Přeskočit na hlavní obsah

FQA Obecné věci z magie bez ohledu na směr


 Mnozí stojí  před otázkou, jak si zvolit vhodný směr v magii pro sebe. Je jich tolik, že na začátku to vše může působit opravdu matoucím dojmem. A právě v tomto je potřeba nalézt trochu více sebe a nějak si praktikovat po svém.  Jenomže jak po svém...., a právě tímto příspěvkem mám snahu napovědět.


Odpoveď na otázku, jak začít, zní:

Jakkoli.

Jednoduše dělat něco, co jde. Ne vždy máme v ruce přesný manuál. 

Před otázkou, jak začít, stojíme vždy, kdykoli začínáme cokoli nového.  Třeba čteme o něčem v knize, popisovaná praxe se nám líbí a pohráváme si s myšlenkou, že bychom ji mohli také začít praktikovat. Jenomže často nevíme jak, anebo i když máme v ruce manuál, máme k němu spoustu doplňujících otázek. 

Hodně pomůže odpovědět si na tyto otázky:

1. Čím mně kniha motivovala? 

2. Jde mi o tento směr anebo se chci pouze naučit nějaké v knize popisované techniky?

3. Jak by měla praxe podle této knihy vypadat?   

Jestliže Vás tento směr láká, mělo by být jasno i v tom, nakolik se s ním cítite osobně spříznění. 

Někdy nás  to láká k něčemu, co není právě zvládnutelné či uchopitelné. V takovém případě je potřeba smířit se s tím, že děláme to, co právě jde. Až se něčemu v magii naučíme, budeme se schopni vrátit a tentokrát to po létech i zvládat.


Toto je možné a toto již ne

Jestliže chceme praktikovat magii, musíme změnit pohled na realitu.  Je fajn si uvědomovat, toto je hmota, toto je energické tělo, toto je astrál, tady již jde o sféru nad ním. A přitom zároveň je toto vše součástí Kabalistického stromu, Yggdrasilu, Aethyrů .... nebo čehokoli, co praktikujete a slouží vám to jako určitá mapa. 

A zároveň si být vědomý toho, že se jedná pouze o mapu.

I naše fyzické tělo je součástí toho všeho. Je nositelem reakcí na pochody vnitřního i vnějšího světa, myšlenek... Dokonce přenáší mentální aktivitu. Způsob jakým přemýšlíme a nahlížíme na realitu hodně ovlivní průběh čehokoli, co děláte. Obvykle přenos negativního jde sám o sobě. Podceňujte sami sebe a dáte tak všem kolemjdoucím signál, že si mohou do vás kopnout. 

Jakmile se naučíme vnímat realitu celistvě, nic nebude již pro nás problém. Právě proto nejsem zastáncem pouze astrálů, snů a vizí....bez manifestace na hmotě, bez toho, aby cokoli, ač je to již sebevíce roztodivné, co praktikujete tam, nemělo vliv na to, co je zde. Jesltiže žijete v bludu, vaše tělo bude chátrat, nabírat drsnou vrstvu tuku, budete ztrácet své fyzické schopnosti. 
Jenomže lze to i naopak. Praktikovat tak, aby imaginální řez probíhal všemi vrstvami reality, a potom jste někde úplně jinde. 

Rozhodující je, co vše bude součástí vaší reality. Třeba součástí mojí reality se staly různé bytostí. Nebylo to ihned, na některé jsem "čekala" dlouho, a dokud samy nepřišly, nenapadlo mě spekulovat o tom, zda není něco špatně. Jednoduše jsem praktikovala bez nich. Posléze jsem se učila odbourávat balast ze slov, jež mi sdělovaly, protože máme přirozené sklony do všeho dávat svojí fantazii. A ego má přirozenou tendenci rochnit  se v jejich přízní. 

Častým jevem v tomto směru je i žárlivost a jisté přivlastňování si bytostí. 

Například osoba A řekne osobě B, že pracuje s Kálí a svěří ji nějaké detaily. Nepotrvá to dlouho a osoba B také začne mít stejné vjemy a automaticky začíná pracovat s Kálí také. Jistě, přirozenou lidskou reakcí A je žárlivost.  Má v podstatě dvě možností. 
První, rozpoutat spor na téma "přivlastnění si" Kálí.
Druhá spočívá v tom, že přestane B poskytova o Kálí jakékoli informace. Obvykle to časem osoba B vzdá, protože se s Kálí již nemá jak opičit. 
Přesto si A bude muset zvyknout na to, že Kálí bude vnímat tak nějak více lidí. 

Pro nás, kteří bytosti vnímáme, je pekelný rozhovor s někým, kdo je vnímá archetypálně. A musíme se naučit, že i tento přístup je v magii regulérní. Není to pouze utrpení takového archetypálně pracujícího kolegy, který si o někom jako já myslí "má haluze", je to i peklo pro takové, jako jsem já, pouze si myslíme "ten by démona nepoznal, ani kdyby s ním přímo mluvil v lidském obalu".    K archetypální práci se nebudu vyjadřovat, protože v této disciplíně  nevynikám, pokud nesedím nad horoskopem konkrétního jedince. Můj rozklad snů je spíše typu, necháme to pracovat, anebo "aha, toto si ve snové odžíváme a do běžného života si z toho vezmeme toto".
Pouze jednu věc sdělím, ať již pracujeme archetypálně jakkoli, toto z nás nedělá psychology.  Ne každý může působit jako psycholog bez ohledu na to, co a kolik toho má načteno. Naučit se být psychologem vyžaduje několik let studia na Univerzitě (nikoli na Vysoké škole života).  

