Přeskočit na hlavní obsah

Skupinový projekt z pohledu astrologického

 



Nepatřím mezi lidí, kteří si nastavují konkrétní den podle astrologických konstelací a následně spustí, TEĎ. Tak nějak jsem přesvědčená o tom, že každý okamžik obsahuje v sobě nějakou kvalitu, kdy musíme něco překonávat, kdy nám jde něco na ruku a naopak, kdy se dá cokoli přizabít do strnulosti. Možná to není ani otázkou spontánnosti, ale spíše důvěry v koordinaci osudu a osobního štěstí. Některé naše projekty možná selžou, ale jejich selhání nám umožní poznat něco jiného, co nás vyhodí do sedla, ale bez onoho selhání bychom to nikdy nepoznali. 

Pro srovnání jsem si vytáhla dva rozdílné horoskopy události, které založily dlouhodobější projekty týkající se spolupráce v uzavřené skupině, každý na jiném poli, s odstupem několika let. Jistě, všude jsou ti, kteří vedou a dělají pro jeho fungování hodně a naopak ti, kteří se jen tak nějak podle sebe vezou. A potom je zde někdo, kdo udělá oporu tomu, kdo vede. Jistě, u takového projektu občas i litujete, že jste si to astrologicky neulehčili, ale stejně tak dobře se dá litovat to, že jste příliš astrologicky spekulovali, neb všechno se dá otočit. Je až fascinující, jak oba projekty založené s odstupem let vykazují podobné rysy. Jistě, mají podobnou povahu, dalo by se říci, ovšem pouze na první pohled. 


Slunce a Luna

Možná máme snahu dívat se na horoskopy lidi přece jenom více shovívavěji nežli na horoskopy událostí. Ono možná je to pouze o tom, jak a s čím pracovat. 
Základem je vztah Slunce a Luny. Jestliže jsou v aspektu, mohou se podpořit, mohou se nějakým způsobem vytáhnout, ale také si mohou lézt postupnou gradaci na nervy tím způsobem, že jedna z nich odpadne. Potom je ale na místě v rámci skupiny takovou roli obsadit. Neb Slunce potřebuje Lunu a naopak. Sluncem nemusí být vždy muž a Lunou žena. Jedná se spíše o kvality v rámci fungování ve skupině.  Sluncem je vůdce a Lunou je ten, kdo jej podporuje a kryje mu záda. Podle toho, které z nich má silnější pozici, tak to vyhraje. Anebo pozice mohou být vyrovnané, a potom je to win-win.

V prvním horoskopu proti sobě stojí v opozici Luna v Panně (27 st.) a Slunce na 0 stupni Berana v domě otce, je jasné, kdo vyhraje. V takové skupině nemá cenu oponovat vůdci. Retrográdní Merkur v konjunkci s Neptunem v Rybách zakrývá skutečnost, že bez vůdce by vlastně nic nebylo, je to (zejména) pouze na něm. Těsná konjunkce Slunce s Cheironem v Beranu svědčí o velké sebe regeneraci pozice vůdce, který bude mít schopnost přes překážky dotáhnout věci do cíle. Luna bude mít ve střetu smůlu, ale s ostatními bude nakládáno s mnohem větší citlivostí. Kdokoli, kdo zde bude v pozici Luny, se nebude cítit po čase pohodlně a obrní se neproniknutelností. 

V druhém horoskopu Luna ve Váhách na hrotu 2. domu dobíhá Slunce v Kozorohu v 5. domě bez aspektu. Jistě, má to výhodu, že si nelezou do zelí, ale nevýhodu, že je pokaždé potřeba se propojit ke smysluplné spolupráci. Jistě, i tato skupina je postavena na vůdci ve svém domě. Až na Jupitera a Cheirona, má každé světlo jiné aspekty, tedy každé v rámci skupiny osvětluje více věcí. Jinak obě světla budou nastavená tak, aby snesly alespoň kousek nebe na zem. Luna bude v tomto směru nahlížet na věci z pohledu poměřování obou sfér. 


