Přeskočit na hlavní obsah

Pozice Lilith v horoskopu 12. až 7. dům s vlivem na partnerské vztahy


 V minulém pojednání jsem popsala obecně problematiku a některé praktické věci jako Lilith v Beranovi u ženy, v Panně u muže, jak vypadá u génia, jak vypadá ve Vodnáři a také v Raku (Petr Pan). Momentálně se zaměřím na domy s tím, že je vezmeme od posledního.

12. Tajemno

Bývá naprosto normální dávat najevo, když již ne ještě na veřejnosti, alespoň mezi známými, rodinou apod, s kým jsme právě ve vztahu. Pokud se takový pár vyskytuje na veřejnosti, chovají se k sobě partneři tak, že není pochyb o povaze jejich vztahu. Stejně tak je normální, že partner a rodič jsou naprosto odlišné pozice. Stane se i, že podobně nezdravý vztah má člověk i k vlastnímu dítěti. Tak zrozenci s Lilith ve 12. domě zažívají buď opakovaně anebo poměrně často pozici, kdy sice formálně nebo tajně jsou partnerem toho druhého, ale po obsahové stránce jde spíše o parodii na partnerství.    

Ve 12. domě se Lilith projevuje u ženy i muže jako sklon být utajeným milencem či milenkou. Jistě, nejedná se o celoživotní záležitost, ale řekněme, že se několikrát zopakuje. Pokud je jedinec v pozici někoho utajeného, jeho pozice je ta slabší. Protože je postavený před volbu „mlč anebo jdeme od sebe“. Jedná se o životní lekci spojenou s podezíravostí až očekáváním podvodu ze strany okolí. Případy být tajnou milenkou či milencem jsou bohatě spojené s obojím. Neb se nejedná o rovnocenné partnerství, nýbrž o partnerství, kdy jeden určuje vše a ten druhý je tak nějak po ruce.

Jistěže, podobné věci se stávají i jiným lidem, ovšem ono dostávaní se do této pozice opakovaně nebývá až tolik pravidlem. Také se nemusí jednat o tajnou lásku proto, že je ten druhý zadaný, může se jednat i o svobodného jedince, který má silnou vazbu na rodiče (obvykle opačného pohlaví) a není schopen dát rodiči najevo, že si našel partnera. V roli partnera zde fakticky vystupuje rodič. Kletba milence či milenky zadaného partnera může být prolomena rozvodem a následným sňatkem. Jsou-li zadaní oba, často jako první situaci řeší ten, kdo má Lilith ve 12. domě. Ovšem máme-li zde silnou vazbu na rodiče, a vůbec nemyslím vazbu svědčící o sexuálním selhání těchto lidí, ani uzavření manželství toho na pozici partnera s Lilith ve 12. domě mnohé nezmění. Zde bude kletba zlomená, až si ten druhý uvědomí doslova, kdo je kdo.

Mnozí lidé s Lilith ve 12. domě si myslí, že problém vyřeší další nový vztah. Jedná se o typický omyl těchto lidí. Jejich nový vztah funguje jenom chvíli a následně se i přes jejich ohromnou snahu začne něco kazit. Jedinou možností je sebepoznání. Nechat všeho běhání a pachtění se, neb tito lidé mají až pocit nepostradatelnosti, jakmile jde o pracovní nasazení. Nikdo to lépe neudělá a na práci se sebou nemají čas. Tito často velmi pracovití a schopní lidé očekávají od partnera podporu. Jenomže sami si neuvědomují, že mu vysílají signál, kterak je jejich práce mnohem důležitější nežli partner. Setkala jsem se i s pocitem partnerky muže s Lilith v tomto domě, že věci neživé, které reparoval a opravoval jsou pro něj mnohem důležitější.

Málokdo je schopen o tomto promluvit. Možná naznačí a náš zrozenec se nazlobí, to přece není pravda. On maká a musí makat, protože ….(trrrr hodně faktů a důvodu, neb bohové jsou mu svědky, že právě málo toho na sobě nemá). Možná říkají, potřebuji jen…. Změní se to až…. A zklamaný partner vidí jen další nové povinnosti, které si náš zrozenec na sebe nahazuje.

