Přeskočit na hlavní obsah

12. dům v horoskopu


Jedná se o dům, na nějž není z pohledu středověké astrologie nazíráno jako na příjemné místo. Napadá mně podobnost s magií, i zde středověká magie měla tendence vnímat vliv démonů jako něco nesmírně škodlivého. Jenomže stejně jako 12. dům máme všichni, máme všichni v sobě i démonickou stránku. Stát se světcem znamenalo ujít cestu vedenou skrze křesťanskou mystiku, vidět za význam věcí a dostat se do stavu, kdy to démonické v nás nám neškodí nevhodným filtrem, přes který si můžeme naprosto nevhodně projektovat své okolí.

Nechci tvrdit, že 12. dům je domem démonů, oni tak nějak podle zaměření člověka mohou působit v jakémkoli domě. Např. asc. v Býku má sklony k obžerství, ve Lvovi k pýše atd., Kozoroh v 2. domě typický lakomec, Střelec v 7. domě smilník. To ovšem ještě neznamená, že každý člověk s asc. v Býku je chodící koule, může být, pokud si nedá pozor na přehánění své vášně. A ani to neznamená, že musí zůstat koulí po celý svůj život. 

Tento dům nám ukazuje, čemu budeme čelit a jakou taktiku potřebujeme použit, abychom fungovali metaforicky řečeno bez démonů tančících na našich zádech. Nemyslím si, že středověcí, zejména renesanční astrologové, kteří museli zvládnout i magii a alchymii  (ale magii se dobrovolně nikdo nechlubil), byli strašpytlové žehnající se pokaždé, když pohlédli na 12. dům, ani zaprodanci ďábla, jemuž obětovali vlastní duši. On pohled na středověké démonické pakty je trochu jiná kapitola. Tyto texty v sobě obsahují pojistky, aby dostatečně odradili středověkého člověka od neuvážených činů, které obvykle páchány neumělem nemívaly následky, neb se neudálo nic, ale občas to mohlo neuměla i vyzkratovat, před čímž dobrá duše křesťana pokřesťansku varovala.  

Podle středověké astrologie se jedná o dům uvěznění, vážných nemocí, hospitalizací, problémy s institucemi a tajných nepřátel. 

Moderní astrologie tento dům vnímá jako dům psychiky, nahromaděných podvědomých vzpomínek, různých zábran a naučených drah v mozku. Vidí v něm oblast, ve které je člověk schopen sám sebe klamat. Na straně druhé v něm vidí možnosti, jak se stát moudrým člověkem jdoucím do hloubky, když si zrozenec vyřeší ty problematické věci. Právě skrze tento dům vidí propojení s kolektivním nevědomím přes archetypální obrazy. 

Pro kolegy, kteří ještě nemají mnoho zkušeností v astrologii připomínám, že je potřeba vnímat vládce tohoto domu (tj. vládce znamení na hrotu), planety v domě a jeho znamení (mohou být klidně potom 2-3 ale vládce pouze hrot) a vztahy planet zde zabydlených. Samozřejmě se podíváme na Neptuna (pokročilejší si povšimnou i Jupitera) a uvědomíme si, kde máme Rybky. Protože toto všechno dohromady nám ukáže klíč k řešení.   

"Pochopit dvanáctý dům znamená pochopit, že nejste smolaři, kteří si dávají vlastní góly, popř. najít řešení, jak se toho vyvarovat."
Yasmin Boland



Dům skrytých nepřátel

Jistě, překonat nástrahy tohoto domu není pro běžného zrozence úplně jednoduché, když se zamyslíme nad vším, co nám nevyšlo, nad pastmi, do nichž jsme spadli, nad životními zkouškami, jimiž jsme neprošli, s pravděpodobností hraničící s jistotou nalezneme odpověď ve 12. domě. Možná nalezneme spojitost mezi 12. a 8. domem, ale o tom jindy. Právě proto středověká astrologie mluví o domu nepřátel. Ale hádejte, kdo je naším největším nepřítelem? 

Přeci my,  sami a nezpracované události v podvědomí. Chyby, které vršíme jednu za druhou, ...všechny ty kompromisy, jimiž jsme nechali uchlácholit náš vnitřní hlas, takové to musím, bo děti, bo manžel, bo práce, ...
ale skutečnou odpovědi je musím, bo jsem zbabělec, který si neumí stát za sebou, jsem zrádce sebe samotného. 

Ono to nemá až tolik daleko od středověké terapie sebemrskačstvím, že? Přiznejme si to, dokud nemáme zpracovaný 12. dům, jsme v podstatě duševní masochisté.    

