Přeskočit na hlavní obsah

Balast a balamutění (Život s entitou)


 
Život s entitou je můj seriál, v němž mám snahu popsat různorodé projevy kontaktní magie v praxi. Kontaktní magie, alespoň jak ji vnímají lidé, kteří pěstují kontakty s entitami, je mnohem více nežli evokace a invokace. Jedná se o vytvoření vztahu. Není úplně jednoduché vybudovat si vztah bez kazu, protože odsud, z pozemské perspektivy to je trochu komplikovanější, je potřeba se umět vypořádat se stíny, zaváděním, klamem, víceznačnosti a různými závoji, které podřazujeme pod sféru Yesod.  

Pro adepta magie, který dává přednost jinému přístupu, budou má tvrzení ohledně reálně existujících inteligencích vědomých si sebe sama, ačkoli nemají hmotná těla, jako sci-fi. Což je naprosto v pořádku. Pro nečary zní jako sfi-fi vůbec celá magie. Nelze mít za zlé někomu, kdo zůstal ušetřen podobných zkušeností a s největší mírou pravděpodobností je ani nikdy nepozná, že jím nevěří. Skepse je naprosto v pořádku, a naopak pro zachování duševního klidu nezbytná. Někteří čtenáři možná porozumí tomu, jak vlastní práci v rámci kontaktní magie vylepšit, jiní zůstanou ve svých fantaziích. 

Pouze stručně zmíním, že mezi námi a entitou leží vrstva balastu, zkreslení a nedorozumění. Jestliže tento fakt přijmeme jako nevyhnutelný, bude se nám dál pracovat lépe. Problém nastává v situaci, kdy oním balastem a zkreslením je i ona entita samotná. Tedy se nejedná o entitu, nýbrž o projekci vlastní fantazie. Díky tomu se adept dostává do stavu balamutění.

Jak to poznat? Musíme chtít vidět pravdu především o sobě samotných.
Ach sorry, ona jakákoli fantazie je pro toho, kdo ji prožívá, skutečná. Je poměrně možné, že si takto člověk něco kompenzuje, ovšem kompenzace může končit problémem. 
Chtít vidět pravdu znamená, že na hmotě se jednoznačně vliv entity projeví, poměry se změní. Najednou jdou, alespoň některé věci, a další, doposud neřešené, vyplouvají na povrch. 

Otázka, nakolik je entita, s níž spolupracujeme, naší fantazií, anebo je skutečná, představuje onu nejtěžší otázku, se kterou se první roky postupně vypořádáváme. Ona otázka přichází postupně několik krát a po každé věci, která nám připadá jako neúspěch, se velice palčivě vrací. Co si budeme, na začátku spolupráce naše hmotné tělo neumí vnímat ony signály energického těla, které rozeznávají přelud od reality. Stejně tak, když se cítíme rozkolísaní, v depresi, máme v sobě omamnou látku, dojezd po omamné látce. (Pozn. Pokud jde o omamné látky, budeme se muset rozhodnout, zda chceme absintovou vílu, anebo něco reálného.) 

Také je pravdou, že i v kontaktní magii se setkáváme s pochybnostmi, které vypořádáváme na základě zkušeností a postupné práce s energickým tělem. Osobně znám lidi, kteří spolupracují s bytostmi a pokaždé je taková spolupráce hodně změní, protože je potřeba se přiblížit bytosti, s níž spolupracujeme.  Spolehlivě odbourají to, co způsobuje balast.

Na rozdíl od psychologického přístupu k magii, kde jakákoli nám se prezentující bytost představuje kousky naší osobnosti, v kontaktní magii se jedná o reálné bytostí. Jistě, i nám se projektují různé imaginální obrazy představující různé aspekty a vlastnosti naší osobnosti, ale to je něco úplně jiného. Stejně tak se vyhýbáme věcem jako psychedelika, různé jiné návykové látky, které jakýmkoli způsobem mění vnímání. Protože právě ony vytvářejí podloubí pro balast. Jistě, ony představy a fantazie jsou z pohledu jiných přístupů k magii důležité a mají jistý význam pro osobnostní růst a magickou práci, pokud se tedy s nimi umíme vypořádat, tedy je řádně zpracovat. 