Pokud tito lidé si nepřijdou na to, že ono hodně práce ani není tolik o uživení se, jako spíše o kompenzaci něčeho a co přesně si takto kompenzují, jsou jejich jakékoli partnerské vztahy odsouzeny k zániku.

   

 11. Tajemné spolky

Pro zrozence s Lilith v 11. domě jsou problematické skupinové záležitosti. Vždy se nalezne někdo ochoten udělat si z něj obětního beranka a úkolem zrozence je zvládnou činnost ve skupině či kolektivu bez těchto invektiv. Pokud jde o tajemství, neb Lilith sebou nese ráda tajemství, jedná se o zakládaní skupin mající nádech tajemna či jejichž činnost sama o sobě je tajemná.

Ačkoli 11. dům se zdá být družným, může být zrozenec spíše svým založením introvert, který často klame tělem a vypadá to, jako by jej skupiny bavily. Pravdou je, že se ve skupině z pohledu mentálního a navzdory momentálně převládající náladě cítí jako cizinec. Zda založil skupinu sám nebo vstoupil do již založené nehraje v tomto směru roli. Ona propast bude vyplývat z povahy znamení, v němž se Lilith nachází.

Například Vodnář se bude cítit myšlenkově úplně v jiné hladině, protože jeho myšlenky budou na jiné působit, jako kdyby mluvil plynně a rychle svahilsky. Zatímco u Střelce se bude jednat o nestíhaní zbytku v energické rovině. Takový entusiasmus Střelce v 11. domě nelze jen tak něčím přebít. Lilith se postará, aby zbytek ztratil dech. Panna ostatní ubije svým koncepčním a kritickým pohledem, který bude pro zbytek hodně těžce zvládnutelný. Nebudou umět si připustit pravdu. Máme-li zde Lva, je to přímo tragické, neb Lilith je potvůrka a zajistí mu celoživotní pocit zneuznání. Lilith v tomto domě vyvolává ten efekt, že zrozenec vystupuje charismaticky, důvěryhodně, dokud není omezeními domu ještě vláčen, má i příznivce. Jen pro bohy nesmí po druhých chtít, aby mu plně porozuměli, zabývali se věcmi stejně jako on a již vůbec ne, aby jej uznávali. Musí se spokojit s tím, že některé věci bude prožívat osamocen a je více nežli vhodné být vděčným za to, co může prožít i s někým jiným, a ten mu rozumí. Ve skupině, pokud si ji správně uchopí, mu může každý člen porozumět trochu v něčem jiném.

Past tohoto domu pro partnerství spočívá v pocitu, že oproti různým skupinovým věcem si partner přijde nedůležitý. Jakmile náš zrozenec vycítí, že partner by takovou aktivitu odsoudil, není pro něj problém si tyto aktivity řešit tajně. A přesně zde je dán prostor pro vznikající propast. Každý potřebuje podporu a je fajn našeho zrozence podpořit. Na straně druhé, mnohé nálady apod se vyřeší v rámci skupiny. Náš zrozenec musí najít vhodnou rovnováhu mezi skupinovými aktivitami a partnerem, neb jedno má velký potenciál lézt na nervy druhému.   

Jistě, jsou i zrozenci schopní pro skupinovou spokojenost obětovat své partnerství, ale nejde o rozumný přístup. Spíše o přístup svědčící o nedostatku vlastních hraníc.


10.  Ambice

Působení Lilith v tomto domě má úroveň. Jedná se o úroveň a jejím opakem je podceňování. Často zrozenec čelí onomu „být oběť okolností“. Pravdou je, že takový zrozenec mívá poněkud netradiční hodnoty a problémy s oficiálními institucemi. On si rád dělá vše na punk, rád by nezávislost, ale paradoxně hodně z těchto lidí bývá materiálně anebo potřebou pomoci připoutání k vlastním rodičům do věku, kdy zase oni naopak pomáhají jím.

