Přeskočit na hlavní obsah

Urieknutie/Uřknutí



Uřknutí představuje jeden ze způsobů, jakým zasáhnout do fyzické integrity jiného člověka skrze kombinaci mentální operace a pohledu. Představuje způsob nejjednodušší, který zvládne i hodně zaujatý nebo naštvaný laik. Jinými slovy, nebylo možné uřknout osobu, kterou operatér neviděl.  

Následkem uřknutí byla nemoc, mnohdy těžká, když se operace zmocnila čarodějka, anebo alespoň zničeho nic hodně nevolno, pokud uřknutí provedl laik. 

Uřknutí provedené čarodějkou se vztahovalo na konkrétního člověka a bylo obvykle odvetou či mělo zabránit jisté věci. Čarodějka koncentrovala svojí energii s temperamentem, jakého jen byla schopna, vše vrazila do svého pohledu, který musela přesně zacílit na objekt uřknutí. 

Uřknutí mohl provést i laik s pronikavým pohledem a dostatečnou zášti vůči viděné osobě. 

Uřknutí mohlo být provedeno i jako následek silného zájmu o jistou osobu, zejména,
když tam nebyly vzájemné sympatie, či na straně objektu byly jisté zábrany. 

Nejčastějším důvodem vedoucím k uřknutí byla zášť. 

Tato operace vyžadovala ať již vědomé nebo i nevědomé koncentrování velké energie, kterou člověk skrze pohled vypustil do objektu.

Objektem bývala dospělá osoba, obvykle v pozici nepřítele operatéra, dítě, zvíře, ale i mládě. Horalé velmi neradi ukazovali mláďata svých zvířat, zejména, první dny, týdny po narození. Mělo se za to, že tato jsou snadnou obětí uřknutí, i třeba jen dítěte, které zatouží po tom, mít také takové mládě, což v jeho srdci může probudit závist.

Stejná opatrnost se vztahovala i k miminkům, protože byly stejně bezbranné a lidé jsou složití, mají různé touhy, které jím pohled na roztomilého bezbranného tvora, mohl připomenout... navodit. Přál by si někdo smrt dítěte? Třeba zhrzená láska..., nepřejícná starší žena, která si na některého z jeho rodičů dělala nároky do své domácnosti a nepovedlo se to.... příbuzní předchozího zesnulého manžela.... 
Ač horalská společnost vypadá jako uzavřená mající v malé komunitě téměř idylické vztahy, protože se lidé, zejména v zimě, musí na sebe spoléhnout, mnohé vztahy uvnitř tohoto společenství byly komplikované, zejména v minulosti, kdy lidé nemívali tolik příležitostí odejít jinam, ale prakticky své neúspěšné ambice mívali pořád před očima. 

Nebylo to samozřejmě tak, že by se nikomu neukazovaly mimnka ani mláďata, pouze ta osoba, než pohlédla na dítě, vyřkla formuli "neurečno". Tím dala jednoznačně najevo, že se vzdává záměru ať již vědomého či nevědomého, uřknout. 

Proti uřknutí existovalo magické opatření, které znali snad v každé domácnosti. Toto opatření zabíralo na uřknutí nevědomé, a i na vědomé laické uřknutí. Jakmile přišlo někomu špatně, automaticky první reakce byla vzít jeho oblečení, které se dotýkalo srdce, 9x na něj plivnout a tímto 9x projít po tváři. Ještě si postižený jazykem vytvořil kříž v dlani 3x. Jestliže do půl hodiny nenastal klid, tak věc musela řešit čarodějka.  

Čarodějka obvykle postiženého vyzpovídala, kde všude byl, koho potkal, kudy chodil. Dalo se celkem slušně odhadnout, na koho narazil, udělat protiopatření spočívající v osobním zaklínaní. 

           

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Lilith z pohledu astrologického

The matter is a prison Osobně se domnívám, že Lilith jako taková vyžaduje osobní přístup astrologa, i kdyby tím přístupem mělo být její ignorování. Máme snahu se domnívat, že existuje pouze jedna Lilith (či jeden pohled na Lilith), jenomže již v démonologii si nelze nepovšimnout mnoho vrstev různorodých mýtů o Lilith. Proto máme v astrologii na výběr ze dvou bodů. V dnešní moderní době je velice jednoduché uchopit téma Lilith feministicky anebo ryze démonicky, on rozdíl až tolik velký co do základu nebývá. Jedná se o téma umožňující subjektivní pohled, ten můj vychází z magické transformace a démonologie.  Onen subjektivní přístup začíná v momentě, kdy se astrolog má rozhodnout, zda ve svojí astrologické praxi použije skutečný bod Lilith anebo střední, tedy korigovaný bod, protože Měsíc se nepohybuje přesně elipse, jak předpokládá střední Lilith (rozdíl může být i 5 stupňů). Střední se označuje jako Mean a skutečná jako True. Běžnější se používání Mean Lilith, což kolegy považující Lil

PONDĚLNÍČEK O Uranovi, enochiáně a jasnozřivosti (2/24)

Uran v domech. Zaujal mě v jedné astrologicke skupině dotaz na přechod Urana 1. domem. Jedná se o nesmírně zajímavé téma i v mé osobní rovině.  Právě, když mi Uran dosedl na ascendent, začala jsem pracovat s enochianskými voláními úplně jinak. Vždy jsem věděla, že mi enochiana dělá dobře, ale to bylo takové spíše pocitové, špatně se to vysvětlovalo. V ten moment mi bylo jasné, co si s ní počít a jak. (Toto je na enochianě nejhorší, neb neumíme přesně definovat povahu bytostí, které přijdou, ani přesně neumíme popsat její účinky a nemáme ani jistotu stran rituální stránky věci, neb Dee a Kelly vypracovali systém, který je odpraktikován pouze částečně. Osobní přístup vyžaduje několik opakování a také přestávky v aplikaci, takže se jedná o magii, již lze porozumět až po létech praktikování.)  Samozřejmě, vzhledem k tématu je potřeba se podívat i na dobu, kdy mi Uran procházel 12. domem. On se neocitne na ascendentu jen tak, nějak fungoval i předtím.  Jeho konjunkce s nativní

Poznámky k Martovi

Co si představím, když slyším slovo Mars? Oheň a energie prorážejícího archetypoveho obrazu mužnosti. Sily, které nás nutí jednat či konat. Ona touha mnohdy nutkavá udělat něco.... nesedět jen tak se založenými rukami....něco dělat, nenechat věci jenom tak být. Problém nastává, když tuto sílu začneme realizovat a nemáme pořádně nabito.  Mars může být skvělým válečníkem, jemuž nechybí taktika a dělá vše na vysoké úrovni. Ale také to může být pouze pouliční rváč s vybitými zuby, natrženou slezinou sedící na nemocničním lůžku v poutech.  Právě pozice Marta v horoskopu a jeho vztah k ostatním planetám napoví, zda budeme se bezhlavě vrhat do dobrodružství, hádek, střetů, potom, když nemáme bystrého Merkura schopného podchytit nenadále zvraty a v tom rychle vše řídit, jsme jako běsnící Áres, jemuž padneme za oběť i my sami.  Mars nás umí podržet anebo vrhnout do propasti, na jejímž dně se dolámaní budeme bezmocně plácat, dokud nenapadne jej konečně konstruktivní čin. Skrze tuto planetu dostá