Přeskočit na hlavní obsah

Den, po kterém je vše jinak (pohled skrze tranzity)

 

llustration of the Solar System, not to scale. (NASA)


Byl to den, jako každý jiný, ani při pohledu na oblohu se nic atypického nedělo, ani ve zprávách z tohoto dne se nic významného neobjevilo. Jednoduše takový obyčejný den. Stejně tak v osobní rovině nepíšu o vztahu, poznání osudového muže, výhře ve sportce, povýšení, vydání knihy apod. Dokonce jsem ani nikoho nového nepoznala, ničemu novému se nevěnovala. To, co se odehrálo, bylo v osobní rovině. Jednoduše se ráno proberete, díváte se na svět jakoby skrze mlhu a něco je jinak.... 

Ono jinak znamená, že jakoby se z vás zrodila vaše jiná verze nahlížející na svět způsobem, kdy najednou jste hlavním hrdinou vašeho osobního příběhu... Ne, že by najednou požadavky okolního světa či různé povinnosti se rozplynuly, vůbec ne. Jakoby různé rozběhnuté věci do sebe zapadly, propojily se a já měla najednou z ničeho nic úplně jiný přístup k sobě i okolnímu světu. Protože najednou je možné mít vše zlehka... vidět vše lehce..., tak to je, když dopadne proces transformace. Postupně se dalšími týdny a měsíci dostáváte do stádia, kdy vám jdou události na ruku. Vy sami naopak přesně vícte, co kdy máte udělat.  

Jedná se o pár let starou záležitost, ten jiný přístup více zapadnul, hodně mi změnil život, věci, které jsem dělala jenom "protože ostatní", opadly, neb jsem hravě odbourala tlak okolí. Slovo povinnost má od toho okamžiku úplně jiný nádech. Teď vím, že žít život podle sebe ještě neznamená, že tím naše okolí musí trpět. Právě naopak. Velké změny v našem životě nastávají až poté, co jsme na ně připraveni. Některé tranzity, ony samozřejmě nepřetrvávají, ale otevřou v nás něco, co jeví se být návodem na nás samotné.   

Možná některé záležitostí přijdou někomu ze čtenářů jako poněkud náročnější, jenomže pokud proces transformace není pro nás pouze frázi, ale připraví nás právě na okamžik, kdy sami v sobě jsme připraveni dát klíč na to správné místo. 

Luna byla v první čtvrti a planety se od sebe rozbíhaly. Pro napsání denního mundálního horoskopu to chtělo opravdu hodně inspirace, pokud mělo jít o záživné čtení. Jenomže právě toto rozložení planet vytvářelo zajímavé aspekty na planety mého nativního horoskopu. Orbis beru s přesností na stupeň až dva. Širší se domnívám, nemá smysl brát do úvahy, raději si počkat, až dosedne. Zajímavé je, že se jednalo převážně o sextily a polosextily. Mezi tím opozice a kvadratura může nadělat nepořádek, jestliže člověk není připraven. 

Na mojí nativní Lilith vytvářely přesný polosextil Venuše a Pluto. Takový vliv planet přinese něco jako uvědomění si sebehodnoty, pocit krásy v tom být sama se sebou a také jasno v tom, co je to láska, jak emoce mohou nastavit myšlenky do toho správného modu, aby je bylo možné seberealizovat. Vzniklo zde něco i jako senzor na hodnoty. Takový vnitřní detektor pravých pocitů z vnějšku směřujících vůči nám. 

Tranzitující Luna také spíše stahovala do osamění a naladění se na sebe sama. Nelze ani očekávat, že s Lunou mezi 12. a 1. domem porozumíme někomu jinému. Užívání si vlastních pocitů a porozumění jím směřuje k otevřenosti v projevu. V sextilu na nativního Saturna ono stažení se do sebe podporovala, protože jakýkoli pokus o dosažení čehokoli od kohokoli jiného, v tak přesném sextilu vede k odmítnutí. Jde o příležitost k nastavení si ascendentu jako funkční hranice mezi sebou a ostatními.  