Je typické rebelovat, hodně lidí si toho užije v mládí a později rebelují tím, že vezmou práci, která tak úplně nedoceňuje jejich inteligenci, schopnosti či vzdělání. Jenomže právě takto jsou oni spokojení.

U ženy může nastat situace, že je samoživitelkou s dětmi (tady obvykle nastupují rodiče). Muž může mít tendence alespoň v nějakém životním období nechat se živit či vydržovat partnerkou. Jednoduše není zde problém s přenosem odpovědnosti na kohokoli, kdo je právě po ruce.

Ve Vodnáři se tendence tohoto domu snášejí lépe, neb Vodnář umí nastavit premisu, že vlastně máme rovnost pohlaví, nejde o diskriminaci věkem a také je ochoten převzít štafetu a prostřídat se (tedy je zde naděje, že začne i pracovat, jakmile přeskočí na jiný druh filosofie). U Blíženců se jejich energie vrhá na různé koníčky. Jako máme 10. dům, takže žádné rozcárané věci. Například 5 let se věnujeme chovu andulek, potom to rozpustíme, abychom mohli začít chovat kočky, protože jedno vylučuje druhé. Je poměrně pravděpodobné, že inspiraci k tomuto lze nalézt skrze pracovní kontakty.

Mluvila jsem o podceňování. Často si za něj mohou sami, protože vystupování a veřejná argumentace face to face nebývá právě jejich silnou stránkou, pokud zde nemáme Berana. Nesnášejí situace, kdy mají smysluplně obhájit to, co dělají. Vypjatý formalismus jím leze na nervy. Nejsou právě pány diplomacie. V tomto směru umí Lilith pokazit i Váhy a donutit Kozoroha k netrpělivosti.

Z pohledu partnerského vztahu tito zrozenci vyžadují podporu od svých partnerů a jsou schopni svého partnera nějak zakomponovat do své práce. Na tom, že partner je poněkud jiný typ, vůbec nesejde. Všechno, co náš poněkud ambiciózní zrozenec dělá, potřebuje do toho zakomponovat i partnera. Ten ani se nenadá a má spoustu nových zájmů a je nucen k činnostem, o nichž předtím možná ani neslyšel. Jestli jsou v horoskopu ještě i další prvky svědčící o tom, že náš zrozenec svůj protějšek pohltí, vydrží s ním pouze submisivní osoba, které nevadí, že bude držet mávátko při aktivitě partnera, i kdyby mělo jít o veřejné vystoupení a ona u toho bude rozklepaná s hlasem staženým až někde v plících. 


9. Ideologie

Takto postavená Lilith uděluje rány skrze náboženství či jiné přesvědčení. Může se zde projevovat náboženský fanatismus, který bude ale důsledkem nějakého jiného dění, které je pro zrozence nepříjemné. Často zažijí přísnou náboženskou výchovu, což je přiměje k velice důsledné rebelii. 

Také se jedná o mistry útěků. Nikoli schovávání se nebo získávání času a prostoru. Tito zrozenci mohou cítit až fyzickou úzkost, která je nutí odejít, utéct, nechat být. Lilith umí udělat z jakékoli touhy až fyzicky naléhavou potřebu. Útěk je spojený s rozvázáním svazků. Nemyslím tím ani tolik manželství či partnerský vztah, ale vztahy pracovní a obdobního typu.

Také zde můžeme potkat lidi, kteří mají celoživotní potřebu řešit otázky spojené s náboženstvím, filosofií či alespoň osobní vírou. Pokud je bůh, ať již jakýkoli, přítomen, člověk s ním navazuje vztah. Může se jednat i o situace, kdy naopak boha v sobě zabíjí či se jej pokouší zabít. Jistěže, se taková Lilith nevyhýbá ani lidem vychovaným ateisticky, potom ale cítí potřebu si nějak kompenzovat absenci dětské zkušenosti s vírou a jejich pocit vykořenění je natolik intenzivní, že jsou nuceni si tyto otázky v sobě řešit.