Rohové domy

Rohové domy poukazují na to, jak se projekt bude jevit a prezentovat. Uvnitř i navenek. Kam to může dotáhnout, ale bez aktivace dalších prvků horoskopu to nepůjde.  

V prvním případě až na Lunu, máme všechny planety pod obzorem. AC ve Štíru vytváří filtr mezi skupinou a okolím, v podstatě se jedná o Strážce, který umí bodnout, ale také jej lze ukecat na věci týkající se carpe diem. Mars je v konjunkci s hrotem DC v Býku, umí se navenek projevit útočně, ale zároveň je zde i konjunkce s Bodem Štěstí. Je zde velký potenciál k budování. Luna je pro skupinu důležitá, protože právě její světlo toto v trigonu podporuje. IC v Rybách a MC v Panně. Neptun 3st. od IC, takže taková volnější konjunkce, která docela zahalí okolnosti vzniku. Zatíženo tajemstvím, dá se říci stručně. Služba, je jeho náplní. Když již se díváme na cíl, tak Dračí hlava v Raku v 8. domě bez aspektů nasvědčuje tomu, že zde bude muset být dán prostor citlivému vnímání.    

Druhý případ je společenství s AC v Panně a DC v Rybách. Planety jsou, pochopitelně, až na Lunu za osou IC-MC na straně Ty.  Dostat se k němu je poněkud problém, neb se jedná o neproniknutelnost a tajemno. Panna vyžaduje zásluhy. Nejedná se o společenství, které má za cíl expandovat navenek. Spíše vnímá svůj růst jako výběrovou záležitost. Je zajímavé, že i zde se vyskytuje osa Panna a Ryby. IC leží ve Střelci a MC v Blížencích v konjunkci s Marsem. Od entusiasmu bude potřeba přistoupit k nastavení komunikace a výměně informací, přebít nechuť komunikovat. V tomto směru je zde trigon ze strany podporující Luny. V 9. domě je Dračí hlava v Býku, bude potřeba něco hmatatelného zanechat na poli přístupu k filosofii a daným věcem. 

Retrográdní Merkur

Kam se upírají myšlenky skupiny a na co by se měly upírat? Jak to bude s pohybem myšlenek?  

Oba projekty vycházejí ze studia minulosti, zkoumají ji a aplikují to, co aplikovat lze, na svojí vlastní činnost. Zatíženost na minulost je v takových případech výhodou. Jen je potřeba si dávat pozor na budování perspektivy a umět vhodně modifikovat cíl. Jistě, je zde i jistý chlad a odstup od přístupů, které minulost nepotřebují. Naopak, je vhodné zajímat se o tradici a přístup k ní. Také je pravdou to, co se takovému Merkuru přisuzuje, a to, že forma myšlenky má přednost před jejím obsahem.  

V prvním případě je Merkur utopený v Rybách ve 4. domě v konjunkci s Neptunem. Tam bude hrát minulost, ne vždy jasná a pevně daná, velkou roli. 
Ve druhém je Merkur v Kozorohu ve 4. domě v trigonu na Urana a kvadraturách s Cheironem a Lunou. Dává jistý prostor k tomu, aby si každý ve skupině nalezl něco jako své východiskové body v nějaké minulé tradici a zkoušel ji oživit v přítomnosti.      

 

Venuše a Mars

Další dva tahouni ve skupině, jejich roli může hrát i Luna se Sluncem, ale také i jiní lidé. Je možné, že jejich role se bude dokonce prostřídávat. Protože je zde Venuše, coby inspirace a Mars jako její realizace. Tady je velmi vhodné, aby k nějakému aspektu docházelo. 