Mimo jiné v tomto domě naleznete odpovědi na otázku, co vám může ublížit, jak vás ostatní mohou sabotovat (přesně toto slovo Boland použila). 


Dům izolace a individuality

Podle Sasportase 12. dům "v sobě skrývá síly, které hrozí rozpustit, podkopat a rozklížit individuální Já a narušit jeho jasně vymezené hranice. Předpokladem vyřešení tohoto konfliktu je, aby individuální Já svým vědomím obsáhlo větší obzor, než je pro něj běžné". 
Je to dům, který nám vymezuje hranice a jeho prostor počítá s tím, že naše vědomá a nevědomá část budou oddělené. Jako bychom byli dvěma bytostmi. Tady se schovávají naši kostlivci, osobní strašidla, zde je skrytý návod, jak překonat svého Strážce prahu. Protože právě zde hraje hlavní roli strach

Zároveň, jak píše Boland, je to dům "kde se můžete stáhnout ze světa a odpočívat".

Liz Green v tomto domě spatřuje kolektivní dům, neb se jedná o kolektivní nevědomí. V rámci tohoto pojetí se může motat 8. a 12. dům, takže dovolím si citovat: "Osmý dům také souvisí s tématikou kolektivního nevědomí - se zděděnými vzorci rodinných střetů, s utrpěnými ztrátami, s uplatňováním nebo zneužíváním moci. Dvanáctý dům je spojen s kolektivními sny, přáními a touhou po spáse. osmý dům se vztahuje k rodinným nutkavým vzorcům chování a k "rodinné kletbě". Dvanáctý dům je dům předků. Sahá do daleké minulosti, k sociálním, rasovým a náboženským kořenům."

Adeptovi severské magie v tomto kontextu napadne propojení s hamingjou. 

Další velmi podstatnou otázkou je, nakolik tento vnitřní svět odpovídá realitě. Jistě, vztahuje se k němu znamení Ryb, takže je na místě protiotázka, a co je to vlastně realita? Setkala jsem se ženou, které jsem věřila, že opravdu je schopná začít zpochybňovat i to, že momentálně sedíme naproti sobě. Jenomže hrot jejího 12. domu je v Rakovi, který je Pánem pochybností. Ještě i s Dračí hlavou... co jiného lze očekávat? V okamžiku zrození hrot 7. domu ve Vodnáři a tam nasekané planety jako Neptun, Uran, Merkur a Pluto (technicky na konci 6. domu). 

Takže nakolik náš vnitřní svět odpovídá realitě? Pokud jej používáte k omlouvaní svých chyb, porušených slibů a sebeklamu, je toto nesmírně nemilé. Jenomže sny, touhy a přání jaksi realitu předcházejí. Tady by měli adepti magie poněkud zpozornět. Protože právě porozumění tomuto domu, poctivé zkoušení technik, které on podporuje, odlišuje snílka a fantastu od mága.     

Duchovní dům

Právě v tomto domě nalézáme to, čemu se říká vnitřní síla. Tu získáme zkušeností s překonáváním překážek, bořením bariér, tíživých pocitů strachu, smutku, někdy i paranoie, kdy máme pocit, že se celý svět spiknul proti nám. Právě toto je ona aréna, v niž se pozná, nakolik umíme být v souladu s nároky Univerza.  

Jestliže poznáme tuto svoji oblast duše, porozumíme zároveň i svým temným stránkám. Temná stránka neboli jungiánský stín představuje místo, jehož se záměrně bojíme, protože nic hezkého nám nepoví. Tento strach máme rozšířený na Pluta, jež mnohdy zároveň hraje roli soudce Maat vážícího naše činy a Amemait, která zhltne toho, kdo tímto soudem neprojde. Nejednomu se při pohledu na Pluto ve 12. domě rozbuší srdce. Cesta takového zrozence je vázaná na utrpení, ale to i Pluto v 8. domě. Přesto vypořádat se nároky Univerza a požadavky Pluta ve 12. domě vede k radostnému prožívání vlastní existence. Nejenom proto, že nám nic nebude vadit, ale zejména proto, že zaznamenáme přímo ve hmotné rovině vědomím zachytitelné věci, co se povedly.
Dalším velmi zajímavým bodem pro 12 dům je Lilith. Jedná se o bod, který nasvědčuje tomu, že zrozenec miluje tajemno a mystéria. Často bývá v roli utajeného milence či milenky. Často se jedná o přechodnou fázi, než zrozenec porozumí své potřebě věnovat se věcem souvisejícím s mystériemi a tajemnem.
 
