Přeskočit na hlavní obsah

Poznámky k Saturnu

 


"Deprese, smutek, fyzické a emocionální ztráty, to vše vypovídá o tom, že nezvládáte zrovna nejlépe záležitosti odpovídající domu a znamení, jimiž prochází Saturn. Nezoufejte, pokud máte právě podobné pocity. Jsou to normální reakce. Jen velmi málo lidí zná sama sebe tak dobře, že umí reagovat na Saturn pozitivně. Saturn je opravdovým učitelem, i když ve skutečnosti to my učíme sami sebe, kdo vlastně jsme." Robert Handl Cykly osudu. 

Saturn představuje v našem horoskopu ty dispozice, které vedou k řádu, nastavení si pevných základů a pochopitelně i vytýčení si pevných hranic. Saturn velmi dobře ví, kde leží naše hranici a jestliže je překračujeme, dá nám to pocítit v nativním horoskopu, ale i skrze tranzity. 

Cyklus Saturnu trvá cca 29,7 let. Je to doba zrávání lidské bytosti, která tak pozná, kde, jak a v čem má své hranice. Jestliže nikoli, běda ji. Protože nastává období léčení z nepořádného přístupu k sobě samotnému.  Nepracuje chaoticky, nýbrž systematicky bortí jednu falešnou naději za druhou. Jistěže zapracuje především v oblasti domů, v němž leží, ale má snahu nalézt vztah i k oblasti domu 10. a také 11. Možná jej nalezne skrze aspekt možná skrze Kozoroha či Vodnáře. Neporozumíme-li jeho fungování, máme problém. Potom zjišťujeme, jaké to je, když Saturn kastruje. 

Saturn vládne času, z pohledu tradiční astrologie byl poslední, sedmou planetou, se kterou se pracovalo. (Chronos neboli Khronos, nikoli  Cronus neboli (Kronos) spojený se zemědělstvím a časem ve smyslu střídání ročních období, zatímco Chronos představoval základní abstraktní koncept času)

Máme jej spojený s konceptem starce omezujícího růst mládí. Zestárlý despota. Často je popisován na příkladu senex contra puer. Jistě, nutí nás dospět, převzít odpovědnost, je vstupenkou do hlubiny. Pokud v tom brání ona rebelská část v nás, utká se s ní. Také omezuje jakýkoli inovativní přístup ve směru, studuj to do hloubky, večírek skončil. Ovšem nemusí tomu tak být, nikoli vždy. Záleží, nakolik si umíme dát rady s časem, nakolik zvládneme do chaosu a různé časové relativity vnést svůj řád. Docílíme toho tím, že budeme počítat s jeho relativitou. Také vše, co právě děláme, vyžaduje svůj čas. Jde o to, dělat věci pořádně, aby přetrvaly, vydržely, abychom si postavili pevné základy.

Když již jsme u pevnosti, Saturn proměňuje v kámen, tedy zpevňuje osobnost. Projít jeho zkouškami vyžaduje snést mnohé. Mnohdy se spokojit s nutným zlem, abychom se stali silnějšími a vyrazili, až to bude možné. Právě netrpělivost je příčinou mnoha neštěstí a sebelítosti. Spojen se zkušenosti stáří nezbytně neznamená, že nemůže pro sebe mnohé udělat. 

Jestliže zvládneme nároky Saturna ve vlastním horoskopu, stáváme se pány svého prostředí a času, máme jasně vymezené hranice. jednoduše víme, kde je náš prostor a respektujeme prostor ostatních. Což bývá těžké. Mnohdy doslova se Saturnem v Blížencích cítím, že bych ráda sdělila lidem kolem sebe konkrétní věci, zasypala je analýzou toho, v čem sami sobě podkopávají nohy. Jenomže nesmím zapomínat, že tím překročím jejich hranice, zasáhnu je naprosto nepřipravené, takže moje analýza je spíše rozladí. Jistě, časem si na to přijdou sami, není potřeba, aby zjistili, sakra, měla pravdu. Jenomže v těchto věcech objevení pravdy skrze trpělivost, nemrhání silami a nastavení si svého vnitřního řádu, jeho překopání chaosem, je každý sám. 