Merkur v sextilu na nativní Slunce sice neznamenal, že mi neustále zvonily telefony a každý něco chtěl, ač se nacházel v 11. domě, nevěnovala jsem se ani skupinovým aktivitám. Spíše jsem naopak přehodnotila, ve skupinách jakých lidí budu aktivní. Jistě, myšlenkově to byl velmi zajímavý den, protože jsem se vypořádala s různými záležitostmi. Při těch tranzitech to šlo hodně snadno.

Mars v opozici na nativní Mars. Ideální k realizaci toho, co člověk chce, a přesně i ví, jak si to provést. V kombinaci s výše uvedeným je zjevné, že všechny překážky opadají,  neb je naprosto jasné, jak na ně. Jestliže v sobě skrýváme své odvážné já, přesně toto je skvělý okamžik k tomu, aby vyšlo na povrch.    

Jupiter vytvářel sextil k Chirónovi, probouzel ve mně tendence zlepšit sebe, uzdravit v sobě vnitřní zranění. Uvědomění si svých nejslabších míst, těch, které budou posílený, jakmile nastolím lepší verzi sebe sama. Byly pro to skvělé předpoklady, protože aspektoval i Bod Štěstí a Vertex. Takže pocit stávat se sama sebou byl hodně vnímatelný.   

Saturn v sextilu aspektoval Marta, Neptuna, Dračí hlavu a Lunu. Pocit odpovědnosti byl tedy nahrnut do více nativních prvků. Ukázněná dosavadní aktivita vylepšující kondičku a tělo vůbec naprosto zapadla do nároků takového tranzitu. Aby Luna z toho všeho nevyšilovala, tak ji docela zklidnil a emočně ustálil. Příliš prudké emoce brání v konstruktivnímu myšlení, bez zklidnění emocí by dopad tranzitů nebyl tak skvělý. Podpora nativního Neptuna naopak dala do souladu ideály s realitou, respektive podpořila to, aby ideály byly realizovatelné, protože najednou byly vidět v jiném světle.

Uran na nativní Neptun vytvořil kvadraturu. Jako by jej oživil a vše, co jsem doposud vykonala, což je v rámci procesu transformace důležité, jsem mohla v tento den zúročit. Aby takový tranzit zafungoval v náš prospěch, vyžaduje hodně nejenom sebepoznání, ale i poznání potenciality a chtění ji dostat na povrch.  Uranské věci nejsou otázkou jednoho okamžiku, chvilky nějakého aspektu, jsou závislé na tom, co vše jsme vykonali předtím, kam jsme chtěli směřovat. Právě proto, že jsme připraveni na trochu jiné dráhy v mozku nežli ty dosavadní, které nás nikam neposouvaly. Bez přípravy se dost možná utopíme v nějakém problému. 

Aby toho nebylo na nativního Cheirona málo, tak polosextil s ním vytváří i Neptun. Samotný Neptun v 11. domě osvěžuje spirituální věci, jestliže si necháme dostatek volného prostoru, můžeme dospět k poznání, které nás posouvá dál. Dokonce může dojít k něčemu jako zázračnému uzdravení nejenom vlastní duše, ale i těla. 

Tranzity zkoumám zpětně, jednoduše, když se věci dějí, tak není čas přemýšlet nad tranzity. Není čas zkoumat astrokonstelace. Nicméně okamžiky, kdy se vnitřně změníme, jsou zaznamenány nejenom v našem nitru, ale i ve hvězdách. Aby fungovaly, je potřeba na sobě pracovat předtím. V takovém případě i tranzity mající působit hodně "těžce", začnou hrát v náš prospěch. Nemá cenu trávit život tím, abychom sledovali tranzity a čekali na okamžik nula. Takto to nefunguje.


POZNÁMKA NA OKRAJ:

Mám podobnou zkušenost i s transformací jiného zrozence, jehož nativní horoskop znám a znám i možností jeho transformace z pohledu postavení planet. Zde jsem také zkoumala tranzity ex post. Dá se říci, že tam, kde nativní Neptun snižoval účinnost jiné nativní planety prorazilo tranzitní Slunce. Slunce hraje v horoskopu tohoto zrozence právě zajímavou roli, protože projasňuje a takové více aspekty, kdy Slunce má přesný aspekt právě hrají roli. Nativní Merkur byl sevřen z obou stran aspekty k tranzitní Venuši a Martovi.  Tranzitní Luna aspektovala nativní Chirón. Tranzitní Saturn v trigonu podporoval nativní Lilith, Neptun v polosextilu Venuši a Jupiter podpořil v polosextilu nativní Lunu. Ipětovně i ze byly vedlejší aspekty,  a protože jsem byla svědkem tohoto okamžiku, vím, co mu předcházelo, mohu konstatovat, že spouštěč  odpovídá planetární konetelaci. Jen nemohu mluvit za jiného, jak přesně toto prožíval.   