Pokud přistoupíme k tomuto domu s pověrčivostí a strachem, zvědomování vlivů se příliš dařit nebude. Naivní natěšené hopsání také není správným přístupem, neb bagatelizuje a shazuje hloubku. Je potřeba k tomuto domu přistupovat odpovědně, věcně a umět si připustit své výhry i prohry. Jednostranné zaměření na světlo nebo na temnotu vytváří pro zrozence vysoce hodnověrné iluze, ovšem nikoli již pro jeho okolí, takže může působit nevěrohodným až komickým dojmem.

Z pohledu magie se zde nachází klíč ke zvědomování. V jednotlivých fázích procesu vedeného odpovědností a dalšími saturnskými kvalitami. Právě proto je pro magii podstatné uplynutí saturnského cyklu. Pro magii je jakákoli vazba na Saturn a také i na 8. dům velkou výhodou. Stejně tak vazba neptunská, pokud ji tedy zrozenec neutopí v chlastu či drogách. Poznání askeze, trpělivosti a umění vypořádávat se s těžkostmi mívá základ právě zde. Bez toho lze stěží zvědomovat. Pokud na svých kvalitách zrozenec pracuje do oběhu saturnského cyklu (29,46 pozemských let), stane se to, čeho jsem byla nejednou svědkem. Najednou se jako by lusknulo prsty a nastal "kvantový skok".     

Tento dům vyniká bohatstvím imaginace. Jedná se poněkud o něco jiného nežli sny. Jde o obrazy, které jsou v našem nitru a je velmi vhodné s nimi pracovat pomocí technik psychologie či magie. Máme-li hrot v Raku, potřebujeme získat sebedůvěru v to, co chceme, v intuici, protože ona, pokud ji umíme poslechnout (je to sakra těžké), stane se naším převozníkem do bezpečných míst. Rak je nejenom Pánem pochybností, ale zároveň se vyznačuje brutální intuicí. Jestliže ji nezabije pochybnostmi. Ovšem mezi imaginací a haluzemi je velmi tenká hranice, kterou si zrozenec může zpracovat právě skrze již popsané saturnské kvality. 

U imaginace ještě zůstaneme, protože již velmi dlouho a velmi dobře znám duševní svět zrozenkyně, která má velmi široký 12. dům skrze 3 znamení a jeho hrot je v Rybách. Dračí uzel a Bod štěstí. Ryby mají vazbu na Neptuna. Od raného věku mívala vize týkající se její budoucnost, vize, které ji odhalují charakter lidí, jímž si dovolila důvěřovat, vize, díky nímž má  hodně jasno po zkušenostech načerpaných v dětství. S touto zrozenkyni jsem pracovala, když se potřebovala vypořádat se strachy nastavenými Strážcem prahu. Zažila jsem několik jejich vizí a také následně jejich naplnění. 
Popravdě nemyslím si, že takovému zrozenci je v tomto směru schopen poskytnout pomocnou ruku někdo, kdo sám takové vize nemívá či si je vždy nějak vyfabuluje, což je ve světě esoteriky poměrně běžná praxe. Pokud někdo takové vize mívá, jednou přijde i na klíč, jak u druhého odlišit fabulaci od reality. Vnitřně se tím často bavím, navenek bývám taktní, protože ona fabulace je personifikovaná touha. Až se fabulující zrozenec jednou na sebe poctivě podívá, sice ve svých fabulacích nenalezne odraz reality, ovšem jednotlivé fabulace jej dovedou k touze, již si z nějakého, obvykle morálně závadného důvodu, sám před sebou neumí přiznat. Přiznání a vyslovení zlomí vnitřní tabu, kletbu. Bude to na světle. Většina sebetrápení pramení ze šoku utrpěného přiznáním si skryté touhy. Až pomine panika, je načase se zamyslet, zda skutečně chce ten nedostupný originál Mony Lisy z Louvre, anebo chce něco vlastního s podobnou kvalitou. Ona touha po nedosažitelném často může plynout z toho, že místo naplnění vlastního snu naplňujeme nějaký odfláknutý kompromis, který se jeho
snu rychlostí světla vzdaluje.  

Karma

Pokud je karma zákonem příčiny a následku, tak zde se učíme hledat příčinu. Protože mnohé příčiny se nalézají v našem světě nevědomí, kdy si neuvědomujeme vliv, který na nás působí. Právě zde lze spatřovat dům karmy. Ohledně vnímání karmy jako minulých životů odkazuji na Powellovou Hermetickou astrologii a reinkarnaci. I čtenář, který tak docela metodě zde prezentované neporozumí, pokud má v sobě trochu soudností, porozumí, že to není jednoduchá problematika, jíž si lze jen tak vycucat z prstu (ve světě esoteriky také běžná praktika).  