Je docela možné, že takový člověk bude putovat mezi různými náboženskými zkušenostmi, nežli nalezne tu, pro sebe nejvíce všeobjímající. Vyzkouší různé filosofické zkušenosti, aby od nich odešel a následně se vrátil.

Může být také celoživotně věrný jedné ideologii, z niž bude přebírat čím dál tím přísnější kritéria.

V souvislosti s touto Lilith Traugott zmiňuje stěhování se do jiných zemí, bezdomovectví a vůbec život v cizině, skrze který člověk nalézá svůj domov a svojí původní kulturu.

Jistěže je zde partnerství ohroženo zkouškou víry. Náš zrozenec je poměrně náročným partnerem, protože má tendence řešit i ryze praktické otázky skrze přesvědčení, víru a své momentální filosofické nastavení. Pro klid v rodině je vhodné z věcí nakoupených v obchodě, který právě neodpovídá hodnotám našeho zrozence, strhnout všechny nálepky identifikující prodejce, dokonce je hodné pro uskladnění používat jednoduché nádoby bez jakýchkoli známek po výrobci. Anebo jej naopak postavit do latě a konfrontovat s realitou, ovšem toto je bolestné pro obě strany. Může se stát, že naopak budou vyžadovat po svém partnerovi, aby žil podle morálního kodexu toho, kterého náboženství.

Pro tyto zrozence bývá někdy těžké udržet si odstup od sebe a nedělat věci až příliš fanaticky.   

 

8. Smrt a vzrušení

Tématem tohoto domu je smrt a sex. Lidé nemají příliš rádi místa vyznačující se tlením, různé hřbitovy, nálezy kadaverů drobné zvěře apod. Jestliže máme v tomto domě silnou konstelaci, nevyhneme se se tématům jako je smrt či transformace. Lilith v toto domě trápí zrozence skrze druhé. Mohou se dostávat do nebezpečných situací, v nichž si uvědomí kvalitu života, neb nechtějí se stát oběti nějakého násilného činu. Také se naučí existovat s neznámým cizincem ve svém vnitru, protože tento dům jde do hloubky. Já se často skládá z my, protože každý z nás má sebe i ve směru temnoty, kdy jsme přitahování všem, co souvisí s ukončením života.

Bývá docela možné, že zrozenec je trápen sebevražednými sklony někoho blízkého případně i vlastními. A musí najít způsob, jak se s tímto vypořádat, aby nebyl pořád nebo v opakovaných intervalech pod touto psychickou zátěží.

Sexuální zkušenost v sobě zahrnuje život i smrt, pokud neulpívá na povrchu, ale zachází do hlubiny spojení s jinou bytostí. Pro zrozence s Lilith v tomto době není až takový problém být v hlubině a sledovat vlastní energie v různých stádiích sexuální zkušenosti, stejně tak energie protějšku, jakož i to, co ze vzájemného mísení se vzniká. Kompatibilita je nesmírně podstatná, jinak nelze zažít stavy, v nichž lze sebe nacházet v tom druhém.

U tohoto zrozence lze počítat s více partnery, ať již je vezme postupně anebo si vytvoří různé vedle sebe existující vztahy. Různé zážitky různého směru lze od sebe oddělit. Nicméně nejedná se o povrchní potřebu střídání partneru ani masovou záležitost. K plnému prožitku je potřeba souznění, tedy i partnera, jenž má porozumění pro to, že sám o sobě neumí a možná ani nemůže naplnit potřeby zrozence s Lilith v 8. domě.  Jestliže si takový člověk umí sám před sebou přiznat své potřeby, umí si je přiznat i před partnerem. Jeho smysl pro loajalitu je založen na dodržování bez vytáček a obcházení toho, co si se svojí spřízněnou duši dohodne.