U vnímání energií  dochází ke zkreslením právě kvůli esoterickým pověrám a snaze být za každou cenu mistr.  Vnímání energií je hodně individuální záležitostí, která by se postupně měla vyvinout v systém, jež dává smysl. Ne každý vnímá tímto způsobem.

Někdo má kombinaci různého přístupu, někdo zase jenom jeden. A to vše si o sobě budeme muset umět zjistit bez ohledu na to, co si kdo myslí. 


Příliš mnoho otázek

Je v magii ke škodě. Nekrocená zvědavost vede k ševelivým myšlenkám odsouzeným k tomu, aby neuměly porozumět podstatě a smyslu. 

Především je potřeba se smířit s tím, že v magii neexistuje jistota. 

Strach představuje největší brzdu magického seberozvoje, ovšem lze s ním pracovat. 

Zvědavost nesmí bránit samostatné praxi. Ony otázky postupně začnou odcházet, neb tak  89% otázek začátečníka jsou formulované naprosto nesmyslně. Psychicky není schopen pojmout magickou realitu.         

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

12. dům v horoskopu

Jedná se o dům, na nějž není z pohledu středověké astrologie nazíráno jako na příjemné místo. Napadá mně podobnost s magií, i zde středověká magie měla tendence vnímat vliv démonů jako něco nesmírně škodlivého. Jenomže stejně jako 12. dům máme všichni, máme všichni v sobě i démonickou stránku. Stát se světcem znamenalo ujít cestu vedenou skrze křesťanskou mystiku, vidět za význam věcí a dostat se do stavu, kdy to démonické v nás nám neškodí nevhodným filtrem, přes který si můžeme naprosto nevhodně projektovat své okolí. Nechci tvrdit, že 12. dům je domem démonů, oni tak nějak podle zaměření člověka mohou působit v jakémkoli domě. Např. asc. v Býku má sklony k obžerství, ve Lvovi k pýše atd., Kozoroh v 2. domě typický lakomec, Střelec v 7. domě smilník. To ovšem ještě neznamená, že každý člověk s asc. v Býku je chodící koule, může být, pokud si nedá pozor na přehánění své vášně. A ani to neznamená, že musí zůstat koulí po celý svůj život.  Tento dům nám ukazuje, čemu budeme čelit a jako

Lilith z pohledu astrologického

The matter is a prison Osobně se domnívám, že Lilith jako taková vyžaduje osobní přístup astrologa, i kdyby tím přístupem mělo být její ignorování. Máme snahu se domnívat, že existuje pouze jedna Lilith (či jeden pohled na Lilith), jenomže již v démonologii si nelze nepovšimnout mnoho vrstev různorodých mýtů o Lilith. Proto máme v astrologii na výběr ze dvou bodů. V dnešní moderní době je velice jednoduché uchopit téma Lilith feministicky anebo ryze démonicky, on rozdíl až tolik velký co do základu nebývá. Jedná se o téma umožňující subjektivní pohled, ten můj vychází z magické transformace a démonologie.  Onen subjektivní přístup začíná v momentě, kdy se astrolog má rozhodnout, zda ve svojí astrologické praxi použije skutečný bod Lilith anebo střední, tedy korigovaný bod, protože Měsíc se nepohybuje přesně elipse, jak předpokládá střední Lilith (rozdíl může být i 5 stupňů). Střední se označuje jako Mean a skutečná jako True. Běžnější se používání Mean Lilith, což kolegy považující Lil

PONDĚLNÍČEK O Uranovi, enochiáně a jasnozřivosti (2/24)

Uran v domech. Zaujal mě v jedné astrologicke skupině dotaz na přechod Urana 1. domem. Jedná se o nesmírně zajímavé téma i v mé osobní rovině.  Právě, když mi Uran dosedl na ascendent, začala jsem pracovat s enochianskými voláními úplně jinak. Vždy jsem věděla, že mi enochiana dělá dobře, ale to bylo takové spíše pocitové, špatně se to vysvětlovalo. V ten moment mi bylo jasné, co si s ní počít a jak. (Toto je na enochianě nejhorší, neb neumíme přesně definovat povahu bytostí, které přijdou, ani přesně neumíme popsat její účinky a nemáme ani jistotu stran rituální stránky věci, neb Dee a Kelly vypracovali systém, který je odpraktikován pouze částečně. Osobní přístup vyžaduje několik opakování a také přestávky v aplikaci, takže se jedná o magii, již lze porozumět až po létech praktikování.)  Samozřejmě, vzhledem k tématu je potřeba se podívat i na dobu, kdy mi Uran procházel 12. domem. On se neocitne na ascendentu jen tak, nějak fungoval i předtím.  Jeho konjunkce s nativní