V prvním případě je Venuše v konjunkci s Lilith ve Vodnáři a kvadratuře s Marsem. Lilith ve Vodnáři má jednoznačně navrch a má tendence bojkotovat spolupráci, jedná se zejména o sebeprosazení. Aneb, dělejte, co chci já, a bude to fungovat báječně. Venuše zase přirozeně tíhne k Býkovi, takže bude záležet na tom, jakým způsobem se bude mít snahu přizpůsobit Lilith, která chce všechno. Hodně bude záležet i na tom, kdo bude hrát roli Luny. 

V druhém případě je zde Velký trigon, mezi Venuši, Lunou a Marsem. Venuše také ve Vodnáři, ovšem Lilith v tomto horoskopu není aspektována. Spolupráce se jeví býti možná. Mars a Venuše ve stejném živlu mají tendence se podporovat. Ve skupině se vždy naleznou jedinci, kteří budou mít sklony se navzájem podporovat. Ne vždy a ne ve všem... jenomže právě toto je onou hýbnou sílou.  


Jupiter a Saturn

Jupiter a Saturn představují otázky štěstí a píle, nakolik zde bude podpora z okolí, a co bude potřeba udělat pro to, aby se projektu dařilo. Ať chceme nebo ne, bez nějaké interakce s okolím se nic neobejde.

První horoskop má Jupitera v jeho vlastním znamení na konci prvního domu, takže ovlivňuje i dům druhý. Kvinkunx s Marsem vede často k sebeklamu a falešným nadějím, jistě, ve vztahu k okolí, neb Mars je položený právě v konjunkci s DC. Takže konjunkce tohoto hrotu s Bodem štěstí ze strany druhé se docela hodí. Je v polosextilu na Saturn v Kozorohu, ten vyžaduje sebedisciplinu, tažení za jeden provaz a postupně a vytrvale jet dál. Je to něco jako štěstí v neštěstí a neštěstí ve štěstí. Bez jejich spolupráce se toho moc neobejde.  Saturn je sice ve volnější konjunkci s Plutem, což znamená zvýšení výdrže, sebediscipliny, ale také je zde potřeba umět obnovit vlastní struktury. Pluto aspektuje trigonem na Lunu, takže její role bude o obměně, možná ji nebude zastávat jeden člověk. Stejně tak v trigonu aspektuje Mars, což vytváří velký trigon ve znamení zemském. V tomto směru se skupina jeví být stran okolí velmi perspektivní. 
 
Druhý horoskop má postaveného Jupitera přímo v 7. domě, v Beranu a v sextilu na Slunce a v opozici k Luně. Představuje jistou spojnici mezi nimi, byť, každá planeta má k Jupiteru poněkud jiný přístup. Saturn je ve Vodnáři v 6. domě. Aby projekt fungoval, je potřeba služby ze strany těch, kteří se na projektu podílejí. Saturn je polosextilu na Slunce a Neptuna. Takže ono to až tolik snadné nebude. Zdá se, že Neptun v Rybách je schopen zakalit či rozptýlit jeho pravý účel projektu, ovšem zároveň vyžaduje službu v jeho rámci. Tady je vyžadována něco jako služba nejenom ve vztahu skupiny navenek, ale i uvnitř skupiny. Pokud na tom bude každý jednotlivec pracovat, může jej to posunout i v rámci jeho individuálních plánů.

Závěr

Nedá se jednoznačně říci, který horoskop je ten lepší a správnější. Není nic jako ideální okamžik pro založení či vznik čehokoli. Každý okamžik má svá pro a proti. Jde o to, nakolik Slunce dovolí Luně spolupráci a seberealizaci a nakolik nechá, aby se do tohoto dění zapletli i jiné planety. Právě vztah mezi Sluncem a Lunou ukazuje, zda má i někdo jiný šanci, rozjet si v rámci skupiny svůj projekt, anebo mu vůdce nastaví jednoznačné mantinely. Na straně druhé, pokud nejsou žádná kritéria, je to takové motání se. 