Magie jako taková představuje různé přístupy a je na každém, jaký přístup zvolí. Magie kontaktu s entitami nepředstavuje úplně běžný přístup. Je založena na jisté přirozenosti v osobnosti adepta, již lze objevit, odplevelit, hodně vylepšit. Ovšem není možné ji do nikoho implantovat. Ne onen kousek, který je schopen vnímat reálné inteligence, rozeznat je od jakéhokoli balastu, různých umělých výtvorů a schopnost konat a měnit svojí realitu na hmotě v souladu s touto spolupráci.                
Pokusím se popsat některé situace typické pro balast, protože ony neposouvají nikoho dál. Myslím pro balast, se kterým se asi tak nějam musí vypořádat každý adept kontaktní magie. 

1. Látky ovlivňující vnímání představují jistou překážku pro kontaktní magii, ač si mnozí myslí, že navodí kontakt s jinými inteligencemi. Jedná se o běžně rozšířenou iluzi, ale magie obsahuje mnoho pastí. Jediné, co navodí, představuje poznání, jak na tu či onu látku naše tělo a mozek reagují. 

2. Přesvědčení, že existuje pouze člověk a nic mimo něj. Určitě nemá cenu nikoho, kdo věří a aplikuje tento přístup, přesvědčovat o opaku. Kontaktní magie není pro každého a není možné nutit někoho, aby bez vlastní zkušenosti cokoli akceptoval. 

3. Entita jako učitel předávající tajné vědění, aniž by tyto informace měly vliv na náš každodenní život. Jakékoli poznání, jehož se nám dostává má především mít vliv na nás samotné. Vážně, když si ony informace shrnete, oč v podstatě jde... k čemu jsou dobré.... opravdu je nikdo nikdy nenapsal? 

4. Boj proti něčemu bývá obvyklou pastí nejenom v kontaktní magii. Vyhrocené vnímání reality, kdy existuje něco jako velký škůdce nebo škůdci, magické útoky a nikdy nekončící boje, které jakoby postupně se zlepšují, svědčí o fanatismu. 

5. Entita zakazuje jakoukoli jinou spolupráci nežli spolupráci právě s ní. Toto je otázkou monoteistických náboženstvích, a právě jejich vliv vytváří v adeptovi pocit, že entita toto od nich vyžaduje. Také se může jednat o následek předimenzovaného pocitu důležitosti. I adepti, kteří spolupracují jen s jednou bytostí mají možnost se svobodně seznámit s čímkoli jiným. Btw. jedná se o jednu z prvních věcí, kterou si bytost v takovém případě zajistí. 

6. Je jenom můj/moje představuje něco jako žárlivost adepta, když kdokoli jiný vzpomene, nedejbohové pracuje se stejnou entitou. Tento jev nastupuje bez ohledu na to, o jak známou entitu se jedná. Jestliže nejde o soukromého polního bůžka, lze očekávat, že zde budou běhat různé archetypální obrazy, entita se vyskytne třeba i v uměleckých dílech, bude mít různé stoupence, kulty apod. A právě žárlivost zde představuje jistý únik před realitou.

7. Všechno za mě vyřeší bývá častým omylem a alibi, proč aktivně na sobě nepracovat. Jenomže entita nefunguje jako zlatá rybka. Naopak, dostává adepta do situací, aby si toto velmi dobře uvědomoval. A také bude vyžadovat magický výcvik, protože bez něj nelze vylepšit vazbu mezi hmotným a energickým tělem. Důvěra je skvělá, ale neměla by se stát základem pro alibismus.

8. Entita trestá bývá opačnou mutací. Jistě, jestliže máme spojení, jedná se o vazbu, která má jistý energický potenciál, a od nás se očekává, že jednáme v souladu s ní. Jakmile se chováme naopak, jistě, protichůdné energie nás seknou. 

9. Žádné výsledky na hmotě představují úplně běžnou iluzi. Spolupráce s entitou nevede ke zlepšení životních podmínek. Bytosti na rozdíl od nás vidí realitu nezkresleně bez obav, které nás tolik zaměstnávají. Jejich působení, jestliže na něj dáme, potom přirozeně vede k řešení jakékoli situace.   