V tomto době i Ryba jde do hlubiny a neztrácí se v plytké bezhraničnosti. Její charakter se projevuje spíše v jisté otevřenosti různým možnostem. Stoker má Lilith v 8. domě ve Váhách, také jeho Dracula balancuje na hranici mezi smrtí a přitažlivostí. Se svými hrdiny nakládá v souladu se svým 8. domem. Lucy přitahovaná bytosti nemrtvou pro svoji touhu, která ji je zároveň vnucena umře. V její postavě nalézáme aspekt sebedestrukce omlouvané vlivem hypnotického netvora.  Že tam nejde o sex? Jde, pouze nemusí hrát na strunu každého. Jak jinak si lze vysvětlit odevzdanost a sexuální vzrušení černých labutí, které v rámci gothic scény dobrovolně odevzdávají svoji krev vampírovi? Přesně toto navozuje Dracula. Scény, při nichž umírá Dracula a jeho ženy představují poměrně brutální zabití a transformaci netvora na něco, co se rozpadlo v prach. Nalezneme zde témata, o nichž psát otevřeně bylo tabu.  


7. Zrcadlo

Romantika, závislost na svém protějšku, či alespoň nutkavá potřeba nenápadně si z někoho vyrobit kauče. Univerzum tyto své dary poskytne, ovšem záhy je zrozenec konfrontován s chladem toho druhého. Někdy se tomuto člověku stane, že není ani tolik zamilován do konkrétního jedince, jako do své touhy po něm.

Co spojuje zrozence mající Lilith v tomto době, ačkoli každý v jiném znamení? Touhu po absolutních hodnotách v partnerství. Souznění po všech stánkách a také zásobu nalinkované míry, za kterou je těžké partnerovi odpustit, že není dokonalým. Tito lidé vidí chyby především na druhých, a proto trpí poměrně bohatou škálou skrze hodnocení kohokoli v čemkoli. Výhrou pro ně, jakmile si uvědomí, že skrze druhé se jím zrcadlí i jejich vlastní nedostatky. Protože tato Lilith vyžaduje jako pomocníka zrcadlo.

Umění milovat toho druhého takový jaký je, neidealizovat si jej, a přesto všechno počítat s tím, že milovanou osobu vidí skrze filtr lásky anebo v případě zklamání zase zatracení. Je zde poměrně zajímavá škála možnosti různých protikladných reakcí.

Nechci tvrdit, že všichni, ale zrozenci, které znám, měli více životních partnerů. I když se ke změně neodhodlali, osudově odhodláni byli. Lilith jím nahazuje zrcadlo podle svého vlastního uvážení. Ne každé zrcadlo odráží realitu věrně. Partnerem nemusí být pouze ten, kdo by to měl být. Mnoho lidí s touto Lilith fakticky žije se svojí nejlepší kamarádkou či kamarádem (chápu, je to velké přátelství, ovšem nikoli partnerský vztah, takže slovem kamarád toto odlišuji). Je úplně jedno, že každý z nich má své obydlí, domácnost, či rodinu. Tento netendenční vztah spíše připomínající partnerství zrozenci s Lilith v 7. domě v podstatné míře zasahuje do života. Často toto bývá v pozadí za odchodem jejich manžela či přítele, s nímž zrozenec jakože chodí. Je potřeba si uvědomit, že roli partnera přebírá někdo, kdo má být pouze kamarád, kamarádka. Jestli si myslíte, že se jedná o oboustranný vztah, nikoli. Často oni kamarádi mají to své, a ačkoli rádi zasahují do života své obětavé osůbky (našeho zrozence), sami si to své chrání.  Poměrně problém mají uchopit téma zrozenci s Lilith ve Vodnáři, pokud Merkur není docela ve svém znamení.

Jistě, nalezneme zde i klasiku, více vztahů. Právě tito lidé si uvědomují své potřeby skrze partnera. Jestliže si je odmítají přiznat, pokazí si jej. Takže vzniká propast, kterou nelze překlenout. Bývají často zahánění do kouta, protože jejich chování vyburcuje v partnerovi ty jeho nejhorší možné sklony. Ovšem v rámci tohoto domu se dá mnohé vyřešit dialogem a porozumět tomu, co se nám tím našemu zrozenci snaží Univerzum říci. Jedná se o poněkud jiné situace, nežli Lilith ve 12. domě, kdy je zrozenec opakovaně vrhán do stejných či obdobných situací v partnerském životě, protože zde nemá zrcadlo, ale něco, po čem musí komplikovaně pátrat.  

