak lze využít zodiakální anebo planetární magii. Mnozí si i dají tu práci nastudovat korespondence mezi znameními a planetami, ale jde o konstatování obvykle suché a míjející podstatu. Kdyby takto přistupoval astrologii John Dee, zjevně bychom se enochiánské magie nedočkali. Ono je hezké nastavit si servitora, otevřít jiný způsob využití bytostí planet či znamení, ovšem jde pouze o obživlou zombie ve srovnáním s tím, jaké možnosti aplikace astrologie v magii nabízí. 

Ani v minulosti nebyl každý mág praktikujícím astrologem v tom směru, že by poskytoval astrologické služby. Občas někdo v posledních dvou předcházejících století podlehl dojmu, že mu hvězdy ukázaly něco výjimečného natolik, že si na tom založil interpretaci vlastního světa. Ovšem je velmi těžké tomu odolat. Za úplně klasickou neúspěšnou magickou operaci lze označit pálení Hitlerova horoskopu. Když chcete někoho zničit a Univerzum řekne ne, dojedete na to. Navíc horoskop nikdy nebyl určen k magickému útoku, nýbrž k interpretaci. Kefer zaplatil vlastním životem.   

Pokusím se tedy napsat, proč je podstatné se věnovat alespoň vlastnímu horoskopu. 

Sebepoznání

Jistě, lze k němu dospět i bez astrologie a vystačit si s jinými metodami. Ovšem málokterá jiná metoda umí spolehlivě pojmenovat handicapy a silné stránky. Pomocí astrologie lze přijít na to, jak lze pomocí využití silných stránek srovnat handicapy. Je to poněkud nemilosrdná metoda způsobující zranění egu. Ovšem nenaleznete zde nic jako zabití ega, zničení nebo cokoli na tento způsob. Dokud jsme pozemšťany, nějak si tento projev bude potřeba srovnat. Btw. neříkejte, že po nějaké magické operaci jste zabili ego. Nejenom proto, že potom na okolí zaručeně působíte jako vtipný fanatik, ale zejména proto, že Univerzum obvykle udělá vše pro to, abyste se do okolí projektovali jako typický egař.  

Zpočátku budete mít tendence u vlastního horoskopu papouškovat věci našrocené z knížeček. Astrologie vyžaduje studium, nejdříve nutnost, potom zájem a zábava. Ovšem účelem tohoto studia není odhrkat našprtané, ale naučit technikám a jistému způsobu myšlení. To již je těžké a chce to na sobě pracovat. Jinak zůstanete jen šprtem nebo "patologem". 

V pokročilejším stádiu se lze zabývat i věcmi jako minulé životy či vazbou s vlastním SAS. Minulé životy jsou bez záruky, nicméně v moderní astrologii naleznete pár věcí tímto směrem. Tím druhým se zabývám několik let a mám poměrně zajímavé výsledky nejenom na sobě, ale i u vybraných klientů. Pro tento zájem není možné přeskočit onu fázi, kdy se je potřeba naučit pracovat se sebou, nežli přistoupíme k Sobě. Velmi obecně jsem svoji metodu popsala v tomto příspěvku Vůbec nevím, zda vůbec a nakolik, někdy tyto své zkušeností popíši více. Jistě, mohla bych to prodávat i jako metodu, jak svůj život udělat mnohem lepším a šťastným... jenomže bez magické transformace, což je soustavná práce, se může maximálně jednat o waw efekt, který skončí tak rychle, že jedinec nechápe, zda šlo o sen či realitu.      

Konfrontace se životní zkušenosti

Na astrologii je skvělé to, že spolehlivě zpětně objasní cokoli. Něco nastane, podíváte se na tranzity a máte jasno. Někdo je příšerný, uvědomíte si jeho planetární konstelace a je to jasné, nemůže jednat jinak. Nejde o kódovaný jazyk, ale o způsob, kterak přijmout věci jaké jsou bez ambice někoho lámat. Schopnost neumět přijmout realitu bývá jednou z nejtěžších překážek proniknutí jakéhokoli magického vlivu, energie, darů entit apod do hmoty, tedy našeho běžného života.  