Pokud jsme si vědomi různých prvků horoskopu a vztahů mezi nimi, je naše role, zejména, když se jedná o náš projekt, mnohem jednodušší, když si uvědomíme, jak toto má fungovat. Je lepší jasné nastavení anebo je lepší dání volné ruky? Domnívám se, že je potřeba hledat kritéria, které každému seberealizací umožní, ale zase nepůjde o takové to od ničeho k ničemu.               



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

12. dům v horoskopu

Jedná se o dům, na nějž není z pohledu středověké astrologie nazíráno jako na příjemné místo. Napadá mně podobnost s magií, i zde středověká magie měla tendence vnímat vliv démonů jako něco nesmírně škodlivého. Jenomže stejně jako 12. dům máme všichni, máme všichni v sobě i démonickou stránku. Stát se světcem znamenalo ujít cestu vedenou skrze křesťanskou mystiku, vidět za význam věcí a dostat se do stavu, kdy to démonické v nás nám neškodí nevhodným filtrem, přes který si můžeme naprosto nevhodně projektovat své okolí. Nechci tvrdit, že 12. dům je domem démonů, oni tak nějak podle zaměření člověka mohou působit v jakémkoli domě. Např. asc. v Býku má sklony k obžerství, ve Lvovi k pýše atd., Kozoroh v 2. domě typický lakomec, Střelec v 7. domě smilník. To ovšem ještě neznamená, že každý člověk s asc. v Býku je chodící koule, může být, pokud si nedá pozor na přehánění své vášně. A ani to neznamená, že musí zůstat koulí po celý svůj život.  Tento dům nám ukazuje, čemu budeme čelit a jako

Lilith z pohledu astrologického

The matter is a prison Osobně se domnívám, že Lilith jako taková vyžaduje osobní přístup astrologa, i kdyby tím přístupem mělo být její ignorování. Máme snahu se domnívat, že existuje pouze jedna Lilith (či jeden pohled na Lilith), jenomže již v démonologii si nelze nepovšimnout mnoho vrstev různorodých mýtů o Lilith. Proto máme v astrologii na výběr ze dvou bodů. V dnešní moderní době je velice jednoduché uchopit téma Lilith feministicky anebo ryze démonicky, on rozdíl až tolik velký co do základu nebývá. Jedná se o téma umožňující subjektivní pohled, ten můj vychází z magické transformace a démonologie.  Onen subjektivní přístup začíná v momentě, kdy se astrolog má rozhodnout, zda ve svojí astrologické praxi použije skutečný bod Lilith anebo střední, tedy korigovaný bod, protože Měsíc se nepohybuje přesně elipse, jak předpokládá střední Lilith (rozdíl může být i 5 stupňů). Střední se označuje jako Mean a skutečná jako True. Běžnější se používání Mean Lilith, což kolegy považující Lil

PONDĚLNÍČEK O Uranovi, enochiáně a jasnozřivosti (2/24)

Uran v domech. Zaujal mě v jedné astrologicke skupině dotaz na přechod Urana 1. domem. Jedná se o nesmírně zajímavé téma i v mé osobní rovině.  Právě, když mi Uran dosedl na ascendent, začala jsem pracovat s enochianskými voláními úplně jinak. Vždy jsem věděla, že mi enochiana dělá dobře, ale to bylo takové spíše pocitové, špatně se to vysvětlovalo. V ten moment mi bylo jasné, co si s ní počít a jak. (Toto je na enochianě nejhorší, neb neumíme přesně definovat povahu bytostí, které přijdou, ani přesně neumíme popsat její účinky a nemáme ani jistotu stran rituální stránky věci, neb Dee a Kelly vypracovali systém, který je odpraktikován pouze částečně. Osobní přístup vyžaduje několik opakování a také přestávky v aplikaci, takže se jedná o magii, již lze porozumět až po létech praktikování.)  Samozřejmě, vzhledem k tématu je potřeba se podívat i na dobu, kdy mi Uran procházel 12. domem. On se neocitne na ascendentu jen tak, nějak fungoval i předtím.  Jeho konjunkce s nativní