   

    

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Lilith z pohledu astrologického

The matter is a prison Osobně se domnívám, že Lilith jako taková vyžaduje osobní přístup astrologa, i kdyby tím přístupem mělo být její ignorování. Máme snahu se domnívat, že existuje pouze jedna Lilith (či jeden pohled na Lilith), jenomže již v démonologii si nelze nepovšimnout mnoho vrstev různorodých mýtů o Lilith. Proto máme v astrologii na výběr ze dvou bodů. V dnešní moderní době je velice jednoduché uchopit téma Lilith feministicky anebo ryze démonicky, on rozdíl až tolik velký co do základu nebývá. Jedná se o téma umožňující subjektivní pohled, ten můj vychází z magické transformace a démonologie.  Onen subjektivní přístup začíná v momentě, kdy se astrolog má rozhodnout, zda ve svojí astrologické praxi použije skutečný bod Lilith anebo střední, tedy korigovaný bod, protože Měsíc se nepohybuje přesně elipse, jak předpokládá střední Lilith (rozdíl může být i 5 stupňů). Střední se označuje jako Mean a skutečná jako True. Běžnější se používání Mean Lilith, což kolegy považující Lil

PONDĚLNÍČEK O Uranovi, enochiáně a jasnozřivosti (2/24)

Uran v domech. Zaujal mě v jedné astrologicke skupině dotaz na přechod Urana 1. domem. Jedná se o nesmírně zajímavé téma i v mé osobní rovině.  Právě, když mi Uran dosedl na ascendent, začala jsem pracovat s enochianskými voláními úplně jinak. Vždy jsem věděla, že mi enochiana dělá dobře, ale to bylo takové spíše pocitové, špatně se to vysvětlovalo. V ten moment mi bylo jasné, co si s ní počít a jak. (Toto je na enochianě nejhorší, neb neumíme přesně definovat povahu bytostí, které přijdou, ani přesně neumíme popsat její účinky a nemáme ani jistotu stran rituální stránky věci, neb Dee a Kelly vypracovali systém, který je odpraktikován pouze částečně. Osobní přístup vyžaduje několik opakování a také přestávky v aplikaci, takže se jedná o magii, již lze porozumět až po létech praktikování.)  Samozřejmě, vzhledem k tématu je potřeba se podívat i na dobu, kdy mi Uran procházel 12. domem. On se neocitne na ascendentu jen tak, nějak fungoval i předtím.  Jeho konjunkce s nativní

12. dům v horoskopu

Jedná se o dům, na nějž není z pohledu středověké astrologie nazíráno jako na příjemné místo. Napadá mně podobnost s magií, i zde středověká magie měla tendence vnímat vliv démonů jako něco nesmírně škodlivého. Jenomže stejně jako 12. dům máme všichni, máme všichni v sobě i démonickou stránku. Stát se světcem znamenalo ujít cestu vedenou skrze křesťanskou mystiku, vidět za význam věcí a dostat se do stavu, kdy to démonické v nás nám neškodí nevhodným filtrem, přes který si můžeme naprosto nevhodně projektovat své okolí. Nechci tvrdit, že 12. dům je domem démonů, oni tak nějak podle zaměření člověka mohou působit v jakémkoli domě. Např. asc. v Býku má sklony k obžerství, ve Lvovi k pýše atd., Kozoroh v 2. domě typický lakomec, Střelec v 7. domě smilník. To ovšem ještě neznamená, že každý člověk s asc. v Býku je chodící koule, může být, pokud si nedá pozor na přehánění své vášně. A ani to neznamená, že musí zůstat koulí po celý svůj život.  Tento dům nám ukazuje, čemu budeme čelit a jako