Přeskočit na hlavní obsah

Eso pohárů - KOŘEN SIL VODY



A zde zrodila se voda, element povstal z ducha nad nimi, který je ženským protipólem prvotního ohně, není Lunou, je něčím nad ní. 
Karta nemá ani Planetu ani Znamení... Je nad nimi. 


Na kartě bývá obvykle jeden pohár, z něhož přetéká voda, energie, případně jej drží nějaká postava. 

Při ponoření do karty u Crowleyho tarotu člověk prožije energii tekoucí, odtékající, protékající, vše cirkuluje naprosto bez zábran. Stav, kdy právě tvořící se emoce kolem dovádějí člověka do postavení nad vším tím a on v poklidu přijímá samotnou podstatu Bytí. Právě pocit naprosté důvěry umí tento stav vyvolat. Vždyť pohár je jakoby ponořen v hladině vody, ale ani ta nebrání protékání proudů od shora navrch, či zdola nahoru, obrátíme-li kartu. To vše má odraz v jasu barev vytvářejících se na hladině, nad ní i pod ní. Hledat zde něco konkrétní ho, jest pouhou iluzí ... Vše musí vyjít samo. Inspirace přichází sama. Projití touto kartou znamená vstoupit v úctu k sobě samotnému, jakož i Universu jako celku.

Karta je Důvěrou v Chaos, který zobrazí se v nižších vrstvách ve znameních Raka, Štíra a Ryb. Pro poznání systému je podstatné vědět:
2 Pohárů - Venuše v Raku
3 Pohárů - Merkur v Raku
4 Pohárů - Luna v Raku 
5 Pohárů - Mars ve Štíru
6 Pohárů - Slunce ve Štíru
7 Pohárů - Venuše ve Štíru
8 Pohárů - Saturn v Rybách
9 Pohárů - Jupiter v Rybách
10 Pohárů - Mars v Rybách. 


Z celého výjevu je patrná klidná atmosféra. Při pohledu na pohár se nelze vyhnout myšlence na Svatý Grail, jehož symbolika zde je více, než-li zřejmá. Vše je tak úžasně čisté, nikde stín pochybnosti ... jen pohárem proteče tolik vody, že na jednoho člověka je jí až moc. Symbolika Grálu zdůrazňuje prvek vše ženského, vše objímajícího, Biederman mluví doslova i o jakési spirituální děloze všech, kdo se oddají mystériu.

Energie razící z Esa pohárů jsou přespříliš na jednoho člověka, nedají se poutat na hmotu. Vytváří se něco velkého, přesahujícího vše, na co si lze jen sáhnout. A právě v tom spočívá její nebezpečí. Nic není zformovaného a jedná se o čirou emoci nemající žádný tvar. Na jedné straně veliký potenciál zformovat ji jakkoli, vyžaduje jen sebedůvěru a důvěru v probíhající proces, na straně druhé její energie odrážejí naprostý chaos v mysli tazatele. 


Situace, v níž bývá karta tažena, vyžaduje nasazení důvěry, dej se, co děj. Půjde o dosti nepřehledné okolnosti, které vypadají na povrchu úplně jinak oproti tomu, co skrývá se uvnitř. Poukazuje spíše na důvěru vytvořenou v nevědomí, kdy člověk důvěřuje, aniž by věděl proč, neb vskutku pranic v realitě jeho důvěru nepodporuje. V návaznosti na další karty může něco z nevědomí proniknout ven. 

Vše teprve vzniká po stránce emoční a důvěra představuje základ, na němž lze stavět. Potenciál vzít něco neuchopitelného a vybudovat na tom něco funkčního, přijme-li člověk pohyb jako základ. Onen základ představuje právě uvědomění si, že důvěra vychází z nevědomí a postupnou práci s ním se dostaví i poznání, z čeho tato důvěra vychází.

   

            Jen tak bude možné dosáhnout spřízněnosti bez vymezování se. Kde individualita je brána a svoboda respektována, tam stane se zázrak a světy dříve oddělené připojí se tak, až krásně do sebe zapadnou... Ve všech možných konotacích... Kdo nepoznal to, neuvěří....
                                                                                                                                             Map MAP (hlp)

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Spálené planety

Spálená planeta (od 0,15 až 4 stupně od Slunce) sice znamená, že zrozenec má sklony k jednání, myšlení či vnímání pod vlivem jejího poškození, ale také má šanci z jejího popela povstat jako Fénix. Ačkoli podle zaužívané interpretace by taková planeta měla stabilně zrozenci podkopávat nohy. Tento příspěvek si dovoluji napsat, protože jsem v praxi u různých zrozenců měla možnost nalézt způsob, jak využít přednosti této pozice a narovnat její handicapy. Pravda, není to pouze otázkou jednoho rozboru horoskopu, ale být nápomocen i při různých situacích natolik, aby si zrozenec tyto věci uvědomoval a vytvořil si návyk na trochu jiný model chování.   Chci svým příspěvkem připomenout, že spálené planety nemůžeme brát jako známku neměnné idiocie v jisté oblasti, nýbrž je vhodnější k nim přistupovat jako k jistému omezení, které může umožnit trochu jiný pohled, a s nímž lze pracovat.  Spálená Venuše Se spálenou Venuši se lze jen stěží vyhnout ohromným citovým zklamáním.  Subjektivně taková situa

Lilith z pohledu astrologického

The matter is a prison Osobně se domnívám, že Lilith jako taková vyžaduje osobní přístup astrologa, i kdyby tím přístupem mělo být její ignorování. Máme snahu se domnívat, že existuje pouze jedna Lilith (či jeden pohled na Lilith), jenomže již v démonologii si nelze nepovšimnout mnoho vrstev různorodých mýtů o Lilith. Proto máme v astrologii na výběr ze dvou bodů. V dnešní moderní době je velice jednoduché uchopit téma Lilith feministicky anebo ryze démonicky, on rozdíl až tolik velký co do základu nebývá. Jedná se o téma umožňující subjektivní pohled, ten můj vychází z magické transformace a démonologie.  Onen subjektivní přístup začíná v momentě, kdy se astrolog má rozhodnout, zda ve svojí astrologické praxi použije skutečný bod Lilith anebo střední, tedy korigovaný bod, protože Měsíc se nepohybuje přesně elipse, jak předpokládá střední Lilith (rozdíl může být i 5 stupňů). Střední se označuje jako Mean a skutečná jako True. Běžnější se používání Mean Lilith, což kolegy považující Lil

Etika a esoterické služby

Tento článek je určen také klientům, kteří se obracejí na různé kartáře, astrology a pod. V této oblasti funguje hodně šikovných a talentovaných lidí, potom hodně lidí, kteří do jisté míry zvládnou službu a své udělají, ale také i lidé, kteří služby poskytují pro uspokojení svého ega, což může působit problémy.  Okamžiky, kdy se na nás obracejí lidé se žádostí o výklad, protože očekávají od člověka označujícího sebe jako kartáře či astrologa profesionalitu (a oprávněně), jsou stěžejní, aby se profesionál poskytující službu (ať již úplatu či jinou protihodnotu) tázal sám sebe, zda v daném případě zakázku vezme či nikoli. Není pravdou, že lidé poskytující takové služby za úplatu musí vzít každého, kdo se na ně obrátí. Nemusí. Jen místo mamonu to chce přemýšlet intuicí. Profesionál si takto ušetří  mnohé problémy do boudoucna. Zkušený profesionál musí mít během čtení/slyšení objednávky jasno. Jistě, může se zmýlit, pokud připouští, že není neomylný, zůstává bdělým. Při sezení klient