Řešení životní situace

Jste ve stádiu, které vám není pohodlné. Pokusíte se udělat magicky něco, ono se něco i stane, ale zanedlouho jste ve stejné či obdobné situaci. Aneb Univerzum vám hraje prevíta na téma, nedostaneš to, co chceš.   

Astrologie obsahuje techniky pro porozumění tomu, co se právě děje, co se právě po nás chce a také, jakou magickou praxi či technikou toto těžké období překlenout.  

Magie s prvky astrologie

Magie planetární a zodiakální vychází ze středověké praxe. Co dělá moderní mág? Praktikuje planetární chaosmagii, neb naprosto s klidem zde nacpe Uran, Neptun a Pluto. Co je špatně? Středověká tradice pracuje pouze se 7 planetami. Přemýšlet o goetických bytostech z pohledu více nežli 7 planet třeba znamená nabourávat si celý systém. Stejně tak u zodiakální magie je potřeba počítat se starým systémem vládců.
Ačkoli pracuji s těmito bytostmi mimo systém invokací a evokací, systém 7 sfér nenarušuji.  
Jistě, používám moderní astrologii, ovšem když systém středověký, tak hezky bez dalších planet a se systémem domů v tradici používaném a bez moderních technik. Když si tedy vymyslíme něco, co vychází ze středověku a používáme středověké signatury, bylo by velmi vhodné myslet na to, že tyto signatury byly vytvořené pouze pro 7 sfér. Jinak egregor systému posíláme do ... černé díry (není tím myšlena antihmota). 

Planety Uran, Neptun a Pluto jsou nazývané jako planety kolektivní, neb ovlivňuji celé generace. Pro středověké techniky ani nemají smysl, prakticky z pohledu konkrétní nativity stojí. Když pracujeme s bytostmi přiřazenými k nim, není to již tolik individuální a taháme si zároveň i kolektivní egregory. Je potřeba toto nezaměňovat se společenskou prestige, na tuto oblast spolehlivě funguje Jupiter a Saturn. Zvládněte tyto sféry a zažijete i společenský úspěch. 

Kolektivní přesahuje jakoukoli individualitu. Je těžké pracovat s jejich egregory, když tyto planety nejsou ve zpětném chodu. Chtě-nechtě zde potřebujete zkoumat tranzity a uvědomovat si jejich dopad na vaši vlastní nativitu. 


Co uvidíme v astrologickém kole

Standartně 12 znamení, ve kterých máme rozložené planety a prostor nám oddělují ještě domy. O domech se v moderní magii nemluví, protože tady se dostáváme do stavu, kdy si musíme prozkoumat, který systém je ten správný. Přesně u domů lze porozumět Carrollovu nadávání na nejednoznačnost astrologie. Domy jsou poměrně logické, když víme, co chceme vidět. Pro magii neexistuje nic jako doporučený systém domů. Domy představují životní oblasti, v nichž se vliv planety a znamení projevuje. Významy a přístupy středověké a moderní astrologie se liší. 

Jelikož je toho na jednoho adepta magie hodně, doporučuji se zabývat zejména planetami a jejich vztahy mezi sebou. Tím myslím aspekty (hráčům biliardu půjdou lépe) a korespondence mezi planetou a znamením. Uvědomuji si, že magie buduje zlozvyk brát do úvahy 7 základních sfér. Moderní planety vnímám jako kolektivní doplněk.  

Kromě planet brala středověká astrologie do úvahy i stálice. Tedy ke hvězdám není odrazový můstek přes Pluto, jak by se mohlo modernímu mágovi zdát, ale přes 7 sfér.  

Měsíční uzly aneb osa Draka v horoskopu. Tomu nemůže nikdo, kdo s magií myslí vážně, odolat. Jedná se o prvek v tradiční i moderní astrologii. Právě zde se vine niť karmické astrologie. 

Dále zde máme body. Arabské body jsou spíše doménou středověké astrologie, obvykle v moderních horoskopech zůstává bod štěstí. Zajímavé jsou i vertex a antivertex. Lilith je doménou moderní astrologie, představuje kontroverzní otázku již jen z pohledu, který její výpočet budeme brát vážně. Tento bod se mi v interpretaci osvědčil nejenom ve věcech vztahových, ale i v otázkách magické praxe.  