Perfekcionalita, disciplína vede k výsledku, kariéře, různých funkcích. Jenomže každý další pokrok je také vstupenkou k jisté míře samoty. Čím více se stáváme individualitou, tím těžší je, aby se mezi námi a ostatními nepostavila nová hranice. To, čím si procházíme formuje naše hodnoty a charakter. Jenomže Saturn vyžaduje i umění být sám se sebou.

Negativními stránkami, které se projeví, jakmile nároky svého Saturnu nenaplňujeme či nejsme dostatečně pečliví při jejich naplňování, anebo si nedovolíme jít do hloubky, jsou deprese, strach ze selhání, zahořklost až rezignace. Jako by se na stáři nasčítalo všechno to, co jsme neudělali pořádně, kde jsme se spokojili s pozlátkem a odmítli nastavené zrcadlo, či jej poplivali. Stáří může být stavem mysli i hodně mladých lidí, kteří mají pocit, že vyhořeli, již nic za to nestojí, cítí se bez ohledu na vše prázdní. 

Prázdnota, ta uvnitř nastává, jakmile se neumíme pustit mělčiny a pořád jen šlapeme vodu namísto toho, abychom pořádně plavali. Saturn bývá velmi drsným učitelem. Ukáže nám podobu, před kterou si zakrýváme oči. Protože neumíme pochopit, že jemu jde pouze o to, vybudovat z nás kámen, osobnost, kterou nic neporazí. Můžeme být jemní, citlivý, empatičtí, ale on nám vždy řekne: "tady si nastav hranice, jinak přicházíš o sebeúctu". Donutí k odříkání, což nebývá spojeno s příjemnými pocity. 

Saturn nám ukazuje, jakým způsobem se stavíme ke hmotě a také způsob, jakým si hmotu máme ovládnout, jak na ni fungovat, abychom se nedostali do bídy. Je potřeba se ptát, jaký vztah má toto znamení k trpělivosti (platí i pro ty, co mají Saturn v Blížencích), nakolik umí nastavit trvající podmínky, k čemu věkem budeme hodně měnit přístup.  

Několik faktů:

Do roku 1781, než byl objeven Uran, byl poslední sednou planetou. 

V planetární magii představuje sedmou sféru. 

Podle tradice vládne Kozorohu a Vodnáři, zničený je v Raku, povýšený ve Váhách a v pádu je v Beranu.   

Modernisté jej nazývají bičem osudu či ocelovou pěsti karmy.


Neaspektovaný Saturn

Spolupráce s jinými planetami mu pomáhá porozumět a nacházet hodnoty skrze jiné vlastnosti. Sám bez nutnosti spolupráce připomíná starého mrzouta. Nesnese omezování a často ztrácí smysl pro realitu. Protože realita mu nevyhovuje. 

Může být ohrožen přenosem odpovědnosti na jiné osoby. Nikdy nemůže za to, co se děje jemu on sám. Vždy za to může někdo jiný. Neumí se chovat jako autorita. Buď je to někdo utopený v sebelítosti anebo naopak autoritu přehrává a domnívá se, že si všechno vyřve. 

Jestliže má někdo širší aspekty, také bývá tímto ohrožen. Je vhodnější s těmito sklony počítat a hezky si je umravnit, protože v umravňování a sebekázní není nikdo nežli Saturn lepší. 


Retrográdní Saturn

Právě Saturn snáší zpětný chod nejlépe. Je to pro něj skvělá příležitost, proč se neodpoutat od minulosti.  V minulosti lze nalézt hodně poučení, ale není potřeba ji znovu a znovu prožívat. RetroSaturn toto prožívání umí dovést až do posedlosti. Důvodem je, že není s něčím spokojený, tak přemýšlí, co a jak s tím a jak to udělat. Ví dobře, jak již to vyzkoušel a ono to nefungovalo. 

Výhodou podobných sklonů je dobrá paměť, vedení deníků a jestliže je nějak propojený s Merkurem zvládá svými vzpomínkami poměrně slušnou kadenci masakrovat okolí. Takoví přátelé jsou nebezpeční pro situace, na které by jeden nejraději zapomenul...nu a oni to vytáhnou v tu nejméně vhodnou chvíli. Nikdo neumí být v tomto směru otravnější, neb Merkur rád opakuje různé variace, dokud nedocílí svého. 

Strašně rád se vrací k nedokončeným věcem, vlastně pro něj není problém věci pár měsíců či let nechat být, a následně naběhnout jakoby nic. 