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

12. dům v horoskopu

Jedná se o dům, na nějž není z pohledu středověké astrologie nazíráno jako na příjemné místo. Napadá mně podobnost s magií, i zde středověká magie měla tendence vnímat vliv démonů jako něco nesmírně škodlivého. Jenomže stejně jako 12. dům máme všichni, máme všichni v sobě i démonickou stránku. Stát se světcem znamenalo ujít cestu vedenou skrze křesťanskou mystiku, vidět za význam věcí a dostat se do stavu, kdy to démonické v nás nám neškodí nevhodným filtrem, přes který si můžeme naprosto nevhodně projektovat své okolí. Nechci tvrdit, že 12. dům je domem démonů, oni tak nějak podle zaměření člověka mohou působit v jakémkoli domě. Např. asc. v Býku má sklony k obžerství, ve Lvovi k pýše atd., Kozoroh v 2. domě typický lakomec, Střelec v 7. domě smilník. To ovšem ještě neznamená, že každý člověk s asc. v Býku je chodící koule, může být, pokud si nedá pozor na přehánění své vášně. A ani to neznamená, že musí zůstat koulí po celý svůj život.  Tento dům nám ukazuje, čemu budeme čelit a jako

Lilith z pohledu astrologického

The matter is a prison Osobně se domnívám, že Lilith jako taková vyžaduje osobní přístup astrologa, i kdyby tím přístupem mělo být její ignorování. Máme snahu se domnívat, že existuje pouze jedna Lilith (či jeden pohled na Lilith), jenomže již v démonologii si nelze nepovšimnout mnoho vrstev různorodých mýtů o Lilith. Proto máme v astrologii na výběr ze dvou bodů. V dnešní moderní době je velice jednoduché uchopit téma Lilith feministicky anebo ryze démonicky, on rozdíl až tolik velký co do základu nebývá. Jedná se o téma umožňující subjektivní pohled, ten můj vychází z magické transformace a démonologie.  Onen subjektivní přístup začíná v momentě, kdy se astrolog má rozhodnout, zda ve svojí astrologické praxi použije skutečný bod Lilith anebo střední, tedy korigovaný bod, protože Měsíc se nepohybuje přesně elipse, jak předpokládá střední Lilith (rozdíl může být i 5 stupňů). Střední se označuje jako Mean a skutečná jako True. Běžnější se používání Mean Lilith, což kolegy považující Lil

PONDĚLNÍČEK O Uranovi, enochiáně a jasnozřivosti (2/24)

Uran v domech. Zaujal mě v jedné astrologicke skupině dotaz na přechod Urana 1. domem. Jedná se o nesmírně zajímavé téma i v mé osobní rovině.  Právě, když mi Uran dosedl na ascendent, začala jsem pracovat s enochianskými voláními úplně jinak. Vždy jsem věděla, že mi enochiana dělá dobře, ale to bylo takové spíše pocitové, špatně se to vysvětlovalo. V ten moment mi bylo jasné, co si s ní počít a jak. (Toto je na enochianě nejhorší, neb neumíme přesně definovat povahu bytostí, které přijdou, ani přesně neumíme popsat její účinky a nemáme ani jistotu stran rituální stránky věci, neb Dee a Kelly vypracovali systém, který je odpraktikován pouze částečně. Osobní přístup vyžaduje několik opakování a také přestávky v aplikaci, takže se jedná o magii, již lze porozumět až po létech praktikování.)  Samozřejmě, vzhledem k tématu je potřeba se podívat i na dobu, kdy mi Uran procházel 12. domem. On se neocitne na ascendentu jen tak, nějak fungoval i předtím.  Jeho konjunkce s nativní