Tolik alespoň k základním argumentům mluvícím ve prospěch astrologie v magické praxi. Narovinu, když s tím začnete, není cesty zpět. Myslela jsem si kdysi, že se naučím jen pár věci užitečných pro magickou praxi. Jenomže porozumět základům astrologie znamená, že astrologie ve vás vzbudí vášeň. To je přesně ono, čeho je potřeba, abyste přestali pitvat mrtvoly a astrologie se stala nástrojem pro život a živé bytosti.    

 


  

      


 


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

12. dům v horoskopu

Jedná se o dům, na nějž není z pohledu středověké astrologie nazíráno jako na příjemné místo. Napadá mně podobnost s magií, i zde středověká magie měla tendence vnímat vliv démonů jako něco nesmírně škodlivého. Jenomže stejně jako 12. dům máme všichni, máme všichni v sobě i démonickou stránku. Stát se světcem znamenalo ujít cestu vedenou skrze křesťanskou mystiku, vidět za význam věcí a dostat se do stavu, kdy to démonické v nás nám neškodí nevhodným filtrem, přes který si můžeme naprosto nevhodně projektovat své okolí. Nechci tvrdit, že 12. dům je domem démonů, oni tak nějak podle zaměření člověka mohou působit v jakémkoli domě. Např. asc. v Býku má sklony k obžerství, ve Lvovi k pýše atd., Kozoroh v 2. domě typický lakomec, Střelec v 7. domě smilník. To ovšem ještě neznamená, že každý člověk s asc. v Býku je chodící koule, může být, pokud si nedá pozor na přehánění své vášně. A ani to neznamená, že musí zůstat koulí po celý svůj život.  Tento dům nám ukazuje, čemu budeme čelit a jako

Lilith z pohledu astrologického

The matter is a prison Osobně se domnívám, že Lilith jako taková vyžaduje osobní přístup astrologa, i kdyby tím přístupem mělo být její ignorování. Máme snahu se domnívat, že existuje pouze jedna Lilith (či jeden pohled na Lilith), jenomže již v démonologii si nelze nepovšimnout mnoho vrstev různorodých mýtů o Lilith. Proto máme v astrologii na výběr ze dvou bodů. V dnešní moderní době je velice jednoduché uchopit téma Lilith feministicky anebo ryze démonicky, on rozdíl až tolik velký co do základu nebývá. Jedná se o téma umožňující subjektivní pohled, ten můj vychází z magické transformace a démonologie.  Onen subjektivní přístup začíná v momentě, kdy se astrolog má rozhodnout, zda ve svojí astrologické praxi použije skutečný bod Lilith anebo střední, tedy korigovaný bod, protože Měsíc se nepohybuje přesně elipse, jak předpokládá střední Lilith (rozdíl může být i 5 stupňů). Střední se označuje jako Mean a skutečná jako True. Běžnější se používání Mean Lilith, což kolegy považující Lil

PONDĚLNÍČEK O Uranovi, enochiáně a jasnozřivosti (2/24)

Uran v domech. Zaujal mě v jedné astrologicke skupině dotaz na přechod Urana 1. domem. Jedná se o nesmírně zajímavé téma i v mé osobní rovině.  Právě, když mi Uran dosedl na ascendent, začala jsem pracovat s enochianskými voláními úplně jinak. Vždy jsem věděla, že mi enochiana dělá dobře, ale to bylo takové spíše pocitové, špatně se to vysvětlovalo. V ten moment mi bylo jasné, co si s ní počít a jak. (Toto je na enochianě nejhorší, neb neumíme přesně definovat povahu bytostí, které přijdou, ani přesně neumíme popsat její účinky a nemáme ani jistotu stran rituální stránky věci, neb Dee a Kelly vypracovali systém, který je odpraktikován pouze částečně. Osobní přístup vyžaduje několik opakování a také přestávky v aplikaci, takže se jedná o magii, již lze porozumět až po létech praktikování.)  Samozřejmě, vzhledem k tématu je potřeba se podívat i na dobu, kdy mi Uran procházel 12. domem. On se neocitne na ascendentu jen tak, nějak fungoval i předtím.  Jeho konjunkce s nativní