Jeho pokusy naučit ostatní, jak jít do hlubiny, vycházejí na prázdno. Ale časem mu dojde, že oni nemají tu zkušenost, co on. Možná to bude tím, že má jistou slabost pro přátelství s mladšími ročníky.   

Tento Saturn přivádí zrozence k tomu, že má porozumění pro mladší generace. Pedagogické sklony by neměly být překvapením. Může nastavovat věkově nerovné vztahy, a to kdykoli během života. Zrozenec může celou dobu žít v přesvědčení, kterak potřebuje žít s někým ze stejné generace jako je on sám. Čas dokáže zrealizovat i tento potenciál.       


  


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

12. dům v horoskopu

Jedná se o dům, na nějž není z pohledu středověké astrologie nazíráno jako na příjemné místo. Napadá mně podobnost s magií, i zde středověká magie měla tendence vnímat vliv démonů jako něco nesmírně škodlivého. Jenomže stejně jako 12. dům máme všichni, máme všichni v sobě i démonickou stránku. Stát se světcem znamenalo ujít cestu vedenou skrze křesťanskou mystiku, vidět za význam věcí a dostat se do stavu, kdy to démonické v nás nám neškodí nevhodným filtrem, přes který si můžeme naprosto nevhodně projektovat své okolí. Nechci tvrdit, že 12. dům je domem démonů, oni tak nějak podle zaměření člověka mohou působit v jakémkoli domě. Např. asc. v Býku má sklony k obžerství, ve Lvovi k pýše atd., Kozoroh v 2. domě typický lakomec, Střelec v 7. domě smilník. To ovšem ještě neznamená, že každý člověk s asc. v Býku je chodící koule, může být, pokud si nedá pozor na přehánění své vášně. A ani to neznamená, že musí zůstat koulí po celý svůj život.  Tento dům nám ukazuje, čemu budeme čelit a jako

Lilith z pohledu astrologického

The matter is a prison Osobně se domnívám, že Lilith jako taková vyžaduje osobní přístup astrologa, i kdyby tím přístupem mělo být její ignorování. Máme snahu se domnívat, že existuje pouze jedna Lilith (či jeden pohled na Lilith), jenomže již v démonologii si nelze nepovšimnout mnoho vrstev různorodých mýtů o Lilith. Proto máme v astrologii na výběr ze dvou bodů. V dnešní moderní době je velice jednoduché uchopit téma Lilith feministicky anebo ryze démonicky, on rozdíl až tolik velký co do základu nebývá. Jedná se o téma umožňující subjektivní pohled, ten můj vychází z magické transformace a démonologie.  Onen subjektivní přístup začíná v momentě, kdy se astrolog má rozhodnout, zda ve svojí astrologické praxi použije skutečný bod Lilith anebo střední, tedy korigovaný bod, protože Měsíc se nepohybuje přesně elipse, jak předpokládá střední Lilith (rozdíl může být i 5 stupňů). Střední se označuje jako Mean a skutečná jako True. Běžnější se používání Mean Lilith, což kolegy považující Lil

PONDĚLNÍČEK O Uranovi, enochiáně a jasnozřivosti (2/24)

Uran v domech. Zaujal mě v jedné astrologicke skupině dotaz na přechod Urana 1. domem. Jedná se o nesmírně zajímavé téma i v mé osobní rovině.  Právě, když mi Uran dosedl na ascendent, začala jsem pracovat s enochianskými voláními úplně jinak. Vždy jsem věděla, že mi enochiana dělá dobře, ale to bylo takové spíše pocitové, špatně se to vysvětlovalo. V ten moment mi bylo jasné, co si s ní počít a jak. (Toto je na enochianě nejhorší, neb neumíme přesně definovat povahu bytostí, které přijdou, ani přesně neumíme popsat její účinky a nemáme ani jistotu stran rituální stránky věci, neb Dee a Kelly vypracovali systém, který je odpraktikován pouze částečně. Osobní přístup vyžaduje několik opakování a také přestávky v aplikaci, takže se jedná o magii, již lze porozumět až po létech praktikování.)  Samozřejmě, vzhledem k tématu je potřeba se podívat i na dobu, kdy mi Uran procházel 12. domem. On se neocitne na ascendentu jen tak, nějak fungoval i předtím.  Jeho konjunkce s nativní