Analýzu, jak kdo na tom je, by si měl provést sám. Především ono nahlížení za různé závoje a překonávaní balamutění je osobní věcí každého. Právě v této magii nic jako vedení za ručičku nefunguje. Jestliže někdo zvládne vnímat jinou bytost, má i na to, aby si postupně provedl sebereflexi. 




Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

12. dům v horoskopu

Jedná se o dům, na nějž není z pohledu středověké astrologie nazíráno jako na příjemné místo. Napadá mně podobnost s magií, i zde středověká magie měla tendence vnímat vliv démonů jako něco nesmírně škodlivého. Jenomže stejně jako 12. dům máme všichni, máme všichni v sobě i démonickou stránku. Stát se světcem znamenalo ujít cestu vedenou skrze křesťanskou mystiku, vidět za význam věcí a dostat se do stavu, kdy to démonické v nás nám neškodí nevhodným filtrem, přes který si můžeme naprosto nevhodně projektovat své okolí. Nechci tvrdit, že 12. dům je domem démonů, oni tak nějak podle zaměření člověka mohou působit v jakémkoli domě. Např. asc. v Býku má sklony k obžerství, ve Lvovi k pýše atd., Kozoroh v 2. domě typický lakomec, Střelec v 7. domě smilník. To ovšem ještě neznamená, že každý člověk s asc. v Býku je chodící koule, může být, pokud si nedá pozor na přehánění své vášně. A ani to neznamená, že musí zůstat koulí po celý svůj život.  Tento dům nám ukazuje, čemu budeme čelit a jako

Lilith z pohledu astrologického

The matter is a prison Osobně se domnívám, že Lilith jako taková vyžaduje osobní přístup astrologa, i kdyby tím přístupem mělo být její ignorování. Máme snahu se domnívat, že existuje pouze jedna Lilith (či jeden pohled na Lilith), jenomže již v démonologii si nelze nepovšimnout mnoho vrstev různorodých mýtů o Lilith. Proto máme v astrologii na výběr ze dvou bodů. V dnešní moderní době je velice jednoduché uchopit téma Lilith feministicky anebo ryze démonicky, on rozdíl až tolik velký co do základu nebývá. Jedná se o téma umožňující subjektivní pohled, ten můj vychází z magické transformace a démonologie.  Onen subjektivní přístup začíná v momentě, kdy se astrolog má rozhodnout, zda ve svojí astrologické praxi použije skutečný bod Lilith anebo střední, tedy korigovaný bod, protože Měsíc se nepohybuje přesně elipse, jak předpokládá střední Lilith (rozdíl může být i 5 stupňů). Střední se označuje jako Mean a skutečná jako True. Běžnější se používání Mean Lilith, což kolegy považující Lil

PONDĚLNÍČEK O Uranovi, enochiáně a jasnozřivosti (2/24)

Uran v domech. Zaujal mě v jedné astrologicke skupině dotaz na přechod Urana 1. domem. Jedná se o nesmírně zajímavé téma i v mé osobní rovině.  Právě, když mi Uran dosedl na ascendent, začala jsem pracovat s enochianskými voláními úplně jinak. Vždy jsem věděla, že mi enochiana dělá dobře, ale to bylo takové spíše pocitové, špatně se to vysvětlovalo. V ten moment mi bylo jasné, co si s ní počít a jak. (Toto je na enochianě nejhorší, neb neumíme přesně definovat povahu bytostí, které přijdou, ani přesně neumíme popsat její účinky a nemáme ani jistotu stran rituální stránky věci, neb Dee a Kelly vypracovali systém, který je odpraktikován pouze částečně. Osobní přístup vyžaduje několik opakování a také přestávky v aplikaci, takže se jedná o magii, již lze porozumět až po létech praktikování.)  Samozřejmě, vzhledem k tématu je potřeba se podívat i na dobu, kdy mi Uran procházel 12. domem. On se neocitne na ascendentu jen tak, nějak fungoval i předtím.  Jeho konjunkce s nativní