Tento dům nese stopy minulosti i z našeho stávajícího života, které v našem nevědomí ovlivňují mnohé v současnosti. V takto zaměřené astrologii nejde o hledání stop, jež potvrdí, že je zrozenec reinkarnovaný Napoleon. Jde o nalezení stop omezujících vlastností, které si zrozenec odnesl z minulého života do toho současného. Je to vlastně paralela ke vnímaní rodových záležitostí.  

Karmická astrologie nemá představovat útěk do minulosti, ale její smysl spočívá ve zpracování minulosti pro aktivní prožití přítomnosti. A přesně o tomto je poselství 12. domu. 



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Lilith z pohledu astrologického

The matter is a prison Osobně se domnívám, že Lilith jako taková vyžaduje osobní přístup astrologa, i kdyby tím přístupem mělo být její ignorování. Máme snahu se domnívat, že existuje pouze jedna Lilith (či jeden pohled na Lilith), jenomže již v démonologii si nelze nepovšimnout mnoho vrstev různorodých mýtů o Lilith. Proto máme v astrologii na výběr ze dvou bodů. V dnešní moderní době je velice jednoduché uchopit téma Lilith feministicky anebo ryze démonicky, on rozdíl až tolik velký co do základu nebývá. Jedná se o téma umožňující subjektivní pohled, ten můj vychází z magické transformace a démonologie.  Onen subjektivní přístup začíná v momentě, kdy se astrolog má rozhodnout, zda ve svojí astrologické praxi použije skutečný bod Lilith anebo střední, tedy korigovaný bod, protože Měsíc se nepohybuje přesně elipse, jak předpokládá střední Lilith (rozdíl může být i 5 stupňů). Střední se označuje jako Mean a skutečná jako True. Běžnější se používání Mean Lilith, což kolegy považující Lil

PONDĚLNÍČEK O Uranovi, enochiáně a jasnozřivosti (2/24)

Uran v domech. Zaujal mě v jedné astrologicke skupině dotaz na přechod Urana 1. domem. Jedná se o nesmírně zajímavé téma i v mé osobní rovině.  Právě, když mi Uran dosedl na ascendent, začala jsem pracovat s enochianskými voláními úplně jinak. Vždy jsem věděla, že mi enochiana dělá dobře, ale to bylo takové spíše pocitové, špatně se to vysvětlovalo. V ten moment mi bylo jasné, co si s ní počít a jak. (Toto je na enochianě nejhorší, neb neumíme přesně definovat povahu bytostí, které přijdou, ani přesně neumíme popsat její účinky a nemáme ani jistotu stran rituální stránky věci, neb Dee a Kelly vypracovali systém, který je odpraktikován pouze částečně. Osobní přístup vyžaduje několik opakování a také přestávky v aplikaci, takže se jedná o magii, již lze porozumět až po létech praktikování.)  Samozřejmě, vzhledem k tématu je potřeba se podívat i na dobu, kdy mi Uran procházel 12. domem. On se neocitne na ascendentu jen tak, nějak fungoval i předtím.  Jeho konjunkce s nativní

Poznámky k Martovi

Co si představím, když slyším slovo Mars? Oheň a energie prorážejícího archetypoveho obrazu mužnosti. Sily, které nás nutí jednat či konat. Ona touha mnohdy nutkavá udělat něco.... nesedět jen tak se založenými rukami....něco dělat, nenechat věci jenom tak být. Problém nastává, když tuto sílu začneme realizovat a nemáme pořádně nabito.  Mars může být skvělým válečníkem, jemuž nechybí taktika a dělá vše na vysoké úrovni. Ale také to může být pouze pouliční rváč s vybitými zuby, natrženou slezinou sedící na nemocničním lůžku v poutech.  Právě pozice Marta v horoskopu a jeho vztah k ostatním planetám napoví, zda budeme se bezhlavě vrhat do dobrodružství, hádek, střetů, potom, když nemáme bystrého Merkura schopného podchytit nenadále zvraty a v tom rychle vše řídit, jsme jako běsnící Áres, jemuž padneme za oběť i my sami.  Mars nás umí podržet anebo vrhnout do propasti, na jejímž dně se dolámaní budeme bezmocně plácat, dokud nenapadne jej konečně konstruktivní čin. Skrze tuto planetu dostá